Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Cartman autatko untuvikkoa: KRUPS XP-7220/EA-8050  (Luettu 10967 kertaa)

marriilaa

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Cartman autatko untuvikkoa: KRUPS XP-7220/EA-8050
« : Joulukuu 03, 2009, 14:53:22 ip »

Olen yrittänyt plarailla viestejäsi, Cartman, mutta ehtisitköhän kiireiltäsi kuitata alle oheistamani oikein ymmärretyksi. Olen kotona/töissä onnellinen Krups XP-7220/EA-8050 omistaja, mutten oikein tunnu saavan koneista kaikkea irti.

Q1: Asetukset

Kuinka kauan annat koneen lämmetä aamulla ennen ensimmäistä espressoa? Puoli tuntia?

Huuhteletko koneen aina avatessasi sen? Jotkut kai tekevät näin, että kone lämpenisi nopeammin.

Veden kovuus lienee 1 sekä Espoossa että Helsingissä? Miten väärä asetus tässä vaikuttaa kahvin laatuun?

Käytätkö vedensuodatinta? Tälle ei kai Suomessa ole oikein tarvetta?

Mitkä millilitramäärät olet asettanut espressolle (20 ml?), vahvalle espressolle (30 ml?), kahville (?? ml) ja vahvalle kahville (?? ml)? Vaihteletko näitä paljonkin papujen mukaan? Muutokset tässä muuttujassa vaikuttanevat kai ainoastaan kahvin vahvuuteen? Vai myöskö johonkin korkealentoisempaan, kuten uuttoaikaan?


Q2: Pavut
Mitkä helposti saatavilla olevat pavut olet todennut toimivimmiksi kyseisissä koneissa? Espressoa varten? Tavallista kahvia varten? Ymmärsin jostain, että suosit mahdollisimman tummia, sillä ne olivat jollain tapaa helpompia ja maku oli pinnassa. Miten papujen rasvaisuus?

Käytätkö aina hienointa jauhatusastetta? Jos et, niin milloin karkeampaa? Ilmeisesti vaaleammalla paahdolle/tavalliselle kahville?

Ymmärsinkö oikein, että tummempi paahto vaatii alemman lämpötilan?
Lämpötila-asetukset koneissa olivat kai 1=92, 2=94 ja 3=96 astetta C?
Käytätkö yleensä asetusta 1 vai 2? Käytätkö koskaan asetusta 3?

Kertaisitko vielä nyrkkisäännön lämpötilan vaikutuksesta kahviin, jos se on epäonnistunut  ts. liian korkea lämpö johti kai laihaan ja karvaaseen, liian matala taas happamaan kahviin?

Q3: Vinkkejä hyvistä nettisaiteista, jos tiedät, otetaan kiitollisuudella vastaan.

Pahoittelen, että tässä tulee nyt kerrattua sisältöjä useista ketjuista, mutta ajattelin ihan itsekkäästikin, että tiedon yhteen nivominen voisi helpottaa sen omaksumista. Kiitos jo etukäteen!
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Cartman autatko untuvikkoa: KRUPS XP-7220/EA-8050
« Vastaus #1 : Joulukuu 04, 2009, 15:02:19 ip »

Olen yrittänyt plarailla viestejäsi, Cartman, mutta ehtisitköhän kiireiltäsi kuitata alle oheistamani oikein ymmärretyksi. Olen kotona/töissä onnellinen Krups XP-7220/EA-8050 omistaja, mutten oikein tunnu saavan koneista kaikkea irti.

Hyvin sinä olet asiat ymmärtänyt. Seuraavassa pari kommenttia:

Lainaus
Q1: Asetukset
Kuinka kauan annat koneen lämmetä aamulla ennen ensimmäistä espressoa? Puoli tuntia?

Puoli tuntia on minimi, tunti on hyvä. Käynnistän koneen sen omalla ajastimella 7:30, aamukahvini nautin 8:30 jälkeen. Ihmettelin aikani, miksi töissä on parempaa kahvia, kuin kotona. No-niin, töissä kone on koko ajan päällä, siinä syy.

Lainaus
Huuhteletko koneen aina avatessasi sen? Jotkut kai tekevät näin, että kone lämpenisi nopeammin.

Kone kannattaa huuhdella aina käynnistyksen yhteydessä. Kyllä se lämmittääkin putkistoja, mutta se myös puhdistaa.

Lainaus
Veden kovuus lienee 1 sekä Espoossa että Helsingissä? Miten väärä asetus tässä vaikuttaa kahvin laatuun?

Helsinki-Espoo-Vantaan vesi on pehmeää, asetus 1 on hyvä. Tämä vaikuttaa ainoastaan siihen laskuriin, joka laskee milloin on kalkinpoiston aika. Se ei vaikuta kahviin.

Lainaus
Käytätkö vedensuodatinta? Tälle ei kai Suomessa ole oikein tarvetta?

Olet oikeassa, pääkaupunkiseudulla sellaista ei tarvita. En käytä sitä lainkaan.

Lainaus
Mitkä millilitramäärät olet asettanut espressolle (20 ml?), vahvalle espressolle (30 ml?), kahville (?? ml) ja vahvalle kahville (?? ml)? Vaihteletko näitä paljonkin papujen mukaan? Muutokset tässä muuttujassa vaikuttanevat kai ainoastaan kahvin vahvuuteen? Vai myöskö johonkin korkealentoisempaan, kuten uuttoaikaan?

Samat määrät minullakin. Espresso=20 ml, vahva espresso=30 ml.  Töissä kollegat juovat "tavallista" kahvia mustana: Kahvi=80-120 ml, riippuu tykkääkö miedommasta vai vahvemmasta kahvista. Vahva kahvi=120-140 ml.  Kun poikani tekee espresson pianonsoitonopettajalleen, hän käyttää vahvuutta: vahva espresso=20 ml ja tekee niitä yhteen kuppiin kaksi kappaletta. Opettaja on verenperinnöltään tumma ja tulinen, on tottunut vahvaan kahviin.

Kyllähän tuo nestemäärä vaikuttaa uuttoaikaankin, suurempi vesimäärä juoksee saman kahvipanoksen läpi. Käytännössä merkitys on lähinnä kahvin vahvuudelle, kuten sanoit. Papulaadun mukaan en tätä säädä.

Lainaus
Q2: Pavut
Mitkä helposti saatavilla olevat pavut olet todennut toimivimmiksi kyseisissä koneissa? Espressoa varten? Tavallista kahvia varten? Ymmärsin jostain, että suosit mahdollisimman tummia, sillä ne olivat jollain tapaa helpompia ja maku oli pinnassa. Miten papujen rasvaisuus?

Joo, tässä täytyy nyt ottaa huomioon, että en ole perinteisen italialaisen paahdon (doppio tostado) ystävä. Juon mieluiten tummaa espanjalaista kahvia (tueste natural ja tueste torrefacto). Nytkin on koneen tuutissa Marcilla Grand Aromaa, seuravana on vuorossa Saimaza Meczla Bar. Nämä ovat tottakai makuasioita. Kokeiluja olen tehnyt useilla suomesta saatavilla pavuilla. Pauligin Espresso Originale toimii hyvin. En pidä mausta, mutta papu "toimii". Pauligin kilon pusseihin pakattu Barista Supremo toimii hyvin. Myös kullanväriseen kilon pussiin pakattu Lavazza Bar toimii hyvin. Sitä saa joskus cittareista, vaikka onkin baareihin tarkoitettu, ainakin Sellon cittari on myynyt sitä. Maistuu vähemmän tuhkalle, kuin Pauligin Espressot. Robert Pauligin kahveista en ole pitänyt, mutta eri  pienpaahtimoiden tuoreet pavut ovat toimineet hyvin. Hakaniemen Parhialaa olen karttanut, pavut ovat siellä lasipurkeissa valolle ja ilmalle alttiina.

Töissä käytämme nykyisin Lidlin Espressoa. Halpoja, helppoja papuja. Niistä saa myös "tavallisen" kahvin. Olen itse ainoa, joka juo kahvin "lyhyenä", muut juovat isoja kupillisia mustana. Ei se minulle mitään herkkua edusta, mutta kyllä se töissä menee. Joskus teen siitä maitokahvin: 0,8 dl Lidlin tiiliskivimaitoa kuppiin, lämmitys mikrossa. Päälle vahva espresso/30 ml. Ihan juotavaa on.

On hyvä huomata, että vanhojen papujen kanssa täysautomaatti ei pärjää. Kun kilon pussin avaa, niin se viimeinen neljännes on selvästi huonompaa.

Suomalaiset, vaaleapaahtoiset kahvit ovat aina vaikeita, ne on tarkoitettu ensisijaisesti suodatinkahveiksi. Meiran (Segafredon) Cafe Arome oli aikoinaan ihan ok, kunhan oli tuoretta, vanhana ei toiminut ollenkaan. Mutta näitä Meiran uusia "Arome Hieno" -kahveja en ole kokeillut, niissäkin on tumma versio olemassa.

Sorry, tässä asiassa en osaa oikein neuvoa, tuon kahvipapuni matkoiltani, lähinnä Espanjasta tai Venäjältä. Jos haluaa käyttää "markettikahveja", niin kannattaa selata muutaman ison Citymarketin kahvipapuhyllyä. Sieltä löytyy useita vaihtoehtoja kokeiltavaksi. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Pussien päivämäärää kannattaa myös tiirailla.

Lainaus
Käytätkö aina hienointa jauhatusastetta? Jos et, niin milloin karkeampaa? Ilmeisesti vaaleammalla paahdolle/tavalliselle kahville?

Jauhatusaste on aina hienoimmalla. En ole edes kokeillut muita vaihtoehtoja.

Lainaus
Ymmärsinkö oikein, että tummempi paahto vaatii alemman lämpötilan?
Lämpötila-asetukset koneissa olivat kai 1=92, 2=94 ja 3=96 astetta C?
Käytätkö yleensä asetusta 1 vai 2? Käytätkö koskaan asetusta 3?

Kertaisitko vielä nyrkkisäännön lämpötilan vaikutuksesta kahviin, jos se on epäonnistunut  ts. liian korkea lämpö johti kai laihaan ja karvaaseen, liian matala taas happamaan kahviin?

Tähän asiaan sain aikoinaan vanhalla forumilla ohjeen akalliolta. Sillä olen pärjännyt siitä eteenpäin. "Alhainen lämpötila korostaa happamuutta, korkea lämpötila korostaa karvautta."

Haluan, että kahvi "puraisee" vähän. Käytän lähes aina asetusta 2. Mikäli kahvi on selvästi karvasta, lasken lämpötilaa ykköseen (juuri nyt Grand Aroman kanssa käytän ykköstä). Jos kahvi tuntuu "lälläriltä", nostan lämpötilaa. Yhden ainoan kerran olen käyttänyt asetusta 3. Silloin minulla oli liian vanhoja papuja, joista en meinannut saada mitään irti. Lämpötilan nosto kolmoseen auttoi hieman.

Tämä lämpötilanasetus on ainoa säätö. jota käytän aktiivisesti. Muihin en yleensä koske.

Tärkeimmät tekijät ovat kokemukseni mukaan: koneen riittävän pitkä lämmitysaika, lämpötilanvalinta ja itse papu. Noilla muuttujilla mennään.

Lainaus
Q3: Vinkkejä hyvistä nettisaiteista, jos tiedät, otetaan kiitollisuudella vastaan.

Tällaisia vinkkejä täysautomaatteja varten minulla ei ole. Olen usean vuoden kokeiluiden (Jura, Krups + kavereiden Saecot jne.) kautta päässyt sinuksi täysautomaattien sielunelämän kanssa. Se akallion hapan/karvas-lämpötilaohje asetti sitten kaikki palikat lopullisesti kohdalleen. Nyt kuvittelen osaavani käyttää täysautomaatteja ja luulen ymmärtäväni myös niiden rajoituksia. En oikein haluaisi saada uusia "vihjeitä" ja aloitella uusia virityksiä. Täysautomaattisaitteja en ole edes etsinyt.
   
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 04, 2009, 16:44:50 ip kirjoittanut cartman »
Kirjattu

marriilaa

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Cartman autatko untuvikkoa: KRUPS XP-7220/EA-8050
« Vastaus #2 : Joulukuu 04, 2009, 15:12:54 ip »

Kiitos aivan valtavasti, että ehdit ja viitsit vastata! Näillä pärjäillään pitkälle!  :D
Kirjattu

kapsu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Cartman autatko untuvikkoa: KRUPS XP-7220/EA-8050
« Vastaus #3 : Maaliskuu 17, 2011, 16:56:54 ip »

Lainaus
Q1: Asetukset
Kuinka kauan annat koneen lämmetä aamulla ennen ensimmäistä espressoa? Puoli tuntia?

Puoli tuntia on minimi, tunti on hyvä. Käynnistän koneen sen omalla ajastimella 7:30, aamukahvini nautin 8:30 jälkeen. Ihmettelin aikani, miksi töissä on parempaa kahvia, kuin kotona. No-niin, töissä kone on koko ajan päällä, siinä syy.

hmm, tämä kuulostaa hieman oudolta.. kun laitteen pistää päälle, esilämmityksen aikaan kulutus on 1300watin nurkilla, sen jälkeen kulutus on vain 1watin - ei se sillä mitään lämmitä.
Kirjattu
Krups EA6930

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2 816
Vs: Cartman autatko untuvikkoa: KRUPS XP-7220/EA-8050
« Vastaus #4 : Maaliskuu 17, 2011, 17:11:04 ip »

Lämpö leviää koneessa hitaasti. Perinteisessä E61-grupolla varustetussa espressokoneessa sen näkee hyvin, jos grupossa on lämpömittari. Kestää noin puoli tuntia boilerin lämpiämisestä, ennen kuin gruppo on saavuttanut täyden lämmön.

Lämmön tasaantumisen nopeus riippuu tietysti koneesta, uskoisin automaattilaitteiden olevan E61-koneita nopeampia siinä suhteessa. Puoli tuntia varmasti ainakin riittää - tarkemman lämmitysajan saat selville itse mittaamalla tai makunystyröihisi luottamalla.

Lisäys: ei se sillä 1 watilla ihmeitä lämmitä, mutta kun lasketaan mukaan hetkelliset 1300 watin sykäykset boilerissa, niin kyllä jo lämmittää.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kapsu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Cartman autatko untuvikkoa: KRUPS XP-7220/EA-8050
« Vastaus #5 : Maaliskuu 17, 2011, 17:15:17 ip »

Ei siinä kauheasti ole lämpöä mitä levittää, ko. esilämmitysvaihe kestää vain kymmeniä sekunteja, ei se siinä ajassa kauheasti kerkiä lämpöä tuottamaan.
Kirjattu
Krups EA6930

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2 816
Vs: Cartman autatko untuvikkoa: KRUPS XP-7220/EA-8050
« Vastaus #6 : Maaliskuu 17, 2011, 22:35:37 ip »

Vaikea sen tarkemmin kommentoida, kun en tiedä tarkalleen millainen koneisto ko. keittimessä on. Mutta sen verran osaan sanoa, että lämpötasapaino on yllättävän vähästä kiinni. Esimerkiksi E61-gruppoisella koneella grupon viimeisten asteiden saavuttaminen kestää ehkä viitisen minuuttia. Viiden minuutin aikana ei kovinkaan paljon energiaa gruppoon välity: lämmityselementti on päällä vain sykäyksittäin ja lämpö välittyy putkia pitkin gruppoon; keskimääräinen teho on noin 50 W, eli grupolle asti päätynee varmaan alle 10 W teho. Ja koska E61-gruppo on alunperin suunniteltu jäähdyttimeksi, niin tästä tehosta suurin osa menee hukkaan. Eli arviolta muutamalla watilla sitä lopulta lämmitetään. Mutta jos ei jaksa odottaa tuota loppuvaiheen hehkutusta vaan aloittaa kun gruppo on esim. 4 astetta alle tavoitelämmön, niin maku on selvästi heikompi. Joku kymmenen astetta alle on jo aika pahaa, tai ainakin hyvän keittimen väärinkäyttöä.

Spekuloisin, että thermoblock lämpenee nopeammin, mutta toisaalta on vielä herkempi alilämmölle. Siinä kun ei ole isoa boileria, jossa vesi odottaa oikean lämpöisenä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Cartman autatko untuvikkoa: KRUPS XP-7220/EA-8050
« Vastaus #7 : Maaliskuu 18, 2011, 13:56:00 ip »

Ei siinä kauheasti ole lämpöä mitä levittää, ko. esilämmitysvaihe kestää vain kymmeniä sekunteja, ei se siinä ajassa kauheasti kerkiä lämpöä tuottamaan.

Laite painaa about 9 kiloa. Aktiivisesti lämmittävä elementti tuskin painaa hirveän paljon. Siten koneessa on paljon "kylmää massaa". Kuinka suuri osa kylmästä massasta, vaikkapa 7-8 kilosta, on kahvin valmistumisen kannalta oleellista - en tiedä. Mutta seuraavat asiat olen huomannut:

1)
Kun kone on lämmennyt riittävästi, juuripa tuon akallion arveleman puolen tunnin verran, niin kone on selvästi lämmin: kuppien lämmitysalusta on kuuma, kahvisuuttimet ovat lämpimiä ja kone on "sisältä" kuuma. Tämän huomaa, kun poistaa käytettyjen purujen säiliön jo koskettaa siten paljastuvaa muoviseinää. Lämmin on. Eli kyllä kone kehittää lämpöä ja kuumenee seistessään ja ihan kunnolla kuumeneekin.

2)
Vasta startatun koneen kahvin crema ("pseudocrema) on vaaleaa ja ohutta. Kuumenneen koneen crema on paksua, tummempaa ja kestää pidempään. Tämän huomaa helpoimmin tyhjästä kahvikupista. "Kylmän" shotin jälkeen tyhjän kupin sisäreunassa on hento vaalea kalvo. Kuuman koneen shotin jälkeen kupin sisäreunaan jää paksu, tumma vaahtomainen kerros. Tämä on hyvin helppo havaita, ero on suuri.

3)
"Kylmän" koneen kahvi on ohutta, uutosta puuttuu syvyys. Kun kuumasta koneesta onnistuu nappaamaan juuri oikealla hetkellä onnistuneen kupposen, maku on paksumpi ja jopa papujen vivahde-erot tulevat esiin - kuin "oikeassa" espressokeittimessä ikään. Tämä korreloi havaintojeni mukaan tuon 2-kohdan kanssa.

Nämä ovat täysin subjektiivisia arvioita, en ole sorkkinut konetta lämpömittarilla enkä laittanut pihtimittaria virtajohdon ympärille wattien kulutusta tarkkailemaan (tai siis tietenkin ampeerien...). Mutta minulla koneen pitäminen lämpimänä toimii. Lämpöaistini (etusormi) sekä näkö- ja makuaistini tukevat tätä. Varmaan käytetty papukin vaikuttaa asiaan. Jos sinä saat itsellesi sopivan kupposen koneen oman 20 sek esilämmityksen jälkeen, niin siinä on hyvä ratkaisu sinulle. Helppoutta ja (riittävän) hyvää makuahan tässä ollaan etsimässä.

Sitten varoituksen sana: koneen pitäminen kuumana ei ole täydellinen ratkaisu. Niitä huonompia shotteja tulee silloinkin. Epäilen syynä olevan lämpötilan "vaeltamisen" sinne alilämmön puolelle - juuri niistä syistä, jotka akallio tuossa ylempänä mainitsee.
   
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2 816
Vs: Cartman autatko untuvikkoa: KRUPS XP-7220/EA-8050
« Vastaus #8 : Maaliskuu 18, 2011, 16:14:36 ip »

Yksi huomio vielä. Koneen lämmityselementtiä ohjaa termostaatti. Jotta termostaatin säätelyväli ei venyisi pitkäksi (kahvinkeittimessä tämän suhteen on tarkkaa), niin se pitää sijoittaa hyvin lähelle lämmityselementtiä. Näin lämpösykäys kulkee nopeasti termostaatille asti ja se katkaisee lämmön, ilman että mennään reilusti yli. Koska lämmön johtumisen kannalta koko muu kone on "kauempana" kuin termostaatti, niin se tarkoittaa käytännössä sitä, että kun termostaatti on riittävän lämmin, niin muu kone on vasta lähtenyt lämpeämään. Koneen toteutuksesta sitten riippuu, kuinka paljon ääreisosien lämpötilalle on merkitystä; uuttopään lämmöllä varmasti ainakin on. Voi myös olla, että vesisäiliön lämpö vaikuttaa: esilämmitetty vesi jeesaa thermoblock-elementtiä työssään.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)