Olen yrittänyt plarailla viestejäsi, Cartman, mutta ehtisitköhän kiireiltäsi kuitata alle oheistamani oikein ymmärretyksi. Olen kotona/töissä onnellinen Krups XP-7220/EA-8050 omistaja, mutten oikein tunnu saavan koneista kaikkea irti.
Hyvin sinä olet asiat ymmärtänyt. Seuraavassa pari kommenttia:
Q1: Asetukset
Kuinka kauan annat koneen lämmetä aamulla ennen ensimmäistä espressoa? Puoli tuntia?
Puoli tuntia on minimi, tunti on hyvä. Käynnistän koneen sen omalla ajastimella 7:30, aamukahvini nautin 8:30 jälkeen. Ihmettelin aikani, miksi töissä on parempaa kahvia, kuin kotona. No-niin, töissä kone on koko ajan päällä, siinä syy.
Huuhteletko koneen aina avatessasi sen? Jotkut kai tekevät näin, että kone lämpenisi nopeammin.
Kone kannattaa huuhdella aina käynnistyksen yhteydessä. Kyllä se lämmittääkin putkistoja, mutta se myös puhdistaa.
Veden kovuus lienee 1 sekä Espoossa että Helsingissä? Miten väärä asetus tässä vaikuttaa kahvin laatuun?
Helsinki-Espoo-Vantaan vesi on pehmeää, asetus 1 on hyvä. Tämä vaikuttaa ainoastaan siihen laskuriin, joka laskee milloin on kalkinpoiston aika. Se ei vaikuta kahviin.
Käytätkö vedensuodatinta? Tälle ei kai Suomessa ole oikein tarvetta?
Olet oikeassa, pääkaupunkiseudulla sellaista ei tarvita. En käytä sitä lainkaan.
Mitkä millilitramäärät olet asettanut espressolle (20 ml?), vahvalle espressolle (30 ml?), kahville (?? ml) ja vahvalle kahville (?? ml)? Vaihteletko näitä paljonkin papujen mukaan? Muutokset tässä muuttujassa vaikuttanevat kai ainoastaan kahvin vahvuuteen? Vai myöskö johonkin korkealentoisempaan, kuten uuttoaikaan?
Samat määrät minullakin. Espresso=20 ml, vahva espresso=30 ml. Töissä kollegat juovat "tavallista" kahvia mustana: Kahvi=80-120 ml, riippuu tykkääkö miedommasta vai vahvemmasta kahvista. Vahva kahvi=120-140 ml. Kun poikani tekee espresson pianonsoitonopettajalleen, hän käyttää vahvuutta: vahva espresso=20 ml ja tekee niitä yhteen kuppiin kaksi kappaletta. Opettaja on verenperinnöltään tumma ja tulinen, on tottunut vahvaan kahviin.
Kyllähän tuo nestemäärä vaikuttaa uuttoaikaankin, suurempi vesimäärä juoksee saman kahvipanoksen läpi. Käytännössä merkitys on lähinnä kahvin vahvuudelle, kuten sanoit. Papulaadun mukaan en tätä säädä.
Q2: Pavut
Mitkä helposti saatavilla olevat pavut olet todennut toimivimmiksi kyseisissä koneissa? Espressoa varten? Tavallista kahvia varten? Ymmärsin jostain, että suosit mahdollisimman tummia, sillä ne olivat jollain tapaa helpompia ja maku oli pinnassa. Miten papujen rasvaisuus?
Joo, tässä täytyy nyt ottaa huomioon, että en ole perinteisen italialaisen paahdon (doppio tostado) ystävä. Juon mieluiten tummaa espanjalaista kahvia (tueste natural ja tueste torrefacto). Nytkin on koneen tuutissa Marcilla Grand Aromaa, seuravana on vuorossa Saimaza Meczla Bar. Nämä ovat tottakai makuasioita. Kokeiluja olen tehnyt useilla suomesta saatavilla pavuilla. Pauligin Espresso Originale toimii hyvin. En pidä mausta, mutta papu "toimii". Pauligin kilon pusseihin pakattu Barista Supremo toimii hyvin. Myös kullanväriseen kilon pussiin pakattu Lavazza Bar toimii hyvin. Sitä saa joskus cittareista, vaikka onkin baareihin tarkoitettu, ainakin Sellon cittari on myynyt sitä. Maistuu vähemmän tuhkalle, kuin Pauligin Espressot. Robert Pauligin kahveista en ole pitänyt, mutta eri pienpaahtimoiden tuoreet pavut ovat toimineet hyvin. Hakaniemen Parhialaa olen karttanut, pavut ovat siellä lasipurkeissa valolle ja ilmalle alttiina.
Töissä käytämme nykyisin Lidlin Espressoa. Halpoja, helppoja papuja. Niistä saa myös "tavallisen" kahvin. Olen itse ainoa, joka juo kahvin "lyhyenä", muut juovat isoja kupillisia mustana. Ei se minulle mitään herkkua edusta, mutta kyllä se töissä menee. Joskus teen siitä maitokahvin: 0,8 dl Lidlin tiiliskivimaitoa kuppiin, lämmitys mikrossa. Päälle vahva espresso/30 ml. Ihan juotavaa on.
On hyvä huomata, että vanhojen papujen kanssa täysautomaatti ei pärjää. Kun kilon pussin avaa, niin se viimeinen neljännes on selvästi huonompaa.
Suomalaiset, vaaleapaahtoiset kahvit ovat aina vaikeita, ne on tarkoitettu ensisijaisesti suodatinkahveiksi. Meiran (Segafredon) Cafe Arome oli aikoinaan ihan ok, kunhan oli tuoretta, vanhana ei toiminut ollenkaan. Mutta näitä Meiran uusia "Arome Hieno" -kahveja en ole kokeillut, niissäkin on tumma versio olemassa.
Sorry, tässä asiassa en osaa oikein neuvoa, tuon kahvipapuni matkoiltani, lähinnä Espanjasta tai Venäjältä. Jos haluaa käyttää "markettikahveja", niin kannattaa selata muutaman ison Citymarketin kahvipapuhyllyä. Sieltä löytyy useita vaihtoehtoja kokeiltavaksi. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Pussien päivämäärää kannattaa myös tiirailla.
Käytätkö aina hienointa jauhatusastetta? Jos et, niin milloin karkeampaa? Ilmeisesti vaaleammalla paahdolle/tavalliselle kahville?
Jauhatusaste on aina hienoimmalla. En ole edes kokeillut muita vaihtoehtoja.
Ymmärsinkö oikein, että tummempi paahto vaatii alemman lämpötilan?
Lämpötila-asetukset koneissa olivat kai 1=92, 2=94 ja 3=96 astetta C?
Käytätkö yleensä asetusta 1 vai 2? Käytätkö koskaan asetusta 3?
Kertaisitko vielä nyrkkisäännön lämpötilan vaikutuksesta kahviin, jos se on epäonnistunut ts. liian korkea lämpö johti kai laihaan ja karvaaseen, liian matala taas happamaan kahviin?
Tähän asiaan sain aikoinaan vanhalla forumilla ohjeen akalliolta. Sillä olen pärjännyt siitä eteenpäin. "Alhainen lämpötila korostaa happamuutta, korkea lämpötila korostaa karvautta."
Haluan, että kahvi "puraisee" vähän. Käytän lähes aina asetusta 2. Mikäli kahvi on selvästi karvasta, lasken lämpötilaa ykköseen (juuri nyt Grand Aroman kanssa käytän ykköstä). Jos kahvi tuntuu "lälläriltä", nostan lämpötilaa. Yhden ainoan kerran olen käyttänyt asetusta 3. Silloin minulla oli liian vanhoja papuja, joista en meinannut saada mitään irti. Lämpötilan nosto kolmoseen auttoi hieman.
Tämä lämpötilanasetus on ainoa säätö. jota käytän aktiivisesti. Muihin en yleensä koske.
Tärkeimmät tekijät ovat kokemukseni mukaan: koneen riittävän pitkä lämmitysaika, lämpötilanvalinta ja itse papu. Noilla muuttujilla mennään.
Q3: Vinkkejä hyvistä nettisaiteista, jos tiedät, otetaan kiitollisuudella vastaan.
Tällaisia vinkkejä täysautomaatteja varten minulla ei ole. Olen usean vuoden kokeiluiden (Jura, Krups + kavereiden Saecot jne.) kautta päässyt sinuksi täysautomaattien sielunelämän kanssa. Se akallion hapan/karvas-lämpötilaohje asetti sitten kaikki palikat lopullisesti kohdalleen. Nyt kuvittelen osaavani käyttää täysautomaatteja ja luulen ymmärtäväni myös niiden rajoituksia. En oikein haluaisi saada uusia "vihjeitä" ja aloitella uusia virityksiä. Täysautomaattisaitteja en ole edes etsinyt.