Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle  (Luettu 9869 kertaa)

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #15 : Tammikuu 01, 2010, 22:36:24 ip »

Täytän sihdit 14g/21g. Silvian puolesta sihdin täytössä tulee pari rajapyykkiä: kiristettäessä kahvikakun pinta osuu uuttopään ruuviin ja kakun pintaan jää jälki tai kakku osuu lisäksi myös uttopään sihtiin. Jälkimmäistä kannattaa välttää, itse yritin välttää myös ensimmäistä ajatellen että rikkoontunut pinta voisi tuottaa epätoivottua kanavointia.

Käytäthän vaakaa?

Usein on toistaiseksi vielä ottanut kiinni uuttopäähän, siitä pitää siis päästä eroon. Käytän sen verran kevyttä papua että 7/14g on varmaankin mahdoton määrä vakiosihdeillä jos tuota haluaa välttää. Preinfusion tuntuu olevan must.

Vaaka on tosiaan 1g toleranssilla ja 5kg asti eli ei tähän käyttöön kovin optimaalinen. Pitää jossakin vaiheessa ostaa 0,1g tarkkuudella varustettu vehje. Vaakaa olen käyttänyt pari kertaa jotta tiedän missä suunnilleen mennään. Pidemmän päälle on tarkoitus olla silmämääräinen observointi ja sillä sitten selvitä ihan käytännön syistä.

Itse en pidä Rancilion sihdeistä. Käytössäni olevan tuplasihdin reunojen ja pohjan välinen kulma on niin pyöreä että pelkään sen aiheuttavan kakun liikkumista ylöspäin kahvin turvotessa. Uuton jälkeen kahvikakku löytyy usein irronneena uuttopäähän kiinni imeytyneenä. Suorempiseinäisissä sihdeissä ongelmaa ei esiinny.

Voi olla että minulla on uudemmat sihdit, onko sinulla jo ne -101 ja -102 loppuiset vai aiemmat? (Uusissa on sisäpohja sorvattu/jyrsitty mitä kuvien perusteella aiemmissa ilmeisesti ei ole ollut.) Uudessa tuplassa kulman pyöristys pohjassa on kohtuullisen tiukka ja seinämät melko jyrkät, enkä ole huomannut irtoamisia. Uuttopäähän ei ole jäänyt kertaakaan kiinni, tosin vasta noin 25 uuttoa keittimellä takana.

Ilmeisesti Rancilion evoluutio on jatkuvaa, pienissä erissä pitkin vuotta malli tai tarvikkeet muuttuvat. Tuota 3-reikäistä höyrytysputken päätä pitää kyllä päästä jossakin välissä testaamaan.
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #16 : Tammikuu 02, 2010, 11:25:10 ap »

@Nasse: nykyisen kannun vika on ettei siinä ole nokkaa. Espron Toroid vaikuttaa kiinnostavalta kannulta, eikä maksa oikeastaan juuri WMF:ää enempää. Toroid varmaan tykkäisi 1-reikäisen kärjen vaihtamisesta 3-reikäiseen, mene ja tiedä.

Ja taas olin väärässä. Tuossa tapauksessa sillä kannulla voikin oikeasti olla suurempaakin merkitystä. Jostain sain sellaisen käsityksen, että sinulla olisi jo joku "oikea" vaahdotuskannu, joka ei nyt jo viikon harjoittelun jälkeen toimi... :)
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #17 : Tammikuu 02, 2010, 12:00:41 ip »

mugi: Jokos olit löytänyt uuttosuhdetaulukon ja saat taulukon mukaisia suositusannoskokoja, esim. 12g jauhettusta kahvista 24g kahvijuomaa (tuplaespresso) noin 25sek uuttoajalla?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #18 : Tammikuu 02, 2010, 16:52:41 ip »

Ja taas olin väärässä. Tuossa tapauksessa sillä kannulla voikin oikeasti olla suurempaakin merkitystä. Jostain sain sellaisen käsityksen, että sinulla olisi jo joku "oikea" vaahdotuskannu, joka ei nyt jo viikon harjoittelun jälkeen toimi... :)

Tavallaan olit myös oikeassa, eli se tekniikka on todellakin vielä puutteellinen. Ja se alkuperäinen kannu on muuten ihan ok (muoto vähän kuin toroidissa), mutta nokkaa kun ei ole niin ei se lopullinen ratkaisu voi oikein olla.

Punaisella maidolla tuntuu onnistuvan tasaisesti aina cappucino-vaahto (makrovaahdon ja mikrovaahdon välimuoto lienee oikea kuvaus), mutta puhdasta valuvaa mikrovaahtoa en vielä ole saanut kyllä vakioitua. Saksalaisella UHT:lla yhden tölkin taannoin yritin ja se oli mahdotonta, kevytmaidolla myös selvästi vaikeampaa kuin tuolla punaisella. Isomman maitomäärän kanssa kun edelleen tuota teen (kertaakaan en ole alle 2 dl maidolla edes kokeillut, ehkä 2,5 dl ollut minimissään ja 3,5 maksimissaan), voisi olla joskus syytä kokeilla vähemmälläkin maidolla.

Silvian paine 1-reikäisellä vaahdotuspäällä on sen verran raju (kun kääntää nupista 270-astetta että on varmasti kokonaan auki), että 3-reikäinen voisi tehdä prosessista paremmin hallittavan. Mitään heiluttamista kun ei tunnu tarvittavan sillä melkoinen myrsky siellä maidon seassa on heiluttamattakin, ja siihen se 3-reikäinen saattaisi kenties myös auttaa (jos painetta ei voi säätää vaivatta niin kai se virtausnopeus laskee 3-reikäisen myötä elleivät ne reiät ole poikkipinta-alaltaan yhteensä saman suuruiset kuin se yksi reikä 1-reikäisessä). Tarkoitus kai on että olosuhteet ovat vakiot (hana aina auki, höyry tasalämpöistä, maito tasalämpöistä ennen vaahdotusta ja tulos aina suunnilleen sama ja oikea).
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #19 : Tammikuu 02, 2010, 16:55:58 ip »

mugi: Jokos olit löytänyt uuttosuhdetaulukon ja saat taulukon mukaisia suositusannoskokoja, esim. 12g jauhettusta kahvista 24g kahvijuomaa (tuplaespresso) noin 25sek uuttoajalla?

Ei olla vielä siellä. Tällä hetkellä uuton tulos on kuralla koska jauhatus on tehty 6 pv sitten. Ei sillä 6 pv sitten jauhetulla Brutalella mitään laatua saa enää aikaan. Eli ensi viikolla kun mylly saapuu voi alkaa miettiä tuollaisia, mutta PID:in tuo selvästi vaatii jos ja kun ei jaksa sekunttikellon kanssa pysyvästi räpläillä.
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #20 : Tammikuu 02, 2010, 21:38:03 ip »

Itse en pidä Rancilion sihdeistä. Käytössäni olevan tuplasihdin reunojen ja pohjan välinen kulma on niin pyöreä että pelkään sen aiheuttavan kakun liikkumista ylöspäin kahvin turvotessa. Uuton jälkeen kahvikakku löytyy usein irronneena uuttopäähän kiinni imeytyneenä. Suorempiseinäisissä sihdeissä ongelmaa ei esiinny.

Tuosta mysteeristä olisi mukava saada selkoa mistä johtui. Nimittäin ne Rancilion sihdit eivät kuitenkaan poikkea muotoilultaan merkittävästi noista omista "E61" bulkkifilsuista enkä niillä ole vastaavaan ilmiöön törmännyt.

Miltä tuolla tavalla käyttäytynyt uutto on näyttänyt nakukahvalla? Oliko uutossa mitään muuta vialla kuin tuo kakun kiinnijääminen?

Se että kakku nousisi uuton aikana ylöspäin kuulostaa hieman oudolle - ottaen huomioon että sitä painetaan melkoisella voimalla alaspäin uuton aikana.

Punaisella maidolla tuntuu onnistuvan tasaisesti aina cappucino-vaahto (makrovaahdon ja mikrovaahdon välimuoto lienee oikea kuvaus), mutta puhdasta valuvaa mikrovaahtoa en vielä ole saanut kyllä vakioitua.

Cappuccino-vaahdon (kuten minkä tahansa vaahdon) pitäisi olla mikrovaahtoa - se on vain paksumpaa sellaista, mutta valuu yhtälailla.
Kirjattu

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #21 : Tammikuu 02, 2010, 22:46:00 ip »

Cappuccino-vaahdon (kuten minkä tahansa vaahdon) pitäisi olla mikrovaahtoa - se on vain paksumpaa sellaista, mutta valuu yhtälailla.

Valuu se, mutta heikommin kuin haluaisin. No asiaan tulee selkeyttä piakkoin kun mylly, papuja, Espro-tampperi ja Toroid-kannu nykyistä digitalista helpomman lämpömittarin kera saapuvan alkavan viikon aikana. Jos vaikka tapahtuisi harppaus kohti vakioitua maitovaahtoa jo ennen kuin saan PID:in joskus aikaiseksi.

EDIT: Ketkäs kaikki myyvät Suomessa Rancilion varaosia? Myös kohtuullisin rahtikuluin varustetut ulkomaiset kelpaavat oikein hyvin. Pitäisi löytää sinkkukahva uutta mallia, 3-reikäinen vaahdotusputken kärkiosa mallia 2009 ja 17-18g sihti (mielellään uutta sarjaa eli koodin viimeinen numerosarja alkaa ykkösellä).
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 02, 2010, 22:57:33 ip kirjoittanut mugi »
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #22 : Tammikuu 02, 2010, 23:56:41 ip »

Ketkäs kaikki myyvät Suomessa Rancilion varaosia? Myös kohtuullisin rahtikuluin varustetut ulkomaiset kelpaavat oikein hyvin. Pitäisi löytää sinkkukahva uutta mallia, 3-reikäinen vaahdotusputken kärkiosa mallia 2009 ja 17-18g sihti (mielellään uutta sarjaa eli koodin viimeinen numerosarja alkaa ykkösellä).

Varmaankin cafetorialta ja espressivolta kannattaa kysyä. Haluat siis kahvan jossa yksi nokka? Noita nokkia saa ostettua erikseen ja voit vaihtaa sellaisen normaaliin tuplanokalliseen tilalle. Esim. coffeehitistä löytyy jos jonkinlaista: linkki.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #23 : Tammikuu 03, 2010, 00:04:29 ap »

Täytän sihdit 14g/21g. Silvian puolesta sihdin täytössä tulee pari rajapyykkiä: kiristettäessä kahvikakun pinta osuu uuttopään ruuviin ja kakun pintaan jää jälki tai kakku osuu lisäksi myös uttopään sihtiin. Jälkimmäistä kannattaa välttää, itse yritin välttää myös ensimmäistä ajatellen että rikkoontunut pinta voisi tuottaa epätoivottua kanavointia.
Ovatko nuo aiheuttaneet kanavointia? Jos ovat niin mistä kohtaa?

Ei olla vielä siellä. Tällä hetkellä uuton tulos on kuralla koska jauhatus on tehty 6 pv sitten. Ei sillä 6 pv sitten jauhetulla Brutalella mitään laatua saa enää aikaan. Eli ensi viikolla kun mylly saapuu voi alkaa miettiä tuollaisia, mutta PID:in tuo selvästi vaatii jos ja kun ei jaksa sekunttikellon kanssa pysyvästi räpläillä.

Miten se PID vaikuttaa sekuntikellon kanssa räpläämiseen?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 03, 2010, 00:11:21 ap kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #24 : Tammikuu 03, 2010, 03:18:48 ap »

Miten se PID vaikuttaa sekuntikellon kanssa räpläämiseen?

Auberin kolmesta vaihtoehdosta se kallein jossa on Preinfusion + Steam control sisältää myös kellon, eli asetetaan preinfuusion aika + tauko + uuttoaika asetuksiin oman mielen mukaan. Kun laitetta käytetään painetaan vain nuolinappulaa ja em. satsi käydään läpi kuten säädettyä.

Nykyisellään kun ei ole PIDiä edes termostaatille niin lämpötilan surffailuissa olen toistaiseksi paremman puutteessa käyttänyt erästä suositusta joka kuului: 90 sek odotus sen jälkeen kun lämmitys lopetetaan (valo sammuu). Ei hajuakaan minkä lämpöinen boileri silloin on, mutta kai se selviää kun se PID joskus tulee tilattua & saapuu.
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #25 : Tammikuu 03, 2010, 14:42:24 ip »

Boileri on silloin kuumimmillaan. Lähteenä: http://www.coffeegeek.com/images/32382/stock-tstat-C.jpg. Jos termostaatti kytkee lämmityksen pois 100c kohdassa, niin noin 90 sekan kuluttua ollaan huipussa. Kyllähän tuon omasta lämpömittaristakin voisi katsoa... Ehkä vielä teenkin niin.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #26 : Tammikuu 03, 2010, 16:42:23 ip »

Tässä olisi parin vuoden takaista kokeilua, jossa varsinkin tuon lämpötilan nousu boilerin katkaisun jälkeen näkyy selvästi.

Kannattaa seurata tuota ketjua eteenpäin, sillä mittaukset alkoivat melko lailla taitojen nollapisteestä.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #27 : Tammikuu 03, 2010, 19:56:53 ip »

Taidan joka tapauksessa hankkia sen Auberin PID:in lähiaikoina (tammikuu), joten tuskin viitsin käyttää aikaa sitä ennen lämpötilan funtsimiseen tai kokeiluihin koska niillä ei paljon tee sen jälkeen kun PID on käytössä muutaman viikon päästä.

Saas nähdä tuleeko hommattua Silviaan myös painemittari, LM:n mittari näytti ainakin tyylikkäältä kandidaatilta. Gruppossa pitäisi olla yksi M6 lähtö tulpalla valmiina, eli jos ei muita ihmeellisempiä asenteluja (kuten ylimääräinen painekammiojärjestelmä kuten E61 grupoissa) ole tarkoitus viritellä, voisi ajatella että sen käyttäisi painemittarille. Mukavinta olisi varmaankin jos löytyisi siisti laadukas mittari jossa tulo on sivulta siten, että mittari mahtuisi vaahdotusputken taakse siihen suoraan rosteripeltiin ettei tarvitsisi sitä etutauluun porailla.
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #28 : Tammikuu 03, 2010, 21:25:02 ip »

Tuosta mysteeristä olisi mukava saada selkoa mistä johtui. Nimittäin ne Rancilion sihdit eivät kuitenkaan poikkea muotoilultaan merkittävästi noista omista "E61" bulkkifilsuista enkä niillä ole vastaavaan ilmiöön törmännyt.

Miltä tuolla tavalla käyttäytynyt uutto on näyttänyt nakukahvalla? Oliko uutossa mitään muuta vialla kuin tuo kakun kiinnijääminen?

Se että kakku nousisi uuton aikana ylöspäin kuulostaa hieman oudolle - ottaen huomioon että sitä painetaan melkoisella voimalla alaspäin uuton aikana.

En osaa juuri paljon muuta sanoa kuin että kakun irtoaminen tapahtuu minulla vain Rancilion sihdeillä mutta ei suoraseinäisemmillä sihdeillä. Mielestäni suoraseinäinen sihti on myös parempi alusta weissaamiselle, ainakin kun käytössä on tuollainen monipiikkinen laite kuten minulla. Kaareutuva sihdin alaosahan nostaa weissaria tarpeettomasti ylöspäin tai sitten laitimmainen piikki taipuu heikentäen reuna-alueen weissausta.

Kakun irtoamista voi harmittavasti havainnoida vain uuton jälkeen. Ja nyt menee arvailujen puolelle. Paine on suuri, mutta kakkuhan vaikuttaa silti turpoavan ja kasvattavan tilavuutta, ilmeisesti myös paineen alla. Mielestäni Ranciliomainen pohjalta pyöreähkö sihti ohjaa turpoamista ylöspäin pyöristetyn osan alueella kun taas pystyseinäisempi ei tee tätä niin paljon kun kakku laajenee leveyssuunnassa. Ongelmat korostunevat kovempien (vanhempien) papujen kanssa joilla jauhatus on kuivempi eikä kakku takerru yhtä hyvin sihtiin. Fiilis sellainen että kakun irtoaminen vaikuttaisi esiintyvän useimmiten ylipitkiksi venähteiden shottien kanssa.

Pienempi ongelma on sihtiin liimautunut kakku uuton jälkeen. Sen saa helposti irti napauttamalla uuttokytkintä. Tosin vaiva on suurempi ja operaatio sotkuisempi kuin kakun poistaminen kahvasta/sihdistä.

Suorempiseinäisessä sihdissä vaikuttaisi olevan siis vähemmän ongelmia.

mugi: Miten muuten satuit päätymään juuri Silviaan? Tavoitteisiisi olisi voinut sopia paremmin jokin järeämpi laite.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #29 : Tammikuu 03, 2010, 22:42:01 ip »

En osaa juuri paljon muuta sanoa kuin että kakun irtoaminen tapahtuu minulla vain Rancilion sihdeillä mutta ei suoraseinäisemmillä sihdeillä. Mielestäni suoraseinäinen sihti on myös parempi alusta weissaamiselle, ainakin kun käytössä on tuollainen monipiikkinen laite kuten minulla. Kaareutuva sihdin alaosahan nostaa weissaria tarpeettomasti ylöspäin tai sitten laitimmainen piikki taipuu heikentäen reuna-alueen weissausta.

Toiseen ketjuun laittamasi kuvan (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1413.30) mukaan sinulla on sihti "noname" jonka muodot vastaavat uutta Rancilion -102 loppuista sihtiäni, paitsi että rei´ityksen osalta on eroa eli Rancilion sihdissä ei ole reunoilla tuollaisia osin tukossa olevia reikiä (nonamessa halpa/hätänen valumuotti). Myös em. ketjun 1. sivulla olevan kuvasi sihdeistäsi sivulta vastaa noname-sihdin osalta varsin tarkkaan Rancilion uutta -102 sihtiä (ehkä taitos on tässä "napakampi" näin ulkomuistista, eilen vertailin noita kuvia ja samalta näytti). Rancilion nykyinen -101 sihti taas on sellainen hatun muotoinen, poikkeaa kaikista sihdeistäsi täysin.
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1