Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: Toma - Tammikuu 04, 2010, 19:55:40 ip

Otsikko: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 04, 2010, 19:55:40 ip
Keitin siis OBH Nordica Chilli 2418, niin pirtsakan punainen ettei tunnu löytävän keittiöstä paikkaansa.
Ensimmäiseksi jauhatukseksi valitsin Segafredon Casan, koska tämä oli tuttu merkki juotuna ja maku hyväksi todettu (juon cappuccinoa).
Sillä menikin pussi siihen harjoitteluun, tuloksia tuli kovin erilaisia, ihan piti käydä tk-päivystyksessäkin (mutta se onkin jo toinen juttu, eikä liity cremaan).
Päätin ottaa tarkempaa selkoa keittimestä ja onnistumisprosentistani joten rimpautin pääkallopaikalle OBH:lle, sieltä ohjattiin muutaman mutkan kautta jollekkin kahvin/keittimien erikoisvastaavalle. Rouva oli erittäin ystävällinen ja kertoi heidän testanneen jokaisen keitin merkkinsä ennen kuin laittavat myyntiin, tähdensi vielä että tätä keitintä oltiin testattu Paulig Original Espressolla sekä Lavazzalla, aina oli kuulema tullut hyvä crema.
Kauppaan mars, Pauligit mukaan ja odotukset korkealle... Ei onnistunut tälläkään kertaa, sapetti.
Nyt Segafredon Emozioni koetuksella, eikä tälläkään saatu toivottua lopputulosta.

Kun tamppaan kakun tuplalle valmiiksi, niin lopuksi vielä pyörätän hieman että pinta siloittuu. Kakku uuton jälkeen on kiinteä, irtoaa kokonaisena kerta kopautuksella, päällä vain koneen mutterin jälki, ei reikiä/halkeamia.
Pidän pyöreää lämmitettyä kuppia alla ja raikkaita vesiä sisällä, muutenkin putsailen keitintä ahkerammin kuin muuta kämppää.
Uutto kestää 20-25sek ja määräksi saadaan tuplana 60ml.

Itse en keksi muuta ongelmaa kuin sopivan jauhatuksen löytämisen ja kunnon tampperikin voisi auttaa.

Jos jollain olisi vastauksia/kysymyksiä tai jopa sama keitin, niin olisin kiitollinen kaikista avuista.

Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: samppo - Tammikuu 04, 2010, 20:11:16 ip
Onko sinulla mylly. Vain vasta jauhetusta kahvista tulee cremaa, joltain sivulta olen joskus lukenut, että yli kaksi viikkoa sitten jauhetusta kahvista ei pitäisi tulla cremaa, ellei laitteessa ole jonkin sortin ''cremanlisääjää'' (painekahva). Ja minkään sortin cremanlisääjä ei ole hyvä juttu, koska se tekee cremasta koristeen kun sen pitäisi olla merkki onnistuneesta kahvista.

OT onko laitteessa paieistettu filtteri vai sellainen ''normaali'' (korin näköinen, eikä siinä ole mitään härpäkkeitä pohjassa)? Jos on normaali niin pitäisi varmaan omaan laitteeseen tilata kun on kai samaa kokoa (51 mm)
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 04, 2010, 20:24:48 ip
En omista myllyä, kova kokeilu oli saada kaupan jauhatuksilla tulosta.
Vastaus oli juuri se mitä hieman pelkäsinkin, eli itse itselleni jauhaen onnistun.
Nuo kaupasta haetut jauhatukset on säilytetty jääkaapissa pussinsulkijalla.

Ei ole painekahvaa ja filtterin mittasin 53mm:seksi.

Kiitos nopeasta vastauksesta  :)

Jatkan harjoittelemista
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 05, 2010, 00:01:40 ap
Osta jostakin kahvia joka jauhetaan sinulle odottaessa. Itse olen käyttänyt aiemman Krupsin puoliautomaatin kanssa cappucinoille Roberts Coffeen "Cafe Brutale" papua jonka jauhavat Keskustan Stockan katutasossa odottaessa sopivalle karkeudelle. Muita paikkoja joista tuota saa on ainakin Opun ja Sellon kahvilat (Roberts Coffee). Kustantaa 6,60 per 250g eli kalliimpaa selvästi kuin kaupan valmiit paketit, ovat toki halvempaa. Ainakin Stockalta saa myös 100g pussissa (sama kilohinta oli joskus 2v sitten kun sellaista kokeiltiin), joten paremmin saa aina tuoretta jos hakee useammin 100g pusseja.

Oma kokemus on ollut, että Robertsin myymälässä jauhettu on hyvää 1-4 pv, kelvollista viikon, ja sitten tekee mieli uudempaa jauhatusta. Noille halvemmille keittimille sopii hieman karkeampi jauhatus kuin vaikkapa Rancilio Silvialle, ja siksi ehkä tuo kestää muutaman päivän jauhatuksen jälkeen ihan hyvänä. Silvialle jauhatettuna sama papu on seuraavana päivänä selvästi heikompi esitys kuin jauhatuspäivänä heti kaupasta kotiin tultua.

Myllyn hankkimista suosittelen, mutta jotta näet eron kannattaa tosiaan kokeilla jotakin odottaessa jauhettua ja siten varmasti täysin tuoretta. Hyllyssä seisseitä en ostaisi (niitäkin saattaa olla tarjolla).
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 05, 2010, 00:27:40 ap
Loistavaa, sillä ennen myllyn hankintaa pääsen taas askeleen eteenpäin.
Vaimoke kun tykkää rampata luettelemiasi kauppakeskuksia läpi, niin voi samalla reissulla tuoda kahvitkin.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Gordon - Tammikuu 05, 2010, 01:27:46 ap
Täällä on "onnellinen" Nordican omistaja myös, tosin vain sen vanhemman version. ^^ Itse ostan papuni paahdettuina kauppakahvila Fadon hyllyltä, mikä hankkii ne suoraan mokkamestareilta. Pavut kaupasta ilmatiiviiseen lasipurkkiin ja annos tai pari kerrallaan myllyyn ja sen kautta kahvaan ja suuhun. Crema on voimakasta ja tummahkon väristä (kuten kai pitäisikin?), muttei silti vastaa ihan sata prosenttisesti parhaimpia espressojani joita olen jo kerennyt juoda. Häpeäkseni voin ilmoittaa että myllyni on ihan, ilmeisesti suodatinkahville suunnattu, perus mylly. Paistaa se aurinko tosin risukasaankin ja olen onnistunut laitteiston omistussuhteen aikana vääntämään jos minkälaista espressoa, loistavaa, hyvää ja vähän heikompaakin.
Nyt odotellaan rahan kertymistä jotta saadaan paremmat laitteistot alle. ^^

Tästä esimerkkiä alkuvuodesta, parempiakin olen jo onnistunut tekemään. Parempaa kuvaa odotellessa.
http://i664.photobucket.com/albums/vv5/koponen666/IMG_0188.jpg?t=1262647788
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 05, 2010, 02:12:48 ap
Loistavaa, sillä ennen myllyn hankintaa pääsen taas askeleen eteenpäin.
Vaimoke kun tykkää rampata luettelemiasi kauppakeskuksia läpi, niin voi samalla reissulla tuoda kahvitkin.

Em. liikkeissä on keskenään erilaiset myllyt, ja ostettaessa pitää osata kertoa mitä karkeutta haluaa. Ompussa karkeus on minulla ollut heidän kahden espressojauhatuskarkeuden välimuoto, eli kun laitteessa on portaaton säädin voi sen asettaa puoliväliin. Nykyinen Silvia haluaa selvästi sitä hienojakoisempaa. Joskus on tullut liian hienojakoista, ja sen olen saanut toimimaan ostamalla heti perään satsin karkeampaa ja sekoittanut ne keskenään... (tai vaihdattanut pussin, onnistuu sekin jos ovat jauhaneet vaki-ohjeella muuta kuin mitä on pyydetty: kerran niin kävi Stockalla, mutta kuulemma oli tullut paljon takaisin koska yksi myllyistä oli hajonnut).
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 05, 2010, 02:53:03 ap
Tuota karkeusastetta mietinkin jo, siinä voi tulla alkuun ongelmia selvittää sitä oikeaa.
Pitänee pyytää alkuun hienoa, muttei liian hienoa...

Gordonin kuva antoi toivoa tuon koneen suhteen :) kiitokset siitä.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 05, 2010, 21:12:59 ip
Ei ole painekahvaa ja filtterin mittasin 53mm:seksi.

Entäs suodatin. Kun katsot valoa vasten onko siinä yksi reikä keskellä vai useita pieniä kautta koko pohjan? Paineistus voi olla kahvan sijaan suodattimessa, joka tyylikkyyden vuoksi näyttää ihan useareikäiseltä, mutta totuus paljastuu valoa vasten.

Älä myöskään säilytä kahvia kylmässä. Lämmitä kuppi ja suodatin sekä suodatinteline valuttamalla yksi annos vettä kahvan läpi kuppiin. Jos tässä vaiheessa suodattimeen jää vettä kun irrotat kahvan keittimestä, on suodatin paineistettu. Paineistamattomassa vesi tulee kaiketi norona läpi.

Itse olen löytänyt vasta yhden tarpeeksi hienoksi jauhetun markettikahvin: Nordquistin Espresso Classic. Sillä pääsen itse 30 sekunnin uuttoon tupla-annoksella. Eri merkkinen keitin kyllä, mutta vastaava puoliautomaattinen thermoblock keitin.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 05, 2010, 21:46:08 ip
Filsu on useareikäinen, piti ihan tarkistaa valon kanssa kun heräsi ne epäilyt.

Tuo kahvin säilytys huomioitu ja nyt ne on pusseissaan tiivistetyissä purnukoissa jääkaapin ulkopuolella, ei liikaa happea, eikä jkaapissakaan.
Kupin lämmitän yleensä joko keittimen päällä, jos espresso kuppi, muuten lämpimällä vedellä.

Tuo veden läpi ajaminen tuottaa seuraavan tuloksen, sitä vettä tulee ns.norona läpi hetken, sitten alkaa höyryä puskemaan, painan pumppunapista pumpun pois ja muutamia vesitippoja valuu vielä.

Tänään tullut taas kokeiltua noita keittelyitä niin että saa juosta kusella jatkuvasti, sitä innostuu kaikkiin latte macchiattoihin yms.
Loppu viikosta lähden keskustaan metsästämään tampperia ja samalla haen robertsilta jauhatusta (menisin aiemmin, mutta muita kiireitä pukkaa, ja sekös hatuttaa), jos silloin uutot onnistuvat niin varmaan avaan pullon skumppaakin :)

Intoa on nyt vähän liikaakin, en saa kuulema enää puhua kotona kahvista, täällä on yksi naaras kyllästynyt aiheeseen totaalisesti.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 05, 2010, 22:16:22 ip
Loppu viikosta lähden keskustaan metsästämään tampperia ja samalla haen robertsilta jauhatusta (menisin aiemmin, mutta muita kiireitä pukkaa, ja sekös hatuttaa), jos silloin uutot onnistuvat niin varmaan avaan pullon skumppaakin :)

Hae nyt hyvä mies laatutavaraa samantien, jos kerran keskustassa liikut. LaTorresta tuoretta paahtoa ja jauhavat sen sinulle siinä samalla (kerrot vaan mikä keitin sulla on, niin osaavat arvioida jauhatuksen ainakin sinnepäin). Noi Robertsin kahvit kun ovat enempi ja vähempi "bulkkikamaa"...
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 05, 2010, 22:27:26 ip
Kahvila näyttää hienolta, pitää käydä istumassa. Jotenkin olen aina ohittanut aleksilla tän kahvilaravintolan.
Heitän sulle muuten pv:n.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 06, 2010, 01:27:38 ap
Hae nyt hyvä mies laatutavaraa samantien, jos kerran keskustassa liikut. LaTorresta tuoretta paahtoa ja jauhavat sen sinulle siinä samalla (kerrot vaan mikä keitin sulla on, niin osaavat arvioida jauhatuksen ainakin sinnepäin). Noi Robertsin kahvit kun ovat enempi ja vähempi "bulkkikamaa"...

Onko suositella jotakin mainiota papua joka olisi varsin tummaksi paahdettu (vs. Robertsin Brutale, torrefacto varmaan kävis jos sais jostain) ja sitten laadukkaampaa? Bulkkikamaahan RObertsilla tavallaan on, mutta tuoretta se kyllä melko lailla on kun kerran viikossa tulee uusi satsi paahtimolta ja säilytetään vakuumiin pakatuissa pusseissa jääkaapissa siitä lähtien. Ei ne tosin kerro paahtopäivää, joten voi toki olla kauempaakin. Vaan nuo tuoretta mainostavatkin saattavat myydä 2 kk sitten paahdettua, sellainenkin kokemus on jo kertynyt (kuulemma emme kysyneet tuoretta... jaa jaa... jätänpä kertomatta tarkan paikan kuitenkin, ei ollut mainitsemasi kumminkaan).
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 06, 2010, 21:51:41 ip
Filsu on useareikäinen, piti ihan tarkistaa valon kanssa kun heräsi ne epäilyt.

Onnea, sittenhän sinulla on mahdollisuus saada oikeat cremat.

Suosittelen kahvan, suodattimen ja kuppien huolellista esilämmitystä.

Lainaus
Intoa on nyt vähän liikaakin, en saa kuulema enää puhua kotona kahvista, täällä on yksi naaras kyllästynyt aiheeseen totaalisesti.

Varmaan aika monen palstalaisen kotona vastaavia tilanteita. Ei muuta kuin jäitä hattuun. Jos ns. "ei taivas niskaan putoa" on aikaa kyllä oppia keittimelle paras prosessi ja löytää oikea kahvi sekä jauhatus. Elimistön takia kannattaa rajoittaa sitä juomistakin, ettei mene keittelijä ihan "on off"-tilaan.  :o

Itse keittelin sitkeästi huonompia kahveja, kun kokeilin toisia kahvilaatuja. Ikävissäni odottelin paluuta toimivaan kahviin mutta koetin pitää pahimmat mölyt mahassani. Eipähän mene vaimon kahvihetki pilalle jatkuvan analysoinnin vuoksi. Niinpä saan edelleen ilokseni keittää alkuillan shotin hänellekin. Sen verran on tullut kuitenkin mölyä pidettyä, että hänkin kahvilassa totesi mikä baristalla oli mennyt pieleen.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 06, 2010, 22:05:59 ip
Varmaan aika monen palstalaisen kotona vastaavia tilanteita. Ei muuta kuin jäitä hattuun. Jos ns. "ei taivas niskaan putoa" on aikaa kyllä oppia keittimelle paras prosessi ja löytää oikea kahvi sekä jauhatus. Elimistön takia kannattaa rajoittaa sitä juomistakin, ettei mene keittelijä ihan "on off"-tilaan.  :o

Itse keittelin sitkeästi huonompia kahveja, kun kokeilin toisia kahvilaatuja. Ikävissäni odottelin paluuta toimivaan kahviin mutta koetin pitää pahimmat mölyt mahassani. Eipähän mene vaimon kahvihetki pilalle jatkuvan analysoinnin vuoksi. Niinpä saan edelleen ilokseni keittää alkuillan shotin hänellekin. Sen verran on tullut kuitenkin mölyä pidettyä, että hänkin kahvilassa totesi mikä baristalla oli mennyt pieleen.

Mainitsemasi elimistön rajoittuneisuuden vuoksi olen suosinut tummaksi paahdettua jossa siksi olisi parkkihappoa mahdollisimman vähän. Brutalea alunperin ostettiin kokeeksi tuon takia, mutta cappucinon tai latten kanssa on sopinut muutenkin hyvin. Vaan muitakin vähemmän hapokkaita ja melko voimakkaan makuisia papuja varmaankin löytyy, joten kun mainitsit tehneesi enemmänkin kokeiluja eri papujen välillä niin mitkä ovat olleet lopulta omat suosikkisi ja miksi?

Kokeiltavaksi tulossa HasBeanilta (paahdettuina): Celebes Toraja Kalosi, Indonesian Sidikalang 2009-2010, Has Bean Toba Sulawesi Espresso Blend ja New Has Bean Premium Espresso Blend joissa tavoitteena kokeiltavia valittaessa ollut tuo tummahko paahto. Ehkä tässä ajan oloon löytää sofistikoituneempia papuja kun oman myllyn myötä on paremmin mahdollisuuksia kokeiluihin.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 06, 2010, 23:18:27 ip
Kiitokset jälleen vastauksista.

Tosiaan, vaikka nyt onkin pieni hiljaisuus käynnissä, niin tuntuu nuo omat kokeiluni aina maistuvan myös toiseenkin suuhun.

Sitten sitä saa mitä tilaa, kun on hössöttänyt liikaa keittimen ympärillä, saa huomata keittävänsä jatkuvasti myös kaikille vieraille (joita alkanut myös lisääntyä). Tänään takana 8 capua 2 latte macchianoa.

Yksi seikka tässä nopeentuu ja tehostuu, jollei se ole keittotaidot, niin keittimen puhdistus mm.puruista.

Mugi mainitsi tuon Brutalen, sitä ajattelin seuraavaksi kokeilla, optimistina luulenkin sillä saavani jo parempaa makua.

Mylly ja tampperi kanssa listalla, mutta jouduin jo sen komromissin vuoksi hyväksymään vanhan sohvan myymisen uuden alta pois.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: v-dogg - Tammikuu 06, 2010, 23:53:08 ip
Mainitsemasi elimistön rajoittuneisuuden vuoksi olen suosinut tummaksi paahdettua jossa siksi olisi parkkihappoa mahdollisimman vähän.

Off topic ja muutenkin ehkä nipotusta, mutta kahvissa ei ole parkkihappoja eli tanniineja.


-veikko

EDIT: Aloin sitten kuitenkin epäillä omia tietojani ja googlettelin asiaa tovin. Erittäin monessa paikassa kyllä puhutaan kahvin tanniineista, mutta mm. Suomen Paahtimoyhdistys sanoo, että niitä ei kahvissa ole (http://www.kahvi.net/index.php?k=111003). Ketäs tässä nyt uskoisi loppuviimeksi sitten  :-\
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 07, 2010, 00:13:19 ap
Vaan muitakin vähemmän hapokkaita ja melko voimakkaan makuisia papuja varmaankin löytyy, joten kun mainitsit tehneesi enemmänkin kokeiluja eri papujen välillä niin mitkä ovat olleet lopulta omat suosikkisi ja miksi?

Testailepa vaikka intialaista Monsoon malabar-kahvia joskus. Ei kovin hapokas mutta äärimmäisen harteikas kahvi joka sopii mielestäni juuri maitojuomien kanssa yhteen. Jotkut pitävät tästä sellaisenaankin  :) Etelä-Amerikan kahvit tulevat myös mieleen jos haetaan 'pehmeitä nuotteja'.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 07, 2010, 02:59:37 ap
Off topic ja muutenkin ehkä nipotusta, mutta kahvissa ei ole parkkihappoja eli tanniineja.
-veikko

EDIT: Aloin sitten kuitenkin epäillä omia tietojani ja googlettelin asiaa tovin. Erittäin monessa paikassa kyllä puhutaan kahvin tanniineista, mutta mm. Suomen Paahtimoyhdistys sanoo, että niitä ei kahvissa ole (http://www.kahvi.net/index.php?k=111003). Ketäs tässä nyt uskoisi loppuviimeksi sitten  :-\

Et lainkaan, aiheellinen korjaus! Ennen kuin luin editin löysin googlella saman sivuston toisen sivun, jossa kahvin eri hapot on eritelty tarkasti: http://www.kahvi.net/index.php?k=110913
Pitää ajan kanssa lukea tuo tietoisku kokonaan läpi.

Voi hyvin olla että oikein uutetussa (eli alle 30 sekuntia eikä kanavoitunut) espressossa ei tuolla karboksyylihappojen tai varsinkaan klorogeenihappojen määrällä ole enää suurta merkitystä vatsan hyvinvoinnin kannalta, koska espresso-paahdetut pavut sisältävät kaikki kai aika vähän happoja vaaleampiin paahtoihin verrattuna.

Meillä oikeastaan oli Krupsin kanssa laiskuuttamme tapana juoda aina jääkahvia (hyvin brutaalisti sitä Brutalea), eli Krupsilla tehty Brutale jäähdytettiin jääkaapin takaosassa 20 min hyvin kylmäksi (jäähdytettyyn mukiin tehtykin) ja päälle kylmää kevytmaitoa. Cremat toki katoavat aika tehokkaasti jäähdytettyyn mukiin laskettaessa ja loput sitten siellä jääkaapissa (tai pakastimessa jos oli kiire). Kovin monet kahvilaadut eivät maistu tuolla menetelmällä meidän makuumme kovin kaksiselta, mutta Brutale maistuu oikein mainiolle (edelleen siis puoliautomaatisella Krupsilla uutettuna). Silvian kanssa tuota ei ole edes tullut enää edes kokeiltua.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 07, 2010, 03:08:07 ap
Testailepa vaikka intialaista Monsoon malabar-kahvia joskus. Ei kovin hapokas mutta äärimmäisen harteikas kahvi joka sopii mielestäni juuri maitojuomien kanssa yhteen. Jotkut pitävät tästä sellaisenaankin  :) Etelä-Amerikan kahvit tulevat myös mieleen jos haetaan 'pehmeitä nuotteja'.

Ok, kiitos, Monsoon Malabar on lisätty testattavien listalle. Kenties tuota on mahdollista saada ostettua Kaffan uudelta paahtimolta joskus tulevaisuudessa. Kuullostaa tuotekuvauksen perusteella oikein lupaavalta.

Tuleeko Etelä-Amerikan kahveista mieleen jotakin erityisen laadukasta jolla voisi aloittaa?
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 07, 2010, 11:54:54 ap
Ok, kiitos, Monsoon Malabar on lisätty testattavien listalle. Kenties tuota on mahdollista saada ostettua Kaffan uudelta paahtimolta joskus tulevaisuudessa. Kuullostaa tuotekuvauksen perusteella oikein lupaavalta.

Tuleeko Etelä-Amerikan kahveista mieleen jotakin erityisen laadukasta jolla voisi aloittaa?

Jos erityisesti laatua halutaan niin Brasilialaisen Daterra-tilojen kahvit ja niistä tehdyt sekoitukset tulevat ekana mieleen. Tuolla käytetään jotain optista lukulaitetta jonka ansiosta kahvi on paitsi maukasta myös hämmentävän laadukasta. Lisäksi ollaan orgaanisia, tarkkaillaan vedenkäyttöä, tarjotaan työnterveyshuolto ja lapsille päivähoito ja kaikenlaista muuta mukavaa.

Brazil Facenda Cachoeira ja Costa Rica Finca de Licho tulevat myös mieleen makunsa puolesta mutta kahvin laadusta en osaa sanoa. Join molemmat suodatinkahvina. En tiedä miten toimivat espressona.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 07, 2010, 13:07:18 ip
Off topic ja muutenkin ehkä nipotusta, mutta kahvissa ei ole parkkihappoja eli tanniineja.


-veikko

EDIT: Aloin sitten kuitenkin epäillä omia tietojani ja googlettelin asiaa tovin. Erittäin monessa paikassa kyllä puhutaan kahvin tanniineista, mutta mm. Suomen Paahtimoyhdistys sanoo, että niitä ei kahvissa ole (http://www.kahvi.net/index.php?k=111003). Ketäs tässä nyt uskoisi loppuviimeksi sitten  :-\

Tanniineilla viitataan Maillardin reaktion yhteydessä syntyviin aromiyhdisteisiin (esim. Schulman 2007). Samassa yhteydessä puhutaan usein myös paahtoleivästä, johon en itse ole ainakaan kovin isoina paloina törmännyt. 
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 07, 2010, 23:10:56 ip
Nyt viedään keitintä takas kauppaan takuukuitin kanssa.
Päätti itekseen lopettaa veden jakelun kuppiin, hörystää kyllä jaksaa ja ite en ala korjailemaan.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 08, 2010, 01:33:58 ap
Jos erityisesti laatua halutaan niin Brasilialaisen Daterra-tilojen kahvit ja niistä tehdyt sekoitukset tulevat ekana mieleen. Tuolla käytetään jotain optista lukulaitetta jonka ansiosta kahvi on paitsi maukasta myös hämmentävän laadukasta. Lisäksi ollaan orgaanisia, tarkkaillaan vedenkäyttöä, tarjotaan työnterveyshuolto ja lapsille päivähoito ja kaikenlaista muuta mukavaa.

Brazil Facenda Cachoeira ja Costa Rica Finca de Licho tulevat myös mieleen makunsa puolesta mutta kahvin laadusta en osaa sanoa. Join molemmat suodatinkahvina. En tiedä miten toimivat espressona.

En googlella löytänyt tuolla "Brasil Daterra" tai "Brasil da terra" mitään osuvan oloista, joten mistä maailmalta tuollaista voisi saada tilattua? Sinällään on kohtuullista että plantaasilla on tarjota kohtuulliset sosiaalipalvelut työväestölleen kuten Euroopassa monessa maassa saa ihan valtion puolesta. Eli siitä jonkun lantin voi olla valmis maksamaankin jos tuo todella toteutuu ja elävät siellä tyytyväisinä (tavallaan sitä toki ostaa itselleen hyvää omatuntoa, toisaalta hyviä menettelytapoja kannattaa tukea jos siihen tarjoutuu mahdollisuus).

Costa Rica Finca de Licho pitää ottaa kokeiluun seuraavan HasBean-tilauksen yhteydessä.

Kiinnostaisi myös saada jotenkin tilattua Espanjasta 100% torrefactoa, se kun ei edes maksa kovin paljon. Ainakin cafecamelo.es myy 100% Torrefactoa useampaakin laatua papuina, mutta kun yritin tilata joskus muinoin 5 kg, niin ei tullut koskaan vastausta:
http://www.cafecamelo.es/index.php?section=catalogo&subfamilia=33245&pagina=subfamilia&idioma=es

Jos joku osaa hyvin espanjaa, olisi mielenkiintoista tietää onnistuuko tuolta tilaaminen Suomeen asti lainkaan.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 08, 2010, 01:37:04 ap
Nyt viedään keitintä takas kauppaan takuukuitin kanssa.
Päätti itekseen lopettaa veden jakelun kuppiin, hörystää kyllä jaksaa ja ite en ala korjailemaan.

OBH Nordica - Designing Good Life

Joo, huono tuuri voi olla minkä merkin kera tahansa, sen verran typerä slogan kuitenkin ko. firmalla että nk. "oli pakko". Toivottavasti härveli saa huolellista huoltoa tai paremman vaihtolaitteen.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: v-dogg - Tammikuu 08, 2010, 10:05:07 ap
Tanniineilla viitataan Maillardin reaktion yhteydessä syntyviin aromiyhdisteisiin (esim. Schulman 2007). Samassa yhteydessä puhutaan usein myös paahtoleivästä, johon en itse ole ainakaan kovin isoina paloina törmännyt. 

Mutta tämä lienee kuitenkin virheellinen viittaus, eikö? Nehän eivät ole parkkihappoja, joita tuossa Maillardin reaktiossa syntyy (ihan nopealla nettiselailulla olen koko reaktioon tutustunut, en siis missään nimessä ole asiantuntija :) Vai?

Olisiko tuo Schulmanin artikkeli, johon viittasit, jossain luettavissa? Voisin koittaa miten hyvin on kemian perusteet hallussa :)

YLLÄPITO voi siirtää tämän johonkin omaan ketjuunsa, jos siltä tuntuu.


-veikko
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 08, 2010, 11:47:50 ap

Jos joku osaa hyvin espanjaa, olisi mielenkiintoista tietää onnistuuko tuolta tilaaminen Suomeen asti lainkaan.

Huonollakin espanjalla selviää pari asiaa:

Nuo ovat valmistajan sivut, kyseessä ei ole nettikauppa. Kukaan ei tilaa sieltä mitään minnekään. "Camelo" on vanha brandi, joka kuuluu nykyisin portugalilaiseen Delta Cafe-konserniin. Punavihreässä pussissa myytävä Delta lienee tuttu merkki Portugalin kävijöille. Tosin minun mielestäni sikäläiset "Sical" ja erityisesti "Jeronimo" ovat parempia kahveja.

Espanjan kahvimarkkinoita hallitsee kaksi suurta brandiä: Sara Lee=Douwe Egbert=Marcilla sekä Philip Morris=Kraft=Saimaza.  Tällä hetkellä on oman täysautomaattini säiliössä Saimaza Mezcla Arabica (75/25), siis 25% torrefactoa. Hyvää on. Kumpikaan noista suurista ei pakkaa 100% torrefactoa. Espanjassa on myös muutama keskisuuri paahtimo ja about ziljoona pientä alueellista toimijaa. Esimerkiksi Andalusiassa vaikuttava "Catunambu" on merkki, jota suosittelen. Paahtona "natural", mutta paksua tummaa...  100% torrefacto löytyy nykyisin vain noilta pienpaahtimoilta. Lisäksi kauppaketjujen "Pirkka" -tuotteissa on puhdasta torrefactoa. Tarkoitan lähinnä Mercadona- ja Carrefour-ketjujen omia merkkejä.

Miten niitä saa Suomeen, onkin sitten toinen juttu. Itse haen niitä paikan päältä muutaman kerran vuodessa. Jos joku löytää nettikaupan, niin hyvä olisi.
     
       
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 08, 2010, 13:25:56 ip
Mutta tämä lienee kuitenkin virheellinen viittaus, eikö? Nehän eivät ole parkkihappoja, joita tuossa Maillardin reaktiossa syntyy (ihan nopealla nettiselailulla olen koko reaktioon tutustunut, en siis missään nimessä ole asiantuntija :) Vai?

Eihän siinä reaktiossa taida syntyä sitä paahtoleipääkään vaikka kyseinen maku on varsinkin sifonin kanssa mahdollista manata esiin  :) Ymmärtääkseni tuolla tarkoitetaan vain makua, joka muistuttaa tanniinia esim. viineissä. Lukion kemialla pitäisi minun tässä yhteydessä olla kylläkin hiljaa.  ::)

Olisiko tuo Schulmanin artikkeli, johon viittasit, jossain luettavissa? Voisin koittaa miten hyvin on kemian perusteet hallussa :)
Jim, S. (2007, February). Some aspects of espresso extraction. Retrieved January 8, 2010, from www.coffeecuppers.com/Espresso.htm

Ei niinkään että olisin ihan hirveästi lukenut kahvikirjallisuutta, mutta tuo on silti yksi niistä harvoista "tieteellisistä kirjoituksista" joista on ollut hyötyä myös käytännössä.
Otsikko: Vs: Autom.keitin ja Crema
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 30, 2010, 13:13:22 ip
Parin palovamman ja keittimen oikuttelun jälkeen tässä ollaan keitelty viime aikoina ihan mukavia espressoja OBH:n kanssa.
Kuvassa sinkku Brasilian Yellow Bourbon.
huomatkaa kuvassa takana krupsin mylly ;)
(http://img193.imageshack.us/img193/5906/iltakahvia.jpg) (http://img193.imageshack.us/i/iltakahvia.jpg/)
Kiitokset neuvojille.