Löysin itseni perille pienen arpomisen jälkeen. Ovessa ei ollut kuin pieni tarra, josta voi arvata paikan toiminnan liittyvän kahviin...
Väkeä oli paikalla ihan kiitettävästi ja myös laitevalikoima oli hyvin kattava, kuten kuvistakin voi havaita. Kiitokset kaikille jotka näkivät vaivan tuoda omat laitteensa paikalle. Minulle tilaisuus alkoi Temen tekemällä shotilla, johon käytettiin Kaffan uusinta Latte - sekoitusta (join siis espressona). Temen mukaan sekoitus ei toimi raakana, mutta makuasioissa ei voi kiistellä: Minun mielestä tuo oli hyvin mielyttävä shotti, ehkä jopa enemmän makuuni kuin varsinainen kaffa espressosekoitus.
Virallinen osuus, jos sellaisesta voi edes harrastelijatapaamisessa puhua alkoi isäntien tervetulotoivotuksella. Tämän jälkeen väkimäärän paljouden vuoksi jakaannuttiin kolmeen ryhmään. Yksi ryhmistä cuppaukseen, toinen yleiseen kahvi-infoon ja kolmas laitteiden pariin puuhastelemaan. Ennen em. osion alkua laitteiden omistajat kertoivat hieman tuomistaan laitteista ja laitteiden taakse kätkeytyvästä harrastus historiasta. Toiset hyvinkin värikkäästi ja toiset hieman lyhyemmin. Mielenkiintoista kuultavaa kaikki.
Itse olin kahvi-info ryhmässä (anteeksi hölmö nimi, en keksinyt parempaakaan kuvausta). Svante kertoi meille kaikkea mahdollista kahvista: Valmistusprosesseista, eri lajikkeista jne jne. Oikeastaan kaikesta mikä liittyy ammattimaiseen kahvin paahtajaan sekä kahviin ja mitä ikinä keksimmekään kysyä, rahdeista aina kalleimpiin kahvilajikkeisiin. Kallein lajike oli muistaakseni n.$50 per pauna vihreinä papuina, lajikkeen olen jo unohtanut, koska en sitä kuitenkaan tule ostamaan
. Häm myös esitteli paahtolaitteistoa ja kertoi paahtamiseen liittyvistä haasteista, joista vähäisimpiä ei tosiaankaan ole paahtotapahtuman ja todennettavan tuloksen välinen pitkä aika. Kun paahtaa tänään, niin vasta viikon päästä voi todeta onko sekoitus, valittu paahtoaste ja käytetty paahtoprofiili hyvä. Jotta kaikki ei olisi liian helppoa, paahtimet (2 kpl) toimivat eri tavalla jos molempia käytetään samaan aikaan kuin että vain toista käytetään. Nuo paahtimetkin ovat keskenään eri "luonteisia".
Lopuksi tehtiin espressoa samassta sekoituksesta joka oli paahdettu yhtä tummaksi, mutta paahdettu eri profiililla. Oli uskomatonta huomata, että minunkin kaltainen puusuu (vrt. puusilmä) pystyi maistamaan selkeän eron täysihönkä-alusta-loppuun paahdon ja muiden profiilien kanssa. Ensin mainittu oli selkeästi hapokkaampi kuin kaksi muuta. Myös muissa makuvivahteissa oli eroa, mutta kuten sanottu, puusuuna en osaa oikein kommentoida kuin hapokkuutta ja yleistä mielyttävyyttä.
Lyhyt kirjoitus, mutta tähän kaikkeen ohjelmaan meni varsin pitkä aika (pari tuntia? enemmän?).
Seuraavaksi oli ohjelmassa ruokailu jonka jälkeen yritin valmistaa täydellistä shottia, tai ainakin uuttosuhteen perusteella täydellistä. Tulipa hiottua, mutta tällä kertaa ei tarvinnut jokaista shottia juoda loppuun saakka, eikä niin hirveästi miettiä purujen tuhlausta.
. Vaan aika rientää kun on kivaa ja minun oli ikävä kyllä poistuttava muihin menoihin ennen kuin "virallinen" ohjelma jatkui. Olisin mielelläni tutustunut cuppingiin, nähnyt paahtamista käytännössä ja mitä kaikkea muuta sielä vielä olikaan ohjelmassa. Oli kyllä aikamoinen tärinä päällä kun lähdin ja mietinkin olenko ajokunnossa: Viimeisen tunnin aikana tuli tehtyä 5-10 espressoa, joista jokaisesta maistoin...
Sain mukaani tilaisuutta varten paahdettua papua, mutta en ole enää varma siitä kummasta säkistä sitä minulle kaadettiin: Latte vai espresso. Tänään oli kuitenkin ihana huomata, että kyllä sitä minunkin laitteilla niistä saa maistuvaa espressoa. Ei siis tarvetta välittömälle päivityskierrokselle, vaikkakin Anfirmin mylly sekä myös la Marzocco saivatkin pientä kutinaa aikaiseksi päivitysosastolla...
Isot kiitokset Benjaminille ja Svantelle tilaisuudesta.