Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Mokkamestareiden kahvit  (Luettu 16691 kertaa)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #15 : Maaliskuu 20, 2012, 22:20:19 ip »

Tuli taas makusteltua uusi kahvi Hawaii Kona Extra Fancy. Keskiasteinen paahto ja suodattimella keittelty. Maussa oli hieman pähkinäisyyttä. Jotenkin raikkaampi kuin aavistuksen kalliimpi Blue Mountain. Appelsiinisuutta oli maussa. Tai tarkemmin kuoren makua. Jostain syystä sellainen mieleyhtymä.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #16 : Toukokuu 16, 2012, 21:59:06 ip »

Tuli maisteltua kahvikaupassa uutta espressopaahtoa. Mokkamestareille on tullut valikoimaan intialainen Bababudan. Espressopaahdosta on kyse. Myymälässä sitä sai vain suodatinmenetelmällä. Oikein maukas oli niin. Mainostettu pehmeä makeus ja toffeemaisuus tuli hyvin esille kupillisen hieman jäähdyttyä.

Kotiin ostin sitten noita huomattavan suurikokoisia arabica papuja espresson uuttoa varten. Maukas oli espressonakin. Makeus korostui lisää, vaikka halpa keitin ei ihan kaikkein parhaiten makuja irti saa. Varsinaisesti kahvi ei ole hedelmäinen. Hieman tummempia makuja siinä on. Silti se on pehmeä. Suklaisuutta en oikein saanut vielä irti. Paitsi maitosuklaa voisi olla oikea yhtymä. Itse kun syön vain tummaa sulkaata...

Ei pääse kuitenkaan lemppareiden joukkoon - ei siis antanut varsinaisia elämyksiä, mutta kokeilkaa järeämmillä keittimillä. Minusta toimi ehkä paremmin suodattimella kuin espressona.

Lisäys myöhemmin edit päivänä. Pienen hakemisen jälkeen alkoi tämäkin maistua paremmalta. Paremman uuttosuhteen kun saa aikaiseksi, alkaa tämä tuntua oikein  hyvöltä espressolta. Miellyttävä makeus tulee esille. Raikas kahvi. On vaan suu tottunut noihin etiopialaisiin ja niiden hedelmäisyyteen ja sitruksisuuteen. Makeampaa kun tekee mieli on tämä mukava vaihtoehto, jos kotona on molempia.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 21, 2012, 22:20:06 ip kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #17 : Heinäkuu 25, 2012, 17:50:42 ip »

Tällä kertaa tulikin napattua mukaan Mokkiksen kahveja Stockalta (olivat pari viikkoa vanhoja), Addis Abeba ja Espresso Master.

Voivoi, kunpa olisinkin jättänyt ne hyllyyn, ilman taustatietoja ostettuna molemmat karvaita pettymyksiä. Addis Abeba kärvennetty totaalimustaksi ja öljyiseksi, kaikki mikä tekee Yirgasta hienon kahvin, on poltettu pois. Kaippa tällaista valopetroolia joku myös tykkää juoda, itse en kyllä taida keksiä tälle mitään käyttöä. Viisaana olisi kannattanut tutkia tietoja ennen ostopäätöstä, mitään näin tummaa ei tarvitse tähän taloon kiikuttaa. Paahto muistuttaa ekoja i-Roast -paahtoja, jotka menivät överiksi ja löysivät tiensä roskiin samantien  :o
Espresso Master myös kovasti tumman puolella, maussa aavistus lakritsaa sekä anista, mutta muutoin tylsä palaneelle maistuva espresso. Tämän voinee vielä upottaa johonkin maitokahviin, jos semmoinen sattuu joskus maistumaan.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #18 : Heinäkuu 30, 2012, 22:21:33 ip »

Voivoi, kunpa olisinkin jättänyt ne hyllyyn, ilman taustatietoja ostettuna molemmat karvaita pettymyksiä. Addis Abeba kärvennetty totaalimustaksi ja öljyiseksi, kaikki mikä tekee Yirgasta hienon kahvin, on poltettu pois.

Kyseessähän on ranskalainen paahto. Totta on se, ettei siinä enää Yirgan erityispiirteet tule samalla tavalla esille kuin vaaleissa paahdoissa. Kysyä voi miksi paahtaa noin tummaksi noin persoonallista papua,  mutta kyllä se minusta on parasta ranskalaispaahtoa, mitä olen juonut. Mutta jos ei tykkää ranskalaisesta paahdosta ylipäätään. Niin ja espressokeittimeen sitä ei voi laittaa tietenkään lainkaan. Millä sen keittelit?

Lainaus
Viisaana olisi kannattanut tutkia tietoja ennen ostopäätöstä, mitään näin tummaa ei tarvitse tähän taloon kiikuttaa.

Juurikin näin. Mutta komppaan kyllä silti sitä, että hyvin tummia Mokkamestareiden vaaleimmatkin paahdot ovat, kuten espressopaahdotkin. Selvästi Etelä-Italian tyyliä tummuuden suhteen. Osaltaan maukumaailma on tottumuskysymys. Itse olen juonut saatavuuden vuoksi paljon Mokkamestareiden kahveja ja siksi esim. muutamat Hasbeanin vaaleat espressot ovat maistuneet suussani ihan puulta ja alipaahdetuilta. Ja jonkin verran kyse voi olla laitteista. Markettikoneelle sopii hyvin tummempi kahvi, kun se ei niin hyvin ja tarkasti uuta makuja pavuista. Laitteiston vuoksi jätin Turusta ja Helsingistä tuliaiskahvitkin ostamatta, kun en omalla koneellani saa niistä tyydyttävää makua irti.

Aistitko Migu2 lie tuon Jiiteen mainitseman ominaismaun, tulisiko se sittenkin tummuudesta, savusta tms...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #19 : Heinäkuu 31, 2012, 10:02:10 ap »

Kyseessähän on ranskalainen paahto. Totta on se, ettei siinä enää Yirgan erityispiirteet tule samalla tavalla esille kuin vaaleissa paahdoissa. Kysyä voi miksi paahtaa noin tummaksi noin persoonallista papua,  mutta kyllä se minusta on parasta ranskalaispaahtoa, mitä olen juonut. Mutta jos ei tykkää ranskalaisesta paahdosta ylipäätään. Niin ja espressokeittimeen sitä ei voi laittaa tietenkään lainkaan. Millä sen keittelit?

Ranskalaista tosiaan ja jos tuo olisi ollut tiedossa niin en olisi ostanut lainkaan, nämä ranskalaiset paahdot kun menevät yli ymmärrykseni  ;D. Tuli kokeiltua monella tavalla, Aeropressillä ja pressopannussa tuli ehkä paras lopputulos kunhan uutteli vähän haaleammalla vedellä. Espressoa kokeilin myös ja ei se huonompaa ollut mitä yleensä "kahviloissa" tarjotaan  ;D

Itse olen juonut saatavuuden vuoksi paljon Mokkamestareiden kahveja ja siksi esim. muutamat Hasbeanin vaaleat espressot ovat maistuneet suussani ihan puulta ja alipaahdetuilta. Ja jonkin verran kyse voi olla laitteista. Markettikoneelle sopii hyvin tummempi kahvi, kun se ei niin hyvin ja tarkasti uuta makuja pavuista. Laitteiston vuoksi jätin Turusta ja Helsingistä tuliaiskahvitkin ostamatta, kun en omalla koneellani saa niistä tyydyttävää makua irti.
Aistitko Migu2 lie tuon Jiiteen mainitseman ominaismaun, tulisiko se sittenkin tummuudesta, savusta tms...

Varmaan osittain tottumiskysymys tosiaan tummuuden suhteen ja Hasbeanin paahdot ovat kyllä välillä raakoja ja puumaisia, sille ei vaan mahda mitään, en itsekään niitä väkisin espressona juo jos ei maistu. Onko kyse sitten heidän paahtovirheestä tai makutottumuksista, sitä en tiedä. Mokkiksen paahtoja olen vuosien saatossa jonkin verran kokeillut ja yllättäen parhain on ollut Espresso Rey, joka sisältää myös robustaa. Jotenkin vain voisi kuvitella että ajan hengen mukaan Mokkiksen espressopaahdoissakin voisi kokeilla vaaleampaa suuntaa...
Kyllä olen aistivinani jotain outoa ominaistuoksua/makua, jotain semmoista savuista tunkkaisuutta noissa on pavuissa on.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #20 : Elokuu 01, 2012, 20:46:04 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2
Varmaan osittain tottumiskysymys tosiaan tummuuden suhteen ja Hasbeanin paahdot ovat kyllä välillä raakoja ja puumaisia, sille ei vaan mahda mitään, en itsekään niitä väkisin espressona juo jos ei maistu. Onko kyse sitten heidän paahtovirheestä tai makutottumuksista, sitä en tiedä.

Mitä olen paahtokirjoista saanut sen käsityksen, että puumaisuus on aina paahtovirhe ja alipaahdetusta on kyse, tai sitten liian hitaasta paahtoprosessista. Mutta en ole ammattipaahtaja, joku voi olla toista mieltä. Mielestäni maistamani pussillinen Jailbreak espressoa oli selvästi paahtovirheellinen, siksi en ole Hasbeanista innostunut papuja tilaamaan. Ainoa mihin hyvin vaalea, miltei alipaahtunut sopii, on rio-y pavut ja kreikkalainen kahvi. Ei sekään alipaahtunutta ole, mutta hyvin hitaasti ja vaaleaksi paahdettua. Kokeilujeni mukaan tummaksi paahdettu rio-y papu muuttuu juomaksikelpaamattoman kitkeräksi. Mutta tästä voi ammattipaahtajakin omata oman mielipiteensä.

Lainaus
ajan hengen mukaan Mokkiksen espressopaahdoissakin voisi kokeilla vaaleampaa suuntaa...
Kyllä olen aistivinani jotain outoa ominaistuoksua/makua, jotain ... savuista tunkkaisuutta noissa on pavuissa on.

Kyllä ne varsinaiset espressosekoitukset tosiaan on tummempia kuin esim. Lavazan tai Illyn markettipavut. Hieman vaaleampia saattavat olla espressoksi sopivat alkuperäpavut, kuten etiopialainen Kebado tai Intian Bababudan. On heillä Yirgacheffeäkin hieman vaaleampana kuin tuo Addis Abeba. Oma lempiespressoni on tällä hetkellä tuo Kebado. Mutta ylipäätään, olen miettinyt tuota Jiiteen mainitsemaa ominaismakua ja sitä kahvitellessa etsinyt ja olisin valmis allekirjoittamaan savun tai kenties paahtuneen öljyn maun. Onko prosessissa siis enemmän savua tallella kuin joillakin muilla, tai olisiko paahtimessa paahtojen jääminä kahviöljyjä.... tätä voisi kai kysyä paahtimosta suoraan.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #21 : Elokuu 02, 2012, 22:13:48 ip »

Mitä olen paahtokirjoista saanut sen käsityksen, että puumaisuus on aina paahtovirhe ja alipaahdetusta on kyse, tai sitten liian hitaasta paahtoprosessista.

Siitäkin. Tai sitten juomasi aliuuttuu (vaaleana paahtona) ja pitäisi jauhaa hienommaksi ja hidastaa uuttoa. Eli ei se aina paahtovirhe ole. Maistuiko puumaiselta kun teit suodattimella tai pressolla ja annoit jäähtyä (jos kokeilit siis)?

Jos haluat testata vaaleampipaahtoista espressoa (tai muuta) niin nyt kannattaa kurkata Squaremilen sivuille. Heillä on tarjolla afrikkalaisia nyt runsaasti, sekä espressoon että muuhun. Paahtovirheellisiä sieltä taitaa olla mahdotonta saada.

Katsastin noita mokkamestareiden sivuja ja nettikauppaa siellä. Kovasti tuntuu olevan wieniläispaahto suosiossa.   ::)
Mietin vain että onko makukuvaukset cuppingkuvauksia vai lopullisen tuotteen? Melkein veikkaisin ensimmäistä, sillä tuntuu käsittämättömältä että noita kaikkia maistaisi jo pitkälle toiseen raksuun viedystä kahvista.

Kuubalaisessa oli muuten hauska kuvaus: "Aromissa aistittava hiven savuinen vivahde johtuu sitä että raakakahvin kuivausprosessissa käytetään vanhanaikaista woodburning -menetelmää". Paahtoasteena ranskalainen.... Öhöm... Vahvistavat ominaisaromia?  :P

Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #22 : Elokuu 05, 2012, 20:26:11 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Siitäkin. Tai sitten juomasi aliuuttuu (vaaleana paahtona) ja pitäisi jauhaa hienommaksi ja hidastaa uuttoa. Eli ei se aina paahtovirhe ole. Maistuiko puumaiselta kun teit suodattimella tai pressolla ja annoit jäähtyä (jos kokeilit siis)?

Varmasti tuolla Krupsin espressokeittimellä aliuuttuukin. Pussillinen Hasbeanin Jailbreakia oli kyllä minusta puumaista, vaikka kokeilin sitä turkkilaisittainkin. Ibrikillä uutettuna kahvi sietää mielestäni varsin vaaleita paahtoja, lempi kahvini kreikkalaisista kahveista oli niin vaaleita, että mylly meinasi välillä mennä lukkoon,  kun pavut olivat paikoin niin kovia.

Lainaus
Katsastin noita mokkamestareiden sivuja ja nettikauppaa siellä. Kovasti tuntuu olevan wieniläispaahto suosiossa.   ::)
Mietin vain että onko makukuvaukset cuppingkuvauksia vai lopullisen tuotteen? Melkein veikkaisin ensimmäistä, sillä tuntuu käsittämättömältä että noita kaikkia maistaisi jo pitkälle toiseen raksuun viedystä kahvista.

Voisin veikata samaa.

Lainaus
Kuubalaisessa oli muuten hauska kuvaus: "Aromissa aistittava hiven savuinen vivahde johtuu sitä että raakakahvin kuivausprosessissa käytetään vanhanaikaista woodburning -menetelmää". Paahtoasteena ranskalainen.... Öhöm... Vahvistavat ominaisaromia?  :P

naureskelin samaa, kun viimeksi foorumiin kirjoitellessa aloin muistelle tuota kuubalaista. Muistelin oliko se paahtaessa jotenkin savuprosessoitu, mutta olikin kuivatessa. Mietin, että miten paljon tuo raakakahvin savutus tulee läpi muutenkin tummaksi paahdetussa kahvissa, joka on muutenkin enemmän savun kanssa tekemisissä.

Mutta, itse kyllä tykkään mokkiksen tuotteista, minä kun tykkään suhteellisen tummista kahveista. Vaaleatkin menee, jos eivät ole liian makeita. Ehkä joidenkin espressojen äitelyys on johtunut kuitenkin koneeni heikkoudesta.

[/quote]
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #23 : Elokuu 06, 2012, 22:40:15 ip »

Vaaleatkin menee, jos eivät ole liian makeita.

Whaaa?

 :D

Miten se voi olla liian makeaa?

No tosiaan joidenkin naturalien mansikkamakeus menee välillä itselläkin kuvottavan puolelle, mutta yleisesti ottaen vaaleapaahtoinen marjaisesti hapokas "sokerijuoma" on sitä suurinta herkkua.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #24 : Elokuu 09, 2012, 21:54:37 ip »

Ehkä tässä on juuri se aliuuttumisen puoli. Tunnet tekniikan paremmin, mutta vaaleista espressoista jää minullä välillä se hapokkuus makeuden vastapainona uupumaan. Ja sitten voi olla kyse henkilökohtaisesta makuaistista. Nykyisin en oikein kykene syömään karkkia tai juomaan makeita alkoholijuomia. Tanniiniset, karvaat ja katkeroiset juomat tuntuvat hyviltä suussa. Katkerot viittaavat oluen humalointiin, eivät kyseisiin alkoholijuomiin.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #25 : Elokuu 10, 2012, 12:20:45 ip »

^ Toisaalta vaaleista paahdoista aliuuttuneena tulee yleensä ylihapokkaita tai happamia espressoja, joista makeus kyllä puuttuu kokonaan.

Mutta eteen ei ole vielä kyllä sattunut yhtään ylimakeata espressoa, joskin nuo mansikkakahvit alkavatkin välillä öklöttämään liiallisen nauttimisen takia  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2