Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: Tuomas - Tammikuu 29, 2012, 19:09:23 ip

Otsikko: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 29, 2012, 19:09:23 ip
Juon itse lähinnä Mokkamestareiden kahvia. Olisi mukava vaihtaa ajatuksia tämän suomalaisittain jo perinteikkään ja isoksikin kasvaneen paahtimon kahveista. Itse olen ilmaissut vierastavani mm. Has Beanin paahtoja, mutta se voi johtua "mestareiden" selvästi tummemmasta tyylistä. Eli olisiko tottumis kysymys.

Hirveästi täällä ei ole ollut heidän kahveista arviointeja. Sitä olisi kiva teiltä pisteyttäjiltä saada. Itselläni ei ole taitoa pisteyttää.

Mutta juurikin asken join taas itselleni tutttua Espresso Master-sekoitusta, joka on puhdasta arabicaa. Sekoitussuhdetta ja papulaatuja en tiedä. Makua mainostetaan makean kirsikkaiseksi ja karamellimaiseksi.
Taiteilin halvoilla Krupseillani ristreton, jotta aromit saa kunnolla esille.

Tuoksussa oli selvä kirsikkaisuus pinnalla. Maussa kirsikkaisuus yhdistyi oikein tummaan suklaaseen. Olisiko jälkimaussa hieman toffeeta? Hirveän makeaa tämä ei kuitenkaan minun keittimelläni ole. Mutta oikein mieluinen kahvi.

Mitä saatte tästä kunnon laitteilla irti?

Täydentelen tätä itse ja vastaan taas itselleni kuukauden  jälkikäteen. Join Kuopion reissulla kaupungin sympaattisimmassa kahvilassa, eli Kahvila Kanelissa, Espresso Masteria hyvin tehdyn doppion.. Kirsikkaisuus oli vielä ilmeisempi ja makeutta huomattavasti enemmän kuin markettikeittimellä. Kerrassaan hieno espresso-kokemus.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 29, 2012, 19:19:35 ip
Reilu viikko sitten maistelin paikallisessa kahvikaupassa mestareiden Jamaican Blue Mountain -kahvia suodattimella uutettuna. Paahto varsin vaalea.

Kahvi oli erittäin tasapainoinen. Mitään kouriintuntuvia vivahteita siitä en saanut, niin tasapainoinen se oli. Myymälän hoitajalle mainitsin kupin selvästi jäähdyttyä maussa olevan pahkinöiden kuorisilppua. Mielenkiintoisin oli kahvin suuta kuivattava ja suipistava ominaisuus, mikä on minusta tutumpaa viinien kanssa.

Ymmärrän kyllä miksi kahvia kehutaan. Onhan se erittäin ehyt kokonaisuus. Oma makuni kaipaa kuitenkin särmää ja persoonallisuutta. Toisaalta kahvin eheys ja tasapainoisuus oli niin ilmeistä, että ehkä se lähentelee jo siksi muista poikkeavaa persoonallisuutta. Ei lempikahvini, mutta juon mielelläni toistekin.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: tuomo - Tammikuu 30, 2012, 18:43:40 ip
Oletko ostanut kahvit mokkamestarien verkkokaupasta?
Tuollahan ei ole mitään mainintaa paahtopäivästä ja olisi kiva tietää kuinka tuoretta kahvia tuolta tulee.
Ikävästi varaavat 1-2 viikkoa toimitukseen. Odottavan aika on aina pitkä.

-tuomo
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 30, 2012, 20:57:35 ip
Oletko ostanut kahvit mokkamestarien verkkokaupasta?
Tuollahan ei ole mitään mainintaa paahtopäivästä ja olisi kiva tietää kuinka tuoretta kahvia tuolta tulee.
Ikävästi varaavat 1-2 viikkoa toimitukseen. Odottavan aika on aina pitkä.

Joo aika epämääräisen old school -meininkiä, jos vertaa miten muut paahtimot toimivat. Ja nuo "salaiset" espressoblendit hieman ihmetyttävät, tänä päivään kun erikoiskahvimarkkinoilla kerrotaan aika avoimesti mistä pavuista blendit ovat tehty.
Kaveri toi joskus sieltä paahtimonmyymälästä tuliaisena pari pussia, pavut siis avoimissa paperipusseissa  :( :o
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 30, 2012, 23:29:25 ip
Itse olen ilmaissut vierastavani mm. Has Beanin paahtoja, mutta se voi johtua "mestareiden" selvästi tummemmasta tyylistä. Eli olisiko tottumis kysymys.

:)

Itselläni meni melkein päinvastoin. Aloittelin kahveihin tutustumista Mokkamestareiden kautta, mutta sitten kun laajeni kiinnostus ja kokeilin noita muita vaihtoehtoja (+ paahtelin itse), niin yksi syistä joka vieraannutti Mokkisten parista oli juuri heidän paahtojensa tummuus. Tai eiväthän ne paahdot mitenkään ultratummia ole (olleet), lähinnä heidän paahtotavastaan tuli vastaan tietynlainen ominaismaku ja tuoksu joista en kauheasti digannut (ainakaan silloin papupussit eivät tuoksuneet mitenkään marjaisilta/hedelmäisiltä taikka muuten erikoisilta vaan tuoksuna oli sellainen tasainen "tumma kahvimainen mokkaisuus". Kun tätä vertasi niihin kirpeisiin marjapusseihin joita toisaalta sai niin latisti kokeiluhalua heidän suuntaansa - ottaen huomioon vielä hinnan). Mutta päättänyt olen että seuraavalla Tampereen visiitillä pitää ehdottomasti päivittää tilanne ja koukata paahtimon kautta.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: akubi - Tammikuu 31, 2012, 10:26:40 ap
itseä aikoinaan kummastutti kuvaus "kaikki alkuperäiskahvit ovat wieniläispaahtoisia." nyttemmin tilanne näköjään muuttunut. vihreitä sieltä aikoinaan.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Helmikuu 01, 2012, 21:21:58 ip
Lainaus
Oletko ostanut kahvit mokkamestarien verkkokaupasta?

Joitakin vuosia sitten ostin. Tällöin palvelu oli aivan loistava. Paahtoivat pyynnöstä, halutulla paahtoasteella pieniä eriä "testipaahtimella". Nykyisin ostan pavut oman kaupungin kahvi ja tee puodista, jossa tavara kiertää mielestäni riittävän ahkerasti. En ole havainnut suosikkikahveissani hyllyissä seisomista.

Lainaus
nuo "salaiset" espressoblendit hieman ihmetyttävät

Joo, olisihan se ihan kiva tietää mitä sekoituksissa on. Toisaalta sekoitus on sekoitus, siinä old school meininki ei ole niin paha. Itsestäni on paljon mielenkiintoisempaa maistella yhden alkuperän papuja. Sekoituksia ostan enemmän maitokahveja varten. Silloin ei niin kiinnosta mitä siellä pussissa on, kunhan se on hyvää. Mutta toki olen pohjimmiltaan samaa mieltä.

Lainaus
heidän paahtotavastaan tuli vastaan tietynlainen ominaismaku ja tuoksu joista en kauheasti digannut
Lainaus
aikoinaan kummastutti kuvaus "kaikki alkuperäiskahvit ovat wieniläispaahtoisia."

Paljon heidän kahvejaan juovana en ole ominaismakuun törmännyt. Harvemmin he toki tuntuvat vaaleaksi jättävän, mutta pyynnöstä tekivät ainakin ennen sitäkin.  Tosin joskus jotakin etiopialaista pyysin vaaleana paahtona, niin sanoivat suoraan ettei liian vaalea sopinut kyseiselle pavulle. Luotin heidän ammattitaitoonsa. Mutta esim. Blue mountain oli hyvin vaaleaa.

Mutta eikös se ole niin, että mitä tummempi paahto, sitä enemmän maistuu paahtaminen ja vähemmän pavun ominaismaku? Tosin hyvin tummissakin paahdoissa on eri alkuperäpavuilla selviä eroja.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Maaliskuu 01, 2012, 08:54:03 ap
Nigaragua, Gavilan. Tuota tuli maisteltua jo pari viikkoa sitten suodatinmenetelmällä paikkakuntani kahvikaupassa. Gavilan oli Mestareilla helmikuun kahvina. Keskipaahtoinen - eikä tosiaan mitään sivumakua minun suussani ollut. Ehkä tuo sivumaku tulee tosiaan  paahdon tummuudesta.

No, hyvin pehmeä kahvi. Makeahko alkumaku, hedelmäisyyttä löytyi. Jollakin tapaa tasapainoisuudessaan muistutti jopa Jamaican Blue Mountainia.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Maaliskuu 01, 2012, 09:03:23 ap
Addis Abeba, jossa pohjalla on Yirgacheffe. Ranskalaispaahto ja suodattimella keitetty. Ensimmäisenä, kupin tullessa pöytään, nenään kantautui lempeä vaniljainen tuoksu. Tätä en aistinut kuin tarjolle tuodessa. Kahvin ollessa kuumaa, maussa oli pavulle tuupillinen sitruksisuus pinnassa ja tietenkin ranskalaisen  paahdon ominaismaku, lievä miltei hiiltyneisyys.

Kupin jäähtyessä alkoivat sitruksen sijaan korostua marjaisat, herukkaiset ja mustikkaiset ominaisuudet. Mestareiden sivulla ransakaisen paahdon sanotaan tuovan esiin suklaisia makuja. Nyt maku oli kokonaisuudessaan hieman ohut. Tälle oli minusta luonnollinen selityskin. Kahvikauppias sanoi kahvin tulleen juuri asken myymälään. Mestarit paahtavat kahvin hänelle heti tilauksesta ja pistävät postiin. Oli siis ehkä jopa edellisen päivän paahtoa. Pitää kokeilla uudestaan ensi viikolla.

Tässä oli muuten ehkä sitä Jiiteen mainitsemaa sivumakua. Ehkä näissä ihan tummemmissa paahdoissa, ranskalainen ja wieniläinen on jonkin verran savuisuutta. Jokin hieman pistävä maku niistä saattaisi löytyä minunkin kieleeni (vai nenääni?). Kumma kyllä, espressopaahdoissa en ole sitä ollut huomaavinani.

Mutta nyt keittämään espressot Etiopian Kebadosta.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Maaliskuu 01, 2012, 09:37:35 ap
Ja nyt juuri uutetun espressopaahtoisen Etiopian Kebadon ääressä. Keitetty siis Krupsin markettikeittimellä. Annostus doppioon on  17 g. Valmista juomaa  tarkalleen 50 g. Uuttosuhde siis 34%. Uuttoaika 25 s. johon ei sisälly esiuutto, jonka kone hoitaa automaattisesti. Eli laskin sekunnit ensimmäisestä pisarasta kuppiin.

Tuoksu on voimakkaan suklainen ja mokkainen. Maussa mukavasti etiopialaisille tyypillistä sitruksisuutta. Kahvi puree miellyttävästi kielen syrjään ja kärkeenkin. Kokonaisuutena kuitenkin pehmeä ja tasapainoinen sekä samettinen. Tätä voi nauttia pitkään ja hitaasti. Maku olisi varmasti monin verroin syvempi kunnon keittimellä, mutta herkkua tämä on näinkin.

Mitä mieltä olette tuosta doppion uuttosuhteesta? Kahvaan ei saa tungettua enempää jauhetta. Pitäisikö saada uuttosuhde korkeammaksi?
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Joona_s - Maaliskuu 01, 2012, 12:27:47 ip
Ja nyt juuri uutetun espressopaahtoisen Etiopian Kebadon ääressä. Keitetty siis Krupsin markettikeittimellä. Annosutus doppioon on  17 g. Valmista juomaa  tarkalleen 50 g. Uuttosuhde siis 34%. Uuttoaika 25 s. johon ei sisälly esiuutto, jonka kone hoitaa automaattisesti. Eli laskin sekunnit ensimmäisestä pisarasta kuppiin.

Tuoksu on voimakkaan sulkainen ja mokkainen. Maussa mukavasti etiopialaisille tyypillistä sitruksisuutta. Kahvi puree miellyttävästi kielen syrjään ja kärkeenkin. Kokonaisuutena kuitenkin pehmeä ja tasapainoinen sekä samettinen. Tätä voi nauttia pitkään ja hitaasti. Maku olisi varmasti monin verroin syvempi kunnon keittimellä, mutta herkkua tämä on näinkin.

Mitä mieltä olette tuosta doppion uuttosuhteesta? Kahvaan ei saa tungettua enempää jauhetta. Pitäisikö saada uuttosuhde korkeammaksi?

Kyllähän se voisi vähän tuoda makuun "oomphia" lisää. Käytännössä varmaan ainakin makeus, suutuntuma ja hapokkuus kasvaisivat. Oletkos kokeillut jauhaa hienommalle?
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Maaliskuu 01, 2012, 14:11:30 ip
Lainaus käyttäjältä: Joona_s
Oletkos kokeillut jauhaa hienommalle?

No olen kokeillut. Markettikoneessahan on se ongelma, ettei se jaksa puskea kovin tiukkasta kakkusta kuin tipottain. Ellei kyse ole siitä, että Krupsin mylly tuottaa liikaa pölyä. Mutta pitäisi kokeilla hienommalla jauheella. Sekään ei ole hyvä, jos vähentää juoman lopullista massaa, mutta joutuu myös lyhentämään uuttoaikaa. Uuton olen saanut silleen kohdilleen, tuon painekahvan kanssa, että sen voi katkaista ennen kun alkaa liikaa vaalenemaan virtaava kahvi. Siihen pääsin tuolla kevyellä yliannostuksella.

Mutta tuota uuttosuhdettahan on käsitelty ihan omassa topicissaan. Huomasin sen juuri.

Mutta ylimalkaan tuollaa saa tosi paljon parempaa espressoa kuin keskimäärin kahviloissa. Siis huikean paljon. Se on niin sääli, kun kuppiloissa on hienot laitteet eikä niitä osata käyttää - ei ainakaan täällä Joensuussa.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Maaliskuu 11, 2012, 19:30:08 ip
Lainaus käyttäjältä: Joona_s
Käytännössä varmaan ainakin makeus, suutuntuma ja hapokkuus kasvaisivat.

Sain markettikoneella aikaan Kebadosta miltei 40 % uutoksen, ja juuri noin kävikin. Makeus, mielyttävä hapokkuus ja samettinen paksu suuntuntuma kasvoivat huomattavasti. Jälkimaku on mahtava ja miltei  voimistuva. Maussa on jotakin yhteistä oikein laadukkaan kuubalaisen sikarin kanssa.

[edit-päivänä] Sain espressomaster-sekoituksesta irti 42 % uutoksen, kirsikkaisuuden ja makeuden lisäksi markettikoneella korostui tässäkin sekoituksessa tuo edellä huomattu sikarimainen maku.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: OzQu - Maaliskuu 12, 2012, 19:39:07 ip
Addis Abeba, jossa pohjalla on Yirgacheffe. Ranskalaispaahto ja suodattimella keitetty. Ensimmäisenä, kupin tullessa pöytään, nenään kantautui lempeä vaniljainen tuoksu. Tätä en aistinut kuin tarjolle tuodessa. Kahvin ollessa kuumaa, maussa oli pavulle tuupillinen sitruksisuus pinnassa ja tietenkin ranskalaisen  paahdon ominaismaku, lievä miltei hiiltyneisyys.

Kupin jäähtyessä alkoivat sitruksen sijaan korostua marjaisat, herukkaiset ja mustikkaiset ominaisuudet. Mestareiden sivulla ransakaisen paahdon sanotaan tuovan esiin suklaisia makuja. Nyt maku oli kokonaisuudessaan hieman ohut. Tälle oli minusta luonnollinen selityskin. Kahvikauppias sanoi kahvin tulleen juuri asken myymälään. Mestarit paahtavat kahvin hänelle heti tilauksesta ja pistävät postiin. Oli siis ehkä jopa edellisen päivän paahtoa. Pitää kokeilla uudestaan ensi viikolla.

Tässä oli muuten ehkä sitä Jiiteen mainitsemaa sivumakua. Ehkä näissä ihan tummemmissa paahdoissa, ranskalainen ja wieniläinen on jonkin verran savuisuutta. Jokin hieman pistävä maku niistä saattaisi löytyä minunkin kieleeni (vai nenääni?). Kumma kyllä, espressopaahdoissa en ole sitä ollut huomaavinani.

Mutta nyt keittämään espressot Etiopian Kebadosta.

Oon mutteripannulla pitänyt erittäin paljon Addis Abebasta, sen enempää en kylläkään osaa enää kuvailla kun viimeisimmästä kupista on jo toista kuukautta aikaa.

Kiinnostaisi tietää kuinka tuoretta kahvi on paahtimon myymälässä, koska siellä tavara seisoo lasipurkeissa.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Maaliskuu 13, 2012, 07:53:36 ap
Lainaus käyttäjältä: OzQu
Oon mutteripannulla pitänyt erittäin paljon Addis Abebasta, sen enempää en kylläkään osaa enää kuvailla kun viimeisimmästä kupista on jo toista kuukautta aikaa.

Mutterilla keittelee kuulemma paikallisen kahvipuodin pitäjäkin Addis Abebaa.

Lainaus
Kiinnostaisi tietää kuinka tuoretta kahvi on paahtimon myymälässä, koska siellä tavara seisoo lasipurkeissa.

Kannattaa kysyä sieltä, ei täältä. Kyllä he kertovat. Joensuussa paikallisessa puodissa kahvi kiertää sen verran hyvin, ettei minulla ole ollut valittamista makujen suhteen. Siksi on paahtaminen jäänyt kokonaan pois kuvioista kotona. Kotona on joskus päässyt kahvi seisomaan, jos on ostanut liian montaa laatua kaappiin kerralla.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Maaliskuu 20, 2012, 22:20:19 ip
Tuli taas makusteltua uusi kahvi Hawaii Kona Extra Fancy. Keskiasteinen paahto ja suodattimella keittelty. Maussa oli hieman pähkinäisyyttä. Jotenkin raikkaampi kuin aavistuksen kalliimpi Blue Mountain. Appelsiinisuutta oli maussa. Tai tarkemmin kuoren makua. Jostain syystä sellainen mieleyhtymä.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Toukokuu 16, 2012, 21:59:06 ip
Tuli maisteltua kahvikaupassa uutta espressopaahtoa. Mokkamestareille on tullut valikoimaan intialainen Bababudan. Espressopaahdosta on kyse. Myymälässä sitä sai vain suodatinmenetelmällä. Oikein maukas oli niin. Mainostettu pehmeä makeus ja toffeemaisuus tuli hyvin esille kupillisen hieman jäähdyttyä.

Kotiin ostin sitten noita huomattavan suurikokoisia arabica papuja espresson uuttoa varten. Maukas oli espressonakin. Makeus korostui lisää, vaikka halpa keitin ei ihan kaikkein parhaiten makuja irti saa. Varsinaisesti kahvi ei ole hedelmäinen. Hieman tummempia makuja siinä on. Silti se on pehmeä. Suklaisuutta en oikein saanut vielä irti. Paitsi maitosuklaa voisi olla oikea yhtymä. Itse kun syön vain tummaa sulkaata...

Ei pääse kuitenkaan lemppareiden joukkoon - ei siis antanut varsinaisia elämyksiä, mutta kokeilkaa järeämmillä keittimillä. Minusta toimi ehkä paremmin suodattimella kuin espressona.

Lisäys myöhemmin edit päivänä. Pienen hakemisen jälkeen alkoi tämäkin maistua paremmalta. Paremman uuttosuhteen kun saa aikaiseksi, alkaa tämä tuntua oikein  hyvöltä espressolta. Miellyttävä makeus tulee esille. Raikas kahvi. On vaan suu tottunut noihin etiopialaisiin ja niiden hedelmäisyyteen ja sitruksisuuteen. Makeampaa kun tekee mieli on tämä mukava vaihtoehto, jos kotona on molempia.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 25, 2012, 17:50:42 ip
Tällä kertaa tulikin napattua mukaan Mokkiksen kahveja Stockalta (olivat pari viikkoa vanhoja), Addis Abeba ja Espresso Master.

Voivoi, kunpa olisinkin jättänyt ne hyllyyn, ilman taustatietoja ostettuna molemmat karvaita pettymyksiä. Addis Abeba kärvennetty totaalimustaksi ja öljyiseksi, kaikki mikä tekee Yirgasta hienon kahvin, on poltettu pois. Kaippa tällaista valopetroolia joku myös tykkää juoda, itse en kyllä taida keksiä tälle mitään käyttöä. Viisaana olisi kannattanut tutkia tietoja ennen ostopäätöstä, mitään näin tummaa ei tarvitse tähän taloon kiikuttaa. Paahto muistuttaa ekoja i-Roast -paahtoja, jotka menivät överiksi ja löysivät tiensä roskiin samantien  :o
Espresso Master myös kovasti tumman puolella, maussa aavistus lakritsaa sekä anista, mutta muutoin tylsä palaneelle maistuva espresso. Tämän voinee vielä upottaa johonkin maitokahviin, jos semmoinen sattuu joskus maistumaan.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Heinäkuu 30, 2012, 22:21:33 ip
Voivoi, kunpa olisinkin jättänyt ne hyllyyn, ilman taustatietoja ostettuna molemmat karvaita pettymyksiä. Addis Abeba kärvennetty totaalimustaksi ja öljyiseksi, kaikki mikä tekee Yirgasta hienon kahvin, on poltettu pois.

Kyseessähän on ranskalainen paahto. Totta on se, ettei siinä enää Yirgan erityispiirteet tule samalla tavalla esille kuin vaaleissa paahdoissa. Kysyä voi miksi paahtaa noin tummaksi noin persoonallista papua,  mutta kyllä se minusta on parasta ranskalaispaahtoa, mitä olen juonut. Mutta jos ei tykkää ranskalaisesta paahdosta ylipäätään. Niin ja espressokeittimeen sitä ei voi laittaa tietenkään lainkaan. Millä sen keittelit?

Lainaus
Viisaana olisi kannattanut tutkia tietoja ennen ostopäätöstä, mitään näin tummaa ei tarvitse tähän taloon kiikuttaa.

Juurikin näin. Mutta komppaan kyllä silti sitä, että hyvin tummia Mokkamestareiden vaaleimmatkin paahdot ovat, kuten espressopaahdotkin. Selvästi Etelä-Italian tyyliä tummuuden suhteen. Osaltaan maukumaailma on tottumuskysymys. Itse olen juonut saatavuuden vuoksi paljon Mokkamestareiden kahveja ja siksi esim. muutamat Hasbeanin vaaleat espressot ovat maistuneet suussani ihan puulta ja alipaahdetuilta. Ja jonkin verran kyse voi olla laitteista. Markettikoneelle sopii hyvin tummempi kahvi, kun se ei niin hyvin ja tarkasti uuta makuja pavuista. Laitteiston vuoksi jätin Turusta ja Helsingistä tuliaiskahvitkin ostamatta, kun en omalla koneellani saa niistä tyydyttävää makua irti.

Aistitko Migu2 lie tuon Jiiteen mainitseman ominaismaun, tulisiko se sittenkin tummuudesta, savusta tms...
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 31, 2012, 10:02:10 ap
Kyseessähän on ranskalainen paahto. Totta on se, ettei siinä enää Yirgan erityispiirteet tule samalla tavalla esille kuin vaaleissa paahdoissa. Kysyä voi miksi paahtaa noin tummaksi noin persoonallista papua,  mutta kyllä se minusta on parasta ranskalaispaahtoa, mitä olen juonut. Mutta jos ei tykkää ranskalaisesta paahdosta ylipäätään. Niin ja espressokeittimeen sitä ei voi laittaa tietenkään lainkaan. Millä sen keittelit?

Ranskalaista tosiaan ja jos tuo olisi ollut tiedossa niin en olisi ostanut lainkaan, nämä ranskalaiset paahdot kun menevät yli ymmärrykseni  ;D. Tuli kokeiltua monella tavalla, Aeropressillä ja pressopannussa tuli ehkä paras lopputulos kunhan uutteli vähän haaleammalla vedellä. Espressoa kokeilin myös ja ei se huonompaa ollut mitä yleensä "kahviloissa" tarjotaan  ;D

Itse olen juonut saatavuuden vuoksi paljon Mokkamestareiden kahveja ja siksi esim. muutamat Hasbeanin vaaleat espressot ovat maistuneet suussani ihan puulta ja alipaahdetuilta. Ja jonkin verran kyse voi olla laitteista. Markettikoneelle sopii hyvin tummempi kahvi, kun se ei niin hyvin ja tarkasti uuta makuja pavuista. Laitteiston vuoksi jätin Turusta ja Helsingistä tuliaiskahvitkin ostamatta, kun en omalla koneellani saa niistä tyydyttävää makua irti.
Aistitko Migu2 lie tuon Jiiteen mainitseman ominaismaun, tulisiko se sittenkin tummuudesta, savusta tms...

Varmaan osittain tottumiskysymys tosiaan tummuuden suhteen ja Hasbeanin paahdot ovat kyllä välillä raakoja ja puumaisia, sille ei vaan mahda mitään, en itsekään niitä väkisin espressona juo jos ei maistu. Onko kyse sitten heidän paahtovirheestä tai makutottumuksista, sitä en tiedä. Mokkiksen paahtoja olen vuosien saatossa jonkin verran kokeillut ja yllättäen parhain on ollut Espresso Rey, joka sisältää myös robustaa. Jotenkin vain voisi kuvitella että ajan hengen mukaan Mokkiksen espressopaahdoissakin voisi kokeilla vaaleampaa suuntaa...
Kyllä olen aistivinani jotain outoa ominaistuoksua/makua, jotain semmoista savuista tunkkaisuutta noissa on pavuissa on.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Elokuu 01, 2012, 20:46:04 ip
Lainaus käyttäjältä: migu2
Varmaan osittain tottumiskysymys tosiaan tummuuden suhteen ja Hasbeanin paahdot ovat kyllä välillä raakoja ja puumaisia, sille ei vaan mahda mitään, en itsekään niitä väkisin espressona juo jos ei maistu. Onko kyse sitten heidän paahtovirheestä tai makutottumuksista, sitä en tiedä.

Mitä olen paahtokirjoista saanut sen käsityksen, että puumaisuus on aina paahtovirhe ja alipaahdetusta on kyse, tai sitten liian hitaasta paahtoprosessista. Mutta en ole ammattipaahtaja, joku voi olla toista mieltä. Mielestäni maistamani pussillinen Jailbreak espressoa oli selvästi paahtovirheellinen, siksi en ole Hasbeanista innostunut papuja tilaamaan. Ainoa mihin hyvin vaalea, miltei alipaahtunut sopii, on rio-y pavut ja kreikkalainen kahvi. Ei sekään alipaahtunutta ole, mutta hyvin hitaasti ja vaaleaksi paahdettua. Kokeilujeni mukaan tummaksi paahdettu rio-y papu muuttuu juomaksikelpaamattoman kitkeräksi. Mutta tästä voi ammattipaahtajakin omata oman mielipiteensä.

Lainaus
ajan hengen mukaan Mokkiksen espressopaahdoissakin voisi kokeilla vaaleampaa suuntaa...
Kyllä olen aistivinani jotain outoa ominaistuoksua/makua, jotain ... savuista tunkkaisuutta noissa on pavuissa on.

Kyllä ne varsinaiset espressosekoitukset tosiaan on tummempia kuin esim. Lavazan tai Illyn markettipavut. Hieman vaaleampia saattavat olla espressoksi sopivat alkuperäpavut, kuten etiopialainen Kebado tai Intian Bababudan. On heillä Yirgacheffeäkin hieman vaaleampana kuin tuo Addis Abeba. Oma lempiespressoni on tällä hetkellä tuo Kebado. Mutta ylipäätään, olen miettinyt tuota Jiiteen mainitsemaa ominaismakua ja sitä kahvitellessa etsinyt ja olisin valmis allekirjoittamaan savun tai kenties paahtuneen öljyn maun. Onko prosessissa siis enemmän savua tallella kuin joillakin muilla, tai olisiko paahtimessa paahtojen jääminä kahviöljyjä.... tätä voisi kai kysyä paahtimosta suoraan.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 02, 2012, 22:13:48 ip
Mitä olen paahtokirjoista saanut sen käsityksen, että puumaisuus on aina paahtovirhe ja alipaahdetusta on kyse, tai sitten liian hitaasta paahtoprosessista.

Siitäkin. Tai sitten juomasi aliuuttuu (vaaleana paahtona) ja pitäisi jauhaa hienommaksi ja hidastaa uuttoa. Eli ei se aina paahtovirhe ole. Maistuiko puumaiselta kun teit suodattimella tai pressolla ja annoit jäähtyä (jos kokeilit siis)?

Jos haluat testata vaaleampipaahtoista espressoa (tai muuta) niin nyt kannattaa kurkata Squaremilen sivuille. Heillä on tarjolla afrikkalaisia nyt runsaasti, sekä espressoon että muuhun. Paahtovirheellisiä sieltä taitaa olla mahdotonta saada.

Katsastin noita mokkamestareiden sivuja ja nettikauppaa siellä. Kovasti tuntuu olevan wieniläispaahto suosiossa.   ::)
Mietin vain että onko makukuvaukset cuppingkuvauksia vai lopullisen tuotteen? Melkein veikkaisin ensimmäistä, sillä tuntuu käsittämättömältä että noita kaikkia maistaisi jo pitkälle toiseen raksuun viedystä kahvista.

Kuubalaisessa oli muuten hauska kuvaus: "Aromissa aistittava hiven savuinen vivahde johtuu sitä että raakakahvin kuivausprosessissa käytetään vanhanaikaista woodburning -menetelmää". Paahtoasteena ranskalainen.... Öhöm... Vahvistavat ominaisaromia?  :P

Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Elokuu 05, 2012, 20:26:11 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Siitäkin. Tai sitten juomasi aliuuttuu (vaaleana paahtona) ja pitäisi jauhaa hienommaksi ja hidastaa uuttoa. Eli ei se aina paahtovirhe ole. Maistuiko puumaiselta kun teit suodattimella tai pressolla ja annoit jäähtyä (jos kokeilit siis)?

Varmasti tuolla Krupsin espressokeittimellä aliuuttuukin. Pussillinen Hasbeanin Jailbreakia oli kyllä minusta puumaista, vaikka kokeilin sitä turkkilaisittainkin. Ibrikillä uutettuna kahvi sietää mielestäni varsin vaaleita paahtoja, lempi kahvini kreikkalaisista kahveista oli niin vaaleita, että mylly meinasi välillä mennä lukkoon,  kun pavut olivat paikoin niin kovia.

Lainaus
Katsastin noita mokkamestareiden sivuja ja nettikauppaa siellä. Kovasti tuntuu olevan wieniläispaahto suosiossa.   ::)
Mietin vain että onko makukuvaukset cuppingkuvauksia vai lopullisen tuotteen? Melkein veikkaisin ensimmäistä, sillä tuntuu käsittämättömältä että noita kaikkia maistaisi jo pitkälle toiseen raksuun viedystä kahvista.

Voisin veikata samaa.

Lainaus
Kuubalaisessa oli muuten hauska kuvaus: "Aromissa aistittava hiven savuinen vivahde johtuu sitä että raakakahvin kuivausprosessissa käytetään vanhanaikaista woodburning -menetelmää". Paahtoasteena ranskalainen.... Öhöm... Vahvistavat ominaisaromia?  :P

naureskelin samaa, kun viimeksi foorumiin kirjoitellessa aloin muistelle tuota kuubalaista. Muistelin oliko se paahtaessa jotenkin savuprosessoitu, mutta olikin kuivatessa. Mietin, että miten paljon tuo raakakahvin savutus tulee läpi muutenkin tummaksi paahdetussa kahvissa, joka on muutenkin enemmän savun kanssa tekemisissä.

Mutta, itse kyllä tykkään mokkiksen tuotteista, minä kun tykkään suhteellisen tummista kahveista. Vaaleatkin menee, jos eivät ole liian makeita. Ehkä joidenkin espressojen äitelyys on johtunut kuitenkin koneeni heikkoudesta.

[/quote]
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 06, 2012, 22:40:15 ip
Vaaleatkin menee, jos eivät ole liian makeita.

Whaaa?

 :D

Miten se voi olla liian makeaa?

No tosiaan joidenkin naturalien mansikkamakeus menee välillä itselläkin kuvottavan puolelle, mutta yleisesti ottaen vaaleapaahtoinen marjaisesti hapokas "sokerijuoma" on sitä suurinta herkkua.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: Tuomas - Elokuu 09, 2012, 21:54:37 ip
Ehkä tässä on juuri se aliuuttumisen puoli. Tunnet tekniikan paremmin, mutta vaaleista espressoista jää minullä välillä se hapokkuus makeuden vastapainona uupumaan. Ja sitten voi olla kyse henkilökohtaisesta makuaistista. Nykyisin en oikein kykene syömään karkkia tai juomaan makeita alkoholijuomia. Tanniiniset, karvaat ja katkeroiset juomat tuntuvat hyviltä suussa. Katkerot viittaavat oluen humalointiin, eivät kyseisiin alkoholijuomiin.
Otsikko: Vs: Mokkamestareiden kahvit
Kirjoitti: migu2 - Elokuu 10, 2012, 12:20:45 ip
^ Toisaalta vaaleista paahdoista aliuuttuneena tulee yleensä ylihapokkaita tai happamia espressoja, joista makeus kyllä puuttuu kokonaan.

Mutta eteen ei ole vielä kyllä sattunut yhtään ylimakeata espressoa, joskin nuo mansikkakahvit alkavatkin välillä öklöttämään liiallisen nauttimisen takia  ;D