Ristretto
Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: OskuK - Lokakuu 24, 2010, 17:43:19 ip
-
Teen (lisä)kuppitilauksen http://www.kaffeemike.de/ -virmaan,
ja nyt saisi antaa hyviä vinkkejä pavuista, joita voisi samalla pruuvata.
-
Noh, ei hirveästi tullut ideoita, joten koitin suurella asiantuntemuksellani ts. arpomalla kahvit ;-)
Tilasin
Piacettoa:
http://www.kaffeemike.de/Piacetto%20Espresso%20Kaffee%201000g-p-127.html
ja
Mokadoria:
http://www.kaffeemike.de/Mokador%20Oro%20Espresso%20Kaffee%20500g%20Bohnen-p-349.html
-
Odoti kovasti pakettia tälle päivälle mutta postin lakkoilu ilmeisti veti tuon ensi viikolle.
Papujen kimppuun olisi ollut kiva päästä
-varsinkin kun aijemmassa lootassa ollut Illyn papu oli yllättävä pettymys.
-
Tilasin
Piacettoa:
http://www.kaffeemike.de/Piacetto%20Espresso%20Kaffee%201000g-p-127.html
Kyllä arpomalla joskus onistuu! Niinpal hyvvöö kaffetta!
-
Hyvä! Kommentoisitko vielä sitä Mokador Oroa, kunhan olet päässyt sen pussin kimppuun.
-
Hyvä! Kommentoisitko vielä sitä Mokador Oroa, kunhan olet päässyt sen pussin kimppuun.
Juu. Tämä on kilon pussi joten ei ihan huomenissa.
Tämä on metkaa kahvia. Miltei sama miten tekee, aina on hyvää. Mulla on muutaman kerran Oscari tirsuttanut ohi, joten espresso on ollut laihaa lirua, ja on ollut pakko lopettaa 15s. kohdalla, mutta koemaistettuna sekin on ollut hyvää. Tänäänkin jätin paremman shotin kanssa askartelun vaan join tämän "pitkän" ihan onnessani. Ja samoin ne, jotka on liian piukkana tippuneet vain muutamia pisaroita nin nekään eivät ole olleet mitään katkeruuden riemuvoittoija vaan namia. En kyllä ala sen kummemmin kuvailemaankaan makua.
-
Mokador Oro koneeessa.
Tummempi kuin äskeinen plaatu, paljon cremaa, hieman tupakkainen, tuhti. Vielä lorisee liikaa, espresskuppi tuli täyteen 20s. mutta silti orastava kitkeryys kurkkii nurkan takana. Jatkoa seuraa...
-
Ikävä tuli Mokadorin tummaa oikein täyteläistä kokemusta,
sillä verrokiksi koneeseen meni Lavazzan musta Caffe Espresso markettipussi.
Ensimaut: tunkkainen, väljähtynyt ja kitkerä. Sinänsä pussin aukaisu tuotti mukavan tuoksun, joten oli pieni yllätys ;-)
Pöh. Tuo ei tyydyttänyt joten pavut takaisin pusssiin ja Lidlin essut tilalle, pussin avus tuotti kummallisen ohuen tuoksun, joka ei muistuttanut kahvia, mutta en myöskään paikallistanut sitä muuhun.
Ensimaut: hieman tunkkainen, ja kieleen jäi jotain epämieluisaa niljakkuutta.
On tämä vaikeaa, maistelu.
Joka tapauksessa Mokadoria ja Piacettoa on tilattava lisää...tilailun huono puoli on postimaksut. Olisi kiva jos marketista saisi hyvää kahvia ;-)
-
Olisi kiva jos marketista saisi hyvää kahvia ;-)
K-Marketin tarjonnasta löytyvä Cellini on ollut ihan ok, Prisman tarjonnasta löytyvä Saquella Espresso Crema on myös ihan toimiva "arkikahvi". Markettikahveissa yleensä tuoreus on ensisijainen haaste kahvin hyvyydelle, mutta pusseissahan on päiväykset... Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, myös Pauligin vihreäpussisesta espressosta olen saanut hyvät kahvit kahvilassa tarjottuna.
-
Tilasin Kaffemikestä, suututtuani kun lidl-Lavazza -sekoituskin maistui aikas pahalta,-)
tämmöiset uudet tuttavuudet:
-De Roccis Extra Espresso Kaffee
-Gimoka Gran Gala Espresso Kaffee
ja sitten näitä lisää: Mokador Oro Espresso Kaffee ja Piacetto Espresso Kaffee
-
Tulis nyt äkkiä, multa on juotavat pavut loppu!
-
Tulis nyt äkkiä, multa on juotavat pavut loppu!
Sä taisit olla Turusta tai jostain sieltä päin? Hae Cafe Artista papuja. Tiedät sitten miltä kahvin pitäisi oikeasti maistua, ei mitään palanut kumi -robustaa.
:)
-
Sä taisit olla Turusta tai jostain sieltä päin? Hae Cafe Artista papuja. Tiedät sitten miltä kahvin pitäisi oikeasti maistua, ei mitään palanut kumi -robustaa.
:)
Salosta olen.
Lauantaina Turuus olisi levymessut Kårenilla (http://www.levymessut.com/), joten ehkä menenkin...
Sai Lavazzat tuoksuttimen viran ;-)
-
Salossa Toinen keksi tekee mainiot kahvit ja myy papuja kai uloskin. Tosin ainakin viimeksi tarkistaessani italialaisia ties koska paahdettuja, mutta jos ei saa Artista tuoreita jatkuvasti niin kyllä noi lidliläiset ja lavazzavaivat pesee.
-
Salossa Toinen keksi tekee mainiot kahvit ja myy papuja kai uloskin. Tosin ainakin viimeksi tarkistaessani italialaisia ties koska paahdettuja, mutta jos ei saa Artista tuoreita jatkuvasti niin kyllä noi lidliläiset ja lavazzavaivat pesee.
Sain käsiini pikkupussin Miko Puro Fairtrade -papuja. Saas nähä.
Nyt on rouhimessa Pauligin Espresso Fortissimo-papua, eikä ihan pahaa. Kyllä tätä juo ihan puolityytyväisenä.
-
Minä jaksoin jossain kohtaa vielä säätää tilausten ynnä muiden kanssa, mutta Turussa asuvana Cafe Artista noutaminen on helpompaa. Lisäksi en ole mistään löytänyt järkevästi yhtä hyvää, tasalaatuista ja tuoretta kahvia. Olen lopettanut tilailun...
-
Postityttö kävi. Kyl nyy kelppa!
-
Noihin ei varmaan ole paahtopäivää merkattu? Liekkö kuinka wanhaa kuraa ovat?
-
Näin on.
-
Tulee mieleen ajat jolloin käytössäni oli vain pressopannu. Tuo oli antoisaa aikaa tutustua eri kahvisekoituksiin eivätkä papujen ikäkysymykset nousseet missään vaiheessa ongelmaksi.
-
Do di, ensimmäinen Piacetto tyhjeni ja ensimäiset maut De Roccis -pavuista suussa.
13g puruva 25s. lirutuksella 12,5g lientä. Erinomaisen hyvöö! Avasin inan myllyä, aamulla katson mitä tapahtui.
-
Tulee mieleen ajat jolloin käytössäni oli vain pressopannu. Tuo oli antoisaa aikaa tutustua eri kahvisekoituksiin eivätkä papujen ikäkysymykset nousseet missään vaiheessa ongelmaksi.
Joskus koko kahvihetken keskittyy ihan johonkin muuhun ;-)
Kahvihaamu? (http://vesakuusava.com/muuta/essuva.wmv)
-
Kahvihaamu? (http://vesakuusava.com/muuta/essuva.wmv)
Tuoreilla pavuilla uutto saattaisi mennä oikeampaan suuntaan...
-
Tuoreilla pavuilla uutto saattaisi mennä oikeampaan suuntaan...
13g puruva 25s. lirutuksella 12,5g lientä...
Onko liian lirua, vai vedetäänkö piukemmaksi? ;-)
14g, 25s. 13,6g (http://vesakuusava.com/muuta/essu_2.wmv)
-
Onko liian lirua, vai vedetäänkö piukemmaksi? ;-)
14g, 25s. 13,6g (http://vesakuusava.com/muuta/essu_2.wmv)
Miltä nuo kahvit ovat maistuneet espressoina - siis 14g, 25s, 28g? Nuo omasi ovat suhteellisen tiukkoja ristrettoja ja sellaisissa peittyy todella paljon heikkouksia kun niitä ei yksinkertaisesti enää oikein pysty erottamaan vahvasta seoksesta. Kokeile höllentää edes 21g paikkeille.
-
Miltä nuo kahvit ovat maistuneet espressoina - siis 14g, 25s, 28g? Nuo omasi ovat suhteellisen tiukkoja ristrettoja ja sellaisissa peittyy todella paljon heikkouksia kun niitä ei yksinkertaisesti enää oikein pysty erottamaan vahvasta seoksesta. Kokeile höllentää edes 21g paikkeille.
Homma jatkuu taas huomenna. Tänään meni yli: kuppi täynnä 15s. ja seuraava ali; takaisin tuhdiksi.
-
Homma jatkuu taas huomenna. Tänään meni yli: kuppi täynnä 15s. ja seuraava ali; takaisin tuhdiksi.
Aamukahvi 14g/25s. 18g lientä, iltapäivällä seuraava...
-
Aamukahvi 14g/25s. 18g lientä, iltapäivällä seuraava...
Pöh, aamulla piukka ja äsken 12g 25s. 41g. On hakua. Mutta ei se mitään, kun kahvi on hyvää koko ajan...
-
Pöh, aamulla piukka ja äsken 12g 25s. 41g. On hakua. Mutta ei se mitään, kun kahvi on hyvää koko ajan...
Hmm, jos noinkin paljon heittelee uutot, niin varmaan proseduurissa on muuttuvia tekijöitä? Itse en ainakaan suvaitse moisia heittelyjä ilman tarkoitusta. Jauhat varmaan suoraan kahvaan, etkä käytä WDT:tä? Tuota aikasempaa videota katselin ja uutto näyttää jotenkin rauhattomalta. Kahvi valuu epätaisaisena norona "sykkien". Toisaalta jos pavut eivät ole tuoreita, niin ei tällöin uuttokaan välttämättä ole kovin hyvin hallittavissa.
-
Hmm, jos noinkin paljon heittelee uutot, niin varmaan proseduurissa on muuttuvia tekijöitä?
Juu, jauhatusta on tässä koko ajan muutettu.
-
Juu, jauhatusta on tässä koko ajan muutettu.
Kuinka paljon tuota jauhatusta säädät? Kuten migu totesi, ovat nuo heilahtelusi melkoisia.
Tässä vaiheessa nakukahva olisi verraton apu - sillä kun saisi suljettua pois nuo migun vihjaamat uuton epätasaisuudet (nimittäin jos syy on tässä, eli valmistustekniikka puutteellinen, niin jauhatuksen säätö menee aika arpapeliksi).
Edit: Esim. tälläinen (http://www.coffeehit.co.uk/PRD_ProductDetail.aspx?cid=138&prodid=967&Product=Nuova-Simonelli-Custom-Naked-Portafilter)
-
Ja tietenkin tarkkuusvaa'alla annostelut kohdilleen, jo gramman muutos annoksessa voi vaikuttaa uuttoon ja makuun merkittävästi. Mutta toisaalta, jos kaikki shotit ovat olleet maukkaita, niin eihän näillä yksityiskohdilla sitten niin väliä olekaan ;) ;D
-
Ja tietenkin tarkkuusvaa'alla annostelut kohdilleen, jo gramman muutos annoksessa voi vaikuttaa uuttoon ja makuun merkittävästi. Mutta toisaalta, jos kaikki shotit ovat olleet maukkaita, niin eihän näillä yksityiskohdilla sitten niin väliä olekaan ;) ;D
Niinpä. Ihan kuriositeettina näitä on koitettu kun Kiinasta tuli sikasupertarkka vaaka (http://www.priceangels.com/Mini_Precision_Digital_Jewellery_Scale__500g_Max___0.1g_Resolution__p6677.html) ;-) Nyt on tupannut tulemaan pitkää, joten muutanpa seuraavaksi ajan 25->20s. Viimeinen tänään 12,9g ja 25s., mutta valmistumispainon oton aikana pimeni vaaka. Nyt ei enää testailla tai testaaja ei nuku. ;-)
Samaa epätasaista lirutusta tuossakin (http://vesakuusava.com/muuta/pitka.wmv)
-
Kuinka paljon tuota jauhatusta säädät? Kuten migu totesi, ovat nuo heilahtelusi melkoisia.
Tässä vaiheessa nakukahva olisi verraton apu - sillä kun saisi suljettua pois nuo migun vihjaamat uuton epätasaisuudet (nimittäin jos syy on tässä, eli valmistustekniikka puutteellinen, niin jauhatuksen säätö menee aika arpapeliksi).
Edit: Esim. tälläinen (http://www.coffeehit.co.uk/PRD_ProductDetail.aspx?cid=138&prodid=967&Product=Nuova-Simonelli-Custom-Naked-Portafilter)
Tuolta löytypi myös alkup. (http://shop.lagondola.it/product.php?pid=655)
ja video, jossa myös ilman nakua vähän lirutuksessa epätasaisuutta...
-
Samaa epätasaista lirutusta tuossakin (http://vesakuusava.com/muuta/pitka.wmv)
Onko tuolla oikeasti sokeria noin paljon pohjalla vai katsoinko väärin?
Lisää mieluummin sokeri jälkikäteen, sen jälkeen kun olet maistanut tuotosta. Tavoitteena olisi päästä siitä sokerista suurinpiirtein eroon (sitten on maku kohdillaan :) ).
-
Onko tuolla oikeasti sokeria noin paljon pohjalla vai katsoinko väärin?
Lisää mieluummin sokeri jälkikäteen, sen jälkeen kun olet maistanut tuotosta. Tavoitteena olisi päästä siitä sokerista suurinpiirtein eroon (sitten on maku kohdillaan :) ).
Noo, jotkut laittavat kahviin jopa maitoakin ;-)
Minä olen aina juonut kahvit makeina.
-
Minä olen aina juonut kahvit makeina.
Niin minäkin. Sokeria en kuitenkaan niihin koskaan ole laittanut... :)
-
Niin, no ei siinä sokerissa sinällään mitään väärää ole, mutta tuolla tavalla on suhteellisen vaikea hakea sitä parasta espressoa johon sokeri sitten lisätään kun kaikki maistuu valmiiksi jo kovin makealta. Ts. haluat lisätä sen sokerin mahdollisimman hyvään espressoon.
-
Makuasioita sanoi se kuuluisa koira joka omiaan nuoli.
Mutta Osku on varmaan testannut noita vaihtoehtoja, eli lisätä jälkikäteen, etukäteen ja ei ollenkaan.
Jollei ole, niin tee ihmeessä niin. Esimerkkinä noita eri uuttotapojen muutteluita eri ohjeiden mukaisesti, ja itse testailemalla, löytää usein ihan mielenkiintoisia makuja.
Lyön kovasti rumpua myös kofeiinittoman kahvin puolesta jos haluat säädellä myllyä, ja kuitenkin haluat juoda shotit.
Decaf kahvit ovat olleet itselleni positiivisia yllätyksiä, en tiedä mistä olin muodostanut aiemmin ennakkoluuloja niitä kohtaan.
-
Mutta Osku on varmaan testannut noita vaihtoehtoja, eli lisätä jälkikäteen, etukäteen ja ei ollenkaan.
Juu, huomasin että sokerin laitto etukäteen ei tuhoa cremaa heti pois, kun ei tarvitse sotkottaa niin paljon.
-
Juu, huomasin että sokerin laitto etukäteen ei tuhoa cremaa heti pois, kun ei tarvitse sotkottaa niin paljon.
Se crema ei yleensä ole erityisen herkkua. Ei siinä kovasti menetä, mikäli sen sotkottaa pois. Saat ainakin mahdollisuuden maistaa tekemää kahviasia eikä vain sokerilitkua.
-
Saat ainakin mahdollisuuden maistaa tekemää kahviasia eikä vain sokerilitkua.
Saan toki, en vain tarvitse sitä mahdollisuutta mihinkään ;-)
-
No niin, taas lähetys tuli, nyt maisteluva!
-Indien Monsooned Malabar AA
-Zambia AAA Plus Munali
-Sulawesi Kalossi Grade 1
-Äthiopien Wild Grown Washed Kafa Forest Coffee
-Columbia Supremo Medellin
-Brasil Santos NY2, scr. 17/18
-Costa Rica s.h.b. Tarrazu
-Peru s.h.b. Grade 1
-Espresso Organico BIO
-Tanzania AA Ngila-Estate
Edith: siis tämähän olikin http://www.docklands-coffee.de/
eikä Mikeltä. Sori.
-
Itse tilasin lastin raakapapuja tuolta Docklandsilta... osa niistä ovat olleet jopa maukkaita :)
Otin samaan satsiin myös paahdettuja. Huomio kiinnittyi lähinnä siihen etteivät paahdot olleet tuoreita. Tai noh, osa oli ja osa ei. Yritin myöhemmin tiedustella paahtojen tuoreutta ja eivät vastanneet mitään.
-
Nyt tuli mun wanhalle suosikille, Monsuunimalabaarille voittaja Panamasta, nam:
http://www.docklands-coffee.de/roestkaffee/amerika/panama/panamaboqueteshb.php
-
Mites eroaa monsuunista? Osaisitko kuvailla makua/tuoksua? Monsuuni on minunkin ykkönen joten kiinnostaisi tämä.
-
Mites eroaa monsuunista? Osaisitko kuvailla makua/tuoksua? Monsuuni on minunkin ykkönen joten kiinnostaisi tämä.
Sori, nyt en enää muista. Tilaa vaan pussi tuotakin kokeeksi jos tilaat monsuuniva.