Ristretto
Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: Zuppi zahvia - Lokakuu 09, 2015, 17:46:50 ip
-
Hei, tuore jäsen kysyy het alkuun, koska ei vastausta löydä, tai ainakaan kovin selvää vastausta.
Olen päättänyt siirtyä juhlamokasta ja mokkamasterista kohti silmitöntä baristihuikeutta. Olen vielä alussa.
Olen ymmärtänyt että kahvimylly on se tärkein kun espressokeitintä ja sen saloja aletaan miettimään. Olen pohtinut että aloitan asioihin syventymisen ensin itsejauhetuista pavuista ja peruskahvinkeitosta kahvinkeittimellä. Sen jälkeen sitten espressokeitinten maailmaan siirtyen. Lähdin myllykaupoille mutta halvalla saa vain pannujauhatukseen sopivaa. Jotkut jopa väittävät pääsevän espressokarkeuteen asti, kuten se wilfan kakkosmalli. Noh, ajattelin sitten ostaa paremman heti alkuun. Mutta niillähän ei sitten kai tarpeeksi karheaa pannuun saakaan?
Pitääkö minun nyt siis ensin ostaa ns. Normimylly mokkamasterille ja kun sitten joskus ostan espressokeittimen, niin sitten espressomylly (hintaluokka 200)
Auttakaa miestä mäjessä
-
Lähtökohtaisesti espressokäyttöön soveltuvalla myllyllä saa myös jauhettua pannukarkeutta. Tosin joissain myllyissä karkeussäädön noin merkittävä muuttaminen voi olla hidasta. Karkeuttahan muutetaan säätämällä jauhatusterien välistä etäisyyttä ja säätö löytyy kaikista myllyistä.
-
Eli jos hommaan esim. Ascaso i minin, niin pärjään?
-
Pärjäät. Tosin säätö espressokaurkeudesta suodatinkarkeudelle on hyvin hidasta. Olisikohan niin että säätönuoppia piti pyöräyttää 50+ kierrosta. Ascason säätö on juuri sieltä hitaimmasta päästä. Toisaalta säätö on hyvin tarkka ja tarpeellinen siellä espressokarkeudella, joka on merkittävä plussa espressomyllyn hankinnassa.
Itselläni on Ascaso i-Mini espressokäytössä ja Wilfa suodatinkahville (Aeropressille). Kahden kanssa on helpompaa.
Kas, säätöalueesta oli oma aiheensakin
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1534.0
-
Ok, kiitos tiedosta. Pitää pohtia pannukarkauksia. Käsivehkeet taitaa olla aika työläitä suodatinkarkeuksiin?
-
Itselläni käytössä käsimylly työpaikalla Aeropressille. Kyllähän sillä jauhaa yhden annoksen kerrallaan, useampia en viitsisi.
-
Ascasolle vaihtoehto voi olla myös Rancilio Rocky. Nopee heittää espressosta karkeimmalle.
-
Itselläni on ollut i-Mini käytössä viisi vuotta. Jauhan sillä kahvia espressokonetta varten, ja olen ollut tyytyväinen. Yleensä riittää 0,5–2 kierroksen säätö. Mokkapannujauhatukseen tarvitaan noin 10 kierrosta.
Se kannattaa ottaa huomioon, että i-Mini on meluisa. Jos puoliso nukkuu myöhempään ja makuuhuone on kuuloetäisyydellä, kannattaa ehkä harkita jotain muuta myllyä.
-
Olen ymmärtänyt että kahvimylly on se tärkein kun espressokeitintä ja sen saloja aletaan miettimään. Olen pohtinut että aloitan asioihin syventymisen ensin itsejauhetuista pavuista ja peruskahvinkeitosta kahvinkeittimellä.
Se on toki hyvä, mutta yksi miettimisen arvoinen jos väkertämisestä tykkää on Aeropress. Jos ei tykkää väkertämisestä, niin kannattaa minusta miltei unohtaa se espressokin.
Jotkut jopa väittävät pääsevän espressokarkeuteen asti, kuten se wilfan kakkosmalli.
Väite tulee siitä, että se pääsee kuluttajamallien paineistettujen kahvojen kanssa siihen "esopressokarkeuteen" mitä ne käyttävät. Prosumer mallit (jotka monen mielestä vasta tekevät oikeaa espressoa) jäävät sen ulottumattomiin.
i-Ministä, että itse en jaksaisi sitä veivata eri jauhatusmuotojen välillä, kuin jos tekee ison muutoksen koko kulutustottumuksissa. Edes viikottain jos pitäisi se säätää jollekkin mulle karheudelle, niin menisi espresso asetukset sotkuun ja veivaamisessa on iso vaiva. Itselläni onkin Wilfa kakkosmyllynä muuhun kuin espressoon.
-
Käsivehkeet taitaa olla aika työläitä suodatinkarkeuksiin?
Ne ovat työläitä kaikkiin karkeusiin, mutta vähän vähemmän työläitä mitä isompi jauhatus ja tummempi papu. Kahdelle päivittäin jauhaminen onnistuu itsellä lomalla, mutta ei erityisesti kyllä ilahduta. Pelkästään itselle jauhaisi päivittäinkin. Aidosti suuri ilo silti pidemmän päälle, että ei tarvitse.
-
Se on toki hyvä, mutta yksi miettimisen arvoinen jos väkertämisestä tykkää on Aeropress. Jos ei tykkää väkertämisestä, niin kannattaa minusta miltei unohtaa se espressokin.
Väite tulee siitä, että se pääsee kuluttajamallien paineistettujen kahvojen kanssa siihen "esopressokarkeuteen" mitä ne käyttävät. Prosumer mallit (jotka monen mielestä vasta tekevät oikeaa espressoa) jäävät sen ulottumattomiin.
Eli siis pärjäisinkin Wilfalla, sanotaan nyt ensimmäiset kuukaudet vuodet niin pannuhommissa kuin espressokeittimissä?
-
Eli siis pärjäisinkin Wilfalla, sanotaan nyt ensimmäiset kuukaudet vuodet niin pannuhommissa kuin espressokeittimissä?
Jos ostat espressokeittimen jossa on paineistettu kahva. Henkilökohtaisesti ei kamalasti suosittele, koska kahvin laatu on selvästi heikompi kuin paineistamattoman kahvan keittimissä, jos sitä käyttää osaava henkilö.
Paineistetun kahvan hyvä (ja huono puoli) on myös sen helppous. Uuttoaika pysyy aina suhteellisen vakiona ja näin sieltä tulee helpommin keskinkertista kahvia teki melkein mitä tahansa. Huono puoli tämä on siksi, että säätövara tippuu pieneksi ja sitä kahvia ei oikein saa oikeasti hyväksi teki ihan mitä tahansa.
-
Jos ostat espressokeittimen jossa on paineistettu kahva. Henkilökohtaisesti ei kamalasti suosittele, koska kahvin laatu on selvästi heikompi kuin paineistamattoman kahvan keittimissä, jos sitä käyttää osaava henkilö.
Paineistetun kahvan hyvä (ja huono puoli) on myös sen helppous. Uuttoaika pysyy aina suhteellisen vakiona ja näin sieltä tulee helpommin keskinkertista kahvia teki melkein mitä tahansa. Huono puoli tämä on siksi, että säätövara tippuu pieneksi ja sitä kahvia ei oikein saa oikeasti hyväksi teki ihan mitä tahansa.
Saisiko tuon paineistetun ja paineistamattoman kahvan perusidean ja erot kiteytettyä tietämättömälle? Nyt nähkääs tipuin kärryiltä
-
Saisiko tuon paineistetun ja paineistamattoman kahvan perusidean ja erot kiteytettyä tietämättömälle? Nyt nähkääs tipuin kärryiltä
Esim: http://www.frcndigital.com/coffee/enhanced.html
Minähän kuulun myös niihin, joiden mielestä paineistetulla kopalla/kahvalla ei saa aitoa espressoa. Hyvin pitkälti espresson kaltaista juomaa kuitenkin.
-
Espressopuolella pitäisi hieman tietää mitä tahtoo. Jos mahdollista niin käy maistelemassa ja vertailemassa ennen hankintoja.
Marketista ja kodinkoneliikkeistä saa edullisia kahvilaitteita joissa on usein enemmän tai vähemmän automaatiota. Jos ne riittävät niin hyvä. Painekahvalaitteet kuuluvat tähän joukkoon. Ylimääräinen kahvan luoma paine hidastaa näissä sopivasti valmistusprosessia koettaen välttää nesteen liian nopeaa valmumista kahvipurujen läpi. Kahvimyllyksi riittää suhteellisen edullinen laite.
Parempia espressolaitteita saa niihin erikoistuneilta myyjiltä. Yleensä niillä saa parempia tuloksia. Käsityön määrä on näissä enemmän tai vähemmän suuri. Koneet muistuttavat niitä paremmissa kahviloissa käytettäviä. Paineistettu kahva ei kuulu näihin laitteisiin. Nesteen virtausnopeutta kahvipurujen läpi säädetään muilla keinoin, pääosin jauhatuskarkeutta muuttamalla. Tässä kohden edulliset kahvimyllyt yleensä tuottavat pettymyksiä kun niillä ei saa tarpeeksi tasalaatuista ja hienoa jauhatusta. Espressokoneen kaveriksi kannattaa hankkia espressokäyttöön suunnattu mylly.
-
Espressopuolella pitäisi hieman tietää mitä tahtoo.
Tämä. Varsinainen suo. Seuraavaksi ruetaan puhumaan thermoblokista ja kolmitieventtiileistä.
-
Kiitokset näistä vastauksista. Ja erityisesti Jarille linkistä. Luen paljon täältä foorumilta keskusteluita ja alan saamaan kuvaa. Käynen testaamassa yhtä La Pavonia ja ascaso i miniä lähiaikoina. Näin ollen saanen myös testikaffet ja näen miten se tehdään.
Kyllä mielestäni yksi vahva osa tätä puuhaa on se tekeminen. Automaatit ei innosta.
Ja mikä oiva foorumi tämä onkaan. Loka ei lähde lentämään ja keskustelu muutenkin asiallista. Hienua.
-
Kiitokset näistä vastauksista. Ja erityisesti Jarille linkistä.
Eipä kestä. :)
Se sivusto on, btw, muutenkin hyvää luettavaa. Kahviblogina ja tietopakettina:
http://www.frcndigital.com/coffee/Coffee.html
-
Vippaisin vielä yhden tutun linkin noihin eri uutto menetelmiin:
www.brewmethods.com (http://www.brewmethods.com)
Sieltä näkee erilaisia pourovereita ja reseptejä.
-
Tuon Ascaso i Minin kanssa tärkeä lisävaruste on kuulosuojaimet. Melutaso korvan kohdalla lienee jotai 90 db. Kerrostalossa sen käyttö nukkumisaikaa ei liene korrektia. Mylläystulokset kuiitenkin hyviä ja tasalaatuisia. Aika paljon tosin jää rööreihin kopautettavaksi.
Ascaso Dreamia uskallan lämpimästi suositella Espressokeitimeksi. Olen harjoitellu sellaisella viime keväästä käyttäen laitteen mukana tulevaa mustaakseni 58 mm paineistamatonta (=kahvan pohja kokonaan rei'itetty) tuplakahvaa. Mukana tulee myös sinkkukahva, jonka kokeilut eivät vakuuttaneet.
Tuo ascaso dream on se mitä olen itekin havitellut. Jo ulkonäkö on kuin karkki. Suolainen hinta vaan tuntuu olevan.
-
Tuplakäyttöön kelpaavaksi myllyksi ja muutenkin kannattaa imo katsella Baratzan malleja esim. hasbeanilta. Ovat olleet hintaansa nähden aivan saamarin hyvänmakuisia!
-
Esim: http://www.frcndigital.com/coffee/enhanced.html
Minähän kuulun myös niihin, joiden mielestä paineistetulla kopalla/kahvalla ei saa aitoa espressoa. Hyvin pitkälti espresson kaltaista juomaa kuitenkin.
Tyhmä kysymys, mutta onko kyseessä siis pelkkä kahva? Jos ostan siis La Pavonin Eurobar deluxen käytettyänä, jossa käsittääkseni paineistettu kahva, niin saako siihen ostettu erikseen paineistamattoman kahvan? Ja onko hankinta muutenkin nyt ihan hanurista?
Vai onko makuerot marginaalisia jotka vain tosiharrastaja erottaa?
-
Tyhmä kysymys, mutta onko kyseessä siis pelkkä kahva?
Kyseessä on kahva tai joissain Gaggian koneissa jopa pelkkä sihti siellä kahvan sisällä, joka voi olla paineistamaton tai paneistettu. Paineistetuille kahvoille suunnitelluissa koneissa voi kuitenkin olla joissain liian korkea paine, että en uskalla heti sanoa kannattaako siitä se kahvaa ihan mistä vain vaihtaa. Lisäksi monissa on hyvin epästandardi kahva ja joskus liian pieni hyvään paineistamattomaan kahvaan.
Jos ostan siis La Pavonin Eurobar deluxen käytettyänä, jossa käsittääkseni paineistettu kahva, niin saako siihen ostettu erikseen paineistamattoman kahvan?
Teoriassa kyllä. Silloin kyllä miettisin suoraan jotain jossa voi käyttää oikeastikkin molempia, kuten osa Gaggioista.
Vai onko makuerot marginaalisia jotka vain tosiharrastaja erottaa?
Paineistamattoman ja paineistetun kahvan (tai sihdin) väliset makuerot ovat merkittävät. Jos tekisin sokkomaiston asiasta, niin mökin mummokin erottaisi sen myös maitokahvista. Paineistetun kahvan kanssa olet säätöjen kanssa täysin tuurin varassa. Joillain pavuilla homma ei vaan toimi yhtään ja joillaan kohtalaisesti. Paineistamattomalla voi etsiä sen "SweetSpotin" joka pavulla.
-
Maistoin vkl:na Francis Francis x 1 espressoa. Oli hyvää. Onko siinä paineistettu vain paineistamaton kahva? Omistaja ei tiennyt.
-
Maistoin vkl:na Francis Francis x 1 espressoa. Oli hyvää. Onko siinä paineistettu vain paineistamaton kahva? Omistaja ei tiennyt.
Siinä on molemmat kirosanat, eli paineistettu kahva ja thermoblock. Oikeastaan kaikissa edullisissa markettikoneissa on molemmat nykyään.
Thermoblock on systeemi joka lämmittää veden kuumaksi metallielementillä jonka läpi vesi johdetaan. Ongelmana on että uuttoveden lämpötila heittää välillä melkoisenkin paljon kerrasta toiseen. Lopputuloksena säädöt joilla tuli äsken hyvää kahvia tulee kohta huonoa. Välillä vesi on liian kuumaa, välillä sopivaa ja välillä liian kylmää. Lopputuloksesta tulee hyvin ennakoimaton ja siten säätöjen tekeminen muuttuu mahdottomaksi.
Jos päätät tyytyä paineistettuun kahvaan ja thermoblokkiin niin kyllä niilläkin espresson kaltaista kahvia tekee. Joku kuppi onnistuu vähän paremmin ja toinen vähän huonommin. Jos taas tahdot edes perusasiat ja budjetti on tiukilla niin Gaggia lienee se edullisin vaihtoehto. Silvia sitten se vähän kalliimpi peruskone, jossa ei ole säästetty muissakaan pikkuasioissa ja metallikuoret.
Varsinaisesta espressonteosta ei oikein voi noilla thermoblock painekahvakoneilla puhua. Purut sisään ja sieltä tulee sitten mitä aina milloinkin sattuu tulemaan.
-
No nyt menee vanha mies sekaisin. Jotkut taas kehuvat thermoblockia. Ja kuten aiemmin tässä keskustelussa joku kehui Ascaso dreamia, niin siinä on thermoblock. Tosin myös paineistamaton kahva löytyy
-
No nyt menee vanha mies sekaisin. Jotkut taas kehuvat thermoblockia. Ja kuten aiemmin tässä keskustelussa joku kehui Ascaso dreamia, niin siinä on thermoblock. Tosin myös paineistamaton kahva löytyy
Eikös Dream vielä vuosi-pari sitten ollutkin single-boilerikeitin? Uusi versio ei enää ole.
Joka tapauksessa Dreamin hinta ainakin Suomessa on aika tolkuton. Silvian saa halvemmalla ja Elektrosilta tilaamalla melkein samalla rahalla Oscarin (Suomesta ostettuna siihenkin tupsahtaa ilmaa hintaan aika hyvin, eikä edes taida saada valmiiksi modattuna?). Oscarissa toki on muovikuoret, mutta sisällä paljon enemmän (vaihtoehtoja on loputtomiin muitakin - nämä nyt ne yleisimmät joita tyrkytetään, mutta esim. Bezzeralta löytyy mainioita keittimiä useammassa hintaluokassa).
Kaikista lienee jo omat ketjunsa?
Jos perusasioita vielä pähkäilee (ja kun Kahviwikikään ei toimi), niin Home-baristasta löytyy näppärästi asioita koottuna yhteen paikkaan:
http://www.home-barista.com/resources.html
Edit:
Todettakoon vielä, että jos heti haluaa kaikki tekniset herkut, mitä espressokeittimeen suurin piirtein nykyisin on mahdollista saada (tuplaboileri, säädettävä uuttoprofiili, PID, sun muuta...), niin Stollar BES920 näyttää olevan Stockan kantistarjouksessa (899€) tämän kuun. Näitä ei foorumilla taida olla kovin paljon, mutta Ameriikassa ja Australiassa (Breville-nimisinä) ovat saaneet hintapolitiikkansa vuoksi suurta suosiota. Stocka antoi ainakin taannoin kolmen vuoden takuun laitteelle.
-
Siinä on molemmat kirosanat, eli paineistettu kahva ja thermoblock. Oikeastaan kaikissa edullisissa markettikoneissa on molemmat nykyään.
Korjataanpas hieman vääriä olettamuksia; jos on ollut jauhetulle kahville (eikä ESE-podeille) tarkoitettu FrancisFrancis X1 niin ei todellakaan ole paineistettu kahva ja kyseisissä koneissa ei thermoblockia koskaan ole ollutkaan. Ensimmäisissä X1-malleissa oli tosin alumiiniboileri, mutta nyt jo monen vuoden ajan ollut messinkinen. Yhden X1:n omistaneena voin kertoa että onnistuessaan sillä sai ihan mainioita espressoja, mutta vaihtelua siinä tuppaa olemaan.
Täytyy tosin myöntää että X1:ssä maksetaan koneen ulkonäöstä suhteessa enemmän kuin muista ominaisuuksista. Esim. usein hehkutettu Silvia lähelle saman hintaisena koneena on varmasti parempi, mutta edelleenkään en sellaista rumilusta itse huolisi..
-
No nyt menee vanha mies sekaisin. Jotkut taas kehuvat thermoblockia. Ja kuten aiemmin tässä keskustelussa joku kehui Ascaso dreamia, niin siinä on thermoblock. Tosin myös paineistamaton kahva löytyy
Maar tuon laitteen ainoaksi eduksi on katsottava ulkonäkö.
-
Esim. usein hehkutettu Silvia lähelle saman hintaisena koneena on varmasti parempi, mutta edelleenkään en sellaista rumilusta itse huolisi..
Ei kai kovin yleisesti Silviaa enää tänä päivänä hehkuteta? Varsinkin Ameriikan foorumeilla se nykyisin haukutaan ihan pystyyn (toki samojen henkilöiden mielestä, joille se vielä vajaa kymmenen vuotta sitten edusti parasta mitä on, siis jo ennen pidaamista).
Onhan se kuitenkin ns. aloitustason kone "oikeiden" espressokeittimien maailmaan siirryttäessä. Usein sitä suositellaan kai lähinnä siksi, että harvalle aloittelijalle osaa perustella, miksi kannattaisi heti ostaa yli tonnin (tai kaksi, tai kolme jne..) maksava keitin. Ja sitten vielä saman verran myllyyn. :)
Itsekin pidän Silvian muotokieltä melko DDR:läisenä. Mutta kyllä sillä varmaan ihan hyvät essot valuttaa, kunhan opettelee tuntemaan laitteen rajoitukset (tai asentaa sen PIDin).
Pärjäsin minäkin ihan hyvin seitsemän vuotta pidaamattomalla yksiboilerisella keittimellä, mutta kyllähän se pientä kikkailua vaati... mutta ei mitään sellaista jota ei voisi apinallekin opettaa. ;D
-
Juu se Silvian hehkutus on tietysti vähän suhteellista, vaikka eiköhän se ole hyvinkin asiallinen kone juuri siihen mihin se on laadun/ominaisuuksien/hinnan puolesta tarkoitettukin. Silloin joskus Francista ostaessani tuntui että jatkuvasti tuli vastaan vertailua juuri Silviaan ja vaikka kuinka Silvia oli ominaisuuksien puolesta olevinaan ylivoimainen niin olin vain niin törkeän pinnallinen ihminen että päädyin X1:seen. :D Käytettynä tosin ostin ja hinta oli mielestäni kohdallaan.
OT:ksi meni, mutta pakko oli korjata näin selvä asiavirhe, eli X1:ssä on boileri ja tavallinen PF.
-
Korjataanpas hieman vääriä olettamuksia; jos on ollut jauhetulle kahville (eikä ESE-podeille) tarkoitettu FrancisFrancis X1
Hupsis. Tuotahan minä tutkailinkin. Kiitos täsmennyksestä.
-
Jos tosi halvalla haluaa aloittaa, niin myydään palstalla on gaggia evolution, halpa ja ruma mutta toimiva. http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=3883.0
Myydään: Gaggia Evolution
En tiedä onko enää jäljellä.
-
Jos tosi halvalla haluaa aloittaa, niin myydään palstalla on gaggia evolution
Ja sitten jos vielä onnistuu nappaamaan sen Mahlkönig Varion, joka siellä keikkuu myös, niin on ihan ok aloitussetti kasassa. Mylly riittänee vielä seuraavankin keittimen kanssa (jos pysyy kunnossa eikä päivityskuume sen pahemmin iske).
-
No nyt menee vanha mies sekaisin. Jotkut taas kehuvat thermoblockia. Ja kuten aiemmin tässä keskustelussa joku kehui Ascaso dreamia, niin siinä on thermoblock.
Palaan tähän thermoblokkiin vielä. Dream on helkutin kallis. Mitä tulee sen Thermoblokkiin, niin olen jostain lukenut että se olisi vähän parempi kuin markkettikeittimien thermoblokit, mutta ne ovat vain vaihvistamattomia huhun tasolla kuitenkin jos todisteita ei ole esittää.
Tosin myös paineistamaton kahva löytyy
Se on nähdäkseni tärkeämpi, mutta JOS sen thermoblokki on epästabiili, kuten epäilen kunnes toisin lämpömittarilla todistetaan niin se rampauttaa sen säätämisen melko pahasti ja tekee keittimestä vähän hankalan. Etenkin kun se paineistamaton kahva vähän niikuin tykkäisi että maun mukaan voi sitä myllyä säätää.
-
Tiedän että olet "guru" näissä
En ole. En edes lähelle. Puhun vain paljon. Vähän niikuin "tyhjä salkku kolisee eniten". Tämä foorumi on pullollaan ihmisiä jotka ovat tietävät näistä asioista paljon paljon enemmän ja ovat kertaluokkaa parempia näissä hommissa noin ihan muutenkin. Ihan perus kotiharrastaja olen.
Siksi nämä ovatkin keskustelufoorumeita, että voi sanoa vastaan ja kaikki voivat oppia.
mutta etkös nyt vähän liioittele Ascaso Dreamin hankaluutta?
En ole kutsunut sitä hankalaksi, vaan olen epäillyt että sen thermoblokki ei välttämättä ole lämpötilaltaan stabiili. Tosin tämä oletus perustuu vain sille että thermoblokit eivät ylipäänsä tunnu olevan juuri koskaan stabiileja. Toisaalta saattaa hyvin olla, että olen väärässä, koska olen lukenut että siinä oleva thermoblokki olisi painavampi ja siten stabiilimpi. Sitä en kuitenkaan usko ennenkuin joku sen mittaamalla todistaa. Yllättävän pienet lämpötilaerot tekevät isoja muutoksia uuttumisen makuun.
Minulla syntyy kaksi shottia peräkkäinkin oikein hienosti mutta asiaa auttaa runsaasti se, että juuri ennen kahvan laittamista paikoilleen valuttaa koneesta säiliöstä vettä läpi, jolloin lämpötilat tasaantuvat.
Ongelma markkettien halpis theomoblokeissa (ja ehkä tuossakin) on että se tekee eri kerralla eri lämpöistä vettä. Joku toinen kerta uuttoveden kuumuus on vähän kylmempi ja joku toinen kerta vähän kuumempi. Vaikka koneen sisäosat ovatkin lämpimät, niin se vesi joka kahvaan valuu on eri kerroilla eri lämpöistä.
En usko, että kone tulee pullonkaulaksi jos kerralla ei tarvitse tehdä useita shotteja.
Siis ongelma on, että se itse blokki tuottaa eri kerroilla eri lämpötiloja. Eli vaikka tekisit kuinka samat rutiinit, niin uuttolämpötila heittelee kerrasta toiseen. Tänään kuumaa ensimmäisessä shotissa ja kylmempää toisessa. Huomenna ehkä toisinpäin. Tämä tekee säädettävyyden vaikeaksi, kun voit korjata vahingossa myllyllä alhaista uuttolämpötilaa, joka toisella kerralla onkin korjauksen jälkeen taas korkeampi.
Maksoin muuten Dreamista reilut 400 joten ei se niin kamalan kallis ollut, mutta silloin oli Kaffecentralenissa kaikki -20 %.
Rancilio Silvia maksaa suomessa kivijalkakaupasta 500 euroa ja itse maksoin Gaggiasta 200 euroa ja joitakin kymppejä päälle (tosin outletista alennuksella). Jos vertailee ominaisuuksia, niin minusta Dream on vähän kallis. Toki ulkonäöt, oston helppus ja sen sellaiset tulee ottaa lukuun. Minusta se on kallis ja jos sinusta se ei ole kallis ja erityisesti jos tykkäät siitä, niin sehän on todella hyvä. Koska useimmat meistä tekevät tätä harrastuksena, niin eipä lopulta paljon muulla ole väliä kuin mistä itse tykkää. Esteettisyys on myös minusta hyvin tärkeä arvo. Ei ole sama mitä möhkälettä siellä keittiössä katselee vuositolkulla.
En väitä etteikö ne boilerikoneet olisi parempia, mutta tama on virran kytkemisen jälkeen melkein heti valmis ja minulle hyvä.
Ehdottomati Thermoblokin hyvä puoli. Samoin kuin edullisuus. Noiden kahden asian takia edulliset boilerikoneet ovat miltei kadonneet markkinoilta sen tieltä ja boilerit liittyvät nykyään lähinnä ammatti ja prosumer koneisiin.
-
Vaan eipä taida nykyisin irrota Dream 400€:lla? Taitaa olla suurinpiirtein 600€?
Ja vaikka olisikin 400€, silti se olisi minulle liikaa (vrt. esim Gaggiat) verrattuna siihen, mitä rahalla saa.
Silvia kotimaisesta kivijalkaliikkeestä noin 500€ ja Oscar (opv, antivacuum, sirai-pressostaatti ja rajoittimet valmiiksi asennettuna) Elektrosilta tilattuna karvan yli 700€ postikuluineen (ilman modauksia noin satasen halvemmalla). Oscar on aivan ylivertainen laite tässä hintaluokassa.
Ulkonäkö tosiaankin on myös minulle tärkeä ja merkittävä asia, edellämainituista ei mielestäni yksikään ei ole silmälle ystävällinen.
Jos haluaa yhdistää hyvän ulkonäön ja hyvän espresson (molemmat siis todellakin makuasioita), niin silloin valitettavasti saa jo alkaa vähän kaivella lisää lompakkoa. Itse kenties katsoisin jonnekin Bezzeran suuntaan. Magican (HX keitin, kuten Oscarkin) hinta reilun tonnin luokkaa, tai sitten, jos ei maitoa pahemmin käytä, vaan juo enemmänkin pelkkiä espressoja, niin valmiiksi PIDattu Unica, noin 900€:lla.
Jos sattuu tykkäämään vähän pyöreämmistä muodoista, niin La Nuova Eran Cuadra (HX) maksanee Casabaristassa jotain 900€:n kieppeillä. Ja vaihtoehtojahan kyllä riittää...
Tuplaboilerit ovat sitten vielä erikseen... Samoin kuin vipukoneet. Vipukoneilla seikkailunhaluinen voi päästä harrastukseen kiinni melko pienellä alkupääomalla ja ne ovat usein vieläpä varsin katseenkestäviä ja sopivan kokoisia naisväenkin mielestä!
Omat kokemukseni thermoblokeista ovat piiitkän ajan takaa ja ne ovat kyllä todella negatiivisia. Toki aloituskeittimeni lämmityselementti oli varmasti pienempi (lue: epästabiilimpi) kuin Dreamissä, mutta silti jäi niin paha maku suuhun, etten enää uskalla suositella thermoblokkia kenellekään. Lämpötilan tasaisuus (ja se että se on oikea) on kuitenkin ehkä tärkein yksittäinen asia, mitä espressokeittimeltä vaaditaan (tästä voi toki joku alka nipottaa ;), että eihän se lämpötila ole tasainen uuton aikana, mutta tarkoitan tällä toistettavuutta).
Toki omalta osaltani kyse on vain ennakkoluulosta. En ole koskaan maistanut Dreamillä valutettu espressoa. En siis väitä enkä kiellä, etteikö sillä hyvää essoa saisi, mutta thermoblock...? 600€?!?
Pääasiahan aina on kuitenkin se, että itse omistaja on tyytyväinen keittimeen. Mielipiteitä ja makuasioitahan tässä maailmassa kyllä riittää... ja hyvä niin, muutoinhan keskustelu jäisi aika niukaksi ja tylsäksi. ;)
-
Ei thermoblock mitenkään kategorisesti ole kehno. Kyse on ihan siitä, että laadukkaan thermoblockin teko maksaa paljon, mahdollisesti enemmän kuin boilerin. Vaikka olisikin hieman boileria halvempi, thermoblockin huono maine estää sen käytön laadukkaammissa espressokoneissa. Ja onhan se herkempi kalkille kuin boileri.
-
Ei thermoblock mitenkään kategorisesti ole kehno.
Tätä olen lueskellut, mutta onko joku mitannut mistään oikesti käytössä olevasta thermoblok koneesta stabiileja lämpötiloja?
-
Jos terminologiassa on jotain hämärää (kun nyt kuitenkin topikkina on touhun aloittelu), niin oheinen linkki esittelee veden/höyryn eri lämmitysratkaisut lyhykäisyydessään:
http://www.idrinkcoffee.com/Articles.asp?ID=163
-
Tätä olen lueskellut, mutta onko joku mitannut mistään oikesti käytössä olevasta thermoblok koneesta stabiileja lämpötiloja?
Se, että thermoblok ei ole kategorisesti kehno ei tarkoita, että olisi olemassa espressokeitin, jossa olisi ei-kehno thermoblock. Kuten yritin viestiä, sellaisen tekeminen ei välttämättä ole taloudellisesti kannattavaa kahdesta mainitsemastani syystä.
-
No sitten jos haluaisi suht ok näköisen dual-boiler keittimen edullisessa hintaluokassa, olisi tässä yksi
https://www.wholelattelove.com/products/gaggia-baby-twin-espresso-machine
Olisiko tämä boilerikoneena nyt sitten automaattisesti parempi ja stabiilimpi kuin vaikkapa juuri tuo Ascaso?
En ota laitteeseen muuta kantaa, kuin ettei sitä ainakaan tuolla saitilla tuplaboilerilliseksi väitetä. Siinä on boileri uutolle ja thermoblokki maidonvaahdotukseen.
-
Oliskos tässä halvin tuplaboilerilaite?
http://espresso-machines.nu/expobar-brewtus-4-pid
-
Pahinta on mielestäni liian kuuma shotti
Ilman muuta jos sieltä polttavaa höyryä saa ulos, niin se on toki absoluuttisesti pahinta mitä voi kahville tehdä. Polttavat lämpötilat pilaavat kahvin kuin kahvin ihan totaalisesti. Se kanattaa yrittää välttää.
Olisiko tämä boilerikoneena nyt sitten automaattisesti parempi ja stabiilimpi kuin vaikkapa juuri tuo Ascaso?
Boilerikone on toistuvasti samanlämpöinen jos lämpötilasurffaa. Koska termostaatti napsahtaa aina tietyssä kohtaa päälle ja pois. Tai siis toki uuttolämpötila voi uuton aikana heitellä miten sattuu, mutta ainakin se pysyy toistettavana, jos kone on lämmin.
Lopultahan tämä spekulaatio tuosta Dreamin lämpötilasta on vähän arvailua, jos sitä ei kukaan mittaa. Itse en ostaisi 600 euron konetta, jonka lämpötila saattaa heitellä. Jos joku todistaa pelkoni vääräksi ja sen thermoblokki on stabiili, niin ei siinä sitten mitään. Silti vähän hintava, kun Silvian saa suomalaisestakin kaupasta satasen halvemmalla. Toki sen tajuan, että joku maksaa sen satasen helposti ulkonäöstä.
Tosta Dreamin huuhtelusta, että luultavasti tasan saman pituinen ja samaan sekunttimäärään ennen shottia tehty jäähdytyshuuhtelu lienee muutenkin parasta tapa yrittää saada se koneen lämpötila mahdollisimman tasaiseksi. Kun kerran se huuhtelu täytyy tehdä että kahvi ei pala. Se miten paljon se lämpötila heittää siinä vaiheessa toki paljastuu vain mittaamalla.
-
Oliskos tässä halvin tuplaboilerilaite?
http://espresso-machines.nu/expobar-brewtus-4-pid
Brevillen Dual Boiler oli 899€ kans stokkan kantaasikastarjouksena.
-
Oliskos tässä halvin tuplaboilerilaite?
http://espresso-machines.nu/expobar-brewtus-4-pid
Hmm, kun vaihtaa sivuston kielen toiseen, niin hinta pompsahtaa... ;)
-
Hmm, kun vaihtaa sivuston kielen toiseen, niin hinta pompsahtaa... ;)
Ihmettelin kommenttia, mutta linkistä tosiaan aukeni ennenäkemättömän halpa kone! Ei siinä linkkiä väsätessä tuollaista ollut ;-)
Se € 1.149,00 oli justiinsa mitä piti esittää ;-D
-
Ihmettelin kommenttia, mutta linkistä tosiaan aukeni ennenäkemättömän halpa kone! Ei siinä linkkiä väsätessä tuollaista ollut ;-)
Se € 1.149,00 oli justiinsa mitä piti esittää ;-D
Hollantilaisille tarjotaan esittelykonetta.
Näkyy selaimen välilehden nimessä ymmärrettävästi kirjoitettuna ja ilmeisesti esittelytekstin viimeisellä rivillä vähemmän ymmärrettävästi.