Kahvikeskustelu > Apua aloittelijoille

Comandante C40 jauhatuskarkeus

(1/3) > >>

ES:
Tässä kun hommasin kotiin kahviautomaatin lisäksi myös Rancilio Silvian niin kysymyksiä on alkanut tulla useita, joihin mm tältä foorumilta hyvin löytänytkin vastauksia. Yksi asia askarruttaa johon en mistään ole löytänyt vastausta; Hommasin kahvin jauhamiseen Comandante C40 kahvimyllyn ja espressolle suositellaan jauhatuskarkeuden säätöön lähtökohdaksi 10-15 napsua nollapisteestä karkeammaksi. Tuolla 10 naksulla vesi tulee kuitenkin muutamassa sekunnissa läpi ja oikea säätö onkin löytynyt jostain 7-8 paikkeilta vähän pavuista riippuen. Onko tämä ihan normaalia että ero on lähtökohtiin verrattuna näinkin iso, vai kertooko tämä että teen kahvin valmistuksessa jotain muuta väärin?

tirofaux:
Kuulostaa normaalilta. Myllyt ovat usein yksilöitä (myös Comandantet) ja asteikolla samat säädöt eri myllyillä eivät välttämättä tuota samankaltaista lopputulosta.

Valmistukseen ja virtausnopeuteen vaikuttaa myös moni muu tekijä jauhatuskarkeuden lisäksi. Jos kahvi on kuitenkin hyvää niin kannattaa olla tyytyväinen.

ES:
Kiitos kommentista! Opiskeltavaa edelleen löytyy mutta hyvä tietää että olen oikeilla jäljillä.

Jari:
Pavuista riippuen vaadittava jauhatuskarkeus voi tosiaan heitellä paljonkin.

Suurimmillaan ero on ns. markettikahvien ja tuoreiden paahtojen välillä. Jos olet käyttänyt markettien hyllyiltä löytyviä papuja, niin ne ovat yleensä jo varsin vanhoja paahtoja - paahtamisajankohdasta saattaa helpostikin olla kulunut puolisen vuotta, joskus huomattavasti pidempäänkin.

Sen sijaan, jos hankkii artesaanipaahtimoista ns. tuorepaahtoa, eli korkeintaan viikko-pari sitten paahdettua kahvia, niin vaadittavan jauhatuksen ero perusmarketin valikoimiin on merkittävä. Markettipavut hulahtavat kahvikakun läpi sellaisilla asetuksilla, joilla tuorepaahto valuu ihan nätisti. Tuorepaahtojenkin välillä voi olla suht isojakin eroja riippuen esim. paahtoprofiilista ja tietenkin pavusta itsestään.

Hyvin varustetuista marketeista saattaa toki tuurilla löytää tuoreitakin paahtoja. Monet kotimaiset paahtimot kertovat paahtopäivän, jolloin ainakin tietää mitä on ostamassa - tai mikä kannattaa suosiolla jättää hyllylle. Italialaiset taas kertovat vain parasta ennen -päivän, joka on yleensä puolentoista vuoden - joskus kahdenkin - jälkeen. Espressokäytössä pavun parasta ennen -päiväys alkaa tulla vastaan jo kuukauden, korkeintaan parin jälkeen. Se ei tietenkään tarkoita, etteikö niitä voisi niin halutessaan ihan hyvin käyttää espressokeittimessä, mutta parasta se ei enää ole.

Yleensä tosin todetaan, että tummat paahdot kestävät aikaa vaaleita ja keskipaahtoja paremmin. Kyllä nekin vanhettuaan silti lurahtavat nopeasti läpi, jos jauhatuskarkeutta ei säädä todella hienoksi.

ES:

--- Lainaus käyttäjältä: Jari - Toukokuu 31, 2021, 13:20:03 ip ---
Suurimmillaan ero on ns. markettikahvien ja tuoreiden paahtojen välillä. Jos olet käyttänyt markettien hyllyiltä löytyviä papuja, niin ne ovat yleensä jo varsin vanhoja paahtoja - paahtamisajankohdasta saattaa helpostikin olla kulunut puolisen vuotta, joskus huomattavasti pidempäänkin.

Sen sijaan, jos hankkii artesaanipaahtimoista ns. tuorepaahtoa, eli korkeintaan viikko-pari sitten paahdettua kahvia, niin vaadittavan jauhatuksen ero perusmarketin valikoimiin on merkittävä. Markettipavut hulahtavat kahvikakun läpi sellaisilla asetuksilla, joilla tuorepaahto valuu ihan nätisti. Tuorepaahtojenkin välillä voi olla suht isojakin eroja riippuen esim. paahtoprofiilista ja tietenkin pavusta itsestään.


--- Lainaus päättyy ---

Erikoisin juttu tässä oli se että Kahvikaverista hommatuilla Mokito pavuilla sai jauhatus olla pykälää karkeampi kuin alle viikko sitten paahdetuilla lähipaahtimon pavuilla: https://www.kahvicharlotta.com/product-page/colombia-dagoberto-rodriguez?lang=en

Olisin olettanut että tämä olisi ollut toisin päin.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta