Kahvikeskustelu > Apua aloittelijoille

Hario V60 -vinkkejä kaivataan

(1/2) > >>

Elwood:
Hei vaan kaikille.  Useamman vuoden ajan miettinyt kahviharrastusta ja kipinä iski kerralla, kun tuli Youtubesta katsottua kertalaakilla "Kunnon kahvia kotikeittiössä" -sarja.

Hommasin alkuun Hario V60:n ja Cremasta muutaman pussin papuja testiin.  Myllynä toimii Hario Canister -käsimylly.  Nyt on muutaman päivän Creman House Blendia kokeiltu ja maku on uutena harrastajana oikeinkin hyvä, mutta jotain tunnun tekevän väärin.  Viimeisissä kokeilussa myllystä on kiinniasennosta käännetty säätömutteria 2 kierrosta auki.
Mitä olen koittanut katsella sopivaa jauhatuskarkeutta, tuo vaikuttaa jopa hiukan hienommalta jauhatukselta, mitä monissa näkemissäni pour over -videoissa.  Läpimenoaika on kuitenkin kovin vikkelä.  Käytän myllyn mukana tulleita Harion suodatinpapereita, jotka kastelen etukäteen lähes 100 asteisella vedellä.  Kahvia tulee valmistettua vain itselleni, joten olen mennyt suhteella 15g kahvia, 200g vettä.  Suhde on tiukempi, mitä näkee suositeltavan (1:17 perusohje vähän joka paikassa), mutta pienemmällä kahvimäärällä lopputuote jää vetiseksi.  Käynnnistän kellon, kun aloitan kahvin kastelun. 45-50g vettä ja 45s blooming-vaihe.  Tämän jälkeen kaadan loput vedet rauhallisesti ja hiukan heiluttelen/varovasti sekoitan slurryn.  Kahvi on pannussa jo 2 minuutin kohdalla, joten eikö tämä ole aivan liian nopea uuttoaika?  Hienommalla jauhatuksella aika lienee kasvaisi, mutta olen ymmärtänyt, ettei kamalan hienoa pour overissa pitäisi käyttää.  On tuo ehkä hiukan karkeampaa, kuin perussuodatinkahvi, mitä kaupoissa myydään, mutta pour over videoista mielestäni yhä jäädään.

Missä siis vika?  Liian pieni valmistusmäärä?  Kuitenkin liian karkea jauhatus?  Myös kahvia menee tosiaan enemmän, mitä ohjeissa.  Liekkö näillä sitten väliä, jos lopputulos miellyttää, mutta väkisellä tulee mieleen et jotain nyt tehdään väärin ja haluaisi ne virheet korjata.

Kuva jauhatuksesta:

Toma:
Saako udella, et mikä mylly?
Mitä näin etänä mietittynä, niin hieman hienompaa laittaisin. Kokeile 1:14 suhteella.
Lasketko tuon 45s bloomin kahteen alasveto minuuttiin?

Elwood:
Blooming on laskettu kahteen minuuttiin ja sen takia tuo kovin nopeelta tuntuukin.  Mitään kraateroitumista ei tule, vaan hyvin pysyy tasaisena.  Mylly tosiaan Hario Canister: https://www.crema.fi/fi/products/hario/canister-grinder/2124
Täytyy kokeilla hienommalla seuraavaksi ja vertailla vaikutusta aikaan ja makuun.

Toma:
Luin vielä uudelleen aloituksen. "On tuo ehkä hiukan karkeampaa, kuin perussuodatinkahvi".

Itse vedän muutaman pykälän filtteriä hienommalla, V60 ja sit ihan vähän siitä hienompi on mun aeropress, sit vielä siitä hienompaa niin ollaan Delterissä.
Jos Chemex, niin sit filsua karkeampaa.
Aika tönkkö tämä teksti, mut vanha kunnon "kokeilemalla ja oma maku ratkaisee" edellä mennään :)

m4tti:
Kuvista on vähän vaikea arvioida karkeutta, mutta hienommaksi laittaisin minäkin.
Kun hakea pitää, niin itse lähden liikkeelle 15g puruja / 250g vettä ja haen jauhatuksen säädön niin, että uutto osuu n. 2:30 - 3:30 min haarukkaan (mukana n. 30 sek blooming/50g vettä). Tuosta sitten säädän haluttuun suuntaan joko jauhatusta tai purujen määrää, uuttoaikaa pyrin pitämään vakiona.
Yritin ottaa vähän saman tapaisen kuvan omasta tämän hetken V60 rouheesta, filtteri taustalla Melitta Gourmet Mild. Myllynä Lido3. Tällä minulla osuu tuohon edellä mainittuun.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta