Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: Pikapaine - Elokuu 20, 2013, 19:16:56 ip

Otsikko: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: Pikapaine - Elokuu 20, 2013, 19:16:56 ip
Löysin otsikon mukaista kahvia LIDListä 1 kg:n pussin. €9,99
Paketin etupuoli ylpeilee tekstillä "Italy's Favorite Coffee" ja "Suitable For All Coffee Use" ja myös teksti "Ideal For Fully Automatic Coffee Machines".
Itse Italiassa käyneenä tiedän, että tämä ei ole se mitä siellä tarjoillaan. Italiassa kahvit ovat todella maukkaita ja vain matalasti happoisia.

Papujen sekoitussuhde: [70%] rupua ja loput (vain) [30%] arabicapapua

Paahtotaso: Medium (Lavazzan asteikolla Light/Medium/Dark)

Kokemukset tästä ovat mykistäviä. Vaikka millä lämpötilalla yritin, niin aina sama lopputulos. Se ihana kahvin ilmaan leijaileva tuoksu puuttuu ja kahvi on koostumukseltaan rasvaisen oloista, vaikka pavut ovat "kuivia". Ulkonäöltään kahvi näyttää hyvinkin houkuttelevalta.

Maku on hyvin kitkerä (happopitoinen) ja vahva sivumaku muistuttaa ns "suodatinkahvien suodatinpussin" makua. Paremmin en osaa kuvailla. Myös kohtuu vahva ns "saippuainen" jälkimaku.

Loppukommentit: Tämä viimeisin kokeilemani keskipaahtoinen maku ei anna kovin positiivista kuvaa, joten jatkossa suhtaudun uusiin keskipaahtoisiin hyvin kriittisesti. Yleisimmin tummapaahtoisista on löytynyt edes jotenkin juotavia kahveja, vaikka moni ei ole kovin kummoista ollutkaan.
Parasta ennen päiväykseksi on laitettu 30.06.2015, joka on siis lähes kaksi vuotta tästä päivämäärästä eteenpäin ja nyt jälkeenpäin mietittynä se on kyllä hieman epäilyttävä. Yleensä kahvit säilyvät parhaiten maks 6-12 kk viileässä, mutta maku kyllä kärsii jos/kun papujen (lue: kahvipensaan marjojen) rasva alkaa härskiintymään. Pusseissa sen sijaan ei yleensä parasta ennen päiväys ole kovinkaan pitkälle eteenpäin laitettu. En suosittele tuhlaamaan ainakaan tähän Cremosoon rahoja.
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: oldpet - Elokuu 20, 2013, 21:28:43 ip
Harmi kun ei tullut luettua tätä ajoissa. Tarttui nimittäin samanlainen pussi tänään liiteristä matkaan.

Milläs keittimellä tuota valmistit? Kokeilen huomenna miten se onnistuu gaccialla.
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: cartman - Elokuu 20, 2013, 21:29:38 ip
Tästä samasta aiheesta on puhuttu useammankin kerran eri ketjuissa.

Jotkut ovat saaneet tästä hyvinkin juotavaa kahvia. Muistaakseni sinä käytät Krupsin täysautomaattia. Ja joo, tämä ei kerta kaikkiaan sovi täysautomaatille. Jos nostat uuttolämpötilaa, niin saat hieman enemmän "puraisevaa" kahvia ja siten ehkä pussin juoduksi...

Se toinen Lidilin toinen tarjouslaatu (Lavazza Crema e Aroma) on tarkoitettu ensisijaisesti saksalais-itävaltalaisen "Cafe Creman" valmistukseen. Siitä tulee siis ihan OK vahvaa kahvia, mutta ei espresso-tyyppistä kahvia. Vaimoni sanoo sitä kahvi-kahviksi. Siitä voi hyvin tehdä maitokahveja, mutta tuloksena ei ole "latte", "cafe au lait" eikä "cafe con leche", vaan enempi sellainen tavallinen "kahvi runsaalla maidolla".

Kun samaiseen Lidliin tulee tarjouksena Lavazzan Rossoa (hopea-punainen pussi), niin kokeile sitä. Se toimii täysautomaatilla, vaikka lähellä mediumia senkin paahto on.

Nämä Lidlin tarjous-Lavazzat ovat yleensä hyvin tuoreita ja siten ikänsä puolesta ostokelpoista kamaa.

Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: Pikapaine - Elokuu 21, 2013, 17:54:22 ip
Milläs keittimellä tuota valmistit? Kokeilen huomenna miten se onnistuu gaccialla.
Itsellä tuo Krupsin täysautomaatti.
Kerroppa testituloksia ja jos saat hyvää siitä, niin se testitulos toki sitten hieman arvokkaampi.

Tästä samasta aiheesta on puhuttu useammankin kerran eri ketjuissa.

Jotkut ovat saaneet tästä hyvinkin juotavaa kahvia. Muistaakseni sinä käytät Krupsin täysautomaattia. Ja joo, tämä ei kerta kaikkiaan sovi täysautomaatille. Jos nostat uuttolämpötilaa, niin saat hieman enemmän "puraisevaa" kahvia ja siten ehkä pussin juoduksi...
Niin, valmistin täysautomaattisella. Meillä syttyisi seuraava maailmansota (aka perheriita), jos hankkisin yhdenkin koneen lisää keittiöön. Manuaalisesta pressokeittimestä aikoinaan jouduin luopumaan tilan puutteen takia.

Harmi kun en löytänyt mitään kommenttia tästä kahvista ennen ostoa. Olisi varmasti jäänyt hyllyyn.

Manuaali vs. Automaatti: Sen olen kyllä huomannut, että eräskin papu oli ihan kammottavaa automaatilla ja tuttavani sai siitä käsin jauhamalla paljon parempaa. Taasen eräs huippumaukas sekoitus, jonka olin tehnyt omaan käyttöön ja jota tarjosin tuttavalle kokeiluun, oli hänen käsin jauhamana ja valmistamana ihan kammottavaa kuraa. On se niin ihmeellistä, että "pienetkin" asiat vaikuttavat kahvin makuun. :)
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: oldpet - Elokuu 21, 2013, 22:31:11 ip
Laitteesta se on kiinni. Sain tuosta ehkä parhaan markettiesson ikinä. Hivenen hapokas, vahva ja makea. Näin siis tuolla gaggialla. Uuttui nätisti nakukahvassa ja cremaa oli alkuun noin 80% shotin tilavuudesta. Ilmeisesti on tuoretta kamaa kun ei edes kanavoinut ollenkaan..
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: u761305 - Elokuu 22, 2013, 22:37:32 ip
Itse ostin tänään juuri tuota samaa erää olevan pussin. Olen tuohon enemmän kuin tyytyväinen. Olen yrittänyt valmistaa samanlaista kahvia kuin mitä Roomassa käydessäni sain. Olen tilannut Lucaffeja, Mokasirsejä, Moakkia, Kaffaa, J&N kahveja yms... enkä ole päässyt tavoitteeseeni. Sensijaan tällä halvalla perus Italialaisella (10€/kg) sain ehkä parasta kahvia mitä ikinä. Tiedä sitten osaanko noita kalliimpia ollenkaan tehdä ja jokaisellahan on oma makunsa. Olen metsästänyt kahvia joka on pelkästään vahvaa, mokkaista, paksua, cremaisaa, pehmeää ja josta puuttuu kaikki happo ja kitkeryys. Mielestäni sain aikaiseksi aika samanlaista mitä Italiassa käydessäni kuppiloista sain. Tuon matkan jälkeen innostuinkin todella etsimään tuota makua.
Itsellä Rancilio Silvia ja myllynä Rocky.
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: Pikapaine - Elokuu 23, 2013, 04:10:37 ap
Laitteesta se on kiinni. Sain tuosta ehkä parhaan markettiesson ikinä. Hivenen hapokas, vahva ja makea. Näin siis tuolla gaggialla. Uuttui nätisti nakukahvassa ja cremaa oli alkuun noin 80% shotin tilavuudesta. Ilmeisesti on tuoretta kamaa kun ei edes kanavoinut ollenkaan..
No voi hemmetti. En vielä heittänyt papuja pois. Pitänee päivällä testailla vielä viimeisen kerran eri lämpötiloilla ja jauhatuksella.
Nuo Philipsin koneet ovat saaneet kyllä paljon kehuja (esim tuo Gaggia ja sitten Saeco).

Mikä oli jauhatus mitä käytit?
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: äyni - Elokuu 23, 2013, 09:20:19 ap
Ja joo, tämä ei kerta kaikkiaan sovi täysautomaatille.

Mielenkiintoista, mikäli tämä tosiaan on yleinen mielipide ko. kahvista. Pussissa nimittäin lukee, että "Ideal for fully automatic coffee machines".
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: cartman - Elokuu 23, 2013, 11:29:58 ap
No voi hemmetti. En vielä heittänyt papuja pois. Pitänee päivällä testailla vielä viimeisen kerran eri lämpötiloilla ja jauhatuksella.
Nuo Philipsin koneet ovat saaneet kyllä paljon kehuja (esim tuo Gaggia ja sitten Saeco).

Mikä oli jauhatus mitä käytit?

Täysautomaatilla aina hienoin jauhatus. Se hapokkuus vähenee uuttolämpötilaa nostamalla. Samalla kahviin tulee vähän enemmän "ytyä", nythän se on sellaista laihaa.

Ymmärtääkseni oldpet käyttää ns. kahvakonetta, ei täysautomaattia. Kahvakoneeseen tehtyä jauhatusta ei voi verrata täysautomaattiin. Kuten olemme useasti todenneet, täysautomaatti EI ole automatisoitu espressoprosessi (siis automatisoitu mylly + kahvakone-kombinaatio). Se on kahviautomaatti, joka valmistaa ikiomalla metodillaan (liian karkea jauhatus, painekahva, nopea uutto) espresson tyyppistä kahvia. Sen takia täysautomaattejakin on opittava käyttämään. Tärkeimmät muuttujat ovat uuttolämpötila ja papulaatu. Myllyhän on totta kai aina hienoimmalla asetuksella. Sopivalla papulaadulla täysautomaatti tekee varsin maukasta jälkeä. Mutta on hyvä ymmärtää, että täysautomaatin kanssa mennään papujen ehdoilla, laite itsessään rajaa monia muuten hyviä papuja pois.
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: oldpet - Elokuu 23, 2013, 18:48:26 ip
No voi hemmetti. En vielä heittänyt papuja pois. Pitänee päivällä testailla vielä viimeisen kerran eri lämpötiloilla ja jauhatuksella.
Nuo Philipsin koneet ovat saaneet kyllä paljon kehuja (esim tuo Gaggia ja sitten Saeco).

Mikä oli jauhatus mitä käytit?
Jauhatus oli semmonen että 25 sekunnissa 20 grammasta jauhoa valui 40 grammaa juotavaa. Juu, ns puoliautomaattikeitin käytössä Gaggia color niminen laite.
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: solidjth - Elokuu 30, 2013, 19:00:09 ip
Laitteina: silvia ja stollarin halppis mylly.
Viimeviikolla haettu pussi ko. papuja lidelistä. Tänään haettu shotti parilla yrityksellä suunnilleen kohdilleen. Paksu krema, hyvä koostumus ja omasta mielestä iha loistava maku. Pakko hakee pari pussia pakkaseen.
Edelliset shotti yritykset oli tampereen paahtimon kenia pavusta: meni reisille.
Eka marketti papu mistä sai jotain joka muistuttaa etäisesti kahvila essoo. Nami.
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: Freddie Freeloader - Elokuu 31, 2013, 13:04:51 ip
Vähän vaikea ymmärtää tän Lavazzan hehkutusta, se kuuluisa palanut kumi on kyllä sen verran vahvasti läsnä että ei essona viitti suuremmin juona. Tiedä sitten onko juurikin tuon äärimmäisen robustapitoisuutensa vuoksi sen verran tolerantti papu uuttaa, että onnistuminen on kotivehkeillä helpompaa?
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 09, 2013, 15:43:43 ip
Vähän vaikea ymmärtää tän Lavazzan hehkutusta, se kuuluisa palanut kumi on kyllä sen verran vahvasti läsnä että ei essona viitti suuremmin juona. Tiedä sitten onko juurikin tuon äärimmäisen robustapitoisuutensa vuoksi sen verran tolerantti papu uuttaa, että onnistuminen on kotivehkeillä helpompaa?

Mikäs olisi parempi valtamerkki-markettipapu?
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: Freddie Freeloader - Syyskuu 11, 2013, 00:20:38 ap
Mikäs olisi parempi valtamerkki-markettipapu?

Sen verran kahviautistin virkaa rupeaa itsessäni olemaan, että jos alle 20 euroa kilolta saa tuorepaahtoa Suomesta ja yleisemminkin 25e/kg, niin hyvän markettipavun etsintä on turhaa varsinkin tarkasteltaessa kustannusta per päivä ja verrattaessa muuhun kulutukseen(paitsi ehkäpä latte art-treenipavuksi). Ottaen huomioon, että laitteisiin on panostettu huomattavia rahasummia, jotta erinomainen shotti kotona olisi todellisuutta, niin marketista papujen ostaminen tuntuu pahalta epäjohdonmukaisuudelta. Mutta ymmärrän kyllä, jos joku kahvifoorumilla pyörivä omaa vielä terveen lähestymistavan kahviin ja juo juhlamokkaakin tilanteesta sen enempää kärsimättä. Vai onko kyseessä ennemminkin pettymys pienpaahtimoiden tuotoksiin ja juurikin tuo onnistumisen varmuus Lavazzalla?
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: cartman - Syyskuu 11, 2013, 12:44:02 ip
Mikäs olisi parempi valtamerkki-markettipapu?

Saman firman hopea/punaisessa pussissa myytävä Lavazza Rojo...
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: Puskis - Syyskuu 11, 2013, 16:32:21 ip
Sattuuko kellään olemaan jotain Aeropress-reseptiä Lavazza Crema e Aromalle (ei siis otsikon papu vaan se toinen tarjouspapu)? Myllynä on Skerton ja paperifilttereiden lisäksi löytyy Able Diskin paksumpi versio. Oon kaikista aiemmista käyttämistäni halvoista bulkkipavuista (mm. Reko, Brazil, Mundo, Kharisma) saanut pienen säätämisen jälkeen omaan makuun ihan maistuvaa kahvia, mutta näiden kanssa oon ihan hukassa.
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 11, 2013, 17:40:25 ip
Sen verran kahviautistin virkaa rupeaa itsessäni olemaan, että jos alle 20 euroa kilolta saa tuorepaahtoa Suomesta

Mistä moisia saa? Mitä itse olen näitä suomalaispahtoja katsellut niin 35e-> on hinnat.

Mitä tulee kalliiseen keittimeen, niin kahviinhan se raha menee. esim. vuosikulutuksella 80kg x 35e = 2800e/v. Tässä valossa voisin helposti ostaa minkä vaan, vaikka Aurelia II:n, ja silti kama/tavarasuhde olisi aika ok.
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: Freddie Freeloader - Syyskuu 11, 2013, 20:57:35 ip
Mistä moisia saa? Mitä itse olen näitä suomalaispahtoja katsellut niin 35e-> on hinnat.

Mitä tulee kalliiseen keittimeen, niin kahviinhan se raha menee. esim. vuosikulutuksella 80kg x 35e = 2800e/v. Tässä valossa voisin helposti ostaa minkä vaan, vaikka Aurelia II:n, ja silti kama/tavarasuhde olisi aika ok.

Cafe Solo opiskelijalle 19e/kg, muille 21e/kg Puuvillan tumma/vaalea. Tampereen paahtimossa kaikki SO:t ja blendit 25e/kg vrt. pääkaupungin paahtimoissa ~50e. Tunnuslukujen pohdinta onkin sitten jokaisen omaa arvotusta, omalla 4 tuplashotin päiväkulutuksella vuosikustannus on 730e (4*0,020kg*365*25e/kg).
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 11, 2013, 21:23:07 ip
Cafe Solo opiskelijalle 19e/kg, muille 21e/kg Puuvillan tumma/vaalea. Tampereen paahtimossa kaikki SO:t ja blendit 25e/kg vrt. pääkaupungin paahtimoissa ~50e. Tunnuslukujen pohdinta onkin sitten jokaisen omaa arvotusta, omalla 4 tuplashotin päiväkulutuksella vuosikustannus on 730e (4*0,020kg*365*25e/kg).

Juu, se mikä laite/materiaalisuhde saa olla, on toki filosofiaa, kulutus, hinta, ja määrä kuitenkin tiedetään, ainakin menneisyydestä. Itsellä Saksasta tilattavaan kahviin menee n. 400e, kilohinnat 16-21e. Jos perheessä olisi 4 loppasuuta, niin n.4x tuo. Ehkä raskauden tai adoption realisoituessa täytyisi muuttaa Tampereelle ;-) Ei maar, täytyy katsella olisiko realistista tukea Itellaa.
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: u761305 - Syyskuu 21, 2013, 20:37:40 ip
Aika monen mielestä Italiassa tehdään maailman parasta kahvia. Italiaanot kuulemma tekevät sen ihan vaan Lavazzan ja Illyn pavuista ilman sen suurempia krumeluureja. Että pitäisi onnistua tolla kympin kilo pavulla varsinkin hyvin.
Otsikko: Vs: Lavazza Cremoso Espresso
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 21, 2013, 21:05:14 ip
Valmiiksijauhetusta purusta juu mokkapannulla.