Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista  (Luettu 59648 kertaa)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #60 : Heinäkuu 22, 2010, 11:26:06 ap »

Auberin tekemien kokeiden mukaan Silvia lämpiää sopivimmalle lämpötila-alueelle n. 45 minuutissa laitteen päälle kytkemisen jälkeen. Ymmärtääkseni merkittävä osa ajasta kuluu lämmön valumiseen boilerista grupon suuntaan. Voisiko lämpeneminen olla nopeampaa jos laitteen asettaisi höyrytyslämmölle vaikkapa ensimmäisten kymmenen minuutin ajaksi?

Lämpeneminen on nopeampaa, mutta ei välttämättä oikean lämpötilan saavuttaminen. Luulenpa, että kun tuolla tavalla lämmittää grupon oikean lämpöiseksi, silloin boileri ja vesikanavan alkupää ovat liian kuumia ja niiden jäähtymistä saa odotella. Veden juoksuttaminen on tehokas tapa nopeuttaa lämpiämistä.

PIDin lukemia tarkkaillessani olen huomannut boilerin lämpötilassa laskua uuton aikana. Syynä voinee olla kylmän veden pumppaus boileriin vesitankista vai voiko lämpötilan putoaminen alle 90 asteeseen tapahtua myös ilman vesitäydennystä? Espresson uuton ei luulisi kuluttavan kovin paljoa vettä. Riittääkö täysi boileritilavuus uuttoon ja olisiko tällöin jotain hyvää tapaa varmistaa boilerin olevan täynnä ennen uuttoa? Tai kannattaisiko vesitankkiin kaataa kuumaksi kiehautettua vettä? Vai haittaako lämpötilan tippuminen boilerin suunnalla uuttoa lainkaan jos lämpötilan lasku tapahtuu vasta uuton loppuvaiheessa?

Mieleen tuli myös ajatus napsauttaa höyrytyskytkin päälle hieman uuton aloittamisen jälkeen koska Auberin PID lämmittelee oletusasetuksilla boileria hyvin varovaisesti yli 90 asteen lämpötiloissa välttääkseen lämpötilan nousua yli tavoitearvon.

Ei missään nimessä kuumaa vettä tankkiin, pumppu hajoaa. Se kun on tarkoitettu vain kylmän veden pumppaamiseen. Boileri on tosiaan aina täynnä, paitsi höyrytyksessä. Uuttopaine tehdään pumpulla, joka pumppaa kylmää vettä boilerin yläosaan. Grupolle tulee kuumaa vettä boilerin alaosasta. Boilerin yläosan lämpötilalla ei siis ole väliä, vaan ainoastaan gruppoon tulevan veden lämpötilalla. Höyrytyskytkimellä kikkailu uuton aikana lienee turhaa. Se ei ehdi vaikuttaa gruppoon tulevan veden lämpötilaan juuri mitään, mutta kuumentaa vastuksen niin että uuton jälkeen boileri on liian kuuma. Jos on aikomus uuton jälkeen höyryttää, niin silloin toki voi säästää parikymmentä sekuntia lämmitysajasta tällä tavoin.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #61 : Heinäkuu 22, 2010, 20:29:16 ip »

Kaipa hinnankin voi laskea ominaisuudeksi joten:

Mikä mahtaa tällä hetkellä olla paras/halvin paikka hankkia Silvia?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #62 : Heinäkuu 23, 2010, 07:56:44 ap »

Ainakin noista suomalaisista verkkokaupoista halvin taitaa olla Cafetoria, 469€ ilmaisilla postikuluilla.
Mitä ulkomaisita verkkokaupoista katselin, niin järjestäen hinta kipuaa sinne 500€ tietämille, plus postit.
Kirjattu

kaffesetä

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 24
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #63 : Heinäkuu 25, 2010, 14:13:02 ip »

Silviaan myydään erikseen ESE-kittiä. Siihen näyttäisi sisältyvän koko joukko osia. Onko keittimen säätäminen ESE-napeilla toimivaksi sen verran iso säätö, ettei keittimellä voi tuosta vain vaikkapa ihan peräkkäin pelkkää kahvaa tai sihtiä vaihtamalla keittää puruista tai ESE-napista kahvia? Ajattelin, että ESE-napit ja tämä tai vastaava keitin yhdistäisi parhaat puolet näistä ja täysautomaateista, mikäli vaihto sujuisi tuosta vain.
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #64 : Heinäkuu 25, 2010, 19:17:11 ip »

Ilmeisesti tuo ESE-kit sisältää kahvaan asennettavan kuristusläpyskän, että saadaan jonkinmoinen uuttopaine aikaan nappien käytöstä huolimatta. En oikein näe mieltä Silvian tasoisen keittimen hankkimisessa, jos kuitenkin keittelee nappikahvia. Siihen välttää markettitason laitekin, eikä napeista kuitenkaan saa hyvää espressoa vaikka millainen kone olisi. Silvia pääsee oikeuksiinsa sitten kun jauhat kahvin siihen juuri ennen uuttoa kunnon myllyllä.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #65 : Heinäkuu 25, 2010, 20:37:33 ip »

Grupolle tulee kuumaa vettä boilerin alaosasta.

Silvia taitaa ottaa uuttoveden itseasiassa boilerin yläosasta - siellä on sellainen "pystyputki". Mutta tuo vesi kulkee sitten putkea pitkin boilerin alaosan kautta grupolle lämmeten kyllä sillä matkalla melko nopeasti - ks. tämä kuva.

Onko keittimen säätäminen ESE-napeilla toimivaksi sen verran iso säätö, ettei keittimellä voi tuosta vain vaikkapa ihan peräkkäin pelkkää kahvaa tai sihtiä vaihtamalla keittää puruista tai ESE-napista kahvia?

Systeemi on tällainen. Vaatii suihkusihdin ruuvaamisen irti ja tuollaisen sovittimen laittamista paikoilleen. Helppo siis vaihtaa sinällään, mutta ei ehkä mitenkään näppärää shottien välillä.
Kirjattu

Gafa

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #66 : Syyskuu 03, 2010, 22:38:30 ip »

Hei vaan kaikille, olen noviisi niin laitteiden kuin erinomaisen kahvin tavoittelussa.

Mulla on Silva kotona ja täräytin sen käymään, ja meteli yllätti rajusti.
Mietin tovin ja tempasin kaaran Biltemaan ja ostin äänenvaimennuslevyjä (liimapintaa + bitumi)  ja intopaukkuna kotiin eristämään machinaa.. 

Siis pieniä paloja levystä vähän joka puolelle. (Sisäpuolelle). Metallinen sointi ja resonointi äänet katosivat ja koneeseen tuli IMO miellyttävä ääni, matalampi ja hivenen hiljaisempi. Olen tulokseen oikein
tyytyväinen.

Mutta.

Mitenköhän noi bilteman bitumilevyt soveltuu pitkällä aikavälillä tohon hommaan, pikapäissäni erisitin myös vesisäiliön puoleltakin pellit.. Niit levyi tuskin on syötäväks tehty.

Ja kysymys: Kun olette räplänny (kallita) keittimiä, kuinka niissä on ääniä eristetty? Onko ollenkaan?

Nii vaa et pilasinkohan keittimen enneku opin sitä ees kurmottaa.. 
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #67 : Syyskuu 04, 2010, 23:26:09 ip »


Ja kysymys: Kun olette räplänny (kallita) keittimiä, kuinka niissä on ääniä eristetty? Onko ollenkaan?

Monissa kalliimmissa koneissa on vibrapumpun tilalla rotaatiopumppu, joka on luonnostaan huomattavasti hiljaisempi. Sen lisäksi suuressa osassa ammattikoneita pumppu ei sijaitse fyysisesti koneen kotelon sisällä vaan se sijoitetaan lattialle tms.

Espressokoneiden meteli johtuu IMO paljolti resonoinneista, joten kalliimpien koneiden tukevammat pellit ja tarkemmat mitoitukset jo itsessään vähentävät meteliä huomattavasti. Mutta sinänsä äänieristeitä tuskin yleensä käytetään.

Lainaus
Nii vaa et pilasinkohan keittimen enneku opin sitä ees kurmottaa.. 

Jos meteli ärsyttää, niin pakkohan sille jotain on tehdä :) Eli tuskin mitään vaarallista on tapahtunut jos et nyt vesitankin sisäpintoja sentään ole bitumoinut....

-Mikko-
Kirjattu

Gafa

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #68 : Syyskuu 05, 2010, 00:36:12 ap »

Joo, pakkohan sille oli jotain tehdä, viittis kuitenkaa korvaläpät korvilla kotioloissa.. :)
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #69 : Syyskuu 05, 2010, 13:22:09 ip »

Pahin melun aiheuttaja on se, kun jokin irto-osa hakkaa seinää vasten teräskotelon sisällä. Huolella rakennetuissa kotikoneissa on letkut ja piuhat niputettu, ja kiinnitetty aina johonkin.

Ammattikoneissa värinän aiheuttaja ei ole kopan sisäpuolella ja muutenkin on väljempää, joten tarvetta lisätoimiin ei ole.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #70 : Syyskuu 05, 2010, 19:01:20 ip »

Nakukahvaa käyttäessäni huomasin että oikea takalaita vuotaa hieman. Tiiviste kaivannee vaihtoa vai onko muita teorioita?

Olin huomannut vuodon joskus aiemminkin, joten tällä kertaa väänsin kahvan normaalia tiukemmalle. Kahvassa on triplafiltteri. Kahvi oli liian hienoksi jauhettua Paulig Espressopapua. Kaksinokkainen normikahva ei koskaan vuoda tuplafiltterillä ja korvakahva myös kiristyy helpommin ja kääntyy pidemmälle. Täytynee vielä kokeilla nakukahvaa tuplafiltterin kanssa.

Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #71 : Syyskuu 05, 2010, 19:38:55 ip »

Naku tuplalla, tulos kun en vääntänyt tiukkaan.
Ekalla shotilla, vaikka olen grupon läpi juoksuttanutkin kuumaa vettä, tulee useasti tämä vastaan. Eli kahva ei kiristy ilman kovaa vääntöä ihan loppuun asti, seuraavilla shoteilla ongelmia ei ole. Myös grupon tiiviste tulee harjattua aina, joten purujakaan en syyttäisi.
Vuoden alussa vaihdoin tiivisteen, sain KC:stä uuden, sekin mallia "kova", jostain olen mielestäni lukeneeni että grupon tiivisteitä olisi kahtaa erilaista(espressoparts). Ottaisin mieluusti pehmeämmän ja muutenkin uuden tiivisteen vanhan tilalle.
Kuvassa shotti espresso 7:sta 18g/40g. Kahvan puoleinen oikeaetupää vuotaa runsaiten, myös muualla voi havaita pientä falskaamista.
Pitänee itse kokeilla vuorostaan triplalla.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 05, 2010, 20:33:24 ip kirjoittanut Toma »
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #72 : Syyskuu 06, 2010, 07:33:57 ap »

Samoin minullakin on ollut nyt ajoittain vuotoa.

Toma, kuinka pitkä uutos oli katkaisimen painalluksesta ja millä hetkellä kuva oli otettu. Itse olen mieltynyt ristrettoon ja triplani on tyypillisesti 19g/20g.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #73 : Syyskuu 06, 2010, 09:29:40 ap »

Itselläni on ollut myös itsepintainen vuoto Silviassa.

Vaihtelin kumeja kovista löysiin ja takaisin. Itse olisin mieltynyt siihen kovempaan, koska kahva pysähtyy selkeämmin, eikä ole niin epämääräinen lukita.

Vuoto ei loppunut oikeastaan millään.
Lopulta kellistin koneen kyljelleen ja siivosin tosi huolella kumin yläpuolisen metallipinnan. Sitten asensin tuon pehmeän renkaan. Yläpinnan ja kumin väliin vielä hieman Molykote 111 vaseliinia.
Nyt on pitänyt, eikä vettä enää valu kahvan ohi, ellei kiristys jää hyvin löysälle.

Luultavasti kysymys kaikkineen oli vain siitä, että kovalla kumilla en raatsinut vetää tarpeeksi tiukkaan ja sittemmin vesi "oppi" kiertämään kumin yläpuolelta ?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #74 : Syyskuu 06, 2010, 09:50:42 ap »

Vaihtelin kumeja kovista löysiin ja takaisin.

Löytyikö tiivisteen irroittamiseen jotain hyvää niksiä? Itse en ole vielä päässyt kokeilemaan mutta näyttäisi siltä että operaatio voi olla hankalakin.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..