Silviaa ja rockyahan on tällä foorumilla varmaan vatvottu liki kyllästymiseen asti, mutta silti taas mennään...
Itse olen nyt vajaan viikon Giuseppelästä tilatulla rancilion setillä sohlaillut. Aikaisempi kokemus on etupäässä krupsin painakahvallisesta, ja Mokkamestareiden baristakurssin e61 koneista (joilla hyvän shotin saaminen oli naurettavaa, siis helppoudessaan, ja näin jälkiviisaana olisi ollut kurssi antoisampi kun olisi tehty tällaisilla semisti haastavemmillakin koneilla. Noh, kurssi olikin etupäässä kahvilatyöntekijöille suunnattu, joten niille oleellisinta lienee tasalaatuisuus ja kurssilla pelkkä harjoittelu).
Ja asiaan, itselle oli silvian kori pieni yllätys. Latasin tuplan täyteen puruja, ylimääräset lastalle pois, tamppaus, ja uutto. Aika pian selvisi, ettei sitä koria voikkaan täyttää reunoja myöden, prkl.
12-14g saa siihen sopimaan tiukalla tamppauksella, mutta sihdin ruuvi auttamatta painuu kuivaan kakkuun. Ihan ok shotteja tuo on silti ulos suoltanut, mutta nyt kun rupesin tarkemmin seuraan itse kahvia uuton edetessä, tajusin että taitaa mennä blondiksi aika ajoissa (kurssilla tästäkään puhuttu mitään). Jauhatuksella olen koittanut asiaan vaikuttaa, mutta laihoin tuloksin, jos koitan saada 60ml uuton 20-25s aikana (ekasta tipasta laskettuna). Cremaan tulee vääjäämättä vaaleampi läiskä jos tuon 60ml koitan kahvia kuppiin saada. Ja kuinka vetistä/vaaleaa se kahvi on sitten kun se uutto OLISI jo pitänyt lopettaa? Lämpötilan kanssa en ole turhan tarkkaan sohlannut. Periaatteessa hetken odotellut boilerin valon sammuttua ja muutaman sekunin gruposta vettä laskenut ennen kahvan kiinnitystä. Toki siis kone annettu lämmetä kahvoineen.
Minkälaisia ehdotuksia arvon foorumilaisilla olis? Unohtaa koko juttu, cremaan kuuluu silvialla vaaleampaakin? Uusi kori? Lämpötilaa tarkemmaksi? Itse olen alkanut epäileen painetta. Aiheuttaisiko se moista jos painetta on liikaa? Kalliita nuo painemittarilliset kahvat, mutta täytyy kysyä tuolta Mokkamestareilta vuokraan, kun ovat tuossa reilun kilometrin päässä. Tampereella kun muuten tuntuu olevan aika nihkeästi liikkeitä, joiden puoleen kääntyä... Tamppausta olen koittanut systemaattisesti sekä tiukalla ja vähän köykäsemmällä, toki jauhatusta muuttamalla molemmille tavoille sopivaksi.
Saatan olla taas vain vähän hätäinen käänteissäni, mutta kun kaiken kitkeryyden tahtois pois
Ja pavut on tulta Mokkamestareilta (Daterra buena vista), joten uskoisin kohtuu tuoreiksi...
Täytyy vielä koittaa jossain vaiheessa kuvia tällätä, tai jopa videoo.. Mutta nyt reenaan lisää!