Kokeilin tänään aamukahvin suodattaa Aeropressin läpi. Youtuben syövereistähän löytyy tästä kombinaatiosta videoita..
Mutta kyseessähän ei ole enää turkkilainen kahvi valmistusmenetelmän puolesta. En kutsuisi espressoksikaan espressopavuista Aeropressillä valmistettua kahvia. Mutta kukaan ei tietenkään kiellä tällä tavalla valmistamasta.
Aika jännä, edelleen tuo maistuu ehdalta turkkilaiselta, vaikka vaahto siitä hävisi täysin. Ihan pikkasen mujua pääsi suodattimen läpi mutta suutuntuma on silti minusta miellyttävämpi kuin perusturkkilaisessa ja mikä parasta pohjia ei tarvitse kaataa viemäristä alas.
Suuntuntuma on mieltymyskysymys. Turkkilaisen harrastajana minusta on nimenomaan miellyttävää "mujun" tuottama kahvin paksuus ja lopussa suuhun tuleva hippunen mujua. Suuntuntumaan vaikuttaa suuresti annoksen koko ja kupin muoto. Turkkilaista kahvia juodaan, kuten espressoakin, hyvin pieninä annoksina. Olen huomannut, että jotkut keittävät isommilla ibrikeillä itselleen normaalikupillisia tai mukillisia. Mutta todellisuudessa nuo isommat ibrikit on tarkoitettu useammalle hengelle yhdellä kertaa keittämiseen, Eli annos on tarkoitus jakaa pieniin kuppeihin, niin että kaikkin tulee myös vaahtoa.
Pienestä kupista juotaessa "muju" jää tiukasti kupin pohjaan ja "mujun" suuhun tuleminen on hyvin vähäistä viimeisessä siemauksessa, joten suutuntuma on paljon kirkkaampi kuin mukista juotaessa. Pienissä kupillisissa tuo "mujun" kaataminen viemäriin ei ole myöskään mikään ongelma. Muju on tiukasti kupin pohjassa ja kuivaa, sen saa siitä kopautettua biojätteisiin, jos haluaa. Isoissa mukeissa ei sakka asetu mukin pohjalle, ja siksi se jää kosteaksi litkuksi, jota ei viitsi biojätteisiin nakata.