Aika mielenkiintoista ettei kukaan vertaa kahvin testailua viinimaailmaan ja viininmaistajiin. Itse olen saanut edullisesti hyvää viiniä kun olen luottanut Viinista viiniin kirjan hintalaatusuhteeltaan parhaisiin löytöihin. Kahvin laatu lienee mitattavissa asiantuntijoiden kautta, mutta kuten viinissäkin persoonallinen makutottumus vaikuttaa siihen onko heidän kanssaan samaa mieltä. Jokaisella on omanlaisensa makunystyrät tuolla kielen päällä, mikä vaikuttaa makuaistimukseen.
Mitä tulee homeeseen kahvissa, niin Ibrik kahviin tuo maku, mikä kahvimarjan homehtumisesta papuun siirtyy, kuuluu. Ei siis papu ole homeessa vaan marja sen pavun ympärillä. Viinimaailmassa on myös arvostettuja jalohomeiden jalostamistä rypäleistä tehtyjä huippuviinejä. No rio-y pavuissa ei ole pelkästään jalohomeita, mutta siis marjat ovat homeessa eivät pavut. Ainakin olen näin kahvikirjallisuudesta ymmärtänyt.
Mitä tulee mutteripannuhuin, niin eilinen papukokeilu vahvisti sen ettei sillekään kaikki pavut sovi. Eilen kokeilin espressosekoitusta, jossa on hieman robustaa seassa. Oli ihan helevetin pahaa. Sekoitus toimi ihan hyvin thermoblock keittimessä. En ymmärrä miksi harhauduin sitä edes kokeilemaan, koska ei mutterilla saa espressoa vaan mokkaa. Parempi jättää sekoitukset hyllylle ja pysyä noissa sinkku kahveissa. Jos sekoitus on tarkoitettu kovassa paineessa uutetuksi ei voi odottaa, että muut metodit toisivat oikeat maut esille. Tämän olettaisin itse aiheutetun pettymyksen syyksi....
Tosiaan hyvää kahvivuotta 2015