Sitruunahappo on hyvä aine kalkinpoistoon. Jämistä on vähemmän makuhaittoja kuin etikalla.
Kaikissa kalkinpoistoaineissa on vaikuttavana aineena jokin mieto happo, yleensä orgaaninen. Monesti niissä on jotain apuaineita, joiden hyöty on kyseenalainen ja väite siitä, että olisivat jotenkin turvallisempia tai hellävaraisempia kuin etikka tai sitruunahappo. Markkinointikikkoja.
Jos laite on kovin likainen, tekisin myös emäspesun. Ensin kalkinpoisto, sitten vastaava proseduuri emäksellä. Ruokasooda on riittävän tehokas ja vallan turvallinen vaihtoehto. Oikein kökköiset kohteet vaatii pari-kolmekin happo-emäspesu-sykliä. Kun juttu on niin, että kalkkikertymiin jää helposti rasvoja ja muita orgaanisia aineita jumiin. Happo ei tehoa kuin siihen kalkkikertymään ja osa kalkkikertymästä saattaa jäädä koneeseen, mikäli sitä rasvaa on paljon. Yleensä tämä on sellaisien kahvinkeittimien ongelma, joihin vesi on kaadettu likaisella kahvipannulla, mutta kyllä espressokoneessakin gruppoon voi muodostua tämmöisiä monikerroksisia kovettumia, jotka vaativat perusteellisempaa huolenpitoa. Mutta gruppo nyt muutenkin kannattaa purkaa siten, että sen puhtauden pystyy määrittämään visuaalisesti.