Alunperin kirjoitit, että yksiboilerisen ja HX:n erot ovat lähinnä maidonvaahdotuksen kätevyyteen liittyviä. Tästä kaikki lienevät samaa mieltä. Myöhemmissä kommentoissa ehkä vähän meni mutkia suoriksi, mistä kommentointiin. Luin kaiken vielä läpi ja ihan asiayhteyden mukaisia kommentteja ne minusta olivat, omat ja muiden.
Okei, tosin kun itse luen ketjua läpi, niin se kommentti missä väitettiin, että erilaisten boileriratkaisujen lämmittämisessä ei ole mitään eroja, aloitti asiayhteyden rikkomisen. Siinä kohdassa ignoroitiin se, mikä oli tekstissä olennaista, siis se että mielestäni halvoissa lämpötilasurffausta vaativissa yksiboilereissa on turhan laaja deadband. Muissa ratkaisuissa tietysti voi olla ihan yhtä laaja deadband, mutta jos sillä ei ole käytännön merkitystä, niin ei sitä sitten voi sanoa
turhan laajaksi, koska se ei yksinkertaisesti ole sitä. Tämä jäi ymmärtämättä ja siitä eteenpäin ehkä mutkia suorittiin, mutta samalla kuoppaa kaivettiin syvemmäksi (tai jos ollaan tarkkoja, niin eipä sen jälkeen lisäksesi muut jatkaneet samasta alkuperäisen kontekstiyhteyden jo menettäneestä asiasta. Migun kommentti HX:n vaikutuksesta kanavoitumiseen oli ihan paikallaan, mutta eipä siinä kommentoitukaan minun tulkintaani asioista).
Itsekin tungit sitä PIDiä sekaan, vaikka olisi pitänyt olla ihan selvää (mm. edellisessä viestissäni itseäni lainaava teksti), että heti alunperin vertasin HX/pressostaatti-yhdistelmää PIDaamattomaan halpaan yksiboileriin. Minä vähän epäilen, että siinä vaiheessa et kyllä ollut sisäistänyt kokonaisuutta, josta minä keskustelin... Sen sijaan, että lainataan yksi lause jostain kokonaisuudesta (tai jostain muualta, joka viittaa aiemmin esiintyneeseen ajatusketjuun), olisi parempi etsiä ensin vastauksia siitä alkuperäisestä ajatuskokonaisuudesta.
Voidaan jatkaa tästä toki loputtomiin tai mieluummin antaa olla (tämä riittänee off-topicista?), mutta tämä on minun näkökulmani keskustelun kulkuun.
Ihan selvyyden vuoksi: ollaanko siis eri mieltä siitä, kun mielestäni HX:n ja esim. PIDaamattoman Silvian lämpökäyttäytymisessä on eroa?
Teknisissä detaljeissa voi toki olla jotain pilkunviilaamista, mutta kun yli 6 vuotta käytin päivittäin PIDaamatonta yksiboilerista Venusta, niin siihen verrattuna nykyinen HX-keitin ainakin
tuntuu käytössä hirveän erilaiselta. Käytännössä Venuksen kanssa (joka teknisesti aika pitkälti vastaa Silviaa) piti lämpötilasurffata, etenkin jos halusi juomakelpoista espressoa jollain muullakin kuin tummimmilla paahdoilla ja HX:n kanssa taas ei tarvitse odotella mitään valojen sammumisia tai syttymisiä. Sen kun hulauttaa jäähdytyshuuhtelun ja pistää menoksi.
Käytännössä ero on melkoinen ja käyttäjälle nimenomaan käytäntö määrittelee erot.
Jos joku toimii käytännössä (vaikkapa HX:n stabiilius), niin onhan se ihan sama millaisena joku sitä teoriassa pitää.
Noniin, tajunnanvirraksi meni...