Tämä ei pidä paikkaansa siinä mielessä, että mutteripannulla saan parempaa kahvia kuin mistään kahvilasta kotikaupungissani, ja omaan makuuni parempaa kahvia kuin yhdestäkään kahvilasta missä olen vieraillut Helsingissä (kaffecentraleneista torrefazzioneihin).
Voisin jatkaa keskustelua samalla kaavalla: "Tämä puolestaan ei pidä paikkaansa siitä syystä, että minä pidän Helsingin kahviloiden kahvista enemmän kuin mutteripannulla tehdystä kahvista". En kuitenkaan tee sitä
.
Ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä makujen suhteen. Iso osa foorumin henkilöistä kuitenkin on määrätietoisella työllä onnistunut kalibroimaan makunsa suurinpiirtein samanlaiseksi. Tällä maulla tarkoitan juurikin nyt siis espressoa sellaisena kun se keittimestä useimmilla valuu. Todennäköisesti myös monet Helsingin kahviloista ja baristoista pyrkivät replikoimaan tällaista espressoa (poislukien Niki, jonka kuvailut kookosöljystä oksettavat edelleenkin minua). Jos olet siis tottunut juomaan mutteripannulla tekemääsi kahvia, on se tietenkin toisenlaista kuin kahviloiden tarjonta (toivottavasti ainakin).
No yhtäkaikki takaisin asiaan.. Mutteripannujen toimintaa on vaikea säädellä ja valmistustekniikoita on suhteellisen vaikea vakioida. Voisi sanoa, että mutteripannussa on liikaa vapaita muuttujia. Mutteripannullakin voi varmasti tehdä hyviä kahveja tähtien osuessa kohdalleen. Tämä epävarmuus kuitenkin johtaa siihen, että mutteripannu ei ole paras laite haastavampien kahvien valmistamiseen. Vaihtelevuudestaan johtuen on mielestäni myös epäreilua arvioida jonkun kahvin toimivuutta pelkästään tumppaamalla sitä mutteripannuun.
Alkuperäiseen kysymykseesi bourbon-lajikkeesta voisin vielä sanoa sen olevan varmaan se klassisin lajike espressokäyttöön johtuen sen kehittyneestä hapokkuudesta, makeudesta sekä usein myös miellyttävästä suutuntumasta ja tasapainoisuudesta. Itse pidän kovasti. Voi olla, että kyseinen lajike ei sinulle ole sitten se sopivin. Puro Fuertessa on näemmä 80 % arabicaa ja 20 % robustaa. Voisin kuvitella, että kahvi on siis paahdettu aika tummaksi. Ehkä tummuus ja robustan hapottomuus viehättävät sinua ja saavat bourbonin maistumaan.. miten kuvailitkaan sitä, aivan.. viiltävän makealta?
(Viittaan espressoihin, sillä en ole tottunut juomaan kahvia muuten kuin mustana ja pienenä). Eli toisin sanoen: mutteripannulla saa erittäin hyvää kahvia, kunhan ei ala väittämään sitä espressoksi.
Miksi "viittaat espressoihin" kun toisaalta toteat että mutteripannulla tehtyä kahvia ei saisi kutsua espressoksi?