Kursseja aloittelijoille ei suuremmin ole. Noin vuosi takaperin oli kotibaristakurssi, jonka järjestivät muistaakseni SCA:n Suomen jaosto ja Kaffecentralen. En tiedä onko uusia tulossa, ei ilmeisesti vähään aikaan.
Syksyllä osallistuin tuollaiselle kurssille. Päivämääriä näkyy
http://www.procoffee.fi sivuilla. Itse en kokenut saaneeni tuolta kurssilta mitään, mitä en olisi jo n. kolmen kuukauden käyttökokemuksella oppinut ja mitä en olisi jo nettisivuilta (ristretto + coffeegeek) löytyneistä ohjeista lukenut. Vetäjät ovat aiheesta innostuneita ja intohimo hyvää kahvia kohtaan on ilmeinen. Kurssilla ei kuitenkaan ollut "hands-on" harjoittelua, mielestäni se oli enemmän ehkä vapaamuotoinen luento.
Laitetaan tähän vielä yhteevedoksi kurssilta mieleen jäänneet asiat, jotka foorumeillakin monesti tulevat esiin:
- Valmiiksi jauhettu kahvi on valmiiksi vanhaa. Hanki siis oma mylly.
- Painekahvalla (crema enhancer) varustetut espressokoneet eivät ole hyviä hankintoja.
- Anna koneen lämmetä riittävän kauan ennen kahvin tekoa
- Laitteiden puhtaus on oleellinen asia
- shotti on n. 30ml 25 sekunnissa.
- Mainosmiehet tuovat esiin koneiden paineita (15baria), kyseessä on pumpun maksimipaine. Oikea espresso uutetaan 9barilla.
- Vaahdotukseen kannattaa käyttää punasta maitoa, rakenne ja maku on paras. Valion uusi kahvimaito ei saannut varauksetonta suosiota. Toki jos on tarkka kaloreista, se on kevyempänä hyvä vaihtoehto täysmaidolle.
Kymys muille:
Myllyt. onko tosiaankin niin, että demokasta seuraavaksi parempi vaihtoehto on n. tuplat kalliimpi mazzer mini tms? Vai onko muita vaihtoehtoja? Demoka on ihan hyvä mylly hintaisekseen. Itseäni siinä häiritsee eniten varsinkin näin talvella staattinen sähkö ja sitä kautta sotkevuus.
tonnin budjetilla hankkisin myllyn (demoka ~200e) + espressokoneeksi jonkun e61 mallin, esim. Vibiemme domobar (ei super). Isomac zaffiro menee jo lähemmäksi yhdeksää sataa ja siten budjetti ylittyy. Jos juomista suurin osa on maitopohjaisia, niin sitten miettisin uudelleen tuon laitteen. Ehkä joku HX tai 2-boiler laite.
Itselläni on Silvia jossa PID. Yhteishinnaksi tullut muistaakseni n. 650e tms. Nyt jos pitäisi hankkia yksiboilerinen, niin ehkä saattaisin päätyä vibiemmeen tms. ovathan nuo e61 laitteet muutenkin tyylikkäämpiä ja oikean espressokeittimen näköisiä
. Niin ja käsittääkseni myös vähemmän tarkkoja annostelun jne suhteen, eli baristan virheet eivät vaikuta niin paljon lopputulokseen. (korjatkaa toki jos olen väärässä)