Mutta minun ehdotukseni siis kuultu kahvin viljelijöiltä joihin EHKÄ kannattaa luottaa enemmin kuin ehkä johonkin tutkimuksiin.
Pitää muistaa että ne ketkä kahvia viljelevät, ovat viljelleet todennäköisesti sitä niin monia vuosia, isoisoisoisä aloittanut plantaasit ja samoilla mennään tänäpäivänäkin joten henkilökohtaisesti luotan hyvin pitkälti heidän asiantuntemukseen, ainakin enemmin kuin omaani.
Luotan sinuun asiantuntijana ja ihan järkeenkäypiä neuvoja annoit. Tosin logiikkasi on mielenkiintoinen:
Kahvin viljelijä on maanviljelijä, joka toimittaa vihreitä papuja eteenpäin. Hyvin usein ei edes näin, vaan hän toimittaa kahvimarjat lihoineen päivineen eteenpäin. Ja siihen loppuu hänen roolinsa. Paahdettu kahvi on jalostettu tuote, ei raaka-aine. Viljelijä (karrikoidusti) ei ole välttämättä edes koko elinikänsä aikana nähnyt paahdettua papua tai hän voi olla pelkkä teen juoja. Nyt hän sitten onkin jalostetun tuotteen (paahdetun kahvin) auktoriteetti. Suurempi auktoriteetti, kuin esimerkiksi lopputuotteen jalostaja (sinä)! Sorry, mutta aika hassulta kuulostaa.
Puruvedellä jo isoisoisoisänsä apajia nuottaava kalastaja Kutvonen tietää miten valmista kalakukkoa tulee säilyttää kotona? Paremmin, kuin Partasen kalakukkoleipomon asiantuntijat? Tuskin.
Isoisoisoisänsä raivaamaa peltoa EU:n tukirahoilla viljelevä Vipunen tietää miten Fazerin leipomaa kakkua pitää kotona säilyttää? Ohjeet ovat paremmat kuin Fazer Leipomot Oy:n ohjeet? Maissinviljelijä jossain huitsunnevadassa on Corn Flakesien asiantuntija? Tuskin. Kaurahiutaleiden säilytyksessä uskotaan Raision ohjeita, maitoakin säilytetään Valion ohjeiden mukaan. Riippumatta siitä, miten pitkään niitä ammuja on sukutilalla pidetty.
Menestyminen kahviplantaashin viljelyssä osoittaa hyvää osaamista kahvipensaan viljelyssä ja kahvimarjojen sadonkorjuussa. Ei muuta. On tottakai selvää, että viljelijä voi olla myös asiantunteva kahvinharrastaja, mutta se on eri juttu.
Jos viritellään analogiaa viininviljelyyn, niin "merkkiviinit" valmistetaan rypäleestä pulloon samalla tilalla. Viininviljelijä on enemmänkin viinin valmistaja, joka valmistaa tuotteen loppuun asti. Hän on väkisin sekä viinin että viinin säilytyksen asiantuntija, halusi sitä tai ei. Bulkkipunkkuja valmistetaan rypäleistä, joiden kasvattajat ovat maanviljelijöitä, viinit valmistetaan "tehtaissa". Ei näiltäkään viljelijöiltä viinintuntemusta tarvita.
Jos olet todellakin sitä mieltä, että esim. Guatemalassa kahvipensaita kasvattava maanviljelijä tuntee sinun täällä jalostamasi tuotteen ominaisuudet ja säilytystavat paremmin kuin sinä itse, tuotteen valmistaja - on syytä huolestua.