No eipä tuota malttanut olla kokeilematta vaikka tässä ollaankin flunssan kourissa ja kotoa löytyi vain Kaffan espressoa.
Eli jos tämän keittimen toimintaperiaate ei ole selvä, niin jauhettu kahvi vasemmalla näkyvään lasiin ja esikeitetty vesi oikealla olevaan pönttöön. Tuli pöntön alle, jotta vesi saadaan uudestaan kiehumaan. Pöntön päällä oleva veden täyttöaukko on suljettu ja siitä vasemmalla olevaan astiaan johtava putki tiiviisti kiinni. Kiehuva vesi nousee putkea pitkin ja siirtyy lasiin. Se jähtyy matkalla riittävästi ettei polta kahvia.
Kun oikealla olevassa pöntössä oleva vesi on siirtynyt lasiin, niin pönttö kevenee ja vasemmalla oleva vastapaino nostaa sen ylös. Tämä puolestaan vapauttaa polttimon päälle laskeutuvan kupin, joka sammuttaa liekin. Lopuksi oikealla olevaan pönttöön syntynyt alipaine imee kahvin takaisin putkea pitkin ja kangassuodatin estää kahvipuruja seuraamasta mukana. Kahvi on valmista nautittavaksi.
Pari kertaa pyöräytin tuon syklin pelkällä vedellä ja keitin suodattimen. Ja tänään siis kokeilin laitetta ensimmäisen kerran. Jauhatuskarkeus oli jonkin verran espressojauhatusta karkeampi (yhden kokonaisen pykälän verran Roburin harvahkolla asteikolla). Uuttolämpöjä en mitannut eikä uuttoaikaakaan tullut merkattua muistiin tällä kertaa.
Mutta ensimmäiset tuntumat ovat positiivisia. Kahvi oli alipaine / vakuumikeittimelle ominaisesti puhtaan ja kirkkaan näköinen sekä makuinen. Lämpötilat tuntuivat olevan kohdallaan - ainakin mausta päätellen. Puruja ei kuppiin päätynyt juuri ollenkaan, mutta suodatin kannattaa laittaa huolellisesti paikoilleen.
Pari miinustakin tulee heti mieleen. Hana, josta kahvi annostellaan on aika pieni ja kahvi tulee siitä hitaasti pienenä liruna. Olisi mukava jos annostelu olisi helpompaa. Puhdistuskin on hiukan työlästä - etenkin kun laitteen kuvissa oikealla puolella olevaa pönttöä ei saa avattua. Eli sen huolellinen huuhtelu jokaisen käytön yhteydessä on tärkeää.
T. Teme