No ei kai myllyyn nyt ihan yhtä paljon tarvitse uhrata kuin keittimeen. Mun mylly taisi maksaa kaksi viidesosaa keittimen hinnasta.
Ei ole pakko tietenkään, mutta nyt kun Pharos on suljettu pois pelistä, niin parempaa kahvia saa vain uhraamalla myllyyn enemmän rahaa kuin keittimeen. Kyse on oikeastaan vain siitä, millaista kahvia haluaa juoda. Tämähän on kyllä sellainen asia, että eihän sitä usko ennen kuin maistaa. Kuten edellä on todettu, keittimen osa hyvän espresson tuottamisessa on lähes minimaalinen myllyyn verrattuna. Oscar 2 lienee jo sen verran laadukas keitin, että sillä saa huippumyllystäkin hyödyt irti. EK43, K30, E37S, K10, Robur, Mythos jne eivät ole millään muotoa yliampuvia keittimeen verrattuna (budjetti huomioiden ja etenkin aloittelijalle kylläkin).
Homerille suosittelisin budjetin sisällä Ascason I-miniä (ihan ok mylly eikä pahasti kirpaise sitten kun haluaa päivittää) tai Eurekan Zenith 65E:tä (joka jo pompsahtaa budjetista - itselläni ei ole kokemusta, mutta täyttää mielestäni riittävät speksit ja mm. OskuK:kin on ollut tyytyväinen), mieluummin toki jotain kunnon myllyä joka tekee budjetista kertaheitolla selvää jälkeä eikä edes mitenkään mahdu keittiökaappien alle...
(Zenithin hinnalla tosin jo taitaisi melkein saada I-Minin vaimolle ja Pharosin niihin kertoihin kun oikeasti haluaa nautiskella)
Mutta alkutaipaleella voi olla vaikea perustella itselleen (ja etenkin vaimolle) sitä, että espressolaitteistoon pitää laittaa ihan törkeä summa rahaa, jolla saisi vaikkapa tuhansia sipsipusseja tmv. Sikäli edulisella laitteistolla voi ja kannattaakin lähteä liikkeelle ja kokeilla, josko tämä harrastus ylipäänsä tuntuu mielekkäältä (Oscar 2 on jo varsin kelvolliselta vaikuttava keitin, siksi myllyynkin kannattaisi satsata). Ascasolla pääsee alkuun, muttei kovin pitkälle. Itse tosin pärjäsin ihan hyvin samanlaisella myllyllä ensimmäiset seitsemän vuotta. Keitintä päivittämällä kahvi ei juuri parantunut (rutiinit paljolti helpottuivat), mutta myllyä vaihtamalla aina.
Keitintähän voi opetella käyttämään ja sen oikkuja kiertämään eri tekniikoilla, mutta myllyä on paha pistää jauhamaan paremmin...
Ja lopulta on tosin hyvä pitää mielessä se, että todellisuudessa se raha pitkällä tähtäimellä menee kunnon papuihin. Pavuistahan se maku aika pitkälti tulee.
BTW, Varillollahan kuulemma saa jauhettua hyvää kahvia ja sitten kun se hajoaa, niin voi kätevästi vaihtaa vielä parempaan (onhan se toki joillakuilla kestänytkin hajoamatta).