Aloitetaanpa tälle tuotteelle oma ketju - lisäilkää muutkin vinkkejä/kokemuksia tänne.
Erinäisten
blogikirjoitusten innoittamana on tullut testattua jääkahvin valmistusta ns. "Japanilaisittain", eli noin puolet nesteestä korvataan jäällä jonka päälle kahvi valutetaan.
Ideana on siis nopea lämpötilan lasku joka säilöö ja pitää aromit parempana kuin että tehtäsiin normaali kahvi ja laitetaisiin tämä sitten jääkaappiin viilenemään. On myös nopeampaakin näin - mikäli on jääpaloja valmiina.
Esimerkki tämänpäiväisestä reseptistä Hariolla:
25g kahvia
200g jäätää
220g kuumaa vettä (hieman yli puolet vettä siitä syystä että kaikki jää ei sula juomisen aikana).
Kahvi oli tällä kertaa jauhettu normaaliin suodatinkarkeuteen, eli karkeuteen jolla olisin valmistanut pelkällä vedellä. Hariolla tehdessä vain hämmentelin hieman huolellisemmin lusikalla ja lisäilin vettä normaalia verkkaisempaan tahtiin. Jäät oli siis laitettu astian pohjalle ja kahvi valui niiden päälle.
Olen tarkoituksella kokeillut lähinnä makeita, suhteellisen hapokkaita ja hedelmäisiä kahveja. Tämän päiväinen kahvi oli Has Beanin Kenya Makwa AA ja lopputulos oli hyvä. Jääkahvissa korostuu helposti karvaus, mutta tämänpäiväsessä kokeilussa se ei enää häirinnyt niin että olisi mieli tehnyt sokeria lisätä (makeus tasapainoitti sitä jo aika hyvin). Mittailin mittarilla että oli jäänyt ihan pikkaisen aliuutteiseksi, joten seuraavaksi kokeilen pykälää hienommalla jauhatuksella jos tämä hieman lisäisi lopputuotteen luontaista makeutta.