Helleaallon iskettyä olen huomannut että arvoisa Varioni jauhaa valtavan paljon nopeammin. Aiemmin olen oikeastaan kaikilla kahveilla saanut pitää kuuttatoista grammaa varten ajastinta siinä neljäntoista sekunnin molemmin puolin, nyt 13,5 sekunnissa pikkusihtiin saapui 19 grammaa (tällainen updose ei sitten sopinut enää gruppoon) ja laarin puolellekin tippui aika paljon. Oikeisiin lukemiin päästiin 12 sekunnissa. Nämä siis uutta papua sisään ruuvatessa. Edellinen papu oli kesken pussin ruvennut jauhautumaan dramaattisesti nopeammin.
Ovatko muut huomanneet samankaltaista ilmiötä? Mikä siihen oisi olla syynä? Papujen kuivuminen? Ilmankosteus?
Tämän ja vaikeiden kokemuksien Colonia San Juanin jälkeen olen muuten yhä enemmän sitä mieltä että espresomenetelmä on kotioloissa aika absurdi kahvinvalmistustapa. Meneillään on iänikuinen "dialling in" -vaihe. Onneksi parvekkeella nauttimani vielä vähän sinnepäin oleva doppio Turun tämänhetkistä espressoblendiä palautti aimo annoksen uskoani sekä espressoon, blendeihin että oman puuhasteluni mielekkyyteen. Silti yhä alttiimmin suosittelen kahviharrastusta aloittaville lajitovereille lähtemistä liikkeelle suodatinkahvista.