Sellainen on kai ainakin melko selvä juttu, että juuri paahdetun (eli käytännössä kotona paahdetun) pavun voi laittaa pakkaseen ja se säilyy uuden veroisena pari kuukautta. Joku ahkera voisi ehkä kaivella linkinkin siihen kokeiluun jossa asia oli todettu.
Mutta pidemmän aikaa sitten paahdetun pavun säilytys on oma juttunsa, josta ei kai kauhean hyvää tietoa ole. Kaikenlaisia mutu-arvioita on, mutta ne ovat aika ristiriitaisia. Papu pitäisi pakastaa absoluuttiseen nollapisteeseen, jotta varmasti kaikki siinä olevat kemialliset prosessit pysähtyisivät. Voisi sanoa näin, että pavun huononeminen on kemiaa, ei biologiaa, kuten vaikka maidon pilaantuminen. Siksi lämpötilan tiputtamisen vaikutus ei ole yhtä suuri.
Ja jos papuja pakastaa, niin pitää olla tarkkana ettei niihin kondensoidu vettä. Eli antaa lämmetä jossain tiiviissä pussissa ennen kuin avaa.