Lämmönvaihdinboileri ja siellä oleva vesi painaa montaa kertaa enemmän kuin pienen keittimen thermoblock. Ehkä jopa 10 kertaa enemmän. Lisäksi se lämmitetään kuumemmaksi. Kevyt thermoblock jäähtyy ja tuottaa alilämpöistä uuttovettä.
Lämmönvaihtimen pääasiallinen pointti kuitenkin on, että sieltä saa ulos yhtä aikaa höyryä ja sopivan kuumaa vettä. Thermoblock pitää lämmittää erikseen kuumemmaksi, jotta sillä voi tuottaa höyryä. Eli uuton ja vaahdotuksen välissä joutuu odottelemaan. Thermoblock myös tuottaa vetistä höyryä.
Akallion täysin oikeassa vastauksessa ensimmäinen kappale on syy, toinen kappale kuvaa seurauksia. Alkuperäinen kysyjä oli kiinnostunut syystä.
Kuten vitsinä jo kerroin, HX-kone on vesilämmitteinen thermoblock. Toiminta-ajatus näkyy olevan aivan sama: vettä pusketaan kuumennetun putken läpi. Thermoblock kehitettiin halvaksi versioksi ja niitä oli perinteisesti edullisissa ns. markettikeittimissä. Tavoitteena tottakai mahdollisimman halvat tuotantokustannukset. Mutta olisiko mahdollista valmistaa hyvä thermobloc-keitin? Akallio kertoi HX-koneen lämpöä säilyttävän ja tasaavan vesimassan olevan jopa 10 kertaa suurempi, kuin pienen thermoblockin. Uskon tämän olevan yksi tärkeimmistä tekijöistä HX-koneen hyväksi. Entäpä jos olisikin yhtä painava thermoblock? Millä perusteella termostaatilla ohjattu 5 kiloa terästä on ratkaisevasti huonompi, kuin termostaatilla ohjattu 5 kiloa vettä? Ehkä tähän löytyy jokin faktapohjainen syy, itselleni ei tule heti sellaista mieleen, en ole insinööri.
Täytyy myös muistaa, että "thermoblock boilereita", millä nimellä noita näkyy olevan teknisten tukkureiden katalogeissa, on jo nyt hyvin monenlaisia ja monen kokoisia (=painoisia). Samoin kaupoista löytyy jo nyt huonoja ja "vähän parempia" thermoblock-keittimiä.
Ja kun thermoblockeja käytetään nimenomaan halvoissa koneissa, niin laitteet ovat yleensä muutenkin halpoja ja hempuloita verrattuna "prosumer" -tason koneisiin. Laitteissa on paljon muutakin toivomisen varaa, kuin thermoblock-lämmitysyksikkö. Kyse on "markkinarajoituksesta", mikä määrää käytettävän teknologian. Kyse ei ole thermoblockista itsessään. Thermoblock ei tee koneesta halpiskonetta, mutta halpiskoneeseen laitetaan pieni ja halpa (huono) thermoblock, koska se on halpa. Tällainen hassu melkein-kehäpäätelmä-siis.
Kokonaan toinen asia on kahvinharrastus hobbyna - ja kahvinharrastajat harrastajina. Tähän hobbyyn kun tuntuu kuuluvan tietyn sorttinen konservatiivisuus, perinteiden kunnioittaminen ja jopa puritaanisuus. Kahvi on tärkeää, mutta yhtä tärkeää (tärkeämpääkin!) on se, miten se kahvi on tehty. Rosterikuoriset, omaa pienen piirin kone-estetiikkaa uhkuvat, kiiltävät "prosumer"-tason keittimet noudattavat näitä samoja periaatteita. Näihin perinteisiin ei kuulu "thermoblock-boileri". Jos joku joskus tekisi huippuluokan keittimen, mutta korvaisi sen HX-vesisäiliön vähintään yhtä painavalla, parin tarkkuustermostaatin ohjaamalla thermoblockilla, niin eihän harrastaja sellaista konetta ostaisi - olisi se sitten hyvä taikka huono keitin. Markkinoinnin kannalta katsottuna näin vakavasti kahvin valmistusta harrastavat muodostavat oman markkinasegmenttinsä. Tämän segmentti on luonut omat arvonsa ja segmentin sisällä pelataan näillä arvoilla. Valmistaja/markkinoija sopeutuu näihin.