Ristretto
Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: tsool - Huhtikuu 19, 2013, 12:18:45 ip
-
Tuli juuri luettua mielenkiintoinen artikkeli (http://drinks.seriouseats.com/2013/04/which-espresso-is-better-italian-third-wave-cafes.html (http://drinks.seriouseats.com/2013/04/which-espresso-is-better-italian-third-wave-cafes.html)) ja heräsi idea omalle topicille kerätä kahviaiheisia artikkeleita ja uutisia. Tietysti keskustellen mitä kiivaammin omista näkemyksistään! ;)
-
Tuli törmättyä erääseen juttuun, enkä oikein tiennyt minkä aiheen alle olisin linkin laittanut, niin laitanpa tänne.
Suomalaiset eivät enää ole tämän artikkelin (http://www.theatlantic.com/business/archive/2014/01/here-are-the-countries-that-drink-the-most-coffee-the-us-isnt-in-the-top-10/283100/) mukaan suurimpia kahvinkuluttajia maailmassa... vaan hollantilaiset!
OMG :o
-
Wikipediasta löytyvä data on vuodelta 2008, ja muutos viidessä vuodessa pitäisi olla erittäin huima, jotta suhteet kääntyisi noin päin. Ei vaikuta oikein luotettavalta.
-
Eilen oli Helsingin Sanomissa juttu, jossa kehutaan espresson ja jäätelön makuyhdistelmää:
http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/Caffè+affogato/a1394612110426
Juttuun liittyvässä kuvassa kuitenkin jäätelön sekaan kaadettava kahvi on jotain ihan muuta kuin espressoa... ;)
Tiukassa istuu se luulo, että tumma paahto=espresso.
-
Tiukassa istuu se luulo, että tumma paahto=espresso.
Enemmänkin tuo mokka pannu on yleisesti espressoa. Tuohon en ole itse törmännyt, että tumma suodatinkahvi olisi espressoa.
-
Enemmänkin tuo mokka pannu on yleisesti espressoa. Tuohon en ole itse törmännyt, että tumma suodatinkahvi olisi espressoa.
Joo totta, oikeastaan tarkoitin tummalla paahdolla nimenomaan "espressopaahtoa". Kieltämättä muotoilin asian heikosti.
Niin sitä helposti ihminen uskoo, että kun laitetaan mutteriin tai aeropressiin tms. puruja paketista, jossa lukee 'espresso', niin sitten lopputuloksena juodaan espressokahvia.
-
Niin sitä helposti ihminen uskoo, että kun laitetaan mutteriin tai aeropressiin tms. puruja paketista, jossa lukee 'espresso', niin sitten lopputuloksena juodaan espressokahvia.
Joo ja siis kyllähän noista puhutaan espressopannuina noista muttereista ihan italiaa myöten.
-
Joo ja siis kyllähän noista puhutaan espressopannuina noista muttereista ihan italiaa myöten.
No ei kyllä ihan näin ole. Espressoa kutsutaan yleensä vain kahviksi ja mokkapannua kutsutaan kahvinkeittimeksi ja sillä tehtyä kahvia kahviksi. Turistit tilaa kahviloissa espresson, italialaiset kahvin. Eli un caffe perfavore :)
-
No ei kyllä ihan näin ole. Espressoa kutsutaan yleensä vain kahviksi ja mokkapannua kutsutaan kahvinkeittimeksi ja sillä tehtyä kahvia kahviksi. Turistit tilaa kahviloissa espresson, italialaiset kahvin. Eli un caffe perfavore :)
Näinpä. Eli voidaan sanoa että puhuvat kummastakin samalla nimellä. Kai se on vaan melko päivänselvää etä kodeissa puastaan mutterikahvia ja kahvilassa konekahvia, ettei sitä tarvitse erotella. Ei Suomessakaan erotella pannu- tai suodatinkahvia. Eikä Ruotsissa suodatinkahvia ja pikakahvia. No jaa, vähän vanhat muistot mutta otatko kahvia ja saat vettä mukissa ;-)
-
No ei kyllä ihan näin ole.
Minulle on ihan italialaisessa kodissa kysytty (englanniksi toki) että tahdonko espresson ja pistetty mutteri tulille kun myönnyin. Ehkä se englanti sitten vaikutti siihen. En tiedä, mutta siten aika vahva todistusaineisto yksittäistapauksesta kuitenkin. Eikä ollut mistään maahanmuuttajasta kyse, vaan ihan monen polven Torinolainen oli. Ei kuitenkaan mikään varsinainen kahvi ihminen, mutta kuitenkin joka päivä kahvia joi. Se tietty myös saattoi vaikuttaa, että suomessa matkustanut parikin kertaa, niin ehkä vaan osasi kysyä siten että ei ole ainakaan vetisesta suomikahvista kyse tai jotain.
-
Kaverilla oli duunissa Italiaano, joka päivä kahvia joi. Ei kotimaista suodatinkahvia, eikä espressoa La Pavonista. Mutta mutterista kelpasi, ja eniten maistui Monsoon Malabar.
Makujen maailmaa.
-
Minulle on ihan italialaisessa kodissa kysytty (englanniksi toki) että tahdonko espresson ja pistetty mutteri tulille kun myönnyin. Ehkä se englanti sitten vaikutti siihen. En tiedä, mutta siten aika vahva todistusaineisto yksittäistapauksesta kuitenkin. Eikä ollut mistään maahanmuuttajasta kyse, vaan ihan monen polven Torinolainen oli. Ei kuitenkaan mikään varsinainen kahvi ihminen, mutta kuitenkin joka päivä kahvia joi. Se tietty myös saattoi vaikuttaa, että suomessa matkustanut parikin kertaa, niin ehkä vaan osasi kysyä siten että ei ole ainakaan vetisesta suomikahvista kyse tai jotain.
Itselläni on tosiaan ollut 10 vuotta italialainen puoliso ja jonkin verran Rooman seudulla asunutkin aikoinaan, joten tavallisesta perhe-elämästä italialaisissa kodeissa on aika lailla kokemusta. Kahvi on vain kahvia ja käytännössä aina mutteripannulla tehtyä. Mutta alueellisia eroja näyttää olevan. Milanossa kysyttiin usein kahvia tilatessa "espresso?", koska siellä juotiin macchiatoa todella paljon, etenkin aamuisin. Monesti on tarjottu myös americanoa kahvia tilatessa, ehkä siksi etten paikalliselta näytä?
Joskus aikoinaan tuli tilattua suoraan espressoa kahviloissa ja vastauksena oli hämmentyneitä ilmeitä ja useita lisäkysymyksiä. Mutta ajat muuttuu, Roomassakin pärjää hyvin englannilla nykyään ja joskus oikein huvittaa noiden jenkkituristien sekoilut kahviloissa.
Kuriositeettinä sanottakoot, että mitä etelämmäksi Italiassa mennään niin sen tummemmaksi ja robustaisemmaksi kahvi muuttuu.
-
No jaa, vähän vanhat muistot mutta otatko kahvia ja saat vettä mukissa ;-)
No toisaalta tuohan on monesti tilanne vielä nykyäänkin ;-)
-
Parhaaseen lopputulokseen Italiassa toki pääsee, kun tilaa suomalaisittain ihan vaan Lattea ;)
-
Parhaaseen lopputulokseen Italiassa toki pääsee, kun tilaa suomalaisittain ihan vaan Lattea
(http://i445.photobucket.com/albums/qq179/Cold-case/emoticon/timido.gif)
-
Parhaaseen lopputulokseen Italiassa toki pääsee, kun tilaa suomalaisittain ihan vaan Lattea ;)
Reps :D. On muuten tuokin nähty!
-
http://www.theawl.com/2014/03/the-service-economy-trap-inside-brooklyns-barista-class (http://www.theawl.com/2014/03/the-service-economy-trap-inside-brooklyns-barista-class)
-
Enää ei tarvitse jättää hakeutumatta astro(tai kosmo-/taiko-)nautti koulutukseen espressonhimon vuoksi:
http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/avaruus/avaruusasema+saa+espressokoneen+ndash+kuuma+neste+painottomuudessa+vaatii+jyhkeat+turvajarjestelmat/a994622
Aikaimoiset paineet on kyllä laitteessa. Uutisessa puhutaan 400 barin paineista...
-
http://www.hs.fi/kulttuuri/M%C3%B6kkikahvin+aatelia/a1406869248422 (http://www.hs.fi/kulttuuri/M%C3%B6kkikahvin+aatelia/a1406869248422)
Mökkikahvin aatelia
Perkolaattoreita valmistetaan edelleen, mutta niitä näkee ani harvoin. Ainoan sellaisen olen nähnyt kaverini isän mökillä. Kuulemma sen käyttö on helppoa. Kuusi lusikkaa puruja, vettä kaatoreikien alaosaan asti. Viisi minuuttia porisemassa liedellä ja lopulta kuppeihin höyryämään.
Ei perkolaattorikahvi maailman parasta ole, mutta kun ympärillä suhisevat koivun ja haavan lehdet, vesi lainehtii viidenkymmenen metrin päässä ja aurinko kurkistaa pilvenraosta, maulla ei niin ole väliä.
Suomalaiset kahvinkeittäjät, espressoja puoliautomaattikeittimillään valmistavat baristat, kiertävät ympäri maailmaa tekemällä maitovaahdosta kauniita kuvia ja papusekoitteista juuri oikeanmakuista suodatinkahvia.
Kun lusikoin kahvia perkolaattoriin, en voi olla ajattelematta, että tässä minäkin liityn vuosisataiseen kahvinkeittäjien ketjuun.
Käyttämäni kahvin merkki on 88 vuotta vanha.
Tällaistako oli kahvi, jota isovanhempani ja heidän vanhempansa ovat juoneet?
-
http://www.hs.fi/kulttuuri/M%C3%B6kkikahvin+aatelia/a1406869248422 (http://www.hs.fi/kulttuuri/M%C3%B6kkikahvin+aatelia/a1406869248422)
Tällaistako oli kahvi, jota isovanhempani ja heidän vanhempansa ovat juoneet?
Ei ollut. Itse monet paahtoivat ja vähintään jauhoivat.
-
Ei ollut. Itse monet paahtoivat ja vähintään jauhoivat.
Rippuu vähän puhujan iästä, mutta kaupoissakin oli myllyjä, ja ihan pienenä valtaosin ostettiin kahvi papuina ja kauppias jauhoi siinä sitten sen samaan pussiin. Puhun 60-luvun puolivälistä. Tuolloin kotibrännäily oli jäänyt pois ja jauhaminenkin harvinaistunut.
-
Rippuu vähän puhujan iästä, mutta kaupoissakin oli myllyjä, ja ihan pienenä valtaosin ostettiin kahvi papuina ja kauppias jauhoi siinä sitten sen samaan pussiin. Puhun 60-luvun puolivälistä. Tuolloin kotibrännäily oli jäänyt pois ja jauhaminenkin harvinaistunut.
Joo. Mitä kauemman mennään siinä "vuosisataisessa perinteessä", josta kirjoittaja puhui niin sitä varmemmin molempia.
-
Itse paahtaminen ja jauhaminen ei välttämättä merkitse parempaa laatua.
Raakapapu ja muutenkin kahvi papuinakin on saattanut olla ihan mitä sattuu. Voisin veikata nykyisen juhlamokan olevan kuitenkin keskimäärin laadultaan paremmista raaka-aineista kasatun kuin perus kahvin joskusmuunnoin.
Toisekseen paahtajan taidossa on saattanut olla paljonkin toivomista.
Ehkä parhaimmillaan 100v sitten on saatettu jossain asiaan vihkiytyneessä talossa juoda parempaa kahvia kuin keskimäärin nyt, mutta useimmiten todennäköisesti ei.
-
Itse paahtaminen ja jauhaminen ei välttämättä merkitse parempaa laatua.
Ei todellakaan. Antaa vaan mahdollisuuden kontrolliin. Erään tuttuni (ei nuori hänkään) mummo oli sellainen joka sääti omia sekotuksiaan, jauhoi ja paahtoi itse. Oli kuulemma todella tarkka kaikesta.
Tietysti kaupassa jauhettu ja hyvin paahdettu laatutapapu on parempi kuin omalla huonolla myllyllä vääränkokoiseksi jauhettu ja huonosti paahdettu roskapapu.
Hyvin keskeinen asia on myös se kontrolli siinä mielessä että asioista saa juuri itselle mieluisia.
-
Jonkun blogi.
http://biohakkeri.blogspot.fi/2014/11/kuinka-paljon-sinun-kannattaa-juoda.html
-
http://www.espn.co.uk/blogs/sport/story/386443.html (http://www.espn.co.uk/blogs/sport/story/386443.html)
-
Varsinaista soopaa, mutta tähän onkin mtv:
http://www.makuja.fi/artikkelit/4666896/juomat/kaipaatko-vipinaa-vallyjen-valiin-tama-kahvi-buustaa-libidoa/
-
Molekyyligastronomia blogissa olivat vierailleet Valiolla ja tehneet cappuchinovaahtoa.
http://molekyyligastronomia.fi/kevat-loppuu-ja-kesa-alkaa-kepeasti-vaahdoten/ (http://molekyyligastronomia.fi/kevat-loppuu-ja-kesa-alkaa-kepeasti-vaahdoten/)
Perinteisesti tuloksista raportoidaan myöhemmin.
-
Perinteisesti tuloksista raportoidaan myöhemmin.
Sieltähän se tuli:
http://molekyyligastronomia.fi/maitoa-maitoa-ja-maitoa/ (http://molekyyligastronomia.fi/maitoa-maitoa-ja-maitoa/)
Maidonvaahdotuksen kemiaa.
Ristretto.fi on mainittu ja europiccola on käytössä.
-
http://nyt.fi/a1305958091335
Kaffemopo.
-
http://yle.fi/uutiset/kahvikonkarin_neuvoilla_kiehautat_taydelliset_nokipannukahvit/8060023 (http://yle.fi/uutiset/kahvikonkarin_neuvoilla_kiehautat_taydelliset_nokipannukahvit/8060023)
Pitää näköjään kolme kertaa kiuhauttaa. Itse en pääse yli enkä ympäri siitä että vaikka kuinka kokeilen, niin paras kahvi pannukahvi jauhatuksella tulee kun kiehutan veden ensin kunnolla ja heti kiehumisen jälkeen purut perään ja kunnon haudutus vähän kahvilaadusta riippuen. Kaikki muut kokeilut ovat aina olleet huononmpia.
-
Vähän vaikutti siltä, että tuo kahvikonkari ei ole edes tietoinen siitä miltä hyvä kahvi maistuu.
-
"Vaalea paahto on laadun tae" oli minusta hauskin ilmaus jutussa.
-
Tämä nyt ei ole artikkeli.
Mutta täyttäkää ihmeessä.
http://www.jimseven.com/2015/08/17/the-state-of-espresso-2015-survey/ (http://www.jimseven.com/2015/08/17/the-state-of-espresso-2015-survey/)
-
Tämä nyt ei ole artikkeli.
Mutta täyttäkää ihmeessä.
http://www.jimseven.com/2015/08/17/the-state-of-espresso-2015-survey/ (http://www.jimseven.com/2015/08/17/the-state-of-espresso-2015-survey/)
Tulokset julkaistu:
http://www.jimseven.com/2015/08/31/the-state-of-espresso-in-2015/
-
Pohdiskeltavaa viikonlopuksi:
http://sprudge.com/5-incredible-myths-of-coffee-freshness-revealed-86011.html
Otsikko on turhan raflaava ainakin näin kahvihörhön näkökulmasta, mutta kyllähän tuon lukaisee.
Itseä jäi harmittamaan kahvin pakastamisesta puhuttaessa se, että kritisoivat kondensaatiokosteuden muodostumista, kun kahvit otetaan pakkasesta. Eivät sitten lainkaan käsitelleet sitä vaihtoehtoa (jota itsekin huolellisesti noudatan), että antaa sen lämmön tasaantua rauhassa yön yli, ennen ilmatiiviin pakkauksen avaamista...
-
Itseä jäi harmittamaan kahvin pakastamisesta puhuttaessa se, että kritisoivat kondensaatiokosteuden muodostumista, kun kahvit otetaan pakkasesta. Eivät sitten lainkaan käsitelleet sitä vaihtoehtoa (jota itsekin huolellisesti noudatan), että antaa sen lämmön tasaantua rauhassa yön yli, ennen ilmatiiviin pakkauksen avaamista...
Eikös tuo ilmiö ole ohi kun pussin lämpö on tasaantunut? Että ei tarvitse edes koko yötä pitää huoneenlämmössä.
-
Eikös tuo ilmiö ole ohi kun pussin lämpö on tasaantunut? Että ei tarvitse ede koko yötä pitää huoneenlämmössä.
Tottahan toki. Se on vaan melko kätevää ottaa illalla/yöllä ennen nukkumaanmenoa pussi huoneenlämpöön...
Olen toki joskus huimapäänä jo parin tunnin jälkeen ottanut pavut käyttöön! ;)
-
Minä vippaan suoraan pakkasesta myllyyn. Jos hiukan kosteutta muodostuukin, niin ainakin vähenee sähköisyys.
-
Tämä osui silmiin.
Mielenkiintoinen kapistus. Koskakohan pääsee näkemään jossain livenä?
Mavam is Coffee Fest’s Highest Scoring ‘Best New Product’ Ever (http://dailycoffeenews.com/2015/10/26/mavam-is-coffee-fests-highest-scoring-best-new-product-ever/)
-
Kahvin kemiaa ja uuttokoe:
http://molekyyligastronomia.fi/kahvilla-pauligilla/ (http://molekyyligastronomia.fi/kahvilla-pauligilla/)
"Optimaaliseksi väitetty noin 91-94 astetta näytti saavan eniten tykkäämispisteitä."
Uuttokoe on aika tyhjä arpa, kun eipä tuo koe oikein mitään kerro veden lämmön pudottamisen vaikutuksesta kahvin makuun jos uuttoa ei yhtään kompensoida ajalla tai jauhatuksella. Aliuutettu kahvi on aliuutettua kahvia. Sama koe kolminkertaisella uuttoajalla ja hienommalla jauhatuksella olisi tuottanut aivan erilaisen "optimaalisen uuttolämpötilan".
-
Kahvin kemiaa ja uuttokoe:
http://molekyyligastronomia.fi/kahvilla-pauligilla/ (http://molekyyligastronomia.fi/kahvilla-pauligilla/)
"Optimaaliseksi väitetty noin 91-94 astetta näytti saavan eniten tykkäämispisteitä."
Uuttokoe on aika tyhjä arpa, kun eipä tuo koe oikein mitään kerro veden lämmön pudottamisen vaikutuksesta kahvin makuun jos uuttoa ei yhtään kompensoida ajalla tai jauhatuksella. Aliuutettu kahvi on aliuutettua kahvia. Sama koe kolminkertaisella uuttoajalla ja hienommalla jauhatuksella olisi tuottanut aivan erilaisen "optimaalisen uuttolämpötilan".
Siellä on alhaalla mahdollisuus antaa kommentti.
-
Siellä on alhaalla mahdollisuus antaa kommentti.
Siitä sitten antamaan, jos on innostusta. (http://www.basenotes.net/vbimages/smilies/yabb/thumbsup.gif)
-
Valmistusprosessi taidettiin kuvata näin:
Ne oli samaa kahvia, Pauligin reilun kaupan kahvia, sekoitus kolumbialalista, meksikolaista ja nicaragualaista Arabica-kahvia paahtoastetta 3. Kahvia annosteltiin jokaiseen erään 60 grammaa ja vettä 1000 grammaa. Yksi kahveista uutettiin 84-asteisella, toinen 92-asteisella ja kolmas 100-asteisella vedellä. Uutto tehtiin kolmen hengen voimin niin, että jokaisella uuttajalla oli kannullinen yhtä lämpötilaa. Uutot aloitettiin samaan aikaan ja jokainen lorotteli vettä kannusta 4 minuutin ajan, jonka jälkeen neste sai valua vielä 2 minuutin ajan, jonka jälkeen kahvijuomat olivat valmiit. Maistoa odotellessa juomat jäähtyivät samaan lämpötilaan niin, ettei niiden lämpötilaerot kavaltaneet niiden alkuperää.
Sitten arvailut: Olisikohan kysesssä suodatinsuppilo, suodatinpussi ja valmiiksi jauhettu kahvi. Jauhatuskarkeutta ei tällöin voine muuttaa ja kontaktiajan muuttaminen olisi ehkä myöskin ollut haasteellista. Toki kuvauksesta jää puuttumaan monikin valmistusprosessia kuvaava seikka joilla olisi voinut ehkä säätää tulosta uuttolämpötilalle soveltuvampaan suuntaan.
Kokonaisuutena tosiaan melko rajoittunut koejärjestely. Tai sitten oikein hyvä järjestely jos ajatellaan että vain veden lämpötilaa voi muuttaa.
-
Kokonaisuutena tosiaan melko rajoittunut koejärjestely. Tai sitten oikein hyvä järjestely jos ajatellaan että vain veden lämpötilaa voi muuttaa.
Joo siis jos simuloidaan jotain tiettyä suodatinkahvia, niin koejärjestelyssä on paljonkin järkeä. Sen sijaan siellä sanottiin näin: "Niinpä keskityttiin selvittämään uuttolämpötilan vaikutusta kahvijuoman laatuun." Tuossa lauseessa taas on järkeä vain jos muut muuttujat on pakko pitää vakiona. Minulla on varhva epäilys sen pohjalta mitä teskti implikoi, että kokeen järjestäjät tuskin olivat selvillä että kyseinen koe mittää esitettyä kysymystä todella huonosti ainakin sen suhteen miten maallikko tuon blogin luettuaan asian helposti olettaa, eli että 92 astetta on hyvä lämpötila uuttaa kahvia ja 84-asteinen on todella huono lämpötila uuttaa kahvia.
Sinällään kyllä iso hatunnosto. Koko kahviuuton tutkiminen koejärjestelyin on kyllä haastavuudessaan aivan omaa luokkaansa.
-
Suolaa, suolaa, enemmän suolaa...
http://www.stara.fi/2015/11/01/maistuuko-kahvi-kitkeralle/
-
Kahvin kemiaa ja uuttokoe:
http://molekyyligastronomia.fi/kahvilla-pauligilla/ (http://molekyyligastronomia.fi/kahvilla-pauligilla/)
"Optimaaliseksi väitetty noin 91-94 astetta näytti saavan eniten tykkäämispisteitä."
Uuttokoe on aika tyhjä arpa, kun eipä tuo koe oikein mitään kerro veden lämmön pudottamisen vaikutuksesta kahvin makuun jos uuttoa ei yhtään kompensoida ajalla tai jauhatuksella. Aliuutettu kahvi on aliuutettua kahvia. Sama koe kolminkertaisella uuttoajalla ja hienommalla jauhatuksella olisi tuottanut aivan erilaisen "optimaalisen uuttolämpötilan".
Löysin tuollaisen tuolta blogin kommenteista:
"Yritin käydä vastaamassa tuolla ristretto-sivulla heidän kommentteihinsa, mutta en sitten alkanut rekisteröityä sinne. Sen verran kuitenkin kommentoin, että me tosiaan pyrimme MG klubissa aina ottamaan jonkin yksittäisen muuttujan tarkastelun kohteeksi ja sitten testaamaan sen vaikutusta tuotteen ominaisuuksiin. Tässäkin testissä kiinnostavimpia tuloksia ovat vaikutuksen ominaisuuksien muutoksiin. Miellyttävyystulokset otetaan aina mukaan mielenkiinnosta, mutta niiden tulosten merkitys rajoittuu aina vain kyseisen raadin mieltymysten kartoitukseen. Jokin toinen raati antaisi ehkä ihan erilaiset tykkäämispisteet. Täytyy jatkossa vielä tarkemmin erotella nämä kaksi asiaa: objektiiviset ominaisuudet ja subjektiiviset mielipiteet ja mieltymykset." Anu Hopia - 7.11.2015 at 17:14
-
Suolaa, suolaa, enemmän suolaa...
http://www.stara.fi/2015/11/01/maistuuko-kahvi-kitkeralle/
Kokeilin ja ei sopinut ainakaan mun suuhun passelilta. Laitoin espressoon ja pilalle meni, vaikka laitoin vain vähän.
-
Törmäsin hetki sitten Kahvikompassiin.
Ajattelin linkin jakaa tännekin.
http://www.baristahustle.com/the-coffee-compass/ (http://www.baristahustle.com/the-coffee-compass/)
-
Törmäsin hetki sitten Kahvikompassiin.
Ajattelin linkin jakaa tännekin.
http://www.baristahustle.com/the-coffee-compass/ (http://www.baristahustle.com/the-coffee-compass/)
Vaikuttaa ihan hyvältä, mutta kuka lisäsii sen kolmannen ulottuvuuden, eli veden lämpötilan tohon?
-
Vaikuttaa ihan hyvältä, mutta kuka lisäsii sen kolmannen ulottuvuuden, eli veden lämpötilan tohon?
No ei varmaan Perger ainakaan. "Heidän" edustamana kahviparadigmana on, että suodatinkahvin kanssa käytetään niin kuumaa vettä kuin mahdollista eikä näprätä "76,25 -asteisten ja 19,05s bloom/ 16,91 g kahvia/ 187,2 g vettä" -touhujen kanssa :)
-
"Heidän" edustamana kahviparadigmana on, että suodatinkahvin kanssa käytetään niin kuumaa vettä kuin mahdollista
Ymmärrän. Ymmärrän. Sama ku sulla.
-
Ymmärrän. Ymmärrän. Sama ku sulla.
No mä oon keskitien mies ja riittää että vesi on kuumaa. :)
-
Ja tässä olisi espresso kompassi
http://www.baristahustle.com/the-espresso-compass/
-
Suolaa, suolaa, enemmän suolaa...
http://www.stara.fi/2015/11/01/maistuuko-kahvi-kitkeralle/
Jutusta sai käsityksen että tuo olisi jotain uutta. Hui hai, ikivanha toimiva konsti.
-
Hyi hemmetti, joskus vahingossa mennyt suolaa kahviin. Oma ainoa toimiva vinkkini on että valmista tarpeeksi hyvää kahvia 8)
-
Oma ainoa toimiva vinkkini on että valmista tarpeeksi hyvää kahvia
Oikeastihan tämä on se fiksu keino ja ei edes niin vaikea lopulta.
Toisaalta voidaan sitten erikseen esittää vielä se kysymys, että jos on tehnyt vahingossa pahaa kahvia, niin voiko sitä suolalla oikeasti yhtään pelastaa. Ja jos voi niin millaista voi? Voisiko esim. yliuuttunutta kahvia parantaa yhtään sillä suolaripaulsella oikeasti?
-
No en mä nyt oikeasti suolaa itse käytä, olen vain pari kertaa kokeillut miten se vaikuttaa makuun. Ja sitä ei todellakaan tarvita paljon pehmentääkseen kitkerän kahvin makua. Vaikea sanoa voiko sillä pelastaa, ehkä korjata hieman makua.
-
Puhdasta kemiaa
http://chemistry.stackexchange.com/questions/8479/what-is-the-reason-a-grain-of-salt-alters-the-perceived-bitterness-of-coffee-by
-
Coffee, caffeine, and risk of completed suicide: Results from three prospective cohorts of American adults (http://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/15622975.2013.795243)
Kai tuotakin voi jonkinlaisena terveysvaikutuksena pitää..
-
Mutterikeitin uusiokäyttöön:
http://dailycoffeenews.com/2016/02/18/moka-magnate-renato-bialetti-meets-his-maker-in-a-moka-pot/
(http://dailycoffeenews.com/wp-content/uploads/2016/02/moka-pot-urn.jpg)
-
Mutterikeitin uusiokäyttöön
Omien kokemusten pohjalta myös paras käyttö kyseiselle vekottimelle.
-
Omien kokemusten pohjalta myös paras käyttö kyseiselle vekottimelle.
Ilmeisesti olet siis kokeillut tuota kuvassa esiteltyä käyttötarkoitusta, kun kokemuksesta julistat sen parhaaksi? ;D
Ikävä puoli tuossa on se, ettei metallinen uurna maadu, mutta kyseisessä maassa uurna saattaa olla säilyksessä hyllyllä tai vaikka lokerikossa. On se silti jotenkin korni. Onkohan tuhkat alaosassa, yläosassa vaiko sihdissä? ::)
-
Colonnalta Nespressolle kapseleita ja Blue Bottlelta pre ground pakkauksia.
Joku Nespressokoneen omistaja voisi ehkäpä testata Colonnan tuotteen?
Itse meinasin kuskata jenkkilästä kotiin tuota valmiiksi jauhettua.
http://dailycoffeenews.com/2016/09/28/blue-bottle-and-colonna-on-taking-the-grind-out-of-home-brewing/ (http://dailycoffeenews.com/2016/09/28/blue-bottle-and-colonna-on-taking-the-grind-out-of-home-brewing/)
http://www.coolhunting.com/food-drink/blue-bottle-perfectly-ground (http://www.coolhunting.com/food-drink/blue-bottle-perfectly-ground)
-
Valmiiksi jauhettua?
Tämä on varmaan just se juttu, mistä Perger taannoin etukäteen hehkutti newsletterissään Colonna-Dashwoodin tulevana innovaationa, mutta kuka nyt oikeesti uskoo että se päihittäisi juuri jauhetun kahvin. Sama kuin kuka nyt oikeesti uskoo, että Sudden Coffee pärjää taiteen sääntöjen mukaisesti uutetulle tuorepaahdetulle/jauhetulle/uutetulle kahville? Essosta nyt puhumattakaan.
Kai nyt, Toma, edes hetken vielä jaksat odottaa sen Setten myyntiin tulemista, vaikka Coffeehit lupaakin toimitukset vasta tammikuussa. Älä luovuta vielä! ;)
PS. Pharoksen (kippis) vois saada nopeammin.... :P
-
Sama kuin kuka nyt oikeesti uskoo, että Sudden Coffee pärjää taiteen sääntöjen mukaisesti uutetulle tuorepaahdetulle/jauhetulle/uutetulle kahville?
Tähän muuten sellainen, että jos sen kahvin tekee aidosti osaava barista ja aidosti tuoreesta pavusta ja parhaalla mahdollisella myllyllä, niin aidosti hyvä kysymys on, että kuinka paljon se on silti parempi hyvääkin harrastajaa, jolla on käytössään joku "ihan ok"-tasoinen mylly.
Kyllähän se melko varmasti jotain se pakastekuivaus tekee. Se miten paljon ja ovatko sen tyyppisiä, että niitä voi jotenkin kompensoida on kyllä aidosti kiintoisa kysymys. Että riittääkö jo Wilfan mylly pudottamaan hyvääkin tuorepaahtoa omaavan pois kilpailusta Suddenin kanssa, vaiko ei.
Kallella on toki mahdollisuudet vertailla näitä aidosti, mutta kuluttajille toki vaikeaa kun ei Kallen käyttämiin papuihin (paahtoa myöten) pääse etenkään tuoreina oikein käsiksi.
Essosta nyt puhumattakaan.
Sudden esso ei yhden foorumin kokeilun perusteella oikein lopulta muistuttanut essoa. Luulen, että se johtunee muustakin kuin siitä, että suddenit oli tehty Lungoina.
Pitäisi kyllä jossain välissä tilailla noita itsekkin ja kokeilla.
-
Kai nyt, Toma, edes hetken vielä jaksat odottaa sen Setten myyntiin tulemista, vaikka Coffeehit lupaakin toimitukset vasta tammikuussa. Älä luovuta vielä! ;)
Coffeehit muuten tuossa mainosti että Sette preorder alkaa joulukuussa.
-
http://yle.fi/uutiset/3-9234579 "Suomessa myytävän kahvin takana lapsityövoimaa ja surkeita palkkoja"
Mitäpä sitä voisi olettaa, jos kahvia myydään jollain 6€:lla/kg. Että siitä maksettaisiin työntekijöille kunnolla? Sitten kun vielä kerrottaisiin, että halpa kahvi ei ole kovin hyvää, niin suomalainenkin ehkä heräisi... tai sitten ei.
Lisäksi kuvituksena olevan kuvan paahto on järkyttävän tummaa... varsinkin filtterikahviksi, jota kuvassa olevassa kupissa oletettavasti on.
-
Coffeehit muuten tuossa mainosti että Sette preorder alkaa joulukuussa.
Pre-order on alkanut Coffeehitissä. Toimitukset tammikuussa (ainakin niin luvataan nyt).
-
Pre-order on alkanut Coffeehitissä. Toimitukset tammikuussa (ainakin niin luvataan nyt).
Tarkoitatko laatikkoa johon voi kiinnostuneet jättää sähköpostiosoitteensa? Se on ollut siellä keväästä saakka muistaakseni. Onko joku muuten saanut jotain palautetta jätettyään osoitteen sinne? Olisin olettanut jonkin "kiitos kiinostuksesta" viestin saavani muttei ole näkynyt.
-
Tarkoitatko laatikkoa johon voi kiinnostuneet jättää sähköpostiosoitteensa? Se on ollut siellä keväästä saakka muistaakseni. Onko joku muuten saanut jotain palautetta jätettyään osoitteen sinne? Olisin olettanut jonkin "kiitos kiinostuksesta" viestin saavani muttei ole näkynyt.
En ole saanut mitään.
Ja silloin keväällä tuli jätettyä osoite boksiin.
Aika pirun kauan saa tätä odottaa!
-
Eilen vielä oli pre-order -tilassa, mutta tänään sold-out. Ei auta hidastella, ei.
En ole Settestä postia saanut Coffeehitiltä, enkä koskaan aiemminkaan kun olen laatikkoon osoitteen muista vekottimista jättänyt. Muutoin ovat vastanneet sähköposteihin, joskin vähän hitaanlaisesti.
-
Eilen vielä oli pre-order -tilassa, mutta tänään sold-out.
Nyt on sold out -tekstin perään ilmestynyt Back in Stock Date: 26-Jan-2017
-
Setteen tulee myös ajan hengen mukaisesti Bluetooth, jolla voi olla yhteydessä appiin. Jippii!
Onhan se kätevää, että puhelin-/tablettisoftaa seuraa kokonaiskulutusta ym, mutta kätevämpää olisi, jos itse laite tekisi sen. ;)
Saattahan se toki itse Settekin pitää kirjaa jauhetuista määristä...
http://www.baratza.com/sette/
"The grinder sends information into the Acaia app called BrewBar. This information includes lifetime weight of coffee that passed through the grinder (like car mileage), your current grind cycle weight.
From the app, you can control settings within the grinder: a preset value adjustment and starting/stopping the grinder
There’s a smart running dose offset calibration that is a work in progress. The goal is that if the app requested 16 g and the grinder put out 16.5 g, the app will learn and adjust the .5 g to be offset the next time around. It will continue learning, too.
With the data from #1, we’ll be able to estimate maintenance time for the grinder for certain parts and send a reminder to the user.
Our integration module is called Acaia links. It connects with the grinder and our weighing technology that turns into a smart connected appliance. The product then can communicate with our app like a two-way street, where the grinder can send specific information over. The app takes the info into account and can control parts of the product you allow us to control."
-
Ja mä jo ehdin miettiä toista myllyä, kun ei malttaisi odottaa.
Ehkä odotan kuitenkin.
Jostain voisi vaikka halvalla käytetyn iminin tai vastaavan tammikuuhun asti.
Jos jollain lojuu nurkassa, ni voi laittaa pm:n.
-
Ja mä jo ehdin miettiä toista myllyä, kun ei malttaisi odottaa.
Ehkä odotan kuitenkin.
Jostain voisi vaikka halvalla käytetyn iminin tai vastaavan tammikuuhun asti.
Jos jollain lojuu nurkassa, ni voi laittaa pm:n.
Et ikinä arvaa, mitä suosittelisin odotteluajaksi....? Vinkki, se on eräs käsimylly. ;D
Tosin pomppaa käytetyn i-minin hinnan yli. Mutta on se sen arvoinenkin... ;)
-
En ole Settestä postia saanut Coffeehitiltä, enkä koskaan aiemminkaan kun olen laatikkoon osoitteen muista vekottimista jättänyt.
Pharoksen (juomapeli!!!) kanssa kyllä ilmoittivat sähköpostiin kun ilmestyi varastoon.
Saattahan se toki itse Settekin pitää kirjaa jauhetuista määristä...
Pakkohan sen on tietysti pitää kirjaa siitä sisällään ja appi vaan lukee sen tiedon. Käytännössä hyvin hankala toteuttaa muuten.
-
Verkkokauppa.com listasi eniten palautettujen ja huollettujen laitteiden listan otsikolla:
"Testivoittaja kahvinkeitin olikin vuoden huonoin tuote"
https://www.verkkokauppa.com/fi/investors/tiedote/2059034)?
Jos ei jaksa klikata, niin kerrottakoon että kyseessä on Wilfa Svart Presisjon 175%:n huoltoprosentilla. :o
Positiivista lienee se, ettei se kuitenkaan löydy palautettujen tuotteiden TOP-25 listalta.
-
Hesarin juttu Robert Pauligista:
http://www.hs.fi/paivanlehti/04032017/art-2000005112655.html (http://www.hs.fi/paivanlehti/04032017/art-2000005112655.html)
"PAULIG maistaa kahvilassa cappuccinoaan. Hänen makunsa on seuraillut suomalaisten kahvimaun yleistä muutosta. Vaaleasta paahdosta tummempaa kohti."
Kotonaan mutteripannua suosiva Paulig korostaa, että paras kahvi syntyy kahviloiden ammattimaisilla kahvikoneilla.
”Iso osa kahvin nautinnosta tulee tällaisesta hyvästä miljööstä”, hän kiteyttää.
-
Kuluttaja-lehti testasi suodatinkeittimiä. Pähkinänkuoreen tiivistettynä: väittävät, että 30€:n Electroluxilla saa parempaa kahvia kuin 200€:n Moccamasterilla.
Ohessa linkki Uuden Suomen juttuun testistä. Sieltä löytyy myös linkki Kuluttaja-lehden (maksulliseen?) artikkeliin.
https://www.uusisuomi.fi/raha/216504-nyt-tuli-mielenkiintoinen-testitulos-30-eun-electroluxilla-saa-parempaa-kahvia-kuin-200
-
Kuluttaja-lehti testasi suodatinkeittimiä. Pähkinänkuoreen tiivistettynä: väittävät, että 30€:n Electroluxilla saa parempaa kahvia kuin 200€:n Moccamasterilla.
Yrität kai sanoa "testasi", etkä testasi?
Mutta joo. Kun laitetaan kerran testatessa miten sattuu joku lusikkamäärä kahvia suodattimeen ja veden lämpötila on mitä sattuu, niin toki ainahan se jollain satunnaisella keitimellä on parempi kuin toisella. Sopivaa kahvimäärää säädettäessä sen eron sitten huomaa maussa.
Mutta siis en nyt lähde kehumaan moccamasteria. Veden lämpötila on tasaisempi kuin halpiksissa keskimäärin, mutta keskeltä se uuttaa paljon ja reunoilta ali kuten suurin osa.
-
Yrität kai sanoa "testasi", etkä testasi?
Pidättäydyn kommentoimasta, kun en ole tutustunut tarkemmin itse testiin enkä tiedä kyseisistä koejärjestelyistä lainkaan.
Uuden Suomen mukaan "maistajina toimi kymmeniä kahviin perehtyneitä asiantuntijoita". Tiedä vaikka paikalla olisi ollut yksi, joka osaa käyttää tarkkuusvaakaa ja hallitsee luotettavan testaamisen periaatteet?
Itse en viitsi maksaa Kuluttaja-lehden artikkelista saadakseni tarkempaa tietoa, kun eivät nuo tippakeittimet kuitenkaan anna minulle oikein mitään.
-
Uuden Suomen mukaan "maistajina toimi kymmeniä kahviin perehtyneitä asiantuntijoita". Tiedä vaikka paikalla olisi ollut yksi, joka osaa käyttää tarkkuusvaakaa ja hallitsee luotettavan testaamisen periaatteet?
No siis kertamaistelu vaikka kuinka olisi vaaka ei vaan toimi tuollaisissa ja voin laittaa pääni pantiksi, että eivät ole jaksaneet tehdä kertatestiä enempää.
Mutta joo. Vaikka kuinka olisi tarkuusvaa'alla saatu kohdilleen se kahvin määrä, niin joka pavulla on optimi lämpötilansa jne.. Tuolainen kertakokeilu jonka taatusti ovat noin monen keittimen kanssa tehneet ei kerro automaattikeittimestä lopulta juuta eikä jaata.
-
No siis kertamaistelu vaikka kuinka olisi vaaka ei vaan toimi tuollaisissa ja voin laittaa pääni pantiksi, että eivät ole jaksaneet tehdä kertatestiä enempää.
Mutta joo. Vaikka kuinka olisi tarkuusvaa'alla saatu kohdilleen se kahvin määrä, niin joka pavulla on optimi lämpötilansa jne.. Tuolainen kertakokeilu jonka taatusti ovat noin monen keittimen kanssa tehneet ei kerro automaattikeittimestä lopulta juuta eikä jaata.
Kuulostaa vahvasti spekuloinnilta... ;)
-
Kuulostaa vahvasti spekuloinnilta...
35 keitintä. Juupa juu. (http://freeemoticonsandsmileys.com/animated%20emoticons/Cool%20Animated%20Emoticons/cool_2.gif)
-
No nyt on vihdoin keksitty helppo ratkaisu siihen, miten selvittää espresson laatu. Ei tarvitse kuin hyppysellisen sokeria ja kaikki on selvää :):
http://www.mtv.fi/teemasivut/kahvilla/ajankohtaista/artikkeli/helppo-pikatesti-paljastaa-kahvisi-laadun-tarvitset-vain-sokeria/4520744
Lähteenä Nespresso tottakai.
-
Kalle Freesestä ja Sudden Coffeesta juttu: http://areena.yle.fi/1-3854225
-
Kapselit pannaan pannaan.
http://www.businessinsider.com/hamburg-is-first-to-ban-coffee-pods-in-govt-buildings-2016-2?r=US&IR=T&IR=T
-
Oon tällä hetkellä hotellissa jossa vähän erikoinen keitin. Tuli noista kapseleista mieleen.
Tää näyttäis olevan starbucksin oma? Ainakin siihen menee tuosta pussista sisään purupussi, ja sen mukana oleva muovialusta joka istuu suoraan koneeseen.
Starbucks kupillinen (kuvan mukainen, ei mikään saavi) vettä luukusta sisään ja poweria, sit se töhisee muutamia minuutteja.
Loppupeleissä ihan ok hotellikahvit omalla koneella, näitä on nyt parin viikon aikana muutamia ollut vertailussa. (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170519/0d26320ee1df618194e735cb6e844bbd.jpg)
-
Parhaaseen lopputulokseen Italiassa toki pääsee, kun tilaa suomalaisittain ihan vaan Lattea ;)
Kumpi tulee, lasillinen latte di muccaa vai latte di bufalaa?
-
Kumpi tulee, lasillinen latte di muccaa vai latte di bufalaa?
Tunnustan, etten itse ole koskaan tilannut italialaisessa kahvilassa lattea (enkä pahemmin muuallakaan - diggaan enemmän cappuista). Pari tuttuani kyllä ovat ja jotain maitoa saivat - perimätiedon mukaan. Se tieto ei valitettavasti spesifioi maidon alkulähdettä.
Itse tosin kävin kerran Firenzessä ollessani sikäläisessä lattebaarissa, jossa siis päätuote oli nimenomaan maito. Paikkaa pyöritti sympaattinen jo silloin melko iäkäs ja tuotteistaan italialaiseen tyyliin hyvin ylpeä ja innostunut nonna, joka vieläpä ikäänsä nähden puhui varsin hyvää englantia. Hän osasi lähes puolen tunnin maitomonologin seassa kertoa, että hän kelpuuttaa vain ja ainoastaan Toscanan Maremmasta tulevaa lehmänmaitoa (josta tehtyä voitakin maistatti meillä). Niin maito kuin voi olivat erinomaisia. Syötiin siellä myös smörgarit. Nekin maistuivat erinomaisilta, mutta ne olikin voideltu Maremman voilla, jota olen toisinaan nähnyt (ja ostanutkin) Stockalta. Ei maistu ihan samalta, mutta eipä maistu suomalaiselta voiltakaan.
Mozzarellaa vaikkapa trattoriassa tilattaessa pyydän toki aina erikseen bufalaa, ei mucca maistu samalta. Ei sinne päinkään. ;)
-
Ei nyt mikään artikkeli, vaan mainos.
Pistääkö kenellekään silmään, kun Kulta Katriinan mainoksessa, pikkutytöt leikkivät pihapuussa. Kaatavat Hario Buonolla "kahvia kuppiin".
-
Global Coffee Report (http://www.gcrmag.com)
Aamukahvin kanssa luettavaa... Tai vessaan. Ihan oman maun mukaan ;)
Olen tätä jo jonkin aikaa newsletterinä spostiini tilaillut, ja välillä on mielenkiintoistakin juttua mukana.
-
Hui!
"Ronski robusta valtaa kahvimarkkinoita – ilmastonmuutos ajaa kahvinviljelijöitä vaihtamaan halvempiin papuihin"
https://www.hs.fi/talous/art-2000005556245.html
-
Glorian ruoka-aviisin sivula oli mainos ja tarjoushintakin espressokurssista "Pauligin instituutissa" tms.
en nyt ala vatvopmaan asiaa sen enempää, mutta löytyihän tuo heti netistäkin: https://www.paulig.fi/kahvijutut/paulig-barista-instituutin-kursseilla-oppii-kahvista
-
Maailman parhaat kahvikaupungit. Suomi mainittu:
https://www.iltalehti.fi/matkajutut/201805302200980615_ma.shtml
-
Paljon muuten luulette, että saisimme enemmän "kahvi"turisteja, jos kyseinen lehtijuttu käsittelisi "kahvikakkujen" sijaan sitä, mitä suomalaiset "päiväkahvit" perinteisesti tarkoittavat? :P
-
Toimittaja Helena Petäistöhän paljastui melkoiseksi humoristiksi Niinistön ja Macronin torikahvitteluista twiitatessaan:
https://twitter.com/PetaistoHelena/status/1036330903486783488/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1036330903486783488&ref_url=https%3A%2F%2Fyle.fi%2Fuutiset%2F3-10384660
"Monissa kahviloissakin jo saa hyvää italialaista kahvia".
Ja onko Ranska muka "kahvimaa"? No, ainakin siellä on helppo saada järkyttävän pahaa tolkuttoman ylipaahdettua kahvia. Italialainenkin on herkullista siihen verrattuna.
No nyt kyllä.... ??? ::) ;D
-
;D ;D
-
Eikä siinä vielä kaikki:
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201809032201179107_ul.shtml (https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201809032201179107_ul.shtml)
HS: Nyt jopa Emmanuel Macronin kanslia ottaa kantaa torikahvikohuun
Kahvihetki oli Macronille mieluinen, kerrotaan Elysée-palatsista.
Melkoinen cafegate saatu suomalaisessa mediassa aikaiseksi tästä ylitsepääsettömän tärkeästä uutisaiheesta. :P
-
Ensimmäistä kertaa ehkä koskaan suomalaisissa kahvila-arvostelussa on kommentoitu oletettua päätuotetta eli kahvia. Siitä täydet pisteet toimittaja Arda Yildirimille.
https://www.hs.fi/nyt/art-2000006060431.html
"Kahvit ja pussiteet kahvilaan hoitaa ruotsalainen Johan & Nyström. Suodatinkahvi on tummapaahtoista Caravan-kahvia. Espressona on niin ikään tummanpuhuva FTO-niminen sekoitus, jossa on etiopialaista ja indonesialaista kahvia. Kahvi tehdään täällä täysautomaattisella koneella.
Pisteet termoskannusta tarjoillulle kahville, mutta miinuksia koneen aliuuttamasta espressosta. Pientä säätöä reseptiin, niin kahvin makeus korostuisi happamuuden sijaan."
-
https://www.hs.fi/nyt/art-2000006060431.html
Toisaalta kahvinäkökulmasta artikkelissa oli mielenkiintoista se, kun mainittiin lähellä oleva "pieteetillä kahviinsa suhtautuva Andante" :)
PS. Kahvihifistelijöiden suosikit -kartalle (https://drive.google.com/open?id=1W556Lp4dY60l-6c1kkIL_VZvcLdU1Kpb&usp=sharing) ei ole samalta alueelta päätynyt montaa muuta kohdetta.
-
Toisaalta kahvinäkökulmasta artikkelissa oli mielenkiintoista se, kun mainittiin lähellä oleva "pieteetillä kahviinsa suhtautuva Andante" :)
PS. Kahvihifistelijöiden suosikit -kartalle (https://drive.google.com/open?id=1W556Lp4dY60l-6c1kkIL_VZvcLdU1Kpb&usp=sharing) ei ole samalta alueelta päätynyt montaa muuta kohdetta.
Ihan vieressä on toki Il Birrificio, joka La Torrefazione-ketjun olutharakonttorina palvelee mallikkaasti myös kahvin ystävää. Sikäli kun tarkoitus on nauttia vain kahvia, valinta osuu helposti Andanteen. Mutta itse olen useamman kerran käynyt Birrissä espressolla ja pienellä oluella, mikä oli oikein herttainen yhdistelmä. Saati että siellähän on oikein kelpoa ruokaakin, jolloin ateria ruokajuomineen on kuosissa melko helposti.
-
Mitä helv... tarkoitan siis, mitä ihmettä nyt taas?
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/tama-10-sekunnin-sokerikikka-paljastaa-kahvisi-laadun-ei-tarvitse-edes-maistaa/7512096
Tuolla perusteellahan esim. joku monsuunikahvi olisi laadukkaampaa kuin vaikkapa Esmeraldan tilan geisha, tai moni muu poikkeuksellisen hyväksi todettu alkuperäispapu... koska toimittajan mielestä hyvän kahvin laatu määritellään creman perustella, eikä ilmeisesti minkään muun.
Lisäisin vielä, että mielestäni sokerin lisääminen pilaa oikein uutetun espresson totaalisesti. Oli sen kahvin laatu mitä tahansa.
-
Mitä helv... tarkoitan siis, mitä ihmettä nyt taas?
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/tama-10-sekunnin-sokerikikka-paljastaa-kahvisi-laadun-ei-tarvitse-edes-maistaa/7512096
Tuolla perusteellahan esim. joku monsuunikahvi olisi laadukkaampaa kuin vaikkapa Esmeraldan tilan geisha, tai moni muu poikkeuksellisen hyväksi todettu alkuperäispapu... koska toimittajan mielestä hyvän kahvin laatu määritellään creman perustella, eikä ilmeisesti minkään muun.
Lisäisin vielä, että mielestäni sokerin lisääminen pilaa oikein uutetun espresson totaalisesti. Oli sen kahvin laatu mitä tahansa.
Heittäisin suoraan roskikseen tuon maikkarin jutun. Ei ole pahempaa ajanhukkaa kuin sen lukeminen.
Sokeri raiskaa espresson. Huonon espresson makua voi tosin peitellä sokerilla ja maidolla.