Törmäsin tähän Scott Raon kirjoittamaan tekstiin:
http://dailycoffeenews.com/2014/08/12/roast-development-time-and-the-prerequisite-for-any-successful-roast/Poimintoja:
"Upon focusing on only the most stellar, memorable batches, a few patterns became clear: One was that first crack* began at between 75%–80% in all the great batches. Put another way, 'development time' was between 20%–25% of total roast time."
"*I mark the beginning of first crack as the moment I hear more than one or two isolated cracks. If you measure the beginning of first crack differently, your results may differ."
"This ideal 'development-time ratio' (DTR) has been valid for all roast degrees and roast times I’ve experienced."
"...roasters have frequently asked me to taste a coffee and then said 'development time was three minutes.' To me, that piece of roast data is relatively meaningless out of the context of the total roast time."
"When roasters manipulate development time without considering it in the context of the total roast time, they often create baked flavors and destroy sweetness."
"While achieving a 20%–25% DTR doesn’t guarantee a brilliant roast, it seems to be a prerequisite for a successful roast."
Jos nyt tätä vertaa omiin tuotoksiin niin voin heti sanoa että 20%-25% DTR ei ole ikinä toteutunut. Suurin syy tähän lienee se että first crack alkaa yllättävän nopeasti. Uunin lämpötila paahdon aikana on liikkunut siinä 210-230 välissä, ja ekat raksahdukset ovat tulleet nopeimmillaan jo vajaassa viidessä minuutissa (käytetään esimerkkinä 4:30). Tämä tarkoittaisi että paahto pitäisi keskeyttää viimeistään kuuden minuutin kohdalla (DTR 25%). Tekstissä oleva viivakaavio puolestaan näyttää että hyvä kokonaisaika olisi noin 10-11 minuuttia, first crack ajassa 8:00-8:30.
Tämän lukeneena ajattelin siis kokeilla seuraavaa: Pavut sisään jo 150 asteessa, jonka jälkeen uuni saa lämmetä 225-230:een asteeseen. Sanoisin että oma uuni on keskivertonopea, eli moinen nosto kestää ehkä 6-7 minuuttia. Kun ekat raksahdukset kuuluvat jaan kuluneen ajan 0,75:llä (tai 0,8:lla jos haluaa hieman vaaleamman lopputuloksen). Näin saan laskettua kokonaispaahtoajan.
Raportoin kun tämä on testattu.