Vähän töksösti muotoiltu otskko, ja makuun vaikuttaa tietysti myös pavut jne., mutta tällä puoliamatöörillä menee kohta hermo kun uudella Saecolla saa säädöillä pelaamisen jälkeenkin parhaimmillaan ainoastaan ok-makuista cappuccinoa. Edellinen kone DeLonghi ehti palvella pari vuotta kunnes halusin uuden koneen jolla saisi "parempaa cappuccinoa", ja jonkin verran aihetta tutkittuani päädyin tähän Saecoon, mallina HD8854/01. Tuntuu että uuden kojeen suhveet on jopa huonomman makuisia kuin mitä DeLonghista sai irti, ainakin meidän molempien mielestä vaikka tosiaan koneen eri säätövaihtoehtoja on testattu väsymykseen asti. DeLonghia aiemmin oli käytössä satasen Krupsi, ja ehkä aika kultaa muistoja mutta tuntuu että sillä ehkä kuitenkin sai parasta cappuccinoa.
Joo, just noin se menee ja ei, aika ei välttämättä kultaa muistoja. Kun luet täysautomaatti-viestiketjua, huomaat että täysautomaatit ovat aina jonkin sortin kompromissi monen eri asian suhteen. Täysautomaattien uuton "syvyys" ei pärjää manuaalikoneille. Siten mielikuvasi vanhasta "satasen Krupsista" voi olla hyvinkin oikea. Hyvälaatuinen (käytännössä: painava) thermoblock-keitin pesee kyllä heikoimmat täysautomaatit. Täysautomaatit ovat myös ronkeleita pavuille, erityisesti papujen tuoreudelle.
Kerroit testanneesi Saecon säätöjä väsymykseen asti. Varmasti olet tehnyt näin ja huolellisesti. Moni muu taasen kokeilee ja kokeilee siten, että muuttaa lähes jokaista koneen muuttujaa vähän johonkin suuntaan. Täten testaamiseen ei tule minkäänlaista systemaattista otetta. Esimerkiksi uuttolämpötilaa nostettaessa/laskettaessa ei saa muihin säätöihin koskea. Tai totta kai saa, mutta ei sellainen kokeilu mitään kerro.
Jos saisi kahvin maistumaan niin hyvältä kuin mitä on jossain maailmalla on joskus harvoin sattunut kohdalle niin olisi toissijaista minkä hintaisella ja näköisellä koneella sen saa aikaan.
Jos tuollaista mielikuvaa metsästät, niin joudut aloittamaan vedestä. Meikäläisestä vedestä ei tule samanlaista kahvia, kuin eteläisempien maiden pullovedestä. Tein itse joskus aikoinani kahvin Evianiin, ja kyllä sillä parempi kahvi tuli. Evian oli sopivasti eurooppalaisen saippuaveden makuista...
Surullinen fakta on, että täysautomaattien tekemissä kahveissa on yllättävän suuria eroja. Mitkään "TM testaa" jutut eivät auta, koska niissä mittaillaan lähinnä koneiden mekaniikan tarkkuutta. Tirofaux kertoi Stockan kahvitapahtumasta. Se lienee valtakunnan ainut tilaisuus, missä vertailu onnistuu. Muista toki, että yhtä paljon, kuin maistelet eri koneiden tuotoksia, maistelet myös eri papujen makuja. Siis ei siellä Stockallakaan päästä puhtaaseen "koneiden maisteluun".
Jos haluat itsellesi laatua vaivattomuuden kustannuksella, hanki manuaalikone. Pomminvarma ehdotus on kai se, että osta Rancilion Silvia ja Rocky. Niitä kun opettelet käyttämään, niin pääset lähemmäksi sitä "mielikuvaa", mitä metsästät.