Juuri tuollainen Santos minulla on, malli ei ole muuttunut 50 vuodessa miksikään. En ole päässyt maistamaan muilla vakuumikeittimillä tehtyä kahvia, Santosillakin keittelen vain harvakseltaan. Rutiinia en siis ole päässyt kehittämään.
Uuttolämpötila on varmasti se suurin makuun vaikuttava tekijä, muotoilu vaikuttaa siihen varmaankin jollakin tavalla. Ilmatila alapannussa vaikuttanee siihen, missä vaiheessa vesi alkaa nousta ylös. Lisäksi pannuun jää vähän vettä pohjalle, senkin määrällä on varmasti vaikutusta makuun. Mainitussa keskusteluketjussa kerrottiin Conan "nousuputken" olevan kapeampi, voihan tälläkin olla vaikutusta. Suodattimen vaikutukseen sen sijaan en oikein usko, se on pelkkä muovinpala, ei edes verkko. Eikä Santosissa tule oikeastaan lainkaan puruja kahvin joukkoon suodattimen läpi. Suodatus on kuitenkin todella nopea suoritus.
Voisin oikeastaan kuvitella, että suurin vaikutus on ilmatilalla, joka alapannussa ennen valmistusta ja putken läpimitalla. Ylipainehan nostaa veden kahvinpurujen joukkoon. Paine tuotetaan keittämällä vettä, joten suurempi ilmamäärä vaatii pidemmän keittoajan -> korkeampi lämpötila. Kapeampi putki toisaalta nostaa painetta nopeammin, vaaditaan siis matalampi lämpötila. Lasi vaikuttaa tietysti lämpötilaan ja sen pysyvyyteen. Voihan olla, että Conassa on laadukkaampaa lasia. Aivan varmasti se on erilaista, kuin minun vuosikymmeniä vanhassa pannussani. Kahvi on kuitenkin suorastaan kuumaa neljän minuutin uuton jälkeen.