Terveisiä jälleen Roomasta + - 100 km
Tällä kertaa yritin tarkastella hieman tarkemmin baristojen touhua kahviloissa, mutta koneiden ja suojalasien/levyjen takia moni asia jäi aina näkemättä. Pääasiassa tilailin sinkku- ja tuplaespressoja. Sinkut tehdään aina sinkkukahvalla, Suomessa olen nähnyt tehtävän sinkkuespressoja tuplakahvalla, josta toinen puoli sitten lirutetaan viemäriin. Pääasiassa maukkaita shotteja koko reissun ajan. Makumaailma on aika erilainen mihin on nyt kotona tottunut. Sinkkukahvaa ja robustaa kun tulee käytettyä kotona harvemmin. Robusta-pohjaisia blendejä käytetään Italiassa paljon ja kesti taas kotvan tottua niihin. Monissa paikoissa tamppereina käytetään niitä koneen mukana tulevia muovisia rimpuloita, tamppaus on nopea painallus ja kahva koneeseen. Pitkään uuttoaikaan kiinnitin huomiota. Sinkuissa uutot saattoivat olla jopa 40 sekuntia, lopputuloksena kupissa n. 30 ml espressoa. Minkäänlaista kitkeryyttä ei kahvissa kuitenkaan ollut havaittavissa vaan tuhtia täyteläisyyttä, pehmeyttä, palanutta ja voimakasta robustan tuomaa aromia. Cremaa shoteissa oli yleisesti aika vähän, ehkä n. 5 mm, mutta koostumukseltaan silkkisen pehmeää ja hyvää. Väriltään enempi sinapin keltaista, kuin ruskeaa.
Temen blogista bongasin yhden kahvilasuosituksen, jossa toimii myös paahtimo. Lienee Rooman kuuluisimpia/tunnetuimpia paikkoja,
http://www.tazzadorocoffeeshop.com/homeeng.htm. Sieltä pystyikin sitten ostamaan mukaan heidän omia paahtojaan. Kilohinnat 15-20 euroa (paitsi tietysti Blue Mountain 110 eur/kg). Kahta eri papua tuli ostettua ja yritin sönkätä tietoa milloin pavut ovat paahdettu. "Fresco fresco, we roast it" oli ainoa vastaus jonka onnistuin myyjältä saamaan
. Papuja säilytettiin kirkkaissa muoviastioissa, joissa ei edes ollut kansia. Kahvilassa nautittu tuplaesso edusti ihan peruslaatua, ei mitään erikoista kuitenkaan. Yritin urkkia heidän laitteistoaan ja ainoa mitä kerkesin näkemään oli erittäin likainen ja mustunut gruppo, josta kahvini valutettiin
.
Faeman 3 ja 4-gruppoisia koneita tuntui olevan käytössä paljon. Pari Anfimin Super Caimano -myllyä tuli bongattua.
Lyhyen matkani aikana nautittuihin kahveihin nähden mielestäni omat tuotokset pitävät pintansa erittäin hyvin. Johtuen varmasti laadukkaammista pavuista, makumaailma kotona on aika erilainen. Joskin opittavaa vielä on, jotta saisi sinkulla tehtyä robustablendistä noinkin maukkaita ja täyteläisiä shotteja.