Terve ja tervetuloa kiehtovaan espresson maailmaan! :-)
Itse olen pitänyt Silviani puhtaana seuraavasti:
1) Käytön jälkeinen puhdistus
- Kun kahvi on uutettu, olen juoksuttanut suodatuspään läpi vettä, jotta ylimääräiset kahvinpurut irtoaisivat. Vedentulon pysäytys, suodatuspään pyyhintä pyyhkeellä, jolla saa hyvin puhdistettua suodatuspään ylimääräisistä puruista. Tämän jälkeen vielä vähän vettä läpi, jotta metalliverkon läpi painuneet kahvinpurut tulevat ulos.
- Umpifiltteri kiinni suodatinkahvaan (
http://www.espressivo.fi/Puhdistustarvikkeet.html , alhaalla) ja kahva väljästi suodatuspäähän, astia alle. Käynnistä vedentulo ja heiluttele suodatinkahvaa suodatuspäässä (reunojen yli valuu vettä ja mukana yllättävän paljon kahvinpuruja). Tätä olen jatkanut niin kauan, kunnes puruja ei juurikaan enää tule (ylimääräiset kahvinpurut suodatuspäässä huonontavat kahvin makua ja saattavat aiheuttaa sen, että uuton aikana reunoilta vuotaa vettä).
- Umpifiltteri kiinni suodatinkahvaan ja suodatinkahva kunnolla kiinni suodatuspäähän. Käynnistä uuttotoiminto ja anna pumpata muutamia sekunteja (takaisinhuuhtelu). Vedentulo pois päältä, hetken odotus ja toista sama rumba pari kertaa. Näin jämähtäneet kahvinpurut lähtevät irti.
- Irroita suodatinkahva ja laske vielä hieman vettä läpi, jotta saat suodatuspään puhtaaksi takaisinhuuhtelussa irronneista kahvinpuruista.
Noin olen itse tehnyt, ehkä vähän työlästä, mutta noin saa käytön jälkeen Silvian näppärästi puhtaaksi. Kun tulee rutiiniksi, ei vie kuin muutaman minuutin.
2) Pidemmällä aikavälillä (noin viikon, kahden jokapäiväinen käyttö) voi huomata kahvin maun muuttuvan huonommaksi. Kahvin öljyjä ja vanhoja kahvinpuruja on tarttunut suodatuspäähän ja niiden puhdistamiseen on omat metodinsa. Itse olen tehnyt sen Cafizalla, jonka mukana tulee ohjeet puhdistukseen:
http://www.espressivo.fi/Puhdistustarvikkeet.htmlLisäksi kun muutaman kuukauden välein (riippuu siitä, millaista vettä käyttää (kovaa, pehmeää) ja siitä, kuinka usein käyttää) tekee kalkinpoiston esimerkiksi Cleancafilla (kts. ylempi linkki) niin pysyy kahvi maukkaana ja Silvia puhtaana. :-)
Meinasi ihan unohtua; vesisäiliö ja muutkin Silvian irto-osat kannattaa tiskata säännöllisesti, niin esim. vesisäiliö ei pääse "limoittumaan". Itse pesen nämä aina Cafiza-puhdistuksen yhteydessä noin kerran kahdessa viikossa (Silvia on jokapäiväisessä käytössä).