Oma kokemusperä Krups-maailmasta on XP 2000-sarjalaisella ja tuolla GVX242-myllyllä, joten ymmärrän, että toistettavuus on joskus vaikeaa. Mutta tässäpä omat vinkit...
1. Anna koneen lämmetä kunnolla. Jos aiot juoda ruoan päälle, laita keitin päälle ennen kuin alat kattamaan astioita pöytään.
2. Jos keittimessä on painekahva, saa sen avulla helpommin tasalaatuista kuin ilman painekahvaa.
3. Hienompi jauhatus ja kevyempi tamppaus on (IMO!) helpompi hallita.
4. Kontrolloi kahvipurun määrä. Voit esim. mitata kahvilusikalla 2 mitallista papuja tyhjään myllyyn ja jauhaa myllyn taas tyhjäksi. Tai, punnitse.
5. Tiivistä kahvi huolellisesti kahvaan, että se on siellä tasaisesti ja tiiviisti. Hampaat irvessä tamppaaminen tai kova tamppaus ei auta, mutta höttöinen puru tai sormella paineltu johtaa helposti siihen, että vesi menee mistä sattuu.
6. Seuraa uuttoaikaa ja miten kahvi lähtee tulemaan. Painekahvallisessa näkymät eivät paljoa kerro, mutta jos on tukossa, niin karkeampi jauhatus ja/tai pienempi annostus vaikuttaa selkeiten. Omalla Krupsilla määrä per aika oli aika vakio, mutta onnistuneen kahvikakun vaikutus veden virtausnopeuteen näkyy painekahvallisessakin. Kuinka nopeasti sinulla shotti valmistuu?
7. Itse kahvikakku kertoo myös uutosta, mutta painekahvallisessa indikaatioiden seuraaminen on vaikeaa.
8. Tärkein, eli maku. Miltä maistuu? Hivenen karvaan puoleista tuli omalla Krupsilla aika helposti, mutta joskus todella täyteläistäkin.
9. Jos mikään muu ei auta, kokeile laittaa teelusikallinen maitoa. Se tasoittaa makupiikkejä.
10. Kokeile vielä toisenkin kerran, ei kannata luovuttaa.
Paulig vs. Segafredo -vertailussa varsinkin valmiiksi jauhetuissa pidin enemmän Segafredosta. Papuna hankittuna kummankin kanssa ongelmana tahtoi olla hyvän kakun onnistuminen. Pauligin papua tuli pidettyä joskus jääkaapissa, minkä seurauksena uuttovastus tuppaa kasvamaan ja sai vähän tiiviimpiä kakkuja ja ehkä parempia shotteja, mutta jossain määrin tasalaatuisuuden kustannuksella.