Olen jo pitkän aikaa pohdiskellut miten valmistaa Americano oikeaoppisesti. Siis perusohjehan on kuumaa vettä ja espressoa, mutta eihän asiaa noin helpolla voi sivuuttaa. Varsinkin kun yleensä Americano tarkoittaa vesittämällä pilattua espressoa.
Sen jälkeen olen lukenut jostain vinkin, että käytetty vesi ei saisi olla liian kuumaa jottei se polta espresson makua piloille, sekä sen että olisi parempi valuttaa espresso veden päälle kuin päin vastoin. Näillä ohjein kahvista on tullutkin ihan juotavaa, tosin mieluummin silti teen pitkän juoman suodattamalla perinteisesti.
Asia nousi uudelleen mieleeni kun coffeedissa oli juttua annostelumäärien älyttömyydestä.
http://coffeed.com/viewtopic.php?f=17&t=2965#p28912 ja sieltä seuraava kohta.
There is a method that works admirably to quickly produce excellent quality single-serving coffee almost instantly. It's called THE ESPRESSO MACHINE! You probably already have one, and, used with sensible dosing, it works and works efficiently. Why aren't more shops offering an espresso-based, COE americano menu?
Luultavasti Andy tarkoitti käytettäväksi espressopaahtoista kahvia, mutta onnistuisikohan Americano suodatinkahviksi tarkoitetuista pavuista jos sen vain valmistaisi espressoksi. Espresson etunahan olisi, että siinä uuttumissuhde pysyisi oikeanlaisena, kun painovoimaisesti nopeasti suodattamalla lopputuloksena on helposti aliuutteinen tulos.
No tätähän piti tietysti kokeilla. Papuina Square Milen Ngunguru AA - Estate AA. Jauhatusta ei sen ihmeennin optimoitu, punnitsin vain papuja 16grammaa ja asetin jauhatuksen sopivaksi arvotulle kohdalle. Kahvi valui suht hyvin, ehkä hitusen hitaasti mutta sinnepäin kuitenkin. Kupin pohjalla siis ~70asteista vettä ja tuplaespresso päälle.
Maku oli yllättävänkin hyvä. Maku oli pehmeä, ei hapan kuten olisi voinut ounastella ja kahvista maistoi erilaisia vivahteita. Vahingossa tein kyllä kahvista ihan liian vahvan, kun laitoin kuumaa vettä ajatuksissani reilusti liian vähän. Mutta ehdottomasti suosittelen kokeilemaan asiaa, jos ei muuten niin uteliaisuudesta.
-Mikko-