Olen valmis käyttämään koneeseen noin 1000 euroa. Juon eniten ulkona cappuccinoa ja sitä olisi tarkoitus vääntää myös kotona. En tiedä, millaisen painoarvon tämä aiheuttaa koneenvalinnassa. Kompakti koko on myö plussaa. Mikä ero on puoli- ja täysiautomaattisen koneen välillä? Haluan ilmeisesti täysiautomaattisen?
Selailin ketjusta vinkkejä, mutta varhaisimmat viestit ovat jo kolmen vuoden takaa ja mallit ovat varmastikin ehtineet jo vaihtua.
Mallinumeroiden muuttuminen ei ole tässä oleellista. Vanhan mallin tilalle kun tulee yleensä uusi malli. Oleellista on, hankitko täysautomaatin vai "tavallisen" espressokeittimen ja myllyn. Puoliautomaatti-termi on täkäläistä hienosäätöä. Sillä tarkoitetaan laitetta, jota suurin osa kansasta kutsuu käsikäyttöiseksi. Siis sellainen normaali keitin, jossa on moottori (pumppu). Sitten on erikseen käsi-käsi-käyttöinen laite (Pavonilla on sellaisia), jossa ei ole edes pumppua, vaan paine tehdään käsimännällä, pitkässä kahvassa roikkumalla.
No-niin. Sinä haluat capuccinoa. Sitä ei saa järkevästi millään laitteella automaattisesti. (no-joo, unohdetaan ne monen tonnin hintaiset kahvilalaitteet toistaiseksi). Yksi hyvä vehje oli, Krupsin XP9000, mutta sitä ei valmisteta enää. Miksi sanon näin? Siksi, että nekin täysautomaatit, joissa on "maitotoiminnot" ovat aivan mahdottoman hankalia silloin tällöin käytettynä. Jokaisen käytön jälkeen maitoletkut, säiliöt ja suuttimet on puhdistettava. Käytät 50 sek capuccinon valmistamiseen ja sitten 15 min laitteen putsaamiseen, tms. Tai oli tuo ajankäyttö mitä tahansa, niin ei säiliöiden ja suuttimien peseminen käsin joka kerran jälkeen ole minun mielestäni enää "täysautomaattista".
Täysautomaatilla saa ok kupposen espressoa vaivattomasti nappia painamalla. That's it. Tämän kaiken olet varmasti jo lukenut tästä viestiketjusta.
Jos olet mukavuudenhaluinen laiskimus (kuten minä), ostat Krupsin täysautomaatin (550-650 euroa) ja sitten tuollaisen erillisen maidonvaahdotuskeittimen (120-140 euroa), josta on oma viestiketjunsa. Helppoa, kuin heinän teko ja sopii "valkoiselle miehelle", joka ei halua läträtä, putsata ja tyhjentää koko ajan. Hintana sitten kahvin keskinkertaisuus huippukahviin verrattuna. Toki paljon parempaa, kuin suurimmassa osassa kahviloita.
Jos haluat harrastaa kahvitekoa, niin hankit erillisen keittimen (vaikka Silvian) ja kaveriksi myllyn (vaikka Rockyn). Sitten jauhat kahvisi, lataat ja tamppaat sihtisi ja lurautat Silvialla hyvän kupposen itsellesi. Maitovaahdon tekemistä saat opetella höyrypillin avulla. Tästä on oma viestiketjunsakin. Homma on opeteltava ja osattava, se vaatii vähän enemmän duunia, paljon enemmän putsaamista, huuhtelemista ja tyhjentämistä. Mutta kun valmistus onnistuu hyvin, niin saat palkintona kahvin, joka on sitten "gourmet" tasoa, mihin täysautomaatti ei pysty.