Jos rahaa jää n. 450 euroa, niin osta Rancilion Silvia
Itseäni himppasen puhututtaa Silvian "erinomaisuus" omassa hintaluokassaan. Olisin valmis uskomaan, että mikä tahansa keitin tuossa hintaluokassa on about ok, jos se täyttää pari avainehtoa, on ihan ok. Ja ehdothan ovat, että sen on oltava ruma ja valmistajalla pitää olla isompiakin keittimiä tuotelinjassaan. Nämähän täyttyvän olennaisesti Silvian kohdalla, mutta se ei liene ainoa?
Silvian vahva meriitti on myös lähes kulttimainen status foorumikirjoittajien keskuudessa. Niitä liikkuu hyvin käytettynä ja uutena, pidiohjetta sun muuta löytyy helposti. Itse en ole Silvian vakikäyttäjä, ja minusta tämä keittimen ympärillä pyörivä kultti onkin ehkä yksi suurimmista syistä miksi Silvia sopii aloittelijalle niin hienosti.
Ensimmäisen keittimen kohdalla on eduksi, jos on lähipiirissä joku kaveri, joka tietää miten homman kuuluu pelata. Espresson keitto ei ole vaikeaa, jos sen osaa, mutta jos sitä ei osaa, makuelämys saattaa jäädä kauas. Samoin, jos koneessa on jotakin vikaa, saattaa osaava kaveri neuvoa asiassa ja laittaa asiat kuntoon, mutta aloittelija ei välttämättä osaa edes arvata, että jossain vikaa olisikaan. Kotimainen kauppias voi tässä asiassa olla hyvä ystävä, ulkomaisen tukeen olisi ainakin minun hieman vaikeampi luottaa.
Ajattelemisen arvoisia asioita on myös millaista juomaa aikoo juoda. Jos painopiste on cappucinoissa ja maitopohjaisissa, ei Silvia ole maailman nopein laite niiden tuottamiseen. Esim. tuo NS Oscar hoitaa homman selvästi nopeammin, koska maitojutut voi tehdä jopa samaan aikaan kuin kahviuutonkin. Paperilla myös esim. Gaggia Baby Twin voisi selviytyä hommasta aika siististi, mutta en tiedä sanoa käytännöstä.
Helpoin ja paras on tietenkin e61-kone, mutta myös myllyn valinnalla voi helpottaa elämää. Minusta kotikäyttöön paras ja vaivattomin ratkaisu on ajastimellinen mylly, esim. Mahlkönig Vario. Mylly ja keitin eivät sikäli ole naimisissa keskenään, etteikö niitä voisi päivittää myöhemmin parempiin toisistaan riippumatta, mutta erityisen vahvasti ne ovat naimissa keskenään siinä, että ilman hyvää myllyä on hyvän espresson teko huomattavasti vaikeampaa.
Jos raha polttaa jo nyt oikein kovasti näpeissä, aloitapa katsomaan niitä myllyjä ensin. Tietysti semmoisen voi ostaa asiaan perehtymättä ja ostaa vain jonkun "merkkituotteen" hintaluokassa yli 200 euroa asettamatta sen kummemmin vaatimuksia. Käytännössä myllyn valinta voi vaikuttaa siihen paljonko käytät aikaa/vaivaa annosteluun (esim. punnitsemalla), kahvipurun paakkujen rikkomiseen, keittiön siivoamiseen ja myllyn putsaamiseen. Myös meluisuus ja jauhatusnopeus sekä jauhatuksen laatu ja säätövara ovat asioita, joita voi painottaa myllyä valitessaan. Silvian parina usein näkee Rancilio Rockyä, joka ei ehkä yllä samaan kulttimaineeseen, mutta ulkonäkö ja brändi sentään täsmää keittimeen.
Joona_s tiivistää asian hyvin.