Äsken avasin paketin ja pyöräytin ekat aero -kahvit.
Caffe:sta tilasin aeropressin ja tilauksen yhteydessä suosittelivat "Moak Gran Caffe 100% Arabico" -valmiiksi jauhettua pakettia. Melko hienoa pulveria oli suodatinjauhatukseen verrattuna. Tein aeropressin mukana tulleiden ohjeiden mukaan siten, että laitoin kaksi aero -mitallista kahvia ja täytin päälle 80 -asteista vettä kakkosmerkkiin asti. 10 sekunnin sekoitus ja 30 sekunnin puristus. Ostin tänään Claes Ohlsonilta digitaallisen kinkunpaistomallisen lämpömittarin. Hämmästyksekseni huomasin, että vesi jäähtyy todella nopeasti. Kiehuvan veden kun kaataa kuppeihin (kuppien lämmitys), niin miltei saman tien lämpötila on pudonnut alle 90-asteeseen. Joten kiire tulee kaataa vesi kupeista aeropressin sylinteriin ennen kuin menee liian viileäksi.
Maidon lämmitin mikrossa (sinistä maitoa) ja vatkasin vaahdoksi Ikean 1,90 eur maksavalla maidonvaahdottimella. Maitoon tuli päälle paksu vaahto, mutta pohjalle jäi aika paljon nestemmäistä maitoa.
Hyvät kahvit tuli, miljoona kertaa parempaa kuin suodatinkahvi, jonka suurkuluttaja olen ollut jo vuosia. Silti kahvipalstoilta aeropressin hehkutusta lukeneena odotin vielä täyteläisempää ja mokkaisempaa lopputulosta. Toisaalta, mahdottomuushan se on heti eka yrittämällä saada täydellisyyttä aikaiseksi.
- Kun aeropressiä käyttäessä maidon joutuu vaahdottamaan vatkaamalla, niin kannattaako vatkata maito kylmänä vai lämpimänä?
- Mikä on maidolle / maitovaahdolle sopiva lämpötila kahvin päälle kaadettaessa?
- Kuuluuko maitovaahto olla läpeensä vaahtoa ennen kahvin päälle kaatoa?
- Mitä kahvilaatua ja jauhatusta suosittelette, jos haussa on nyt kokeilussa olevaan Moakiin verattuna tukevampi ja paksumpi aromi, ilman pistävyyttä kuitenkin?
- Olisiko papujen ja myllyn hankinta merkittävän muutoksen aikaansaava juttu?
Onkos kahvipavuissa kategorioita tyyliin punaviini, valkoviini ja roseviini, kuohuviini jne ja edellisten variaatioita? Miten pääsisi helpoiten jyvälle näistä papujutuista?