Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Lyhyesti täysautomaattien ja puoliautomaattien eroista  (Luettu 2672 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Lyhyesti täysautomaattien ja puoliautomaattien eroista
« : Maaliskuu 26, 2010, 15:52:19 ip »

Huomaan ajautuvani toisinaan keskusteluihin, joissa puhutaan täysautomaattisista espressokoneista ja muista espressokoneista. Vaikka asiasta lienee puhuttu jo useampia kertoja, kaipailisin tiiviistettyjä kommentteja seuraaviin seikkoihin.

Miten voisi yksinkertaisti ja lyheysti (yksi lause) valaista täysautomaatin ja puoliautomaatin (tai vastaavan) eroja? Olen yrittänyt löytää vertailukohtaa, mutta esimerkiksi "automaattivaihteinen vs. manuaalivaihteinen auto" ei ole mielestä eroavaisuuden suhteen tarpeeksi merkittävä ja "pakastemikroaaltouunipihvi vs. tuorelihatiskipannupihvi" on taas hieman kaukaa haettu. Ehdotuksia soveltuvista vertailukohteista otetaan siis vastaan.

Täysautomaateissahan on hyviäkin puolia, nopeus ja helppokäyttöisyys taitavat tulla usein ensimmäisinä esille. Täysautomaatista taidettiinkin mainita espresson valmistusajaksi esim. 40 sekuntia, josta laite suoriutuu pääosin aivan yksin. Itse mittailin puoliautomaattisella Silviallani aamulla espressoja pyöräyttäessäni n. 2 minuuttia valmistukseen (jauhatus, weissaus, tamppaus, uutto) + 2 minuuttia puhdistukseen (filterin tiskaus fairyllä, portafilter wiggle umpifiltterillä, backflush ja tampperin, tamppausalustan ja weissarin huuhtelu). Joku varmaan suoriutuu toimenpiteestä nopeamminkin, kertokaahan jos arvelette minun olevan merkittävästi normaalia nopeampi tai hitaampi.

Kahvin maun osalta kaipailisin napakkaa kuvausta siitä millaisena makuero keskimäärin esiintyy täysautomaattien ja puoliautomaattien (ja vastaavien) välillä. Lyhyt yhden lauseen tiivis määritelmä tai vertauskuva olisi tässäkin paikallaan. Periaatteessa mukava vastaus olisi sellainen joka kertoisi kuinka paljon parempaa kahvista saa toisella valmistusmenetelmällä.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Lyhyesti täysautomaattien ja puoliautomaattien eroista
« Vastaus #1 : Maaliskuu 26, 2010, 16:13:53 ip »

Paras tapa erotella automaattikoneet puoliautomaateista on keskittyä niiden välisiin eroihin sekä niiden merkitykseen vaativuuden sekä toisaalta laadun kannalta.

Puoliautomaattisella koneella käyttäjä voi vaikuttaa useampiin tekijöihin valmistuksen aikana. Inhimillinen kosketus taas voi olla lopputuloksen kannalta hyvä tai huono asia riippuen käyttäjän taidoista, mielenkiinnosta ja osittain myös tiedosta. Jos edellä mainituissa on raskaita puutteita, eikä halua kehittymiseen ole mutta kahvihammas kolottaa, on automaattikeitin varmaankin se parempi vaihtoehto. 

Joku varmaan suoriutuu toimenpiteestä nopeamminkin, kertokaahan jos arvelette minun olevan merkittävästi normaalia nopeampi tai hitaampi.
Aika vikkeläähän tuo on ottaen huomioon välivaiheiden määrän. Mieleeni on kuitenkin jäänyt Mark Princen maininta siitä, että jauhatuksesta ja tamppauksesta pitäisi selvitä alle 45 sekunissa. 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Lyhyesti täysautomaattien ja puoliautomaattien eroista
« Vastaus #2 : Maaliskuu 26, 2010, 16:55:59 ip »

En tiedä, kuinka lyhyesti sen voi kuvata, mutta itse käytettyäni hiukan aikaa automaattia, hieman pidempään painekahvakeitintä, melko kauan Silviaa ja nyttemmin täysmanuaalista vipu -Pavoniakin, laittaisin tuotokset maun perusteella näin:

Täysautomaatti:
Jauhaa karkeaksi suoriutuakseen hommasta jotenkuten. "Crema" saadaan painekahvasysteemillä... En suostu hevin juomaan. Antaa kaiken anteeksi, ei tuo kahvin hyviä, eikä huonojakaan puolia esille. Jos kelpaa, niin ainakin on helppoa saada aamukahvi. Ainoa munaus on unohtaa laittaa kuppi alle.

Painekahva:
Hieman sama, kuin edellä. Erona on kuitenkin se, että tuotokseen pystyy hieman helpommin vaikuttamaan. Peittää myöskin parhaat piirteet kahvista, samoin hävittää huonojakin aromeja.

Puoliautomaatti (Silvia):
Pidattuna se on minusta todella loistava keitin. Kaikkeen pääsee vaikuttamaan ja saat kahvista irti juuri sen, mihin taidot ja kokemus riittävät. (Maidon vaahdotus on sitten erikseen).

Täysmanuaalinen (Vipu -Pavoni):
Saat juuri niin hyvän kupin, kun mihin asti olet kehittynyt. Tasainen laatu on melko vaikea saavuttaa. Tuskin sopii hätäiselle aamukahvivermeeksi, vaikkakin lämpiää nopeasti.

Alkuperäiseen kysymykseen sanoisin, että automaatti päättää juoman laadun ja puoliautomaatissa vastuun mausta kantaa barista.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Lyhyesti täysautomaattien ja puoliautomaattien eroista
« Vastaus #3 : Maaliskuu 26, 2010, 17:08:16 ip »

1)
Harva kai ostaa täysautomaattia säästääkseen 60-120 sek. aikaa. Minä käytän täysautomaattia, koska en halua sählätä kahvinteon kanssa. En jauha, en siivoa, en pyyhi, en kastele, en huuhtele enkä pese. Merkittävin ero käytössä ei siten ole nopeus, vaan vaivattomuus. Yksi "klik" ja kahvi tulee. Haluan juoda kahvia, en halua tehdä sitä. Tämä ei vähennä kunnioitustani kahvinteon syvällisiä osaajia kohtaan.

2)
Laadun määrittely on hyvin helppoa: Täysautomaatti tekee painakahva-espressoa.
Tämä termi kertoo koko asian suurelle osalle lukijoista. Ja jos ei kerro, niin sitten pidemmän kaavan mukaan: Täysautomaatti ei tee koskaan erittäin hyvää, eikä erittäin huonoa, se tekee aina OK-kahvia (kunhan kone on lämmin!). Painekahva pitää tästä huolen, samoin kuin siitä, että hyvän uuton syvyys, "body" ja yhtäaikainen raikkaus jäävät puuttumaan.

3)
Sitten on hyvä ymmärtää, että eri täysautomaattien kahveissa on yllättävän suuria eroja. Eugsterin koneet (Jurat, Siemensit + ziljoona muuta brandia) tekevät hyvin tunnistettavaa "Jura-kahvia", Krupsit tekevät omanlaistaan, samoin Saeco/Gaggia/Philips. Vaikka ovatkin täysautomaatteja, niin erilaiset kone/papu-kombinaatiot toimivat hyvin eri tavoin. Aluksi tuossakin tarvitaan vähän kokeilemista.

4)
Puoliautomaateissahan lähes kaikki parametrit ovat baristan säädettävissä. Sekä hyvässä että pahassa. Ja sitten se kahvi täytyy valmistaa, mikä myös on hyvä tai huono asia, näkökulmasta riippuen.
 

  
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 26, 2010, 17:14:07 ip kirjoittanut cartman »
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Lyhyesti täysautomaattien ja puoliautomaattien eroista
« Vastaus #4 : Maaliskuu 26, 2010, 19:45:10 ip »

Minullakin Silvian kanssa menee suunnilleen tuo pari minuuttia tekoon ja saman verran putsaukseen.

Mutta joskus käy niin, että laitan koneen päälle ja unohdan sitten halunneeni kahvia. Ja käyn sitten parin tunnin jälkeen sammuttamassa koneen.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky