1)
Harva kai ostaa täysautomaattia säästääkseen 60-120 sek. aikaa. Minä käytän täysautomaattia, koska en halua sählätä kahvinteon kanssa. En jauha, en siivoa, en pyyhi, en kastele, en huuhtele enkä pese. Merkittävin ero käytössä ei siten ole nopeus, vaan vaivattomuus. Yksi "klik" ja kahvi tulee. Haluan juoda kahvia, en halua tehdä sitä. Tämä ei vähennä kunnioitustani kahvinteon syvällisiä osaajia kohtaan.
2)
Laadun määrittely on hyvin helppoa: Täysautomaatti tekee painakahva-espressoa.
Tämä termi kertoo koko asian suurelle osalle lukijoista. Ja jos ei kerro, niin sitten pidemmän kaavan mukaan: Täysautomaatti ei tee koskaan erittäin hyvää, eikä erittäin huonoa, se tekee aina OK-kahvia (kunhan kone on lämmin!). Painekahva pitää tästä huolen, samoin kuin siitä, että hyvän uuton syvyys, "body" ja yhtäaikainen raikkaus jäävät puuttumaan.
3)
Sitten on hyvä ymmärtää, että eri täysautomaattien kahveissa on yllättävän suuria eroja. Eugsterin koneet (Jurat, Siemensit + ziljoona muuta brandia) tekevät hyvin tunnistettavaa "Jura-kahvia", Krupsit tekevät omanlaistaan, samoin Saeco/Gaggia/Philips. Vaikka ovatkin täysautomaatteja, niin erilaiset kone/papu-kombinaatiot toimivat hyvin eri tavoin. Aluksi tuossakin tarvitaan vähän kokeilemista.
4)
Puoliautomaateissahan lähes kaikki parametrit ovat baristan säädettävissä. Sekä hyvässä että pahassa. Ja sitten se kahvi täytyy valmistaa, mikä myös on hyvä tai huono asia, näkökulmasta riippuen.