Olen ylpeä itsestäni - en ole edelleenkään heittänyt yhtään shottia viemäriin. Tosin kerran se kenties olisi ollut aiheellista, vaan virheistä ja kitkerästä kahvistahan sitä oppii...
Totta, kun tietää mikä on "väärin", on helpompi jahdata "oikeaa". Tällaisesta
shotin eri vaiheen makujen testailusta on minulle ollut apua.
Jäin kuitenkin miettimään, pitäisikö tuplafiltteriin jättää enemmän tyhjää - kakku otti kiinni suihkusihtiin jo ennen uuttoa
******
Ymmärtääkseni kakku ei saisi koskea suihkusihtiin ennen uuttoa, ja itse olen kokenut siinä ongelmalliseksi ainakin syntyneen sotkun. Koneeseen jää melkoiset mömmöt uuton jälkeen. Tästä päästäänkin toiseen mielenkiintoiseen aiheeseen... Kuinka avata gruppo? Cafe Retrossa on tuo omituinen kaksireikäinen mutterimikälie, johon ei ilmeisesti löydy standardia työkalua. Jokin putsaus olisi kuitenkin paikallaan, takaisinhuuhteluakaan kun ei voi tehdä. Ainakin mikäli Kaffecentralenin ystävällistä mieshenkilöä on uskominen, ohivirtausventtiili on tehty Cafe Retroon vähän lelusti.
Viestistäsi ei ilmene, tamppaatko kahvin. Tasoitus ja kahva kiinni vai tamppaatko ennen kahvan kiinnitystä? Minulla ainakin tuplafiltteriin tasattu kahvi tamppauksen jälkeen ei ota kiinni tiivisteeseen. Tai jos ottaa, niin tampatun kakun pinta ei ainakaan rikkoudu kahvaa ennen uuttoa grupposta irroitettaessa. Väittäisin, ettei kakku osu sihtiin (siis jos se on tampattu), vaan tiivisteeseen.
Mömmöt taas johtuu siitä, että kahvaa auki väännettäessä tiivisteen ja sihdin muodostamaan pesään jäävä kakun osa tuppaa herkästi leikkautumaan ja jäämään gruppoon. Tai että se ainakin osittain jättää tavaraa gruppoon, jos ei kokonaan leikkaudu. Olisiko tästä kyse?
Puhdistamisessa et voi käyttää takaisinhuuhtelua. Tämä siksi, että Retrossa ei ole kolmitieventtiiliä, joka laskisi umpifiltteri gruppoon kiinnitettynä vettä grupposta pois esim. tippa-altaaseen. Ohivirtausventtiili on eri juttu, se on boilerin ja pumpun välissä ja se säätelee uuttopainetta.
Tavallisen gruppon, sihdin ja tiivisteen harjauksen lisäksi puhdistamiskeinoiksi jäävät siis säännönmukainen kalkinpoistohuuhtelu sekä sihdin irroitus. Sihdin kiinnitysruuvin avaat kapeakärkisillä pihdeillä. En ole vielä sellaisia hankkinut, mutta tällaisen ohjeen olen saanut huoltofirmasta.
Ja lopuksi vielä yksi pieni kysymys. Cafe Retrossa on veikeä lämpömittari, joka kertoo ymmärtääkseni boilerin lämpötilan. Pitäisikö uutto aloittaa boilerin ollessa mahdollisimman kuuma, vai vasta kun lämpo on laskenut noin 95 asteeseen?
Lämpömittari on tosiaan veikeä värkki, mutta mitä se lopulta kertoo? Mittarin anturi on boilerin päällä, joten uuttolämpötilaahan se ei varsinaisesti kerro. Minä olen pitänyt mittarin näyttämän lämmön uuton alussa n. 95-100 asteessa. Tämähän olisi korkeanpuoleinen uuttolämpötilaksi. Boileri on kuitenkin pieni, ja oletan, että uuton aikana lämmöt laskee kahvaan tultaessa ja uuton aikana muutenkin, joten siksi aloitan uuton suosituksia kuumempana. Yli satasen mentäessä jäähdyttelen konetta huuhtelemalla, ennen kuin aloitan uuton. Todellisuus selviäisi mittaamalla lämpötila suodattimen sisältä uuton aikana. Mihinkään sen empiirisempään en siis pysty vetoamaan, tuolla olen saanut kahvin onnistumaan. Kiinnostaisi kuulla, jos joku on tehnyt vertailua.