Ristretto
Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: nimenion - Kesäkuu 20, 2011, 16:11:42 ip
-
Hei. Onko täällä hienolla palstalla jossain "kädestä pitäen" -tyyliset espresso / maidonvaahdotusohjeet, jossa perusideana on, että edetään vaihe vaiheelta ja jokainen erikoistermi ja vaihe
myös selitetään.
Täältä löytyy ok kysymyksiä ja vastauksia, mutta muutaman viestin jälkeen ollaan taas sivupolulla.
Siis lämmityksestä kuppiin: espresso ja sama vielä maidonvaahdotusosiolla cappuccinoon ja latteen.
Jos tällainen jo on, niin linkki kiitos!
Varmaan kaikki keittimet ovat erilaisia, mutta samoin ohjeet voi ehkä yleistää. Oire - ratkaisupareista voi olla hyötyä monelle.
Minusta keittimen ohje ei vaan ole tarpeeksi selkeä.
Mylly on Krupsin Gvx, keitin Ascaso basic... cremaa ei tule / maito vaahdottuu, mutta siitä ei tule samanlaista tasaista, vaahtoista maitoa kuin kaffiloissa parhaimmillaan, vaan kahvin seassa olevaa kuumaa maitoa ja kahvijuoman pinnalla olevaa vaahtomöhnää.
Jauhamiseen ja tamppaamiseenkin voi antaa vinkkejä: kokeilin hyvällä pavulla ja hienoimmalla jauhatuksella. Ascaso ei tuntunut jaksavan painaa vettä läpi, jonka se teki hyvin alussa kokeilemallani pirkka-espressolla (ihan vaan, että saisin aseotteet kuntoon)
Onko syynä tamppausvoima, jauhatuksen hienous, täyttöaste vai mikä?
edittejä kirjoitusasuun...
-
Harjoittelu.
Ei se ohjeista kummemmaksi muutu. Kaikista asioista on täällä jo keskusteltu.
Harjoittelu.
-
Näinpä juuri, kiitos hienosta asennoitumisesta.
Mutta kun kyselijöitä tulee koko ajan lisää innostuksen levitessä, niin jonkinlainen hyvä, koottuFAQ auttaisi.
Levinneen saitin ja sillä olevien levinneiden säikeiden keskeltä on vaikea löytää enää etsimäänsä.
Mikä vaikuttaa mihin on etupäässä se, mitä täältäkin haetaan.
-
Tätä varten on luotu Kahwiki:
http://www.ristretto.fi/kahwiki/
Siellä ei valitettavasti ole vielä kovinkaan paljon sisältöä, mutta kaikki foorumilaiset voivat sitä kirjoittaa. Eli joukolla vaan tekemään hyvää, koottua ohjeistusta! Ei tarvitse kysyä lupaa. :)
-
Jos vaivaudut tekemään videon kahvin valmistuksesta saanet hyvinkin täsmällisiä parannusvinkkejä. Sanallinen kuvaus ongelmakohdista on toistaiseksi varsin suppea.
On myös baristakursseja, Kaffecentralen ainakin järjestää.
-
Ihan alkuun tulee mieleen papujen tuoreus, yritä haalia (tilata vaikka)mahdollisimman tuoreita, n.pari viikkoa paahdosta. Voisi cremakin näyttäytyä, myllyhän sinulla olikin jo. Kokeile eri karkeuksilla että missä ajassa saat kuinkakin paljon kuppiin, ja maistellen onneen (weissatakkin voit krupsin säiliössä, rikot paakut vaikka heiluttamalla haarukkaa siellä).
Vaahdottamista kannattanee hieman höllätä, ymmärsin että kuumennat liikaa ja venytät... pilliä kun pidät maidon pinnalla siten että saat -tsik- -tsik- ääntä esiin niin hjuva. Kokeile kädellä kannua, kun se lämpenee niin ettei halua enää kättä siinä lepuuttaa niin pistä pilliä syvemmälle hetkeksi.
Vaahdottamista kannattanee harjoitella saippuavedellä, tippa pesuainetta ja vettä. Maitona käytän itse mielelläni täysmaitoa taikka kahvimaitoa.
-
Pitäisikö näistä asioista tehdä video? Netissä ei missään taida olla kovin kummoisia how to-videoiya aiheesta.
-
Harjoittelua tuli joskus kyllä kuvattua...
Ehkä hieman offtopic, mutta kyllä se hieman sivuuttaa harjoittelemista.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jRYdr7_hj6c[/youtube]
-
Pitäisikö näistä asioista tehdä video? Netissä ei missään taida olla kovin kummoisia how to-videoiya aiheesta.
Itse olen monta vinkiä saanut Juutuubin seattlecoffeegearin mammalta: http://www.youtube.com/user/SeattleCoffeeGear
-
Itse olen monta vinkiä saanut Juutuubin seattlecoffeegearin mammalta: http://www.youtube.com/user/SeattleCoffeeGear
lasken nuo videot "ei kovin kummoosten" alle. ;)
-
lasken nuo videot "ei kovin kummoosten" alle. ;)
Selvä, eti parempia -samaan kategoriaan mennee tämä suomenkielinenkin:)
http://www.espressomaailma.fi/video.php
-
Selvä, eti parempia -samaan kategoriaan mennee tämä suomenkielinenkin:)
http://www.espressomaailma.fi/video.php
Sen sijaan että hakisin itse parempia toistan yllä mainitsemani mielipiteen siitä että netissä ei ole kovin kummoisia videoita. Tämä mielipide perustuu katsomieni videoklippien laadun ja sisällön pohjalta tehtyyn yleistykseen.
Toki netissä on videoita jengin mitä ihmeellisimmistä keittotottumuksista ja ne ovat toisinaan toki kovin mielenkiintoisiakin. Haluttua kädestä pitäen-tietoa tällaisista videoista vaan on turha hakea kun sukkapuikot, vaa'at, jugurttipurkit, pidit, hiustenkuivaajat yms. parafernaliat heiluvat.
Seattle coffee gearin videot (ne kaikki jotka olen katsonut) ovat lähinnä mainostaneet jotain laitteita tai näyttäneet huonoja esimerkkejä maidon vaahdottamisesta/siisteydestä/yleisistä työtavoista. Lisäksi juontaja/asiantuntijaparivaljakko on mielestäni ärsyttävä.
Jos esim. Scott Raon se espresso-kirjan sisältö muutettaisiin videomuotoon, oltaisiin aika lähellä kummoista videota josta saisi melko hyvän käsityksen yleisesti toimivaksi todetuista menetelmistä.
-
Voihan se noinkin olla, mutta väistämättä fiilis on tämä (http://www.youtube.com/watch?v=A4X089KcGu0):
;-)
-
Selvä, eti parempia -samaan kategoriaan mennee tämä suomenkielinenkin:)
http://www.espressomaailma.fi/video.php
Onhan se havaittu haastavaksi tehdä kunnollista kahvia, mitä sillä sitten kukakin tarkoittanee.
Ennenkun on saanut itselleen sopivan koneen, myllyn, kahvin ja muun rekvisiitan, niin siinä jo aikaa ja rahaa palaa.
En kuitenkaan mollaisi tuota yllä näytettyä videopätkää. Siinä sanottiin minusta ohimennen miltei kaikki tarpeellinen. Kyllä noilla periaatteilla (ei ehkä tuolla kahvilla), saa jo oikeat suuntaviivat harjoittelulleen.
Joona, rupees tekeen videota. Sullahan on jo kamera ja editori ja kotona asialliset vehkeet 8).
Olli
-
Mites tämä:
http://www.home-barista.com/espresso-guide.html
Siinä on ihan hyvin selvitetty ensin taustat ja termit ja sitten vaihe vaiheelta itse tekeminen.