Ja ANTEEKSI, tämä keskustelu on ollut täällä tuhat kertaa, mutta en jaksa kahlata kaikkea läpi (tai en oikeastaan ehdikään, kiirus kun on). Ja osa noista on aloitettu niin turkasen kauan sitten, johan se on tarjontakin kai muuttunut.
Eivät ne perus ajatukset mihinkään ole muttuneet.
Tahdotko tarjota asiakkaillesi nimenomaan hyvää espressoa? Se ei 300 euroon onnistu mitenkään, vaan joudut tyytymään lopulta automaattitasoiseen laitteeseen. Manuaaliseen tai automaattiseen.
Kaksi suurinta laatutekijää kahvissa ovat a)
baristan taidot b)
kahvin laatu. Se kummassa järjestyksessä on vähän makuasia. Joh meinaat asikkaillesi tarjota omien sanojesi mukaan
"Siis oikeasti hyvää"-kahvia, niin nuo kaksi on pakko hoitaa ensin kuntoon.
Koska sinulla on omien sanojesi mukaan projektiin noin vähän aikaa, niin luovuttaisin suosiolla. JOS aikaa ja innostusta oikeasti löytyy "oikeasti hyvän"-kahvin tarjoiluun, niin sinun pitää opetella maistamaan mitä on hyvä kahvi voidaksesi tehdä. Sinun pitää opetella tekemään sitä oikeasti hyvää kahvia. Siihen ei oikein oikoteitä ole. Tämän foorumin avainkohtien läpilukeminen auttaa alkuun. Tämän lisäksi pitää hommata oikeasti tuoretta ja laadukasta kahvipapua, joka on kuitenkin täysi välttämättömyys "oikeasti hyvän" kahvin almistuksessa.
Melkein kun en tiedä osaavatko asiakkaasi oikeasti arvostaa sitä "oikeasti hyvää"-kahvia, niin harkitsisin sinuna ehkä kuitenkin tekemään vaikka sitä automaattikahvia mielummin.
Aivan turhaa pistää kamalasti paukkuja manuaaliseen espressokoneeseen, jos sitä ei osaa käyttää. Laatu arpomalla voi ihan helposti olla jopa alle sen täysautomaatin tasaisen huonouden.
Tehdäkseen hyvää kahvia pitää tietää mitä on hyvä kahvi. Lisäksi sen tekeminen pitää oikeasti opetelella. Etenkin espressossa oikoteitä on hyvin vähän. Hyvän suodatinkahvin tekemisessä voi päästä vähän vähemmällä, mutta siinäkään ei voi ohittaa hyvän raaka-aineen merkitystä ja osaamista siitä kuinka se kahvi kuuluu uuttaa. 15-kesäinen kouluttaminen minuutissa hybväksi baristaksi ei nyt vaan onnistu. Etenkään jos se kouluttaja ei oikeasti itse tiedä mitä on hyvä kahvi.
Kannattaa pohtia näitä asioita liikentoimintamalli edellä, ennemminkin kuin kahvi edellä, jos ei kahvia osaa itse arvostaa. Mitä asikkaasi oikeasti tahtovat ja paljonko siihen kannattaa panostaa. Löytyykö oikeasti halua maksaa enemmän paremmasta ja löytyykö sinulta oikeasti halua ja aikaa sitä opetella asikkaillesi toimittamaan.