Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: tinde - Huhtikuu 23, 2011, 19:24:30 ip

Otsikko: Kahvi on mautonta mökillä
Kirjoitti: tinde - Huhtikuu 23, 2011, 19:24:30 ip
Miten voi olla että kahvi on täysin mautonta (koitettu eri laaduilla) mökillä. Tuomme veden mukanamme kaupungista joten se on ainakin tuoretta. Mikä tälläisen mauttomuuden (totaalinen) voi aiheuttaa???
Otsikko: Vs: Kahvi on mautonta mökillä
Kirjoitti: Orkesteri - Huhtikuu 24, 2011, 11:11:59 ap
Onko mökki järven tai meren äärellä? Miten kahvia säilytetään? Kostea ilma nopeuttaa melkein kaiken väljähtymistä, joten tässä voisi olla yksi syy. Mutta kyllähän jokaisen kahvinvalmistusprosessin vaiheen vaihtaminen toiseksi muuttaa myös lopputulosta. Tuotko veden lisäksi mukanasi myös kaiken muun, mitä kahvin tekoon tarvitaan?
Otsikko: Vs: Kahvi on mautonta mökillä
Kirjoitti: Beorn - Huhtikuu 24, 2011, 13:10:41 ip
On kyllä omituista.  ??? Ainoa mikä tulee mieleen, on tuo mahdollinen väljähtyminen. Ovatko säilytysastiat tiiviitä?

Toinen mieleen juolahtava seikka (em. ainoan lisäksi) on sellainen mystillis-metafyysillinen havainto, että pitempään vesillä olessa kahvi jostakin syystä lakkaa maistumasta ja tee alkaa maistua kahvia paremmalta. Tästä on sellainen selittävä teoria olemassa, että koskapa veneet (ainakin syksyisin merellä pidempään viipyeltäessä) muistuttavat monessakin mielessä tyypillistä englantilaista asuntoa (kostea, kylmä, homeinen jne.), muuttuu veneilijä myös englantilaiseksi ja alkaa pitää teestä ja huolestuu aina kun matkaa maihin on vähemmän kuin sata merimailia. Kokeilepa, josko tee maistuu mökillä paremmin. Jos lisäksi tunnet alkavaa halua pukeutua alati tweediin ja muutoinkin sivistyneesti ja jos mielesi tekee huudahdella vaikkapa tähän malliin: Pleissatkaa isopurjeen ahdin!, saattaa olla kyseessä Transmutaatio kohti Brittiläistä Elämäntapaa*.

* tämä teoria on varsin kiistelty nk. tieteellisissä piireissä.
Otsikko: Vs: Kahvi on mautonta mökillä
Kirjoitti: cartman - Huhtikuu 24, 2011, 15:15:06 ip
On kyllä omituista.  ??? Ainoa mikä tulee mieleen, on tuo mahdollinen väljähtyminen. Ovatko säilytysastiat tiiviitä?

Toinen mieleen juolahtava seikka (em. ainoan lisäksi) on sellainen mystillis-metafyysillinen havainto, että pitempään vesillä olessa kahvi jostakin syystä lakkaa maistumasta ja tee alkaa maistua kahvia paremmalta.

Mikäli sekä kahvi että sen valmistukseen käytetty vesi pysyvät samana ja vielä kahvinvalmistustapa- ja laitekin ovat riittävän lähellä toisiaan, niin "järkisyytä" on hyvin vaikea löytää. Perinteisen "Ceteris Paribus" -ehdon mukaan on mietittävä, mikä on muuttunut? No kahvinkeiton sijaintipaikka, siis maantieteellinen sijainti on muuttunut. Miten fyysinen sijainti vaikuttaa kahvin makuun? Joo, nyt sitten siirrytään sinne maasäteily- ja vesisuoniosastolle.

Uskon Beornin teoriaa kaikkein vahvimmin. Olen nimittäin itsekin huomannut teen muuttuvan "paljon paremmaksi" mökkeillessä ja retkillä. Eli, jos ulkoiset tekijät eivät selitä muutosta, niin syytä on sitten haettava ihmisen sisältä...
     
Otsikko: Vs: Kahvi on mautonta mökillä
Kirjoitti: OskuK - Huhtikuu 24, 2011, 16:30:15 ip
Kahvi muuttuu laihemmaksi ulkona, ja voileipien maku vahvistuu. Teen termokseen aina hieman vahvempaa tavaraa kuin kotona juotavaksi keittäisin. Tee on minusta ulkona pahaa, mutta kaakao on hyvää. Kumpaakaan en tosin juuri kotona suuhuni tunge.
Otsikko: Vs: Kahvi on mautonta mökillä
Kirjoitti: hjoy - Huhtikuu 24, 2011, 18:14:08 ip
Homeinen mökki. Jotkut homeet pilaavat tilapäisesti hajuaistin ja makuaisti toimii suurelta osin hajuaistin perusteella. Varsinkin kahvissa tuoksut tärkeä osa makua. Testattu juttu ;)
Otsikko: Vs: Kahvi on mautonta mökillä
Kirjoitti: Nasuli123 - Huhtikuu 24, 2011, 19:02:05 ip
Homeinen mökki. Jotkut homeet pilaavat tilapäisesti hajuaistin ja makuaisti toimii suurelta osin hajuaistin perusteella. Varsinkin kahvissa tuoksut tärkeä osa makua. Testattu juttu ;)

Tätä vaihtoehtoa olin jo eilen ehdottamassa, mutta ajatuksen tasolle se jäi. ;D
Tosiaan itsekin olen huomannut tämän. Hometta ei kuitenkaan ollut kyseisessä paikassa virallisesti todettu vaikka kaikki siitä tiesivät (sisäilman laatu).
Jo hetken oleskelun jälkeen ei kahvin maistelusta tullut mitään. Esimerkiksi Squaremilen Yirgacheffesta maistoi, että kahvista oli kyse, mutta kaikki hienommat vivahteet puuttuivat täysin (heti rakennukseen astuttaessa valmistettu kahvi oli aivan toista luokkaa).

Otsikko: Vs: Kahvi on mautonta mökillä
Kirjoitti: Orkesteri - Huhtikuu 25, 2011, 11:00:28 ap
Koeasetelmasta kävisi, jos tekisi termokseen kahvia ja maistelisi sitä kotona, mökin ulkopuolella, mökin sisällä ja aamulla mökissä nukutun yön jälkeen. Mysteerin ratkaisemisessa auttaisi jo paljon, jos saisi selville, onko ero makuaistin toiminnassa vai kahvinvalimistusmenetelmässä.
Otsikko: Vs: Kahvi on mautonta mökillä
Kirjoitti: Beorn - Huhtikuu 25, 2011, 11:31:36 ap
Kovin on epäluotettava tuollainen termoksellinen koejärjestely, subjektiivinen, sano, kahvi termoksessa myylehtii piloille yön aikana. Objektiivisuutta, sitä pitää olla. Ensinnäkin, subjektiivisuudesta saa objektiivisuutta, kun lisäät subjektiivisten kokemusten määrää. Siis, kutsut mökille vähintäänkin pari sataa sukulaista kahvittelemaan, häät, hautajaiset tai vaikkapa Yo-juhlat sopivat hyvin järjestelyjen puitteiksi. Jos laittaa ilmoituksen lehteen, että tietyllä mökillä kaivataan päiväkahveille sataa ihmistä, niin siveyspoliisin epäilykset saattavat herätä ja ainakin naapurit puhuvat pahaa (paitsi ei miehet, jotka pitävät pelimiehenä). Kokeen luotettavuutta jossain määrin ehkä parantaisi, jos olisi verrokkiryhmä jolle tarjottaisiin kahvin sijasta kahvinomaista juomaa, esim. juhlakatriinaa. Juhlakatriinaa voi tarjota kuokkijoille tai muilla ei-toivotuille henkilöille. Sitten vain juodaan kahvia, täytetään erilaisia kysymyspattereita ja syvennetään ehkä tutkimusta haastatteluin. Jos koejärjestelyt ovat onnistuneet (standardoitu kahvinvalmistusmenetelmä, kupit, lämpö jne.), tulosten huolellisen analysoinnin jälkeen todella tiedät, miksi kokemuksesi on sellainen kuin on. Tai huomaat, että olet kokenut väärin.
Otsikko: Vs: Kahvi on mautonta mökillä
Kirjoitti: Mariia - Huhtikuu 25, 2011, 19:11:11 ip
Koeasetelmasta kävisi, jos tekisi termokseen kahvia ja maistelisi sitä kotona, mökin ulkopuolella, mökin sisällä ja aamulla mökissä nukutun yön jälkeen. Mysteerin ratkaisemisessa auttaisi jo paljon, jos saisi selville, onko ero makuaistin toiminnassa vai kahvinvalmistusmenetelmässä.

Mulle tuli ensimmäisenä mieleen kahvinvalmistusmenetelmä. Liian nopeasti liruttava vanha suodatinkeitin saa varmasti aikaiseksi mautonta litkua...
Otsikko: Vs: Kahvi on mautonta mökillä
Kirjoitti: Toma - Huhtikuu 26, 2011, 00:44:22 ap
Ajelin tuossa muutama tunti sitten kotiin mökiltä, joten aika osuvasti sattui topic.
Meillä on vieraille tarjolla Juhlamokkaa "aina", koska puolisko hamstraa sitä yläkaapit täyteen. Ennen olen napannut matkalle käsimyllyn mukaan ja jotain papuja, joista sitten pannukahveja keitellyt. Enpä osaa sanoa onko se parempaa kuin kotona, sillä kotona en koskaan pannukahveja keittele.
Kuitenkin, tällä kerralla oli suodatinkahvit mukana ja keiteltiin normi halpiskeittimen läpi, tulikuumana kuppiin, sai odotella rauhassa viilentymistä.
Mutta mielestäni tuolla järvivedellä ja halporkeittimellä (joka siis on kielenpolttaja toiselta nimeltään), sain aamukuppini maistumaan paremmilta kuin kotona vieraiden kanssa juotavista kupposista.

Uskoisin miljöön vaikuttaneen kahvin makuun, tai sitten kotikeitin on vielä kielenpolttajaa kehnompi. Vai vaikuttaako tähän tieto siitä, ettei nyt ole parempaakaan tarjolla?
Satuinpa muuten ottamaan kännykällä kuvankin (sattumaa, oli tarkoitettu muuhun juttuun).
Otsikko: Vs: Kahvi on mautonta mökillä
Kirjoitti: tinde - Huhtikuu 28, 2011, 23:01:10 ip
Hienoa pohdintaa, väki. Täytyypä testailla mikä on asian laita. Beorn, siistiä! Lol