Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: DeLonghin tilalle uusi kone  (Luettu 17999 kertaa)

atniras

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
DeLonghin tilalle uusi kone
« : Joulukuu 14, 2007, 20:01:16 ip »

Sain jokunen vuosi sitten lahjaksi DeLonghin espressokoneen, jonkinlainen automaatti se on. Sen jälkeen en ole suodatinkahvia juonut. Nyt tekisi mieli siirtyä astetta eteenpäin, ja luin jostain suosituksen, Rancilion Silvia kannattaisi hankkia. Luin kuitenkin joitain käyttäjäkommentteja, että sen käyttäminen ja oikeiden lämpötilojen etc. ja jauhantakarkeuden oppiminen on kovasti haastavaa. En ole kiinnostunut käyttämään tuntikaupalla aikaa opetteluun, haluan hyvää kahvia aina ja varsinkin joka aamu. Tosin jonkin kurssin voisin käydä jos sellainen täältä Helsingistä löytyisi. Mitä konetta suosittelette? Kiitokset vastauksistanne!
Kirjattu

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:DeLonghin tilalle uusi kone
« Vastaus #1 : Joulukuu 14, 2007, 20:57:32 ip »

kannattaa käyttää aikaa netin kahlailuun, esim näillä ristretton sivuilla on tuota asiaa pohdiskeltu paljon. lisäksi löytyy tietysti ulkomaisia sivustoja kuten esim www.coffeegeek.com

jos taas haluat suoran vastauksen, mikä kone kannattaa hankkia, niin tsekkaa tuo silvia ja jos haluat upean hands-on koneen, niin la pavonin europiccola. en usko että kumpikaan on liian vaikea kone, jos vain jaksaa manuaalin lukea. -käyttötarkoitus vaikuttaa tietenkin myös valintaan, olen itse kokenut tuon europiccolan optimaaliseksi kun pääasiassa keittelen 1-2 espressoa kerralla. isompaan kestitykseen tuo ei oikein sovi, koska kuumenee liikaa ja boileri melko pieni.

lisäksi kun perehdyt asiaan, kaikki tulevat sanomaan sinulle, että hanki ensin kunnon mylly. ehkä voisit aloittaa siitä. mikä sitten on kunnon mylly -sekin vaatii samanlaisen operaation kuin koneen pohdinta... jos haluat valmiin vastauksen, niin suosittelen esim rancilio rocky tai eureka mignon.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:DeLonghin tilalle uusi kone
« Vastaus #2 : Joulukuu 15, 2007, 10:59:40 ap »

Kerro millaisella budjetilla olet liikkeellä, niin saatat saada paremmin ehdotuksia. Mylly on ehdoton hankinta, tärkeämpi kuin kahvinkeitin.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

atniras

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vast:DeLonghin tilalle uusi kone
« Vastaus #3 : Joulukuu 15, 2007, 21:35:37 ip »

Kiitokset vastauksistanne! Stokkan kanta-asiakasetuna oli DeLonghi automaatti EAM 4500, ja harkitsin tuossa jo sitäkin, kunnes surffatessa löysin tämän palstanne. Sen hinta oli 995-, joten kait jossain 500 ja 1000 välillä liikutaan.

Tiedättekö muuten järjestetäänkö aiheesta kursseja? Olisi hauskaa kokoontua muiden samanhenkisten kanssa harjoittelemaan, siinä kai sitten oppisi nuo ensimmäisessä viestissäni mainitut jauhinkarkeus-, ym. perusasiat.
Kirjattu

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:DeLonghin tilalle uusi kone
« Vastaus #4 : Joulukuu 15, 2007, 21:50:22 ip »

budjettisi mahdollistaa paljon hyviä ratkaisuja :D
paljon on nyt kiinni siitä, minkälaisen koneen haluat ja aiotko hankkia sen kivijalkakaupasta vai netistä. käy esim kahvecentralenissa pursimiehenkadulla, siellä on tietoa ja laitteita hypisteltäväksi... ja zarrossa ja stockalla on pavoneita. nettikauppoja on esim
www.kaffegrossisten.se
www.espressocoffeeshop.com (edulliset hinnat ja sen mukainen palvelu, ei takuuta)
www.cafetoria.fi/onlineshop
www.espressivo.fi
www.bellabarista.co.uk
www.lapavoni.com

jos olisin nyt itse hankkimassa, tilaisin keittimen tuolta viimeksi mainitusta -tai sitten kattelisin käytettyjä; ristretton sivuillahan on hyvä osto/myyntipalstakin.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:DeLonghin tilalle uusi kone
« Vastaus #5 : Joulukuu 16, 2007, 11:51:08 ap »


Varmastikin se kaikista tavallisin ratkaisu on Rancilio Silvia ja myllyksi Rancilio Rocky tai Demoka Minimoka. Nämä mahtuvat budjettiisi (Silvia+Rocky voi tehdä vähän tiukkaa, ostopaikasta riippuen), ovat erittäin yleisiä ja hyväksi havaittuja. Hyviä ratkaisuja on toki paljon muitakin!

Kursseja aloittelijoille ei suuremmin ole. Noin vuosi takaperin oli kotibaristakurssi, jonka järjestivät muistaakseni SCA:n Suomen jaosto ja Kaffecentralen. En tiedä onko uusia tulossa, ei ilmeisesti vähään aikaan.

Tuollaisen aloittelijakurssin voisi varmasti järjestää kyllä ihan tämänkin foorumin voimin. Se voisi olla ihan kiinnostava ajatus: laajemman yhteisön voimin sinne varmaan saisi ehkä jopa roudattua yhtä kaupallista toimijaa kattavamman otoksen kaikenlaisista eri laitteista mitä kotikäytössä on.

Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni

www.lapavoni.com
jos olisin nyt itse hankkimassa, tilaisin keittimen tuolta viimeksi mainitusta -tai sitten kattelisin käytettyjä; ristretton sivuillahan on hyvä osto/myyntipalstakin.


Meinaat varmaan La Pavonin vipukeitintä? Sellainen on kyllä oiva laite, mutta siinä on omat kommervenkkinsä - ero on aika iso kaavailtuun täysautomaattiin verrattuna. Se ei varmastikaan ole mikään este, mutta kannattaa varautua siihen että kone vaatii hieman enemmän käyttäjältään. La Pavonin kuluttajatason pumppukeittimiä ei varmaan kukaan suosittele mihinkään käyttöön?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:DeLonghin tilalle uusi kone
« Vastaus #6 : Joulukuu 16, 2007, 12:02:49 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Meinaat varmaan La Pavonin vipukeitintä? Sellainen on kyllä oiva laite, mutta siinä on omat kommervenkkinsä - ero on aika iso kaavailtuun täysautomaattiin verrattuna. Se ei varmastikaan ole mikään este, mutta kannattaa varautua siihen että kone vaatii hieman enemmän käyttäjältään. La Pavonin kuluttajatason pumppukeittimiä ei varmaan kukaan suosittele mihinkään käyttöön?

jeah, hyvä täsmennys: en suosittele pavonin pumppukeittimiä, vaikuttavat heppoisilta. ja täytyy jälleen kerran todeta, että puheet vipukoneiden kommervenkeistä ovat oman kokemukseni perusteella vahvasti liioiteltuja.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:DeLonghin tilalle uusi kone
« Vastaus #7 : Joulukuu 16, 2007, 13:14:42 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio


Kursseja aloittelijoille ei suuremmin ole. Noin vuosi takaperin oli kotibaristakurssi, jonka järjestivät muistaakseni SCA:n Suomen jaosto ja Kaffecentralen. En tiedä onko uusia tulossa, ei ilmeisesti vähään aikaan.


Syksyllä osallistuin tuollaiselle kurssille. Päivämääriä näkyy http://www.procoffee.fi sivuilla. Itse en kokenut saaneeni tuolta kurssilta mitään, mitä en olisi jo n. kolmen kuukauden käyttökokemuksella oppinut ja mitä en olisi jo nettisivuilta (ristretto + coffeegeek) löytyneistä ohjeista lukenut. Vetäjät ovat aiheesta innostuneita ja intohimo hyvää kahvia kohtaan on ilmeinen. Kurssilla ei kuitenkaan ollut "hands-on" harjoittelua, mielestäni se oli enemmän ehkä vapaamuotoinen luento.

Laitetaan tähän vielä yhteevedoksi kurssilta mieleen jäänneet asiat, jotka foorumeillakin monesti tulevat esiin:
- Valmiiksi jauhettu kahvi on valmiiksi vanhaa. Hanki siis oma mylly.
- Painekahvalla (crema enhancer) varustetut espressokoneet eivät ole hyviä hankintoja.
- Anna koneen lämmetä riittävän kauan ennen kahvin tekoa
- Laitteiden puhtaus on oleellinen asia
- shotti on n. 30ml 25 sekunnissa.
- Mainosmiehet tuovat esiin koneiden paineita (15baria), kyseessä on pumpun maksimipaine. Oikea espresso uutetaan 9barilla.
- Vaahdotukseen kannattaa käyttää punasta maitoa, rakenne ja maku on paras. Valion uusi kahvimaito ei saannut varauksetonta suosiota. Toki jos on tarkka kaloreista, se on kevyempänä hyvä vaihtoehto täysmaidolle.


Kymys muille:
Myllyt. onko tosiaankin niin, että demokasta seuraavaksi parempi vaihtoehto on n. tuplat kalliimpi mazzer mini tms? Vai onko muita vaihtoehtoja? Demoka on ihan hyvä mylly hintaisekseen. Itseäni siinä häiritsee eniten varsinkin näin talvella staattinen sähkö ja sitä kautta sotkevuus.

tonnin budjetilla hankkisin myllyn (demoka ~200e) + espressokoneeksi jonkun e61 mallin, esim. Vibiemme domobar (ei super). Isomac zaffiro menee jo lähemmäksi yhdeksää sataa ja siten budjetti ylittyy. Jos juomista suurin osa on maitopohjaisia, niin sitten miettisin uudelleen tuon laitteen. Ehkä joku HX tai 2-boiler laite.

Itselläni on Silvia jossa PID. Yhteishinnaksi tullut muistaakseni n. 650e tms. Nyt jos pitäisi hankkia yksiboilerinen, niin ehkä saattaisin päätyä vibiemmeen tms. ovathan nuo e61 laitteet muutenkin tyylikkäämpiä ja oikean espressokeittimen näköisiä :). Niin ja käsittääkseni myös vähemmän tarkkoja annostelun jne suhteen, eli baristan virheet eivät vaikuta niin paljon lopputulokseen. (korjatkaa toki jos olen väärässä)
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:DeLonghin tilalle uusi kone
« Vastaus #8 : Joulukuu 16, 2007, 16:19:59 ip »

Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni

ja täytyy jälleen kerran todeta, että puheet vipukoneiden kommervenkeistä ovat oman kokemukseni perusteella vahvasti liioiteltuja.


Olet varmasti oikeassa siinä, että eivät vipukoneet ole juurikaan sen vaikeampia. Ne ovat vain vähän harvinaisempia, joten ihmisten tuntemukset ovat osittain epäluuloa tuntematonta kohtaan, eikä kunnolliseen käyttökokemukseen perustuvaa.

La Pavonin tapauksessa on kuitenkin vielä se asia, että kone ylikuumenee muutaman shotin jälkeen ja tämä vaatii omat temppunsa. Siksi väittäisin, että La Pavoni on kokonaisuudessaan vähän vaativampi kone kuin asiallinen pumppukeitin. Kokemusta on tosin vain jälkimmäisestä. :)

Lainaus käyttäjältä: japa

- Mainosmiehet tuovat esiin koneiden paineita (15baria), kyseessä on pumpun maksimipaine. Oikea espresso uutetaan 9barilla.


Lisäksi vielä nuo markettikoneiden pumput eivät yleensä edes oikeasti pysty tuottamaan sitä 15 barin painetta muuta kuin painemittaria vasten. Uuttaessa on virtausta ja silloin paine useimmissa jää tuntuvasti alle 9 barin.

Lainaus käyttäjältä: japa

Myllyt. onko tosiaankin niin, että demokasta seuraavaksi parempi vaihtoehto on n. tuplat kalliimpi mazzer mini tms? Vai onko muita vaihtoehtoja? Demoka on ihan hyvä mylly hintaisekseen. Itseäni siinä häiritsee eniten varsinkin näin talvella staattinen sähkö ja sitä kautta sotkevuus.


Jotkut pitävät Rockya parempana. Käytön kannalta näin varmasti onkin, vaikka on usko itse jauhatustuloksessa eroja olevan. Rocky on muovisempi kuin Minimoka, joten jo sen vuoksi se lienee myös vähemmän staattisen sähkön vuoksi sotkeva. Macapilta löytyy myös malleja Minin ja Minimokan välimaastosta.

Ja ei muuten Mazzer Minikaan mitenkään ihailtavan siisti ole, kyllä sekin heittää jonkin verran staattista pölyä ympäriinsä. Ei tosin läheskään yhtä paljon kuin Minimoka, mutta turhan paljon kumminkin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:DeLonghin tilalle uusi kone
« Vastaus #9 : Joulukuu 16, 2007, 16:34:02 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
La Pavonin tapauksessa on kuitenkin vielä se asia, että kone ylikuumenee muutaman shotin jälkeen ja tämä vaatii omat temppunsa. Siksi väittäisin, että La Pavoni on kokonaisuudessaan vähän vaativampi kone kuin asiallinen pumppukeitin.

joo, tässä pitäisi nyt tietää tarkemmin, minkälaiseen käyttöön kone tulee.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:DeLonghin tilalle uusi kone
« Vastaus #10 : Joulukuu 16, 2007, 23:22:05 ip »

Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
joo, tässä pitäisi nyt tietää tarkemmin, minkälaiseen käyttöön kone tulee.
Kyllä. Alkuperäinen kysyjä on siis täysautomaatin käyttäjä. "Nopeasti kuppi aamulla vaivattomasti" -käytössä näillä mylly+ manuaalikone-kombinaatioilla on melkoinen ero käytettävyydessä täysautomaattiin verrattuna. Kahvi on parempaa, mutta on kahvin valmistuskin sitten vähän eri maailmasta. No, epäilemättä kysyjä on jo tätä asiaa pohtinutkin.

cartman
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:DeLonghin tilalle uusi kone
« Vastaus #11 : Joulukuu 18, 2007, 16:51:12 ip »

Lainaus käyttäjältä: cartman
Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
joo, tässä pitäisi nyt tietää tarkemmin, minkälaiseen käyttöön kone tulee.
Kyllä. Alkuperäinen kysyjä on siis täysautomaatin käyttäjä. "Nopeasti kuppi aamulla vaivattomasti" -käytössä näillä mylly+ manuaalikone-kombinaatioilla on melkoinen ero käytettävyydessä täysautomaattiin verrattuna. Kahvi on parempaa, mutta on kahvin valmistuskin sitten vähän eri maailmasta. No, epäilemättä kysyjä on jo tätä asiaa pohtinutkin.

cartman


Komppaan cartmania. Ensimmäinen vuosi tulee piakkoin Silvian kanssa täyteen. Minusta käyttö ei ole ollenkaan vaikeaa, mutta "nopeasti annos maitokahvia aamuisin" on vain haave.
Silvian voi helposti ajastaa, ei sillä, mutta kaikkine puhdistuksineen ja suht hitaine maidon höyrytyksineen yhden satsin tekoon menee oma aikansa.
Ja jos mies on iltavuorossa, en voi aamucappuccinoa juoda melunkaan vuoksi. Toki tähänkin olemassa kikkoja, mutta silti...
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:DeLonghin tilalle uusi kone
« Vastaus #12 : Joulukuu 18, 2007, 21:21:16 ip »

Lainaus käyttäjältä: Mariia

Silvian voi helposti ajastaa, ei sillä, mutta kaikkine puhdistuksineen ja suht hitaine maidon höyrytyksineen yhden satsin tekoon menee oma aikansa.


En ole pahemmin mitannut aikaa, mutta oma arvioni on noin 10-15 minuuttia. Mylly on hidas, hieron puruja aika kauan ja pikaiseen loppupuhdistukseenkin menee aikansa.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:DeLonghin tilalle uusi kone
« Vastaus #13 : Joulukuu 26, 2007, 18:16:58 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
Lainaus käyttäjältä: Mariia

Silvian voi helposti ajastaa, ei sillä, mutta kaikkine puhdistuksineen ja suht hitaine maidon höyrytyksineen yhden satsin tekoon menee oma aikansa.


En ole pahemmin mitannut aikaa, mutta oma arvioni on noin 10-15 minuuttia. Mylly on hidas, hieron puruja aika kauan ja pikaiseen loppupuhdistukseenkin menee aikansa.


Oma arvioni n. 7 minuuttia, kun purut pussista/(Illy-)purkista.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

myllis

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vast:DeLonghin tilalle uusi kone
« Vastaus #14 : Joulukuu 26, 2007, 22:09:38 ip »

Lainaus käyttäjältä: cartman
Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
joo, tässä pitäisi nyt tietää tarkemmin, minkälaiseen käyttöön kone tulee.
Kyllä. Alkuperäinen kysyjä on siis täysautomaatin käyttäjä. "Nopeasti kuppi aamulla vaivattomasti" -käytössä näillä mylly+ manuaalikone-kombinaatioilla on melkoinen ero käytettävyydessä täysautomaattiin verrattuna. Kahvi on parempaa, mutta on kahvin valmistuskin sitten vähän eri maailmasta. No, epäilemättä kysyjä on jo tätä asiaa pohtinutkin.

cartman


Niin tuttavallani on tuo DeLonghi (sama malli joka oli muuten tässä muunnoin TM testissä) ja ainakin sen perusteella on kahvilla ja kahvilla iso ero. En kyllä itse ostaisi ainakaan tuon tason ja hinnan  automaattikeitintä vaikka kahvin teko olisi kuinka helppoa.  Tosin käyttivät Pauligin papuja, joista ei saa millään hyvää kahvia (korostan, että tämä on kirjoittajan oma henkilökohtainen mielipide, mutta silti kartan niitä kuin ruttoa) ja en viitsinyt vieraskoreana katsoa miltävuosisadalta se Pauligin pussi oli. Mutta kuitenkin hyvin huono kuva jäi kokomassinasta.
 
Kyllähän se alku oli vaikeaa expressolaitteen kanssa ja useita satseja meni hukkaan ja valmistusta katsoin kellon kanssa ja vertasin kremaa, tuskailin tamppaamisen ja vaahdottamisen kanssa... baristakurssille sitten mennessäni koin olevani jonkun sortin tekijä (kunnes siellä oli nämä oikeat tekijät). No nykyisin kahvi tulee yhtä nopeasti tai nopeammin kuin ennen vanhaan suodatinkoneella ja ennenkaikkea Andesan tuoreita papuja saa lähikaupasta. Eli jos nuo aamutoimet laskee

1. Paahtoleivät paahtimeen
2. Emman (kissan) aamupalan teko
3. Paahtikset valmiit
4. Cappucino kuppi kuumaa (siis niin kuumaa kun saa) vettä täyteen
5. Postilaatikolle tallustelu ja hesarin haku
6. Minä sisään ja kissa ulos
7. Kupin pyyhkäisy liinalla kuivaksi
8. Papujen jauhatus siivilään
9. Kupin teko (tupla expresso, että pääsee ylös)
10 . Leivän mutustelua, hesarin selausta ja hyvästä kahvista nauttimista.
...
11. Toinen kuppi perään ilman paahtiksia...

Kaksi seikkaa, eli mulla on Giada kokoajan päällä (tietysti matkat pois lukien), pavut säilyy vajaan viikon minimokan pöntössä, joten kaadan koko pikkupussin sinne. Jos tekee paljon cappucinoa aamulla niin varmaan tuplaboileri kone olisi nopeampi, kun itse juon aika harvoin cappucinoa..mutta nopeesti tuo giada ainakin sen maidon vaahdottaa, mutta sen jälkeen pitää jättää taukoa, että kone lämpiää. Tosin kun teen aina maidon ensin niin niin senhän voisi tehdä ennenkuin tallustelee lehteä hakemaan...näin yxboilerisella...

Kirjattu