Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Mokkamestareiden kahvit  (Luettu 16698 kertaa)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Mokkamestareiden kahvit
« : Tammikuu 29, 2012, 19:09:23 ip »

Juon itse lähinnä Mokkamestareiden kahvia. Olisi mukava vaihtaa ajatuksia tämän suomalaisittain jo perinteikkään ja isoksikin kasvaneen paahtimon kahveista. Itse olen ilmaissut vierastavani mm. Has Beanin paahtoja, mutta se voi johtua "mestareiden" selvästi tummemmasta tyylistä. Eli olisiko tottumis kysymys.

Hirveästi täällä ei ole ollut heidän kahveista arviointeja. Sitä olisi kiva teiltä pisteyttäjiltä saada. Itselläni ei ole taitoa pisteyttää.

Mutta juurikin asken join taas itselleni tutttua Espresso Master-sekoitusta, joka on puhdasta arabicaa. Sekoitussuhdetta ja papulaatuja en tiedä. Makua mainostetaan makean kirsikkaiseksi ja karamellimaiseksi.
Taiteilin halvoilla Krupseillani ristreton, jotta aromit saa kunnolla esille.

Tuoksussa oli selvä kirsikkaisuus pinnalla. Maussa kirsikkaisuus yhdistyi oikein tummaan suklaaseen. Olisiko jälkimaussa hieman toffeeta? Hirveän makeaa tämä ei kuitenkaan minun keittimelläni ole. Mutta oikein mieluinen kahvi.

Mitä saatte tästä kunnon laitteilla irti?

Täydentelen tätä itse ja vastaan taas itselleni kuukauden  jälkikäteen. Join Kuopion reissulla kaupungin sympaattisimmassa kahvilassa, eli Kahvila Kanelissa, Espresso Masteria hyvin tehdyn doppion.. Kirsikkaisuus oli vielä ilmeisempi ja makeutta huomattavasti enemmän kuin markettikeittimellä. Kerrassaan hieno espresso-kokemus.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 07, 2012, 22:34:04 ip kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #1 : Tammikuu 29, 2012, 19:19:35 ip »

Reilu viikko sitten maistelin paikallisessa kahvikaupassa mestareiden Jamaican Blue Mountain -kahvia suodattimella uutettuna. Paahto varsin vaalea.

Kahvi oli erittäin tasapainoinen. Mitään kouriintuntuvia vivahteita siitä en saanut, niin tasapainoinen se oli. Myymälän hoitajalle mainitsin kupin selvästi jäähdyttyä maussa olevan pahkinöiden kuorisilppua. Mielenkiintoisin oli kahvin suuta kuivattava ja suipistava ominaisuus, mikä on minusta tutumpaa viinien kanssa.

Ymmärrän kyllä miksi kahvia kehutaan. Onhan se erittäin ehyt kokonaisuus. Oma makuni kaipaa kuitenkin särmää ja persoonallisuutta. Toisaalta kahvin eheys ja tasapainoisuus oli niin ilmeistä, että ehkä se lähentelee jo siksi muista poikkeavaa persoonallisuutta. Ei lempikahvini, mutta juon mielelläni toistekin.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

tuomo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 51
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #2 : Tammikuu 30, 2012, 18:43:40 ip »

Oletko ostanut kahvit mokkamestarien verkkokaupasta?
Tuollahan ei ole mitään mainintaa paahtopäivästä ja olisi kiva tietää kuinka tuoretta kahvia tuolta tulee.
Ikävästi varaavat 1-2 viikkoa toimitukseen. Odottavan aika on aina pitkä.

-tuomo
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #3 : Tammikuu 30, 2012, 20:57:35 ip »

Oletko ostanut kahvit mokkamestarien verkkokaupasta?
Tuollahan ei ole mitään mainintaa paahtopäivästä ja olisi kiva tietää kuinka tuoretta kahvia tuolta tulee.
Ikävästi varaavat 1-2 viikkoa toimitukseen. Odottavan aika on aina pitkä.

Joo aika epämääräisen old school -meininkiä, jos vertaa miten muut paahtimot toimivat. Ja nuo "salaiset" espressoblendit hieman ihmetyttävät, tänä päivään kun erikoiskahvimarkkinoilla kerrotaan aika avoimesti mistä pavuista blendit ovat tehty.
Kaveri toi joskus sieltä paahtimonmyymälästä tuliaisena pari pussia, pavut siis avoimissa paperipusseissa  :( :o
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #4 : Tammikuu 30, 2012, 23:29:25 ip »

Itse olen ilmaissut vierastavani mm. Has Beanin paahtoja, mutta se voi johtua "mestareiden" selvästi tummemmasta tyylistä. Eli olisiko tottumis kysymys.

:)

Itselläni meni melkein päinvastoin. Aloittelin kahveihin tutustumista Mokkamestareiden kautta, mutta sitten kun laajeni kiinnostus ja kokeilin noita muita vaihtoehtoja (+ paahtelin itse), niin yksi syistä joka vieraannutti Mokkisten parista oli juuri heidän paahtojensa tummuus. Tai eiväthän ne paahdot mitenkään ultratummia ole (olleet), lähinnä heidän paahtotavastaan tuli vastaan tietynlainen ominaismaku ja tuoksu joista en kauheasti digannut (ainakaan silloin papupussit eivät tuoksuneet mitenkään marjaisilta/hedelmäisiltä taikka muuten erikoisilta vaan tuoksuna oli sellainen tasainen "tumma kahvimainen mokkaisuus". Kun tätä vertasi niihin kirpeisiin marjapusseihin joita toisaalta sai niin latisti kokeiluhalua heidän suuntaansa - ottaen huomioon vielä hinnan). Mutta päättänyt olen että seuraavalla Tampereen visiitillä pitää ehdottomasti päivittää tilanne ja koukata paahtimon kautta.
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #5 : Tammikuu 31, 2012, 10:26:40 ap »

itseä aikoinaan kummastutti kuvaus "kaikki alkuperäiskahvit ovat wieniläispaahtoisia." nyttemmin tilanne näköjään muuttunut. vihreitä sieltä aikoinaan.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #6 : Helmikuu 01, 2012, 21:21:58 ip »

Lainaus
Oletko ostanut kahvit mokkamestarien verkkokaupasta?

Joitakin vuosia sitten ostin. Tällöin palvelu oli aivan loistava. Paahtoivat pyynnöstä, halutulla paahtoasteella pieniä eriä "testipaahtimella". Nykyisin ostan pavut oman kaupungin kahvi ja tee puodista, jossa tavara kiertää mielestäni riittävän ahkerasti. En ole havainnut suosikkikahveissani hyllyissä seisomista.

Lainaus
nuo "salaiset" espressoblendit hieman ihmetyttävät

Joo, olisihan se ihan kiva tietää mitä sekoituksissa on. Toisaalta sekoitus on sekoitus, siinä old school meininki ei ole niin paha. Itsestäni on paljon mielenkiintoisempaa maistella yhden alkuperän papuja. Sekoituksia ostan enemmän maitokahveja varten. Silloin ei niin kiinnosta mitä siellä pussissa on, kunhan se on hyvää. Mutta toki olen pohjimmiltaan samaa mieltä.

Lainaus
heidän paahtotavastaan tuli vastaan tietynlainen ominaismaku ja tuoksu joista en kauheasti digannut
Lainaus
aikoinaan kummastutti kuvaus "kaikki alkuperäiskahvit ovat wieniläispaahtoisia."

Paljon heidän kahvejaan juovana en ole ominaismakuun törmännyt. Harvemmin he toki tuntuvat vaaleaksi jättävän, mutta pyynnöstä tekivät ainakin ennen sitäkin.  Tosin joskus jotakin etiopialaista pyysin vaaleana paahtona, niin sanoivat suoraan ettei liian vaalea sopinut kyseiselle pavulle. Luotin heidän ammattitaitoonsa. Mutta esim. Blue mountain oli hyvin vaaleaa.

Mutta eikös se ole niin, että mitä tummempi paahto, sitä enemmän maistuu paahtaminen ja vähemmän pavun ominaismaku? Tosin hyvin tummissakin paahdoissa on eri alkuperäpavuilla selviä eroja.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #7 : Maaliskuu 01, 2012, 08:54:03 ap »

Nigaragua, Gavilan. Tuota tuli maisteltua jo pari viikkoa sitten suodatinmenetelmällä paikkakuntani kahvikaupassa. Gavilan oli Mestareilla helmikuun kahvina. Keskipaahtoinen - eikä tosiaan mitään sivumakua minun suussani ollut. Ehkä tuo sivumaku tulee tosiaan  paahdon tummuudesta.

No, hyvin pehmeä kahvi. Makeahko alkumaku, hedelmäisyyttä löytyi. Jollakin tapaa tasapainoisuudessaan muistutti jopa Jamaican Blue Mountainia.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #8 : Maaliskuu 01, 2012, 09:03:23 ap »

Addis Abeba, jossa pohjalla on Yirgacheffe. Ranskalaispaahto ja suodattimella keitetty. Ensimmäisenä, kupin tullessa pöytään, nenään kantautui lempeä vaniljainen tuoksu. Tätä en aistinut kuin tarjolle tuodessa. Kahvin ollessa kuumaa, maussa oli pavulle tuupillinen sitruksisuus pinnassa ja tietenkin ranskalaisen  paahdon ominaismaku, lievä miltei hiiltyneisyys.

Kupin jäähtyessä alkoivat sitruksen sijaan korostua marjaisat, herukkaiset ja mustikkaiset ominaisuudet. Mestareiden sivulla ransakaisen paahdon sanotaan tuovan esiin suklaisia makuja. Nyt maku oli kokonaisuudessaan hieman ohut. Tälle oli minusta luonnollinen selityskin. Kahvikauppias sanoi kahvin tulleen juuri asken myymälään. Mestarit paahtavat kahvin hänelle heti tilauksesta ja pistävät postiin. Oli siis ehkä jopa edellisen päivän paahtoa. Pitää kokeilla uudestaan ensi viikolla.

Tässä oli muuten ehkä sitä Jiiteen mainitsemaa sivumakua. Ehkä näissä ihan tummemmissa paahdoissa, ranskalainen ja wieniläinen on jonkin verran savuisuutta. Jokin hieman pistävä maku niistä saattaisi löytyä minunkin kieleeni (vai nenääni?). Kumma kyllä, espressopaahdoissa en ole sitä ollut huomaavinani.

Mutta nyt keittämään espressot Etiopian Kebadosta.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #9 : Maaliskuu 01, 2012, 09:37:35 ap »

Ja nyt juuri uutetun espressopaahtoisen Etiopian Kebadon ääressä. Keitetty siis Krupsin markettikeittimellä. Annostus doppioon on  17 g. Valmista juomaa  tarkalleen 50 g. Uuttosuhde siis 34%. Uuttoaika 25 s. johon ei sisälly esiuutto, jonka kone hoitaa automaattisesti. Eli laskin sekunnit ensimmäisestä pisarasta kuppiin.

Tuoksu on voimakkaan suklainen ja mokkainen. Maussa mukavasti etiopialaisille tyypillistä sitruksisuutta. Kahvi puree miellyttävästi kielen syrjään ja kärkeenkin. Kokonaisuutena kuitenkin pehmeä ja tasapainoinen sekä samettinen. Tätä voi nauttia pitkään ja hitaasti. Maku olisi varmasti monin verroin syvempi kunnon keittimellä, mutta herkkua tämä on näinkin.

Mitä mieltä olette tuosta doppion uuttosuhteesta? Kahvaan ei saa tungettua enempää jauhetta. Pitäisikö saada uuttosuhde korkeammaksi?
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 01, 2012, 14:13:28 ip kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #10 : Maaliskuu 01, 2012, 12:27:47 ip »

Ja nyt juuri uutetun espressopaahtoisen Etiopian Kebadon ääressä. Keitetty siis Krupsin markettikeittimellä. Annosutus doppioon on  17 g. Valmista juomaa  tarkalleen 50 g. Uuttosuhde siis 34%. Uuttoaika 25 s. johon ei sisälly esiuutto, jonka kone hoitaa automaattisesti. Eli laskin sekunnit ensimmäisestä pisarasta kuppiin.

Tuoksu on voimakkaan sulkainen ja mokkainen. Maussa mukavasti etiopialaisille tyypillistä sitruksisuutta. Kahvi puree miellyttävästi kielen syrjään ja kärkeenkin. Kokonaisuutena kuitenkin pehmeä ja tasapainoinen sekä samettinen. Tätä voi nauttia pitkään ja hitaasti. Maku olisi varmasti monin verroin syvempi kunnon keittimellä, mutta herkkua tämä on näinkin.

Mitä mieltä olette tuosta doppion uuttosuhteesta? Kahvaan ei saa tungettua enempää jauhetta. Pitäisikö saada uuttosuhde korkeammaksi?

Kyllähän se voisi vähän tuoda makuun "oomphia" lisää. Käytännössä varmaan ainakin makeus, suutuntuma ja hapokkuus kasvaisivat. Oletkos kokeillut jauhaa hienommalle?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #11 : Maaliskuu 01, 2012, 14:11:30 ip »

Lainaus käyttäjältä: Joona_s
Oletkos kokeillut jauhaa hienommalle?

No olen kokeillut. Markettikoneessahan on se ongelma, ettei se jaksa puskea kovin tiukkasta kakkusta kuin tipottain. Ellei kyse ole siitä, että Krupsin mylly tuottaa liikaa pölyä. Mutta pitäisi kokeilla hienommalla jauheella. Sekään ei ole hyvä, jos vähentää juoman lopullista massaa, mutta joutuu myös lyhentämään uuttoaikaa. Uuton olen saanut silleen kohdilleen, tuon painekahvan kanssa, että sen voi katkaista ennen kun alkaa liikaa vaalenemaan virtaava kahvi. Siihen pääsin tuolla kevyellä yliannostuksella.

Mutta tuota uuttosuhdettahan on käsitelty ihan omassa topicissaan. Huomasin sen juuri.

Mutta ylimalkaan tuollaa saa tosi paljon parempaa espressoa kuin keskimäärin kahviloissa. Siis huikean paljon. Se on niin sääli, kun kuppiloissa on hienot laitteet eikä niitä osata käyttää - ei ainakaan täällä Joensuussa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #12 : Maaliskuu 11, 2012, 19:30:08 ip »

Lainaus käyttäjältä: Joona_s
Käytännössä varmaan ainakin makeus, suutuntuma ja hapokkuus kasvaisivat.

Sain markettikoneella aikaan Kebadosta miltei 40 % uutoksen, ja juuri noin kävikin. Makeus, mielyttävä hapokkuus ja samettinen paksu suuntuntuma kasvoivat huomattavasti. Jälkimaku on mahtava ja miltei  voimistuva. Maussa on jotakin yhteistä oikein laadukkaan kuubalaisen sikarin kanssa.

[edit-päivänä] Sain espressomaster-sekoituksesta irti 42 % uutoksen, kirsikkaisuuden ja makeuden lisäksi markettikoneella korostui tässäkin sekoituksessa tuo edellä huomattu sikarimainen maku.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 16, 2012, 20:37:10 ip kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

OzQu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 90
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #13 : Maaliskuu 12, 2012, 19:39:07 ip »

Addis Abeba, jossa pohjalla on Yirgacheffe. Ranskalaispaahto ja suodattimella keitetty. Ensimmäisenä, kupin tullessa pöytään, nenään kantautui lempeä vaniljainen tuoksu. Tätä en aistinut kuin tarjolle tuodessa. Kahvin ollessa kuumaa, maussa oli pavulle tuupillinen sitruksisuus pinnassa ja tietenkin ranskalaisen  paahdon ominaismaku, lievä miltei hiiltyneisyys.

Kupin jäähtyessä alkoivat sitruksen sijaan korostua marjaisat, herukkaiset ja mustikkaiset ominaisuudet. Mestareiden sivulla ransakaisen paahdon sanotaan tuovan esiin suklaisia makuja. Nyt maku oli kokonaisuudessaan hieman ohut. Tälle oli minusta luonnollinen selityskin. Kahvikauppias sanoi kahvin tulleen juuri asken myymälään. Mestarit paahtavat kahvin hänelle heti tilauksesta ja pistävät postiin. Oli siis ehkä jopa edellisen päivän paahtoa. Pitää kokeilla uudestaan ensi viikolla.

Tässä oli muuten ehkä sitä Jiiteen mainitsemaa sivumakua. Ehkä näissä ihan tummemmissa paahdoissa, ranskalainen ja wieniläinen on jonkin verran savuisuutta. Jokin hieman pistävä maku niistä saattaisi löytyä minunkin kieleeni (vai nenääni?). Kumma kyllä, espressopaahdoissa en ole sitä ollut huomaavinani.

Mutta nyt keittämään espressot Etiopian Kebadosta.

Oon mutteripannulla pitänyt erittäin paljon Addis Abebasta, sen enempää en kylläkään osaa enää kuvailla kun viimeisimmästä kupista on jo toista kuukautta aikaa.

Kiinnostaisi tietää kuinka tuoretta kahvi on paahtimon myymälässä, koska siellä tavara seisoo lasipurkeissa.
Kirjattu
Rancilio Silvia + Eureka Mignon Perfetto

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mokkamestareiden kahvit
« Vastaus #14 : Maaliskuu 13, 2012, 07:53:36 ap »

Lainaus käyttäjältä: OzQu
Oon mutteripannulla pitänyt erittäin paljon Addis Abebasta, sen enempää en kylläkään osaa enää kuvailla kun viimeisimmästä kupista on jo toista kuukautta aikaa.

Mutterilla keittelee kuulemma paikallisen kahvipuodin pitäjäkin Addis Abebaa.

Lainaus
Kiinnostaisi tietää kuinka tuoretta kahvi on paahtimon myymälässä, koska siellä tavara seisoo lasipurkeissa.

Kannattaa kysyä sieltä, ei täältä. Kyllä he kertovat. Joensuussa paikallisessa puodissa kahvi kiertää sen verran hyvin, ettei minulla ole ollut valittamista makujen suhteen. Siksi on paahtaminen jäänyt kokonaan pois kuvioista kotona. Kotona on joskus päässyt kahvi seisomaan, jos on ostanut liian montaa laatua kaappiin kerralla.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini