Myin kaksi pussia kaverille, jotta kahvi ei ehtisi vanhentua. Olen kokeillut pakastamista, mutta en ole varma, onko siitä hyötyä. Täällä foorumissa on siitä monenlaista näkemystä.
On siitä kyllä melkovahva konsensus. Toki irrationaalisia "pakastimenvihaajia" löytyy aina vähän kaikissa asioissa.
Pakataminen on selvästi testattu, että vaikka pakastettu papu ei ihan välttämättä ole yhtä hyvä kuin tuore, niin on se päivänselvästi erilainen (lue: parempi) kuin pakastamaton papu. Toki varminta on juoda ne pavut aina tuoreeltaan, mutta koska emme elä täydellisessä maailamassa, niin pakastettu kelpaa minulle ainakin ihan hyvin.
Papu tulee aina pakastaa alkuoperäissä pakkauksessaan avaamatta sitä. Itse lisäksi teippaan kiinni sen ventiilin pussista, koska oikein luota niiden pienten mooviventtiilien täydelliseen toimintaan.
Yleensä jaan kilon pussin kahtia ja laitan puolet tiiviseen rasiaan odottamaan käyttöä. En tiedä, onko se hyvä idea, koska jakamisessa pavut ilmaantuvat.
Hyvin huono. Koko pussin avaaminen on ensimmäinen huono idea ja siirtäminen uuteen pussiin toinen hyvin huono idea. Kahvi kannattaa aina avata ensimmäisen kerran mahdollisimman myöhään ja säilyttää alkuperäisessä pakkauksessa, koska muuten päästät kaikki papujen itse tuottamat suojakaasut harakoille.
Toisaalta mietin, muuttaako parin kolmen kuukauden säilytys makua niin paljon kuin väitetään.
Hyvin lyhyesti ja ytimekkäästi:
Kyllä.
Jos siis pavut ovat alunalkaenkin olleet tuoreita, niin ero on
massiivinen. Ero viikon vanhan ja parin kuukauden vanhan pavun välillä on kuin yö ja päivä. Pystyn kahvilassakin sanomaan espressosta heti onko papu kuukaisien vanhaa vaiko tuoretta. Siihen tulee sellainen vanha maku, joka puhtaasti peittää aromeita. Viikosta kuukauteen paahdossa papu selvästi muuttuu mailtaan, mutta se vanha maku ei ole yhtä ilmeinen. Kuukausia pakkasessa olleista pavuista tätä vanhaa makua en maista.
Jos papu on jo kolmekuukautta vanhaa, niin sellaisia en vaivaituisi enää pakastamaan. Kolmekuukautta tai kuusikuukautta on henkilökohtaisesti jo ihan sama, kun kyseinen papu on jo vanhentunutta. Kyllä niitäkin voi juoda, mutta ei se vaan ole parhaimmilaan ja vartailemattomassa sokkotestissäkin maistaa mitkä ovat vanhentuneita.