Aerolatte on varmaan monelle tuttu, mutta periaattessa vain vispilä - lopputulos siis erilainen kuin esim kunnos espressokoneella tehty mikrovaahto.
Bodum:lla löytyy useampikin tuote, mutta nämäkään eivät käytä höyryä eli näissäkin lopputulos jättää toivomisen varaa...
Sitten tulee mieleen
Bialettin jotkut
laitteet, jotka saavat aikaan maitovaahtoa - tekevät jopa jonkinlaisen cappuccinon "automaattisesti".
Myös erillisä maidonvaahdottajia on kehitelty - esim
tällainen ja
tällainen. Molemmat näistä tosin toimivat thermoblock periaatteella ja vastaavat laadultaan lähinnä automaattikeittimien vaahdottimia (tosin kokemusta on vain tuosta ensimmäisestä, mutta jälkimmäinenkin on periaatteessa kai vastaava kuin Jura -automaattien sisältä löytyy). En tiedä löytyykö vastaavia boileripohjaisia vaahdottimia - jos löytyy on hinta varmaan jo sen verran korkea että voisi samantien hommata kokonaisen laadukkaan espressokoneen (ja veikkaan etteivät nämä laitteet myöskään olisi automaattisia).
Vielä yksi laji vaahdottimia, joissa tulee mukaan höyry ovat
tällaiset lieden päällä lämmitettävät painekattilat höyrypillillä. Tällaisella voisin kuvitella saatavan ihan ok tuloksia - riippuen höyrysuuttimesta ja siitä kuinka suuria määriä maitoa yrittää vaahdottaa. Paineita tuo ei varmaan saa pidettyä yllä lieden tehoilla eli vaahdotusmäärien lienee syytä olla pieniä.
Eli laadukkaita erillisiä vaahdottimia ei taida kovin helposti löytyä - varsinkaan automaattisia sellaisia. Itse en myöskään näe laadukkaan erillisen vaahdottajan tarvetta. Jos haluat laadukasta mikrovaahtoa, niin varmaan haluat sen laadukkaaseen cappuccinoon (tjms) jonka pohjaksi tarvitset laadukaan espresson? Eli tarvitset myös sen espressokoneen?
T. Teme