Olen nyt puoli vuotta treenannut cappuccinojen tekemistä uudella Rancilio Silvialla ja Ascaso I-Mini myllyllä. Lisäksi mulla on tarkkuusvaaka, jolla oon jauhettuja puruja mittaillut. Valmiin espresson teen mittalasiin ja käytän mittaan uuttoajan sekkarilla.
Homma on alkanut toimia ja saan kauniita espressoja hyvällä cremalla. Uuttoaika on noin 30 sekuntia.
Kysymykseni koskee tuota jauhetun kahvin määrän suhdetta valmiiseen espressoon. Olen tähän asti noudattanut Creman sivuilta löytyvää ohjetta, jossa neuvotaan laittamaan 7 g jauhettua kahvia yhtä shottia kohden. Käytän kahden kupin sihtiä, jolloin olen laittanut sihtiin tasan 14 g jauhettua kahvia. Yksi shotti on tietääkseni 30 ml eli noin 30 g valmista espressoa, joten olen uuttanut tuon 14 g läpi aina kaksi shotillista vettä, jolloin valmista espressoa on tullut siis aina 2 shottia (30 ml + 30 ml).
https://www.crema.fi/fi/info/guides/brewing-espressoNyt kuitenkin olen löytänyt toisista lähteistä uutta tietoa, jonka mukaan jauhettu kahvin määrä pitäisi olla melko tarkasti puolet valmiista espressosta. Jos tulkitsen tätä ohjetta oikein niin silloinhan mun pitäisi laittaa tuon 14 g kahvin läpi uuttumaan vain yhden shotin verran vettä, jolloin valmista kahvia tulisi vain se noin 30 ml.
Osaako joku nyt kertoa, että mitä häh? Mä en taida ihan ymmärtää nyt jotakin ohjetta oikein?