Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e  (Luettu 43884 kertaa)

smuli

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #30 : Marraskuu 15, 2007, 19:24:16 ip »

Lainaus käyttäjältä: Teme

Lisäksi tsekkaisin esim sähköjohtojen nippusiteiden, tippa-altaan kannen jne värinästä ja niiden kontaktista muihin osiin/pintoihin aiheutuvat räminät. Muutama kohta löytyi ja sopivilla pehmusteilla ja tiivisteiilä koneesta tosiaan tuli huomattavasti hiljaisempi. Jos itse pumppuun pääsee helposti käsiksi, niin kannattaa tsekata senkin kiinnitykset...



jep, purin konetta enemmänkin, lähes luurangoksi asti, koska halusin nähdä pumpun kiinnityksen. vaimennuskohtia on pari lisää mutta tuo minkä kerroin on helpoin toteuttaa ja soveltuu vähän aremmallekin henkilölle tuoden kuitenkin ison hyödyn. kunhan hankin tarvikkeita lisää niin voin parantaa vaimennusta vielä hieman lisää. herää aamulla sitten vasta kahvin vaikutuksesta eikä koneen pörinöistä.
Kirjattu
Brasilia America 1gr, Izzo Alex (rotary), Compak K10 WBC, Ascaso i-mini, Coffee Collective ja Square Mile -kahvit sekä Tim Wendelboen opit

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #31 : Marraskuu 15, 2007, 19:34:00 ip »

Lainaus käyttäjältä: smuli
herää aamulla sitten vasta kahvin vaikutuksesta eikä koneen pörinöistä.

 :lol:

T. Teme
Kirjattu

Deka

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #32 : Marraskuu 15, 2007, 23:04:36 ip »

Reipasta ehtoota
Jos kuuluisat ravintolat, mm. Al Canfina tai Palace, Pohjois-Venetossa, luottaa perinteiseen valmistustapaan - ja näissä kahvi on hyvää - niin miksi en minäkin. Toki kotoa löytyy La San Marco, mutta siitä huolimatta espresso on hyvää "mutterikoneesta". Paljon toki riippuu siitä, miten "mutterikonetta" on hoitanut ja miten sen sisäänajanut. Perinteisellä tavalla tehty on varmasti hyvää. Teen itsejauhetusta pavusta espressoni, dekaa sen olla pitää ja 100% arabicaa.
Mitä olen seurannut maailmaa, Italiassa kaikilla on perinteiset laitteet - miksi ei myös täällä Suomessa. Vaahto onnistuu harjoittelemalla ja saa sellaista että. Vinkkeinä vaahdottajaan, käytä vesihaudetta ja vaahdota alkua maitoa kylmänä. Varo liian kovaa vaahtoa. Jos maidossa on liian isoja kuplia, painele rauhallisesti ja kopauta reippaasti ennen kaatoa. Varmasti sellaista mikrovaahtoa, mitä suomalaisella maidolla harvoin saa. Näin saat vahvaa, pehmeää ja suussa sulavaa vaahtoa, joka kestää ja antaa kahvijuomalle huikean lopputuloksen:lol: Mahdollistaa vaikka millaiset kotiluomukset, taiteelliset koristeet, cappuccinon pinnalle.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #33 : Marraskuu 15, 2007, 23:30:41 ip »

Kerropas Deka miten itse määrittelet espresson (valmistustapa, uuttopaine ja -aika, lämmöt jne)? Entä mikä mielestäsi on cappuccino?

Ihan mielenkiinnosta, mikäs LSM kone kotoa löytyy ja minkälainen mylly sen viereltä löytyy?

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #34 : Marraskuu 16, 2007, 09:38:13 ap »

Lainaus käyttäjältä: Deka

Jos kuuluisat ravintolat, mm. Al Canfina tai Palace, Pohjois-Venetossa, luottaa perinteiseen valmistustapaan - ja näissä kahvi on hyvää - niin miksi en minäkin.


Ei kukaan väitäkään että "perinteisellä" menetelmällä tulisi pahaa kahvia. Se vain ei ole sitä juomaa jota moni täällä (ja maailmalla) pitää espressona ja juo. Kumpi näistä on parempaa, se on sitten jokaisen makuasia - mutta itse kyllä huomaan niissä aikamoisen eron.

Lainaus käyttäjältä: Deka

Perinteisellä tavalla tehty on varmasti hyvää.


Tämäpä varsin mielenkiintoisesti perustelu väite...

Lainaus käyttäjältä: Deka

Mitä olen seurannut maailmaa, Italiassa kaikilla on perinteiset laitteet - miksi ei myös täällä Suomessa.


Espressokeittimet ovat kalliita ja mokkapannut halpoja. Ihmiset haluavat juoda kahvia myös kotonaan, eivätkä pelkästään kahvilassa. Siksipä he ostavat kotiin kahvintekovälineen joka on hinnaltaan kohtuullinen. Italialaiset eivät ole tottuneen juomaan suodatinkahvia kuten suomalaiset ja siksi siellä kaikilta löytyy ne "perinteiset" mokkapannut. Eli onhan suomessakin kaikilla "perinteinen" kahvintekoväline, eli se suodatinkeitin (taikka sitten vielä perinteisempi eli kahvipannu).
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #35 : Marraskuu 16, 2007, 10:39:53 ap »

Mutteripannulla saadaan aikaiseksi kahvia, ei espressoa.

Istituto Nazionale Espresso Italiano kertoo määritelmässää mitä espresso on. Osana määritelmää mainitaan valmistamisessa käytettävän vedenpaineen olevan 9baria (+-1bar). Jos asia kiinnostaa, speksit löytyvät oheisesta pdf:stä: http://www.espressoitaliano.org/doc/EIC%20-%20Eng%20-%20LQ.pdf

Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #36 : Marraskuu 16, 2007, 12:08:51 ip »

Lainaus käyttäjältä: Deka
Mitä olen seurannut maailmaa, Italiassa kaikilla on perinteiset laitteet - miksi ei myös täällä Suomessa.


Syynä lienee lähinnä halpuus ja helppous. Samasta syystä melkein kaikilla suomalaisilla on "vain" sähkösauna, vaikka olemmekin saunakansaa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Deka

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #37 : Marraskuu 16, 2007, 13:00:35 ip »

Reipasta päivää
Tuossa hellan päällä pojottaa La San Marco, semi-automaatti kahdella asemalla, ja rinnalla jauhaa jolkuttaa Brevetto.
Itse tykkään vähän tujummasta, eli laskettelen hiukan vähemmän, mutta silmämääräisesti lopetan viimeistään kun creman väri muuttuu.  En niin tarkkaan voi ajallisesti sanoa, ehkä 15-20 sek? Paineista en niin tiedä, mutta säiliössä paine pyörii siinä 1,2-1,5.
Keittäessäni vain itselleni, teen sen perinteisellä menetelmällä. Juontaa juurensa aikaan, jolloin asuin Italiassa. Näiltä ajoilta ovat peräisin kaikki laitteetkin.
Ja kunnon kahvin saa hyvästä paahdosta. Pavut tulee suoraan paahtimolta, joka tuottaa ne kertapaahteisella menetelmällä.
Cappuccinon pohjana on aina kunnon espresso jota täydennän vaahdotetulla maidolla. Itse ripotan espresson päälle tummaa kaakaota ja käytän hiukan vahvempaa vaahtoa.
Mitä tulee peruskotikäyttöisestä laitteesta, olen edelleen sitä mieltä, että perinteiset laitteet ovat vallan mainioita.
Palataan
Kirjattu

kaler

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #38 : Marraskuu 16, 2007, 13:58:59 ip »

Lainaus käyttäjältä: Deka
Mitä olen seurannut maailmaa, Italiassa kaikilla on perinteiset laitteet - miksi ei myös täällä Suomessa.

Ollessani vaihto-oppilaana Italiassa huomasin minäkin, että mutteripannu oli melkeinpä joka kodissa. Oma isäntäperheeni tosin käytti sitä vain aamuisen caffellaten tekoon. "Espressoa" (kun tämäkään ei taida ihan täysin täyttää noita kriteerejä" he valmistivat erityisellä Lavazzan kahvikoneella, jossa käytettiin eräänlaisia podeja, sellaisia muovikapseleita.

Mutta, Italiassa tilanteeseen vaikuttaa varmaan myös se, että baareja on paljon - pienimmissäkin kylissä - joissa voi yleensä saada hyvää espressoa. :)

Lainaus
Perinteisellä tavalla tehty on varmasti hyvää.

Minusta sekä mutteripannulla tehty kahvi ja espressokeittimellä tehty espresso voivat olla joko hyvää tai pahaa, se on monen tekijän summa.

Sitten vielä pari kysymys varsinaiseen aiheeseen liittyen:

1) Mitä olen CoffeeGeekin sivuilta lukenut Isomac Venuksen arvosteluja, niin hyväksi puoleksi mainitaan se, että grupon/portafiltterin alle - nimitykset vielä vähän hakusessa...   :oops:  :lol: - mahtuu espressoa valmistaessa isokin lasi laitteen koosta johtuen, ja täten olisi mahdollista esim. valmistaa espresso suoraan cappuccino-kuppiin tai caffellatte-lasiin. Miten on Silvian laita? Minkäkokoinen kuppi siihen mahtuu alle?

2) Olen katsonut vähän suomalaisia espressokeitinsivuja, mutta tuota Venusta ei näyttänyt olevan kenelläkään myynnissä. Se pitäisi siis tilata jostain ulkomailta?
Kirjattu
"Il caffè, per esser buono, deve essere nero come la notte, dolce come l'amore e caldo come l'inferno."
(Mihail Bakunin)

Supa

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #39 : Marraskuu 16, 2007, 14:56:08 ip »

Lainaus käyttäjältä: kaler
1) Mitä olen CoffeeGeekin sivuilta lukenut Isomac Venuksen arvosteluja, niin hyväksi puoleksi mainitaan se, että grupon/portafiltterin alle - nimitykset vielä vähän hakusessa...   :oops:  :lol: - mahtuu espressoa valmistaessa isokin lasi laitteen koosta johtuen, ja täten olisi mahdollista esim. valmistaa espresso suoraan cappuccino-kuppiin tai caffellatte-lasiin. Miten on Silvian laita? Minkäkokoinen kuppi siihen mahtuu alle?

Silvian mukana tulevan portafiltterin alle jää 8.5 cm tilaa, nakukahvalla 11.5 cm.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #40 : Marraskuu 16, 2007, 18:32:41 ip »

Lainaus käyttäjältä: Deka
ja rinnalla jauhaa jolkuttaa Brevetto.

Brevetto ei ole myllyn valmistaja vaan italiankielinen sana patentille tai lisenssille. Kyseessä lienee Mazzerin valmistama mylly joka mahdollisesti myyty jollain toisella brandilla. Kuva helpottaisi tunnistusta (tuosta voisi vaikka aloittaa uuden säikeen)...

Lainaus käyttäjältä: Deka
Itse tykkään vähän tujummasta, eli laskettelen hiukan vähemmän, mutta silmämääräisesti lopetan viimeistään kun creman väri muuttuu.  En niin tarkkaan voi ajallisesti sanoa, ehkä 15-20 sek? Paineista en niin tiedä, mutta säiliössä paine pyörii siinä 1,2-1,5.

15-20 sekuntia on kovin lyhyt uutto-aika ja kahvi on melkoisen suurella todennäköisyydellä ali-uutettua. Tuju se ei ainakaan ole espressoksi. La San Marcon koneissa on tietääkseni ollut jo pitkään mittari josta voi lukea sekä höyryboilerin että uuttopaineen?

Lainaus käyttäjältä: Deka
Mitä tulee peruskotikäyttöisestä laitteesta, olen edelleen sitä mieltä, että perinteiset laitteet ovat vallan mainioita.

Mutteripannujen hyvää hinta/laatusuhdetta ei tässä ole kukaan kiistänytkään. Ihan hyvät kahvit niilläkin voi saada aikaiseksi - vaan ei espressoja.

Ylläolevasta (eli esim mutteripannun meriiteistä) voi jatkaa keskustelua eri säikeessä jos haluaa. Koetetaan kuitenkin pysyä alkuperäisessä aiheessa ja siihen palatakseni: Venusta löytyy tai saa ainakin tilata kotimaassa KC:n kautta. Silviaahan löytyy useammastakin paikasta Suomessa.

T. Teme
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #41 : Marraskuu 16, 2007, 18:36:54 ip »

Lainaus käyttäjältä: Supa
Lainaus käyttäjältä: kaler
1) Mitä olen CoffeeGeekin sivuilta lukenut Isomac Venuksen arvosteluja, niin hyväksi puoleksi mainitaan se, että grupon/portafiltterin alle - nimitykset vielä vähän hakusessa...   :oops:  :lol: - mahtuu espressoa valmistaessa isokin lasi laitteen koosta johtuen, ja täten olisi mahdollista esim. valmistaa espresso suoraan cappuccino-kuppiin tai caffellatte-lasiin. Miten on Silvian laita? Minkäkokoinen kuppi siihen mahtuu alle?

Silvian mukana tulevan portafiltterin alle jää 8.5 cm tilaa, nakukahvalla 11.5 cm.


Ikean iso 365+ -kuppi (tilavuus n. 3,6 dl) mahtuu Silvian portafiltterin alle juuri sopivasti, ja kuppiin mahtuu aamusatsi eli tuplacappuccino.
I know, tuo on teekuppi, mutta on toiminut niin mainiosti  :oops:
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

orbital

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #42 : Marraskuu 19, 2007, 13:59:47 ip »

Lainaus käyttäjältä: Esa
Kyllä pumppukeittimenkin lämmitystä voi nopeuttaa, jos kiire on. Silvian saa käyttökuntoon n. 8 minuutissa lutraamalla vettä läpi. Aamuesson juojat tosin yleensä käyttävät apunaan kellokytkintä, joka napsauttaa keittimen lämpiämään n. tuntia ennen käyttötarvetta. Silloin lämmöt ehtivät tasaantua kunnolla, eikä tarvitse tuhlata aikaa veden juoksuttamiseen.



Jep. Silvialla tämä onnistuu ja tulee toisinaan töissä tehtyä, jos on kiire jonnekin. Lämmönvaihdin koneissa (E61 grupposet yms.) tätä etua ei sitten olekkaan, vaan täytyy malttaa odottaa se vähintään puolituntia.

Koneen 24/7 päällä pitämisestä on monta mielipidettä, mutta Silvian kohdalla en tiedä onko se suositeltavaa, koska ko. laitteessa ei ole boilerin automaattitäyttöa ja tällöin se pääsee kuivumaan ajan myötä. Onko siitä haittaa, niin en varmasti tiedä, mutta luulisin, että ainakin vastukset pääsevät rapautumaan ollessa ilman kanssa tekemisissä kuumana.

-perttu
Kirjattu

eki

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #43 : Joulukuu 04, 2007, 20:57:29 ip »

Tämän näköinen kapistus kotiuitui tänään:


Muutamat shotit tuli jo testattua vanhoista valmisjauhetuista. Laite toimii oikein mallikkaasti ja maidonvaahdotus sujuu helposti. Täytyy käydä huomenna jauhattamassa tuoreista ja aloittaa opiskelu. Oma mylly on kyllä jo kiikarissa ja odottaa noutoa (jos vaikka jättäisi joululahjat väliin tänä vuonna)... :wink:

Kiitokset vinkeistä, tämä foorumi on ollut todella informatiivinen ja opettavainen.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Keitin peruskotikäyttöön hintaluokassa 500e
« Vastaus #44 : Tammikuu 07, 2008, 10:23:52 ap »

Laitan nyt viestin tähän lankaan, tosin muuttaen hintaluokan 300 euroon :).

Ovatko Isomacin keittimet mistään kotoisin? Valitettavasti rajatun budjetin ansiosta on pakko lähteä katsomaan noita hinnat alkaen -malleja. Isomacin Giada -mallia saisi juuri ja juuri 300 eurolla.
Lapavonin näitä halvempia malleja ei ole liiemmin suositeltu täällä foorumissa, ovat liian hepposia tms.?
Mitenkäs Gaggian vekottimet? 300 eurolla sais Classicin ja reilusti alle saisi Evolutionin.
Vai kävelenkö suoraan lähimpään markettiin ja ostan sieltä tommosen AEG:n keittimen 100 eurolla :P

Myllyksi olen ajatellut Minimokaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2