Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin  (Luettu 8762 kertaa)

Café au lait

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 34
Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« : Elokuu 05, 2011, 14:13:55 ip »

Olen vasta löytänyt tämän foorumin ja suurena kahvin ystävänä löytänyt täältä paljon hyödyllsiiä vinkkejä ja niksejä paremman kahvin valmistukseen :)

Rancilion Rocky -mylly löytyy ja olen ollut tosi tyytyväinen suodatinkahvin laadun paranemiseen tuoreiden papujen ja oman jauhatuksen myötä. Yleensä keittelen kahvit käsin, mutta isommalle porukalle moccamasterilla.

Nyt olen harkinnut aluevaltausta myös espressojen puolelle. Hirvittää vain kunnon espressokeittimien hinnat, jos sattuukin, että sitä ei tulisikaan aktiivisesti käytettyä. Lisäksi en ole varma, jaksaisinko puhdistaa ja huoltaa niitä tarpeeksi ahkerasti. Olen joskus omistanut mutteripannun, mutta kaverin pannun räjähdettyä liedelle (kyllä, näin tosiaan pääsi käymään vaikka en tiedä, miten se on mahdollista  :o ) olen ollut vähän arka niiden suhteen.

Surffailin vähän netissä ja löysin sähkökäyttöisen mokkapannun. Se ilmeisesti sammuttaa automaattisesti itse itsensä, kun kahvi on valmista. Onko kenelläkään kokemuksia tällaisesta? Onkohan tuosta laitteesta mihinkään? Malli oli Cloer 5928.

Toinen tuote, mikä pisti silmään oli sähkökäyttöinen maidonvaahdotin, jolla saa sekä kuumaa että kylmää maitoa. Maitokahvien teko itse olisi pientä luksusta, joten tämäkin houkuttelisi helppoudellaan. Onko tämmöisestä kenelläkään kokemusta? Malli oli Graef MS 61.

En ainakaan hakutoiminnolla löytänyt näistä aiempaa ketjua, mutta olisi kiva kuulla kommentteja asiantuntevammilta :)
Kirjattu

Make

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« Vastaus #1 : Elokuu 09, 2011, 09:41:55 ap »

En osaa kommentoida mokkapannua, enkä valitettavasti edes tuota kyseistä maidonvaahdotinta.

Omistan kuitenkin C3-merkkisen maidonvaahdottimen ja muutama kommentti siitä

+ erittäin edullinen (olisiko jotain 30e, ostin Ruotsista)
+ hieno ja toimiva design
+ periaatteessa laadukkaan oloinen tuote hintaansa nähden
+ tarttumaton pinnoite
- maito ehtii vaahdottua liikaa ennen kuin saavuttaan oikean lämpötilan (vaikka käyttää sitä "kevyempää" vaahdotinpäätä) ja tämän vuoksi automaattiohjelma pitää keskeyttää ennen aikojansa (sekuntikellolla ja myöhemmin näppituntumalla löytyy passeli katkaisuhetki)
- kannuun ei mahdu maitoa kuin yhden laten verran kerralla
+ vaimo taasen on ollut erittäin tyytyväinen latteensa ja lapset ilakoivat kermaisesta kaakaosta  :D

Eli kaiken kaikkiaan hintansa väärti, muttei sovi "hifisteille". Tuossa sinun mainitsemassa vaahdottimessa mainitaan että rakenne on ruostumatonta terästä. Onkohan siinä tarttumaton pinnoite (en näe selvästi siitä kuvasta)? Se taitaa olla must.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 09, 2011, 09:55:06 ap kirjoittanut Make »
Kirjattu

Café au lait

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 34
Vs: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« Vastaus #2 : Elokuu 09, 2011, 20:06:00 ip »

Päädyin loppujen lopuksi sähkökäyttöiseen mokkapannuun ja Krupsin vaahdottimeen. Tuossa Krupsissa saa kahdenlaista vaahtoa ja voi myös pelkästään lämmittää maitoa, joten toimii myös kaakaon teossa talvella :)

Vaikka mokkapannulla ei espressoa saakaan aikaiseksi, on sillä mielestäni ihan hyvää kahvia tullut, kun sai jauhatuksen kohdalleen. Varsinkin maitokahvit ovat onnistuneet jopa yli odotusten :D

Tuon sähkökäyttöisen pannun paras puoli on se, että sitä ei tarvitse vahtia. Voi pistää molemmat masiinat hurraamaan ja pian on valmista (pienten lasten kanssa yllättävän ansiokas etu!).

Eiköhän näillä vähän aikaa pärjätä!
Kirjattu

greenlife

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« Vastaus #3 : Lokakuu 13, 2011, 12:41:56 ip »

Moi,

minäkin ostin juuri tuon Cloerin sähkökäyttölisen pannun, koska minusta ei aamuisin ole lieden vieressä vahtijaksi ja haluan säästää sähköäkin. Olen siis suodatinkahvinkeittimeen (ja kahvin jälkeiseen etovaan oloon, johtuuko siitä, että kaupan valmiiksi jauhettu kahvi on vanhaa?) kyllästynyt aloittelija, joka ei ainakaan vielä halua ostaa varsinaista espressolaitetta. Olin Ranskassa viikon matkalla, ja vau, mitä kahvia siellä oli. Tuli pakko yrittää saada omaakin kahvia paremmaksi. Maidon vaahdotan käsin patterikäyttöisellä vaahdottimella.

Itsellä mokan keitto vielä vähän hakusessa, olen parilla eri kahvilla kokeillut. Eihän se varsinaisesti pahaa ole ollut, mutta ei kovin kummoistakaan. Seuraavaksi lienee pakko ostaa oikea kahvimylly (ihan vain se 50€ Krups Grind Expert, riittänee mokkaan), "silppurimyllyllä" ei tule hyvää, jätän sen yrttien, kuivattujen chilien ja pellavansiementen jauhamiseen, johon sopii hyvin.

Osaako joku antaa vinkkejä nimenomaan tuon sähköisen Cloerin kanssa kahvin valmistamiseen? Käytättekö kuumaa vai kylmää vettä? Jos kuumaa, jäähdytättekö sitä hetken vedenkeittimen jälkeen? Jos jauhatte Krupsin Grind Expert -kahvimyllyllä, mikä suunnilleen on oikea karkeus (1-17)? Miten paljon painatte kahvipurua, kovasti ei saa tampata tietenkään?

Kun saan oikean myllyn jauhan Cremasta ostettua Lucaffe-kahvia, ok? Entä Lidlin espressopavut?

Olen kyllä lukenut täältä jo paljon keskusteluita (hieno palsta!), ja tiedän että kahvin ja jauhatuksen tulee olla tuoretta ja oikeaa karkeutta. Karkeusohjeet tuntuvat jonkin verran vaihtelevan mokkapannulle täällä, joten se on vielä vähän epäselvää. Mutta nimenomaan nyt haen vinkkejä juuri tämän sähkökäyttöisen pannun kanssa, koska ilmeisesti sillä on jonkin verran eroa alumiinisiin liedellä lämmitettäviin mutteripannuihin.

Kiitos etukäteen  :).
Kirjattu

greenlife

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« Vastaus #4 : Lokakuu 15, 2011, 09:14:32 ap »

Nyt on Krupsin mylly ostettu ja ensimmäinen testi tehty. Jauhatussäätö oli kohdassa 12 (17 hienoin). Kahvista tuli parempaa mutta liian laihaa. Ensimmäistä kertaa myös sähköpannun ylipaineventtiilistä tuli ulos yksi iso puhaus. Jauheen tasoittelin kevyesti lusikalla sihtiin, jolloin se myös laskee aika lailla tasoitettaessa.

Johtuuko laihuus liian karkeasta vai hienosta jauhatuksesta?
Johtuuko ylipaineventtiilin pihaus karkeudesta vai mistäköhän?

Kiitos etukäteen.
Kirjattu

greenlife

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« Vastaus #5 : Lokakuu 15, 2011, 09:59:15 ap »

Ja vielä yksi kysymys:

miksi toinen kuppi kahvia maistuu selvästi kitkerämmältä/vahvemmalta?

Muuttuuko kahvin maku kun se seisoo hetken, vai pitäisikö kahvia sekoittaa ennen ensimmäisen kupin kaatamista? Käytän siis 6 kupin sihtiä Cloerissani, koska haluan kaksi isoa mukia maitokahvia aamuisin.
Kirjattu

greenlife

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« Vastaus #6 : Lokakuu 15, 2011, 11:08:35 ap »

Yksinpuhelu jatkuu...  ;D Anteeksi, jos kysymykseni kuulostavat typeriltä ja siltä, että kaikki vastaukset jo löytyisivät, jos viitsisi vain etsiä... Lähinnä kaipaisin vinkkejä nimenomaan tämän Cloerin sähköpannun käyttäjiltä, koska sen käyttö ja vinkit saattavat hieman poiketa sähkölevyllä käytettävistä alumiinipannuista (tai sitten ei)?

No, ajattelin seuraavaksi kokeilla keittämistä siten, että muutan jauhatusta hieman karkeammaksi, kuten tässä ketjussa ehdotetaan
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=880.0

ja painelen kahvia vähän hellemmin. Katsotaan sitten.

Kirjattu

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« Vastaus #7 : Lokakuu 15, 2011, 11:29:35 ap »


No, ajattelin seuraavaksi kokeilla keittämistä siten, että muutan jauhatusta hieman karkeammaksi, kuten tässä ketjussa ehdotetaan

ja painelen kahvia vähän hellemmin. Katsotaan sitten.

Noilla "eväillä".
Toisen kupin, vai oliko se toinen pannullinen edellisen perään,  makuun vaikuttaa pannun kuumuus.
Varoventtiili lakkaa varmaankin päästelemästä paineita, kun laitat jauheen löysästi.

 
Kirjattu

greenlife

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« Vastaus #8 : Lokakuu 15, 2011, 11:46:55 ap »

Kiitos linker  :). Toinen jauhatus tehtiin asteikolla 9. Selvästi ainakin kaupan espressojauheita karkeampi tulos. Nyt keitin vain 3 kupin sihdillä (jotta 100% vertailtavuutta ei taatusti olisi...  ::)) eli puoli pannua ja laitoin/painoin vähemmän kahvijauhetta. Ei vieläkään hyvä, nyt maistuu hieman liian laihalta tai jotain... Siispä seuraavaksi hieman hienompi jauhatus ja ehkä piirun verran enemmän kahvia. Varoventtiili ei enää pihissyt.

Toinen kuppi samasta pannullisesta oli tosiaan edellisessä kyseessä. Eli jos puolet kahvista jää kuumaan pannuun kun ekaa kuppia juodaan, muuttuu pannuun jääneen kahvin maku?

Mutta kuten jossain sanottiin, mokkapannulla kahvin valmistaminen ei ole välttämättä ollenkaan helppoa... Ei ainakaan ihan aloittelijalle, kun oikeasti ei edes tiedä mitä ja miten pitäisi hakea/vertailla, yrittää vain saada omasta mielestään "hyvän makuista" (ja vähän samaa kuin mitä Ranskan reissulla sai). Onneksi juon kahvini maitovaahdon kanssa...  :-[.

Noilla "eväillä".
Toisen kupin, vai oliko se toinen pannullinen edellisen perään,  makuun vaikuttaa pannun kuumuus.
Varoventtiili lakkaa varmaankin päästelemästä paineita, kun laitat jauheen löysästi.

 
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1 598
Vs: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« Vastaus #9 : Lokakuu 15, 2011, 11:55:20 ap »

Vaikken kyseistä pannua omistakkaan, niin heittelen täältä jotain ajatuksia.

Hienonna asteen pari jos tulee laihaa. Myös toisen kupillisen ero voi olla... hmm, paremmin ehkä se on selitettynä pauligin "näitä kysytään" sivulla:
6. Sekoita valmis kahvijuoma lusikalla ennen tarjoilua, koska suurin osa kahvin makuaineista irtoaa suodatuksen alkuvaiheessa. Tällöin vahva kahvi jää pohjalle ja laihempi pinnalle.

7. Tarjoile kahvi tuoreena. Kahvi maistuu parhaalta 5 minuuttia valmistuksen jälkeen, 75–80 asteisena. Puolen tunnin kuluttua maku alkaa kärsiä. Jos et tarjoile kaikkea kahvijuomaa kerralla, siirrä se termoskannuun.

vaikka tuossa onkin kysymys suodatinkahvista, niin sama pätenee myös mokkaankin (kai?).

Myös annostelusta, laita sihti vaan täyteen, äläkä tamppaa juuri ollenkaan.
Ilmoittele miten prosessi etenee :)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

greenlife

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« Vastaus #10 : Lokakuu 15, 2011, 12:27:52 ip »

Moi toma, kiitoksia vastauksesta  :).

Jep, täytyypä sekoittaa kahvia ennen kaatamista tästedes, jos keittää 2 kuppia (6 annosta). Ja tuoreena tosiaan juonkin, tietysti toinen kuppi vähän aikaa seisoo ja jäähtyykin hieman kun ensimmäistä juodaan.

Nyt on tämän päivän kahvikiintiö täynnä, jatkan harjoittelua huomenna (tai illalla...  :P).

Vaikken kyseistä pannua omistakkaan, niin heittelen täältä jotain ajatuksia.

Hienonna asteen pari jos tulee laihaa. Myös toisen kupillisen ero voi olla... hmm, paremmin ehkä se on selitettynä pauligin "näitä kysytään" sivulla:
6. Sekoita valmis kahvijuoma lusikalla ennen tarjoilua, koska suurin osa kahvin makuaineista irtoaa suodatuksen alkuvaiheessa. Tällöin vahva kahvi jää pohjalle ja laihempi pinnalle.

7. Tarjoile kahvi tuoreena. Kahvi maistuu parhaalta 5 minuuttia valmistuksen jälkeen, 75–80 asteisena. Puolen tunnin kuluttua maku alkaa kärsiä. Jos et tarjoile kaikkea kahvijuomaa kerralla, siirrä se termoskannuun.

vaikka tuossa onkin kysymys suodatinkahvista, niin sama pätenee myös mokkaankin (kai?).

Myös annostelusta, laita sihti vaan täyteen, äläkä tamppaa juuri ollenkaan.
Ilmoittele miten prosessi etenee :)

Kirjattu

Café au lait

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 34
Vs: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« Vastaus #11 : Lokakuu 16, 2011, 09:57:31 ap »

Olen nyt jonkin aikaa harjoitellut omallani ja päässyt varsin kelvollisiin tuloksiin. Yleensä teen tuon kolmen kupin setin, josta riittää miehellekin hömpsyt. Se kun tykkää ottaa vaan ihan pienet kahvit bottoms-up -tyyliin :)

Itse jauhan pavut suurin piirtein suodatinjauhatuksen ja espresson välimaaston karkeudelle. Rockyssä taitaa olla 25 karkeus. En varsinaisesti tamppaa kahvia, mutta kevyesti painelen kuitenkin ihan lusikalla purut suht tiiviiksi. Käytännössä kahvia on ensin reilusti kukkurallinen mitta ja painelen siitä tasaiseksi.

Tuo varoventtiili ei ole pihissyt tai ainakaan en ole huomannut. Yleensä maidonvaahdotin pörisee samaan aikaan :)

Teen itselleni maitokahveja, joihin näin saa sopivan tuiman pohjan, mutta mies tosiaan vetelee tuota samaa sumppia ihan tyytyväisenä sellaisenaan.

Olen huomannut, että eri pavuillakin on yllättävän iso merkitys lopputulokseen. Olen vielä noobie tämän kahviharrastuksen kanssa, joten papuja kokeilen laidasta laitaan suosikkien löytymiseksi  :D
Kirjattu

greenlife

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« Vastaus #12 : Lokakuu 16, 2011, 10:44:46 ap »

^ Moi, kiitos vastauksesta. Olen nyt kokeillut eri karkeuksia, eri kahvintasoittelutapoja ja kahta eri papua ja yhtä valmisjauhatusta. Lopputulos: olen ihan pihalla...  :o Tunnen itseni melko daijuksi, heh, vaikka muuten ihan fiksu olenkin... Ehkä odotukseni ovat epärealistisia, kun ei mokkapannulla espressoa tietenkään saa. Tai sitten papuni eivät ole sitä, mitä odotin. Tai sitten laitan liikaa maitoa. Ehkä pitäisi laittaa sokeria (en yleensä käytä enkä haluaisikaan käyttää, mutta nyt olen ripauksen laittanut, että viitsisi juoda). Tiedä häntä. Onhan kahvi yleensä ihan juotavaa, mutta vielä en ole päässyt herkulliseen lopputulokseen.

Oliko jossain joku syy-seuraus -lista tai vastaava, esim. tyyliin

Liikaa tampattu --> varoventtiilistä purkautuu höyryä
Liian hieno jauhatus --> xxx
Liian karkea jauhatus --> xx

tai toisin päin

Laiha kahvi <-- xxx
Liian vahva kahvi <-- xxx
Kitkerä maku <-- xxx

tms. Vai onko ihan älytön idea?

Mutta miten siis kahvi käyttäytyy/maistuu mokkapannussa, jos jauhatus on liian karkeaa? Tai liian hienoa?

Kirjattu

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« Vastaus #13 : Lokakuu 16, 2011, 14:42:16 ip »

^
Oliko jossain joku syy-seuraus -lista tai vastaava,


En tiedä löytyykö mistän moista listaa, mutta itse kun aikanaan tuskailin heikkojen kotikeitosten kanssa päädyin seuraavaan keinoon:

Aina kun sain jossain kahvilassa hyvän juoman ostin samaa papua mukaan ja yritin päästä samaan lopputulokseen kotilaitteilla. Tämä oli yllättävän helppoa.

Kun taas jos on ostanut kotiin kilon huonoja papuja ei niistä saa kunnon juomaa vaikka tekisi mitä.

Minun mottoni olisi, että raaka-aine on suuremmassa roolissa maun lopputuloksen suhteen kuin keittimen hinta. Jopa parin euron mutteripannulla saa hyvästä pavusta makoisaa juomaa pienellä harjoittelulla.
Kirjattu

greenlife

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Sähkökäyttöinen mokkapannu ja maidonvaahdotin
« Vastaus #14 : Lokakuu 26, 2011, 09:14:28 ap »

No nyt on löytynyt ihan hyvä lopputulos.

Krupsin kahvimyllyn säädöt ovat karkeus 11 ja kuppien määrä hieman alle 5 (kun keitän Cloerin 6 kupin satsin). Krupsissa on muuten sellainen hassu "ominaisuus", että kesken jauhatuksen se saattaa satunnaisesti (ei läheskään joka kerta) yhtäkkiä jauhaa muutaman sekunnin "tyhjää" ja sitten taas palautuu normaaliksi. Onko muilla vastaavaa? Tällöin joutuu jauhamaan lisää kahvia.

Jotta sitä kahvia saadaan mahtumaan siivilään edes tuo vajaa 5, painelen vastajauhettua kahvia varovasti lusikalla tasaiseksi, tai tasoitan, en siis paina yhtään voimalla.

Kahvia pitää tosiaankin sekoittaa pannussa ennen kaatamista, tämä oli tärkeä juttu.

Käytän nyt vähemmän maitoa, koska kahvi ei ole erityisen vahvaa.

Ihan juotavaa tuo kahvi nyt on, eikä tulee enää sellaista etovaa oloa kahvinjuonnin jälkeen, kuten valmiista suodatinkahvista tuli.

^ Asun ihan korvessa maalla, joten laadukkaita kahviloita ei täällä ole (lue: on vain ABC ja ST1 tms.). Mutta seuraavan kerran kun lähden stadiin, ostanpa jostain hyviä papuja mukaan ja jatkan kokeiluja.

Kiitos avustanne.
Kirjattu